- NÉZZ KÖRÜL -

gt00

Sansa Stark: “Emlékszem mikor megszületett kisasszony. Lyanna nevet kapta a nagynéném után, akit igazán gyönyörűnek  tartottak. Biztos vagyok benne, hogy te is az leszel!”  Lyanna Mormont: “Kétlem. Az édesanyám nem volt  gyönyörű, de még szép sem. Harcos volt, aki meghalt a bátyádért, Robbért.”

Maege, Mormont lánya, akit Eddard Stark húga, Lyanna Stark után neveztek el.  Miután Jorah Essosra menekült, hogy megússza Eddard Stark halálos ítéletét (eladott néhány orvvadászt rabszolgának, hogy szponzorálja a felesége őrült szórakozásait) és Jorah az apja, a ház ura Jeor csatlakozott az Éjjeli Őrséghez, Maege Mormont hirtelen Medve sziget úrnőjévé vált.  Pár évvel később a fiatal Lyanna találta magát ugyanebben a pozícióban, miután édesanyja az “öt király háborújában” Robb Stark mellett életét vesztette.

Badass Land

bear

A Mormont ház szigete kedvelt célpontja volt a fosztogatóknak és mivel az erdős terület nem tudott nagy számú népességet eltartani így hagyománnyá vált, hogy a hölgyek is kiveszik a részüket a harcból a szükség idején. Maege Mormont kiváló példája ennek a tradíciónak, személyesen vezette a Mormont csapatokat Robb Stark seregében. Természetesen így lánya Lyanna is úgy nevelkedett, hogy ha eljön az idő, akkor erős harcos és parancsnok válhasson belőle. Még a kemény északon is szokatlan és kevéssé elfogadott a női uralkodó, ami magyarázza Lyanna határozott és koraérett gondolkodását már ilyen fiatalon is.  Miután a Vörös nászon Maege is életét vesztette az egész Mormont sereggel együtt(értsd lemészárolták), a tíz éves  Lyanna nehéz helyzetbe került. Hatvankét harcossal kellett a háza fennmaradását biztosítania egy meglehetősen bizonytalan korban.

gt000

A könyvekben

Lyanna a könyvekben négy lánytestvérrel együtt uralta a szigeteket (Dacey, Alysane, Lyra és Jorelle) és az apjukról nem sokat tudni, valószínűleg meghalt. Dacey, aki szintén igazi harcoshölgyként jelenik meg, Robb Stark személyes testőreként szolgált és fejezte be a karrierjét a Vörös nászon. A többiekkel nem tiszta még, hogy mi történt(történik) a lapokon, sőt az is elképzelhető, hogy Maege is életben maradt, de Stannisnek írt híres üzenetet itt is Lyanna küldte. A sorozatban, hogy egyszerűsítsék a szituációt, megölték Maege-t és a három testvér meg sem született, így Lyanna hivatalosan is a Medve Szigetek uralkodónőjévé vált.

A sorozatban

Tehát van némi eltérés a könyvekben és a képernyőkön, de ez már nem lep meg senkit. Valljuk be, hogy a könyvet egy az egyben nem lehet átfordítani, különben a sorozatot már rég lelőtték volna. Lyanna az 5. szezonban kezdte karrierjét és jelenleg a hatodikban robbant be a kedvencek lista élére.

5. évad: A híres levél

“A Medve Szigetek nem ismer más királyt csak az Észak Királyát, akinek a neve Stark,”

A fenti sorokat Stannis Baratheon kapta válaszul szétküldött leveleinek egyikére Lyanna-tól miközben a Feketevárban tartózkodott. Lady Badass miután egyértelművé tette pár szóval, hogy nem kíván meghajolni Stannis előtt, Jon halványan elmosolyodik és közli, hogy Észak nem ismer el senki kívülállót. 

Ezzel  a Medvesziget úrnőjének szereplése le is zárul ebben a szakaszban.

6. évad: A híres űrnő

A sorozatírók eddigre már teljesen elszakadtak a könyvektől, csak Martin útmutatásait követik, így Lyanna már inkább a sorozat gyermeke, minta  könyveké.

Jon Snow, Sansa Stark és Davos sorra járják az északi vezéreket, hogy maguk mellé állítsák a seregeiket a Boltonok elleni harcukban. Így jutnak el a Medveszigetre is, hogy segítségét kérjék Lyanna Mormontnak a Starkoknak tett esküjére hivatkozva. Azt hiszem ez az első pillanat, ahol beleszerettünk a “hölgybe”.  Lady Badass a diplomácia sallangjait figyelmen kívül hagyva felhívja a vendégei figyelmét néhány apróságra: Jon csak egy fattyú, míg Sansa kétszer is “sikeres” házasságot kötött az ellenséges házakkal (most Lady Lannister vagy Bolton?). Davosnak kell menteni helyzetet mikor magasabb szintre emeli a konfliktust és az élők és a holtak háborújáról beszél, amit csak az egységes Észak talán kezelni tud. Lyanna végül “meghajol” a Starkoknak és hatvankét katonájával együtt csatlakozik a sereghez.

 “Hölgyem, ha csak fele olyan harciasak mint Te, a Boltonoknak vége.” – Davos

A Fattyak csatája előtt láthatjuk újra, mikor a háttérből támogatja a két hadvezér párbeszédjét, de olyan erővel, hogy még Ramsay is hátrahőköl. Azt hiszem bármely férfi így tenne, ha így várná otthon az asszony. A harcban nem veszt részt, valószínűleg a táborban várakozik.

Az évad záró jelentében szintén Hatalmasat alakít. Észak urai és a Völgy lovagjai tanácskoznak Deresben, hogy merre tovább és parázs vita alakul ki. A csatától távol maradó urak,  Manderlyk, Gloverek, és Cerwynek  szemére vetik a hűtlenségüket a győztesek, mire ők Jon és Sansa múltját feszegetik. A helyzetet a kedvencük oldja meg, mikor úgy rendbe rakja a harcedzett nemes urakat, hogy csak pislognak, mint az Édenhotel szereplői egy logikai feladványnál. Végül kikiáltják az új Észak Királyát: Jon Snow-t! 

A színésznő

gt0A hölgy valódi neve Bella Ramsey. Nem elírás, tényleg Remsey.  Bella korábban sosem szerepelt filmben vagy sorozatban, gyakorlatilag megfogta az Isten(ek) lábát mikor bekerült a sorozatba. Gondolhatnánk, hogy nagyot kockáztattak mikor egy ismeretlen színészt tettek a szerepbe, de azt hiszem így a hatodik évad után ez senkinek nem jut az eszébe.

Bellának meg kellet tanulni az angol akcentust, mivel a sorozatban az északiak és a vadak jellemzően így beszélnek (az Elsők akcentusán). Állítólag annyira jól sikerült ezt magáévá tennie, hogy aki anyanyelvi szinten beszélik ezt a nyelvjárást, azok sem tudnák megkülönböztetni.

Van egy kis zavar a sorozatban a kora körül. Néha 10 évesnek, néha 14-nek mondja Sansa. A forgatás idején 12 volt a színésznő, de egy-két éven nem fogunk összeveszni.

A “Scene-Stealer”, avagy a jelenet-tolvaj lady

Lyanna Mormont csak percekre jelent meg a sorozatban, de elég volt, hogy meghódítsa a rajongókat és felrobbantsa az Internetet. Bolton vs. Jon snittjét egyenesen ellopta, senki nem a párbeszédjükről beszél, hanem Bella (szem)villanásnyi jelenetéről. Ez van, ez a show business, így születnek a Királynők!

Valószínűleg a HBO-t is meglepte a karakter sikere, hiszen a sorozathoz kiadott játékok tömegéből teljesen kimaradt Lyanna, még POP! figuraként sem adták ki. Szinte biztos vagyok benne, hogy a következő évadban is többször látni fogjuk a színésznőt és reméljük nem kerül R.R. Martin szakértő kezei közé.:)

grrmarinladymormont