Game of Thrones: Tűz és Jég mögött 37. – A Nyugatvidék

A Nyugatvidék a Napnyugati-tenger partján fekszik, északról a Vasember-öböl és a Vas-szigetek határolja. Ugyan nem a legnagyobb, legnépesebb, vagy legtermékenyebb terület a Hét Királyságban, de mindenképpen a leggazdagabb: hegyeiban ugyanis rengeteg arany- és ezüsttelér húzódik melyekre bányákat építettek. A két legjelentősebb bánya a Pendrik-hegységben és a Nunn-hasadékban található (Királyok Csatája, Catelyn V). Az régió nem kap különösebb szerepet a Tűz és Jég Dala ciklusaiban, és várait kastélyait annyira nem ismerjük igazán.

2c14671996453eb57af1c7fd959b8e68A terület felett a Lannister-ház uralkodik CASTERLY-HEGYről. A Szikla, ahogy sokan nevezik a Lannisrév fölé magasodó hegyen épült fel a Napnyugati-tenger partján. Az Első Emberek közül a Casterly család vetette meg a lábát a környéken. A legenda szerint az első Casterly fia, Corlos vadászat közben egy oroszlánt követett a barlangjába, ott végzett az állattal és a párjával, de megszánta a kicsinyeiket. Az istenek e nemes tettet meghálálták, fénysugárral mutatták meg Corlosnak, hogy hol találhat aranyat a Sziklában, ahol a hős végül megalapította saját várát (Tűz és Jég Világa, 195). Így a Casterly-k lettek az elsők, akik termeket és szobákat vágtak a hegy gyomrába, és ők építették fel a hegyet övező falgyűrűt. Százával ereszkednek alá a bányajáratok a hegy mélyére, ahonnan vörös- és sárga aranyat is a felszínre hoznak (Tűz és Jég Világa, 204). Egyszer egy Lann nevű fiatalember szegődött az udvartartásba (azt beszélik róla, hogy már az andalok népéhez tartozott), aki éjjelente fenyegetéseket suttogott az alvó család fülébe, hangokkal és ordításokkal keltett félelmet a kastély lakóiban. Más elbeszélések azonban arról számolnak be, hogy tucatnyi patkánnyal árasztotta el a kastélyt, megint mások, hogy oroszlánokat hozott, melyek felfalták a családtagokat. Akad olyan történet is, hogy az úr alvó lányait álmukban magáévá tette, akik idővel aranyhajú gyermekeket hoztak világra. A szerteágazó történetek közül nem tudni melyik rejti az igazságot, de idővel a Casterly név eltűnt, és helyét a Lannister vette át (Tűz és Jég Világa, 195-196).

A Szikla háromszor olyan magas, mint a Fal, vagy az óvárosi Magastorony. A több, mint tizenegy kilométer szélességben terpeszkedő hegy belsejét az évszázadok alatt megannyi járat, raktár, barakk, terem, istálló és tucatnyi lépcső, udvar szőtte be. Sokak szerint Westeros legjobban védhető várainak egyike. Maga Visenya Targaryen is hálát adott az isteneknek, hogy Loren Lannister kilovagolt és a Tűz Mezején vívták meg a döntő ütközetet, mert a Szikla akár a sárkánytűzzel is dacolt volt. Leghíresebb terme, a Hősök Csarnoka, ahol több száz Lannister lovag, nagyúr vagy király páncélja sorakozik örök emléket állítva a ház dicső múltjának. A tenger szintjén található természtes barlangszáj, az Oroszlánszáj is átépítésre került, kialakítva így Casterly-hegy saját kikötőjét (Tűz és Jég Világa, 204.)

Lannisrév a Sziklától délre felépült forgalmas kikötőváros. A feljegyzések szerint a Lannister-ház egy kisebb ága alapított egy kisebb falut, ami később várossá, majd nagyvárossá nőtte ki magát. Az andal hódítás idejére pedig Óvárost követően a legnagyobb várossá vált (Tűz és Jég Világa, 49). A szárazföld felől fal védi a várost, azonban a tenger felől védtelen, így sokszor van kitéve a vasember támadásának

a74

A régió székhelyének vonzáskörzetében három nagyobb településről tudunk. SARSFIELD, a Sarsfield-ház székhelye (Sárkányok Tánca, Függelék); egy viszonylag nagyobb falu ÖKÖRGÁZLÓ (Királyok Csatája, Sansa III), valamint a CLEGANE-ERŐD. Az erőd alatt egy falu húzódik (Trónok Harca, Sansa II). Azt mondják, a vár komor hely, ahol szolgálók tűnnek el nyomtalanul, és még a kutyák sem mernek belépni a nagyterembe (Trónok Harca, Eddard VII). A várat Sandor Clegane apja, Caterly-hegy kennelmestere kapta Lord Tytos Lannistertől, mert három kutyája saját életük árán megvédték a nagyurat egy oroszlántól. A kutyák emlékére háza címeréül a három kopót választotta sárga alapon, mely az őszi fű színét idézi (Királyok Csatája, Sansa II).

Casterly-hegytől nem messze egy félsziget nyúlik bele a Napnyugati-tengerbe. Az itt lévő földeken a Kenning és a Prester házak osztozkodnak, előbbi a KAYCE nevű várból, utóbbi pedig székhelyéről, ÖRÖMTŰZből. Nem messze található a Farman-ház kezében lévő sziget, a Szép-sziget. A család SZÉPVÁRból uralja a területet és védi a vasflotta ellen a Napnyugati-tengert.

Az északi tengerparti területen három kastély magasodik. A tenger mellett magasodó SZIRT a Westerling-ház székhelye. Mivel a család elszegényedett nincs elegendő forrásuk, hogy a kastélyt fentartsák, ezért jócskán elromosodott az utóbbi években (Kardok Vihara, Tyrion III). Tőle északra, a Napnyugati-tengerbe nyúló kis félszigeten áll BANEFORT, az itt élő család nevét viselő kastély. Az északi partvidéken pedig WYNDHALL található, az Estren-ház otthona (Varjak Lakomája, Függelék).

A Nyugatvidéket szabadaló, telérekben gazdag hegyekben számos vár épült az évek során. ASHMARK a Marbrand-ház otthonául szolgál,akik a Szirttől délkeletre található dombos vidék felett uralkodnak (Varjak Lakomája, Függelék). golden_toothARANYFOG kastélya a Folyami út mentén áll. Noha viszonylag kis várról van szó, erős erődként uralja és védi az utat és a körülötte elterülő vidéket (Királyok Csatája, Sansa III). Magas hegyek által közreölelt völgyben fekszik SZARV-VÖLGY, ami a Brax-ház otthonaként ismert. Tőle délre, az Aranyút mentén áll Lydden-ház MÉLYODÚja. Nyugatvidék délkeleti határán áll az EZÜSTCSARNOK a Serrett-ház kastélya. A várat egy ezüst telérre építették, innen ered a neve (Varjak Lakomája, Függelék). Noha mára csak romok maradtak belőle, illendő megemlékezni CASTAMERE hajdani váráról is. Nevét a közelben találha kékvizű tóról kapta, melyet egy sebes vízű patak táplált. Castamere-t, akárcsak Casterly-hegyet bányaként alapították, azonban a hegyben futó gazdag arany és ezüst lelőhelyek csaknem olyan gazdaggá tették a tulajdonos Reyne-házat a Hősök Kora folyamán, mint amilyen gazdagok a Lannisterek voltak. Gazdagságuk lehetővé tette a hegy beépítését, és megépítették saját erődjüket a hegy köré, és a hegyben.lzorfu4 Az erőd kilenctizede a föld alatt húzódott (Tűz és Jég Világa, 203). A Reyne-Tarbeck lázadás ideje során, miután a Tarbeck-vár elpuszult a Reyne-ek visszavonultak Castamere-be. Mivel a ház lordja, Roger megsérült, ezért öccse, Ser Reynard a bányákba húzódott vissza. Ser Tywin Lannister kővel zárta le Castamer bejáratát, majd a közeli tó vizét a várba zúdította, vízbe fojtva mindenkit aki ott keresett menedéket (Királyok Csatája, Catelyn V).

Végül a déli határon álló két nevesebb kastély: RÉSVÁR, a Crakehall-ház ősi széhelye a tengerpart mentén áll, valamint tőle keletebbre BÚZÁS a Swiftek otthona.

westlande
Nagyításhoz vidd a kurzort a térkép fölé
Tagged , , ,

Vélemény, hozzászólás?