- NÉZZ KÖRÜL -

Az utóbbi időben kicsit félve nézem a science-fiction filmek előzeteseit, mert az lehet, hogy a legtöbb bemutató kétségkívül szép / izgalmas / akciódús / drámai, de vagy lelövik az összes poént vagy ennyi az összes érdekes jelenet benne.

Voltak gyöngyszemek, mint a Kapcsolat (Contact, Jodie Fosterrel), ahol a film végén is csak nagy szemekkel néztünk, hogy akkor most mi is van, vagy a nagy kedvencem a jumpscare-király Aliens (Bolygó neve: Halál – ne, ne kérdezzétek..)… a futottak még kategória, mint a Skyline, Pandorum, Prometheus

Na itt lepődtem meg igazán… és most jön a nagy villogó >>>

*SPOILER ALERT*

Arrival 2

A film alaptörténete, hogy 12 kagyló alakú űrhajó érkezik titokzatos módon a Földre, különböző pontokon landolva, kommunikáció zéró, mindenki vadul tippel mi is történhetett. Vagy mi is történhet.

Erre a katonaságnak ( ki másnak? ) jön a zseniális ötlete, hogy szedjünk össze egy nyelvészt ( Amy Adams – dr. Louse Banks) és egy elméleti fizikust ( Jeremy Renner – Ian Donnelly ) , majd ők megoldják.

Vagy nem.

003Colonel Weber ( Forest Whitaker ) azonban ad egy esélyt ( inkább MÉG egyet ) és főhőseink egy kis szerencsétlenkedés után a kagyló belsejében találják magukat, mi, a nézők meg egy nagy kérdőjellel a fejünk felett, mert a film kicsit csapongóan kezeli a karakterek életét és kalandjait. Még. Természetesen dilemmát dilemmára halmoznak főhőseink, miközben a nemzetközi helyzet fokozódik és Bástya, akarom mondani Shang elvtárs ( tábornok.. egykutya ) jó példával jár elől, hogyan akarjunk bepöccenteni némi arroganciával egy nállunk évezredekkel fejlettebb fajt.

Bevallom, tartottam attól, hogy kapunk-e egy második Világok Harcát, Tommal vagy nélküle, de maguk az idegenek és a tálalás meggyőzött rólla, hogy a rendező és a forgatókönyvíró tudta a dolgát. Nem estek “Nolan-i” túlzásokba ( Interstellar..miért?? MIÉRT??? ), viszont végig sikerült a nagy kérdőjelet fenntartani a film alatt.

Arrival

Miért is jöttek ide? Mit is akarnak igazából? Gyarmatosítás? Oktatás és gyógyszer, mint amit Afrikában próbál az UNICEF? ( csak ők nem annyira csáposok… ) Ellenben a heptapodok – a látogató idegenek – nem tűnnek sem aggresszívnek, sem rosszindulatónak. Pont ellenkezőleg!

Történés, történést követ, nem akarom leírni a csattanót, mert nagyot szól. Már ha megért az ember fia-lánya, mi is a film mondandója, mit is akartak átadni. Mint ahogy írták: ez egy intelligens film intelligens közönségnek. Nem fog senki vért és halált kapni, csak kérdéseket, amire a választ NEM a film fogja megadni. Illetve nem mindenre. Pont ezért nagyszerű.

Végül is nem az idegenekről szól, nem fogják végigtombolni a földer Reaper módra á la Mass Effect 3 vagy Világok Harca, nem távoli régészek, mint az A.I.-ben vagy rettegett maradványok, mint az utolsó Indiana Jones filmben. Élőlények, akiknek ugyanúgy céljaik vannak… csak más nyelvet beszélnek. Ez a film sokkal többről szól, mint a vegytiszta VFX.

Hiánypótló film. Nem csak azért mert VÉGRE egy földönkívüliekről szóló film, amiben nem egyértelműen ellenünk vannak, hogy szét legyen rúgva az alfelük ( Holnap határán, például ) vagy szétröhögjük magunkat rajta ( Paul ) , hanem valami komoly céljuk van, de NEM mentenek meg bennünket magunktól. Ez a mi dolgunk. Az eszköz adott hozzá.

Csak ajánlani tudom a filmet, ha lenne 11, adnám is. Így csak 10/10.

004