- NÉZZ KÖRÜL -

Észak egy hideg, vad és könyörtelen vidék. A hatalmas kiterjedése az Új Adománytól a Nyakig terjed. Közkeletű tévhit, hogy nagysága megegyezik a másik hat királyság együttesével, de valójában kisebb, mint a Birodalom egyharmada (Tűz és Jég Világa, 135). A térség csak ritkásan lakott, a várak és elszórt települések között széles vadonok, erdők, fenyvesekkel tarkított dombok és hóval fedett hegyek húzódnak.

Winterfell_Exterior

A Hét Királyság legnagyobb erdőssége a Farkaserdő, amelynek keleti peremén álló DERES, Észak legnagyobb vára, a Hajnalkor óta a Stark-ház kezében van. A legendák szerint ugyanaz a Brandon, az Építő emelte, akinek a Falat is köszönhetjük. Jelenlegi nézet szerint a várat nem egyszerre emelték, hanem különböző építési időszakokat lehet az építkezés jellegét tekintve elkülöníteni. A kastélyt két várfal övezi, melyek között várárok húzódik. A belső, feltehetőleg kétezer éves fal, száz láb magasra nyúlik; míg a fiatalabb külső falak nyolcvan lábra tornyosodnak. A vár gazdag a meleg vizes forrásokban, melyet a falak közé vezetve gondoskodtak Deres csarnokainak örök melegéről. A várfalon belül az istenerdő mellett megtalálható egy szentély is a Hét Hitének, melyet Eddard Stark épített déli felesége, Catelyn Tully számára. A vár körül téli város húzódik, ahova a vidéki lakosság tud visszahúzódni a tél kegyetlensége elől (Tűz és Jég Világa, 142-143). 

S04E8_-_Moat_Cailin_-_distant_view

ERDŐMÉLYE, a Glover-ház cölöpökből és döngölt földből épült székhelye egy lapos tetejű dombon áll a Farkaserdő nyugati széléhez közel (Sárkányok Tánca, Az önfejű hitves). Az erdőtől délre dombokkal tarkított földek húzódnak, melyet számos tó ékesíti. TORRHEN MEZEJE, a Tallhart-ház szélhelye a legnagyobb tó partján található. A halászfalvakkal teli nyugati partokat Köves-partnak nevezik. Dél felé haladva eljutunk a Csillámvíz-öböltől határolt Patakvidékre, ami a Ryswell-ház birtokában van. Keleti határán húzódik Hantföld, ahol az Első Emberek sírhalmai magasodnak a termékeny földeken. A Dustin-ház HANTVÁRból uralja HANTVÉG városát. A legenda úgy tartja, hogy a címerükben található rozsdás korona azt hivatott jelképezni, hogy ők az Első Király vér szerinti leszármazottai. A legendás király állítólagos sírját rejti Nagyhant nevet viselő domb (Tűz és Jég Világa, 135).  Délen húzódik a Nyak, egy földnyelv, ami összeköti Északot a Folyóvidékkel. A mocsaras területen található a Zöld Ág forrásvidéke, ahol a cölöplakók élnek, s ZAVAROSRÉV városából uralja őket a Reed-ház. A város csak nagyon nehezen lokalizálható, ugyanis mindig-úszó cölöpházak alkotják. A mocsarakon áthaladó egyetlen biztos útvonal egy töltésút, a Királyi út része, melynek mentén ott magasodnak a CAILIN-ÁROK romjai. Az Elsők ősi erődjét ma már csak néhány romos torony alkotja, mégis kisszámú megfelelő harcossal bevehetetlen. A hagyomány szerint több mint tízezer éve építették az Első Emberek, de az erdő gyermekei megpróbálták innen életre hívni a Vizek Pörölyét, hogy elárasszák a Nyakat tengervízzel, véget vetve ezzel az Első Emberek hódításának. Azonban valami félresikerült, és a terület csak elmocsarasodott. Ennek emlékére három tornya közül az egyiket a Gyermekek Tornyának nevezik, a másik kettő a Kaputorony, és az évszázadok óta ferdén álló, Részeges Tornya (Királyok Csatája, Theon II).

A Nyak nyugati oldalán egy nagy félsziget hasít a Napnyugati-tengerbe: a Kraken-fok. A területet a FLINTUJJA várban lakó Flintek uralják.

Hantföld keleti határán folyik a Fehér tőr, Észak fő folyója, ami a Hosszú-tó vizét szállítja dél felé. Torkolatánál áll FEHÉRRÉV városa, a térség legfontosabb kikötője, és a Hét Királyság egyik legnagyobb városa, melyet a Maderly-k igazgatnak Új erődkastélyából. A család a Folyóvidékről volt kénytelen menekülni, amikor a Stark-ház végül engedélyt adott nekik a letelepedésre. A kikötővárostól délkeletre a Locke-ház székháza ÓVÁROS található, majd keletebbre, KOSKAPU áll, a Törött Ág partján, ami a Juhfej-dombságban ered. A hegység, és a mellette található Szarvaserdő a Hornwood-ház birtokait alkotják, akik a család nevét viselő várban, HORNWOODban élnek. ÖZVEGYFOK a Flint-ház vára egy különálló félszigeten található.

The-Dreadfort-402

Észak felé haladva elérjük a Könnyező-vizet, ami mellett ott magasodik a Boltonok kastélya, RÉMVÁR. Északkeletre ettől, nem messze a Szürke-szikláktól pedig KARHOLD található, a Karstark-ház vára. A Stark-ház egyik oldalhajtását Karlon Stark alapította, aki a család fiatalabb gyermeke volt akkoriban. Később leszármazottai önálló házzá váltak, és felvették a Karstark nevet (Kardok Vihara, Catelyn III). A legészakibb földek az Umber-ház javadalmát alkotják, akik UTOLSÓ MENEDÉK várából irányítják uradalmukat a Magányos Hegyektől a Végső-folyóig.

A keleten hömpölygő Fóka-öblöt számos sziget szabdalja. Ezek közül a két legnagyobb Skagos és a mára már lakatlanná vált Skane. Skagos primitív népe nem sokkal “civilizáltabb” a Falon túl élő vadaknál, állatprémeket hordanak, cserzetlen bőröket. Úgy tartja róluk a szóbeszéd, hogy unikornisokon lovagolnak, és a mai napig nem ritka náluk az emberáldozat. Skane egykori lakóit is ők mészárolták le, és a hagyomány szerint két hetes lakomát csaptak a kardélre hányt férfiak húsából (Tűz és Jég Világa, 139).

Bear-island-02

A Jég-öböl fagyos vize öleli közre a Mormont-ház székhelyének otthont adó Medve-szigetet, melyet Rodrik Stark egy birkózás során nyert el a Vas-szigetektől. Mormontokról erre bővebben olvashatsz.

Észak