- NÉZZ KÖRÜL -

pop000Minden kor kitermeli a maga menő játékait: G.I. Joe, autós kártya, gyűjtögetős matricás album,  tamagocsi stb. Mindegyikben van/volt valami eredeti, valami bolond. Hogy mi jön most? Hát a Funko POP! Vinyl figurák!

Chewbacca, Doctor Who, Joey Tribbiani, Hermione Granger, Bruce Wayne, Darth Vader vagy a vérnyúl a Gyalog galoppból … Mi a közös bennük azon kívül, hogy imádjuk mind? Hogy Pop! figura alakban, nagyon menő és geek formában tudunk velük villogni a kollégák/haverok/barátnők előtt!

A Funko’s Pop! Vinyl

Mondhatnánk játéknak ezeket az egyszerre cuki, menő és Nagyon geek figurákat, de valójában egy generáció, egy korszak jelképei amelyben mindennaposak a varázslók, vámpírok, jedik vagy szuperhősök. A nagy szemű, aranyosan eltúlzott testarányú figurák a kulcstartódon, asztalodon, kocsidban bólogatva fennen hirdetik: Én Geek vagyok, és büszke vagyok rá!

pop2Tőlünk nyugatabbra már 2010-ben elindult az őrület. Konkrétan 5 DC figurával startolt a Comic-Conon és akkora sikert aratott, hogy hat évvel később már közel 4000 változatban juthatunk a kedvenceinkhez! A titkuk egyszerű: The Walking Dead-től,a Firfefly-on vagy a Star Wars-on át, a Trónok Harcáig minden igazán jó geek mozi és játék karakterei megjelennek valamilyen POP! formában. Mindezt ötletes, jó minőségű alakban és elfogadható áron teszik.  Az átlagos figurákon át a gyűjtői (néha igen extra) példányokig mindenki megtalálja a számítását. Van kicsi, nagy, bólogatós, kocka, kulcstartó… Nagyon eltalálták a Funko kreatívjai. Többet mond minden szónál, hogy az első négy évben alig 40 milliót kapkodtak el a rajongók és az új dolgok mint a apró gyűjthető Mystery Minis a piacra sem kerültek. Az a fura helyzet állt elő, hogy a nagy licensz-tulajok keresik meg a céget, hogy legyen a filmjük/játékuk “POP!”

A stílus maga a POP!

A Funko Pop! figura vonal egy Japán stíluson alapszik, az úgynevezett Chibin, ami  konkrétan alacsonyat és cukit jelent. A Pop! Vinyl figurák feje a leginkább jellemző eleme a babáknak, ami észrevehetően nagyobb mint a szintén igényesen formázott testük. Általában nagy fekete szemekkel szemlélik a világot (már ha van szemük:)) és gyakran elhagytak olyan zavaró apróságokat mint az száj vagy a szemöldök. 

funkopop2

A normál Pop! Vinyl méret 3.75 incs, de vannak gyűjtői kiadások 6 és 9 incses méretben, amit általában Játékbemutatókra visz ki a Funko.

Az univerzumok a POP!-ban, vagy a POP!-ok az Univerzumokban?

funkopop

A Pop! Vinyl figurákat különböző gyűjteményekbe sorolhatjuk mint Pop! Movies, Pop! Television, Disney Pop!, Star Wars Pop!, Marvel Pop!, Pop! Heroes és Game of Thrones Pop! A legnagyobb világok megkapták a maguk kategóriáját, de azért még bonthatták volna a fiúk, hogy a többi kedvencünk ne csak egy alkategória legyen. Apróság.

Minden egyes gyűjteménynek van egy saját sorszáma. pl. Star Wars 01-es figura nem más, mint Darth Vader, míg a Marvel Thorral indítja a sorozatot. A különleges babák dobozán is ugyanaz a szám van, mint az eredeti figuráén lásd. a fent említett Vader nagyurat, aki akár króm színben is bólogathat az asztalunkon.

pop00

POP! Exkluzívok

Ahogy említettük, ezek mind olyan babák amelyeket elméletileg csak egy játékvásáron lehet kapni, vagy valamilyen nagy eseményen, mint a Comic Con. Általában egy létező figura kicsit felturbózott vagy megmásított változata kerül a pultra 480 példányban. Persze ez változhat figuráról figurára, sőt már direkt a nagyobb tömegnek gyártott babák közt is megtalálhatóak ezek a variánsok.

funko01

Variánsok:

  • Bobblehead – azaz bólogatós figura. Kocsiba kötelező, főnökkel folytatott beszélgetésre vagy vizsgára ajánlott. Funko POP! egyik nagy slágere a Bobblehead.
  • Metallic – mindenhol fényes festést kap a figura.
  • Flocked – szőrös vagy elmosott “bőrt” kap a baba egy része (vagy a teljes)
  • Glow in the Dark (GITD vagy GID) – szokásos világítók a sötétben. Részben vagy egészben de fénylenek ha előtte “feltöltöttük” őket. 
  • Black and White (B&W) – Fekete-fehér. Azaz csak a szürke árnyalatiból kap csak festést a figura. Néha azért egy-egy csepp színes is beesik.
  • Patina – bronzos, oxidált hatású felszínt kap a példány.
  • Outfits – más  göncöket festenek a kedvencünkre, mint a hivatalos.
  • ‘Colorway’ – speciális színválasztékot használnak, ami nem feltétlen a megformált figura sajátja.

Prototípusok

A Pop! Vinyl prototípusok egy külön állatfaj. Hihetetlen ritkák, van aki ölni tudna értük. Még nem nyerték el a végső sorozatgyártási alakjuk, hiányzik a festés itt-ott vagy végül nem ezt a sémát kapta a késztermék.

pop1

POP! típusok

Azt már láttuk, hogy nincs igazán jó film vagy sorozat történet POP! figura nélkül, de még itt is nagy lehet a szórás. A kevésbé szerencsés témák csak “sima” figurákat kapnak, esetleg egy kis exkluzív szériával, de az igazi sikermozik már minden fronton támadnak. A hagyományos figurák mellet a Funko további típusokkal is előállt. Ezek nagy része már nem része a POP! sorozatra, de mindegyik a Chibin tőről fakad. (POP! figurák a GeekHubon)

Funko Keychains

funkokeychain

Szerintem ez az egyik legtutibb. Kulcstartó örök sláger lesz addig amíg léteznek kulcsok vagy táskák amiket “kötelező” feldíszíteni. Ezt nem negatív értelemben írom, az én életemet is színesíti egy Pókember vagy Groot. A normál figurák kicsinyített másai, némi egyszerűsítéssel, de pont ez adja a bájukat. Kötelező! (Keychains a GeekHubon)

Funko Dorbz

funkodorbz

A POP! Vinyl figurák maxi-cuki változatai. A fej és a test aránya itt is el van túlozva de minden sokkal kisebb és cukibb. Talán a csajunk sem lesz féltékeny, ha egy Funko Dorbz Fekete Özvegy mosolyog ránk az asztalról, de az asszony is könnyebben megbarátkozik a Batmannel és a geekséggel ilyen formájú ajándékként adagolva. (Dorbzok a GeekHubon)

Funko Fabrikations

funkofab

A Funko Fabrikations a Dorbz és a POP! figurák közti átmenet, és mellesleg plüss. Ha félünk, hogy kisfiunk leszippantja Vasembert, vagy csak simán a feszültséget vezetnénk le egy ewokon, akkor ez lesz a mi kategóriánk! (Fabrikationsok a GeekHubon)

Funko Mystery Minis

funkomis1 funkomis2

Funko másik nagyon sikeres vonala a POP! figurák után (legalábbis az eladásokban (is) nagyon erős). Keverjük a menőt, a cukit és a gyűjtögetni valót. Ez már a  LEGO-nak is bejött, így nem kockáztatott sokat a cég, mikor piacra dobta a Myster Minis-t. Ma már minden menő film kap kis mystery figurát, ami elérhető áron ott ülhet az asztalunkon (a legolcsóbb Funko) és akár ajándéknak is tuti ennyi pénzért. A figurák titkos dobozban vannak elrejtve, így véletlenszerű, hogy melyiket kapjuk. Valamiből a Funkonak is élnie kell. (Mystery Minis a GeekHubon)

Funko Pocket POP!

funkopocket

Szintén egy érdekes házasság. Funko POP! figurákat kaphatjuk kicsiben, hármasával csomagolva. A geekség természetesen itt is alap! Ha bejöttek a kulcstartók (nyilván igen!), akkor ezeket is szeretni fogjuk, mivel nagyon hasonló a kidolgozás, csak nincs a fejükön karika. (Pocket POP! a GeekHubon)

Funko Mopeez

funkomopez

A következő zseniális húzással a Funko a kicsik felé nyit. A Mopeez figurák nem mások mint kis beszélő plüss figurák a geek univerzumok legjobbjaiból. Ha szeretnénk, hogy a gyermekünk az anyatej után rögtön magába szívhassa Thor vagy Batman erejét, tökéletes választás lehet. De ha csak a pasinkat/csajunkat akarjuk meglepni valami kedvességgel akkor sem elvetendő ötlet.

Funko POP! Homewares

funkohome

Ha már a kulcsaink, a kocsink, a céges asztalunk, a gyerekszoba és az ágyunk is tele van Funko cuccokkal akkor a konyha is megérdemel egy Pókembert! Hát nem? De! A Funko POP! Homewares ezt a hatalmas tátongó lyukat tömi be a bögréivel, sótartóival és ceruzáival. Minőségi jó cuccok ezek is. (POP! Homewares a GeekHubon)

Funko Wacky Wobbler

funkowacky

Eljutottunk a hagyományos bólogatós babákhoz. A Funko a normál figura vonalon is harcot indított, a Wobbler pedig valahol a kettő között bólogat. Egy Phasma kapitány azért elférne az asztalomon. (Wobblerek a GeekHubon)

Funko Vinyl³ Cubed

funkocubed

A végére hagytam egy új különlegességet. Mágneses babák! Zseniális! Kapjuk szét Batmant és keverjük Jokerrel és kész is a Bakker! Gyerekorom könyveire emlékeztet, ahol a különböző testrészeket lehetett kombinálni, hogy a legkülönbözőbb formák jöjjenek ki. Ha kirakjuk az iroda asztalára, tuti, hogy mindenki ezeket fogja szerelni aki arra jár. (Cubed a GeekHubon)

pop0

Ha végigfutjuk a cikket azért láthatjuk, hogy a Funko nem ült a babérjain az elmúlt 6 évben. Hatalmas a felhozatal minden értelemben! Ha csak a geekség pici lángja is pislákol bennünk, valamit biztosan elvinnénk magunknak, de ajándékként sem lövünk mellé.

Hát ezért szerettünk bele a Funko POP! figurákba!

Nem véletlen tartja a GeekHub a legnagyobb készletet. Először is csatlakozz a rajongók facebook csoportjához utána Nézz körül nálunk és Te is beleszeretsz!