- NÉZZ KÖRÜL -

Amikor számos zsoldos katona szervezetbe tömörül zsoldos hadseregek jöhetnek létre, akiket megfelelő összeg kifizetése ellenében bárki felfogadhat a világon. A Szabad Városok történelmét végigkísérik ezek a katonai egységek a Vitatott Földek és a Lépőkövek feletti harcuk miatt. A Vitatott Földek így a zsoldos hadseregek melegágyává vált.

90fab4a7c10f0eef109da11ed20fcd6aA legismertebb, és leginkább elismertebb egység az Arany Kompánia, melyet IV. Aegon Targaryen király elismert fia, Folyami Aegor, ismertebb nevén Keserűacél alapított az Első Blackfyre Felkelést követően, H.u. 212-ben. Az alapításban azok a földnélküli lovagok, és nincstelenné tett nemesek vettek részt, akik mivel nem voltak hajlandóak a felkelést követően térdet hajtani a II. Daeron Targaryen királynak, így menekülni voltak kénytelenek (Sárkányok Tánca, Tyrion II). Keserűacél öröksége, hogy a sereg legfontosabb erénye a fegyelem. Talán ezzel magyarázható az is, hogy fenállása óta még egyetlen egyszer sem szegtek meg egy szerződést sem. “Szavunk felér az arannyal” hangzik mottójuk (Sárkányok Tánca, Tyrion II) , csatakiáltásuk pedig “Arany alatt a keserű acél” (Tűz és Jég Világa, 203).

43ef9c99a108619f177bfa7efc83fe21Velük ellentétben a Bátor Bajtársak nagyon rossz hírnek örvendnek, olyannyira hogy brutalitásuk miatt a westerosiak olykor csak Véres Komédiásokként említik őket. Tagjaikat leginkább bűnözők és törvényen kívüliek közül emelik. A sereg nem tudhat olyan hosszú múltat maga mögött, viszonylag friss kompániáról van szó. Vargo Hoat, a jelenlegi vezetőjük előtt, csak egyetlen ember állt az élükön. Jelképükként Qohor Fekete Kecskéjét választották (Királyok Csatája, Arya VII).

second-sons-shield

A Második fiak is egyike a legősibb seregeknek s bár nincs olyan ragyogó hírnevük, mint az Arany Kompániának, számos nagyszerű győzelem áll már mögöttük. Négyszáz évvel ezelőtt Qohor bérelte fel őket a Fényes Lobogók sereggel együtt, hogy védjék meg a várost a dothraki khalasarokkal szemben, akik Valyria Végzetét követően elözönlötték a füves pusztákat. Annak ellenére, hogy a harctéren vereséget szenvedtek, eléggé meggyengítették a támadókat, hogy Qohor saját serege győzelmet arasson (Kardok Vihara, Daenerys I). Az összes tag nevét beleírják egy bőrkötésű könyvebe, mellette feltüntetik hogy mikor csatlakoztak, milyen ütközetben vettek részt; hol, mikor és miként haltak meg. A sereg hagyománya szerint vérrel, később már vörös tintával írják alá a szerződést, ugyanis a vér idővel elhalványul (Sárkányok Tánca, Tyrion XII).

nevtelena A Szélfutták csapatát alig harminc éve alapította egy pentosi nemes, akit mindenki csak Rongyos Hercegként ismer. Miután Pentosban kivégezték a régi herceget, őt választották meg Pentos tanácsosai. A Rongyos Herceg, azonban nem kért a tisztségből, elmenekült a városból, és a Vitatott Földeken talált otthont magának. Először a Második Fiakkal, majd a Vaspajzsokkal, és a Szűz Katonáival harcolt, majd öt bajtársával kivált és létrehozta saját seregüket, a Szélfuttákat. Egy H.u. 299-es összetűzés miatt a Vitatott Földeken örökös ellentét alakult ki a Szélfutták és a Macska Kompániája között (Sárkányok Tánca, A Szélfutta).

nevtelenbAz ötezer lovast felvonultató Viharvarjak történelméről keveset tudunk. Amikor Daenerys Targaryen megkezdte a Rabszolga-öböl felszabadítását Yunkai felbérelte a sereget városuk védelmére. Azonban a három vezér közül az ifjú Daario Naharis kivégezte társait, és hűséget fogadott a Targaryen hercegnőnek (Kardok Vihara, Daenerys IV).