- NÉZZ KÖRÜL -

Miután Aegon Targaryen legyőzte Fekete Harren Hoare-t és Argilac Durrandont, kiszakított földjeikből egy jókora darabot, és megtette saját birtokainak, így jöttek létre a Koronaföldek, ami a Királyvárt övező területeken kívül két félszigetet (Crackclaw-fok, Massey-kanyar) tartalmazott, körbefogva a Feketevíz-öblöt.

KIRÁLYVÁR lett a birodalom fővárosa és idővel a Hét Királyság legnagyobb városává nőtte ki magát. Az egykori Aegonvárból fejlődött át az évek során. H.u. 35-ben kerültek lebontásra a korábbi faépületek Aegon hegyének tetején, hogy a királyokhoz méltó Vörös Erőd megépülhessen a helyükön. A grandiózus építkezések csak a harmadik Targaryen király, Maegor idején fejeződtek be. Míg Aegon rendelkezett úgy, hogy olyan fallal kerítsék körbe a környéket, melyeken belül a jövendőbeli város kedvére terjeszkedhet, és a falat hét kapu törje meg ezzel is kimutatva a Hét isten felé érzett tiszteletét (Tűz és Jég Világa, 49).

A város nagyjából téglalap alapterületen terjeszkedik számos mérföldet beépítve, három nagy dombon elterülve. A Hét Istennek megfelelően hét kapun lehet belépni. Ezek sorra: a Vaskapu Rosby felé vezető úton, mellette a Sárkánykapu, majd a Régi Kapu az északi fal mentén, ezt követi az Istenek Kapuja a Királyi út mentén; az Oroszlánkapu a Casterly-hegy felé vezető Arany úton, majd a Királykapu és végül a Folyókapu, vagy másik nevén a Sárkapu, a kikötő felé néző bejárat (The Lands of Ice and Fire, King’s Landing). A sűrű várost belül gerendás fogadók, kőházak, kereskedő standok, piacok, műhelyek, bordélyok, parkok és temetők tarkítják. Visenya hegyén áll Baelor Nagy Szentélye, a Hét Hitének központja, amit Áldott Baelor Targaryen király építtetett az óvárosi Csillagszentély pusztulását követően. Rhaenys hegyén épült fel a sárkányoknak otthont adó hatalmas, kupolás épület a Sárkányverem (Trónok Harca, Catelyn VI). A hegy örökké árnyékban fekvő részén alakult ki a város nyomornegyede, Bolhavég (Trónok Harca, Arya V). 

GreatSeptExteriors
Királyvári látkép

Aegon hegyén épült fel a Vörös Erődként nevezett kastélykomplexum. Nevét a halványvörös kőről kapta, amiből az egész készült. A vár biztonságát több masszív kőfal biztosítja (Trőnok Harca, Catelyn IV). A vastag kő mellvédeken szokás elhelyezni, az ott lévő vastüskéken, az kivégzett árulók fejét (Trónok Harca, Sansa V). A Vörös Erődön belül található a trónterem, ahol a Vastrón magasodik; akár ezer fő befogadására is alkalmas (Trónok Harca, Eddard XI). Maegor Erődje egy különálló, négyzet alakú erődítmény, ahol a királyi hálók találhatók. Ezen belül található a Királynő Bálterme is, ahol Királyvár ostromakor Cersei Lannister összegyűjtötte a nemes hölgyeket (Királyok Csatája, Sansa V.) Baelor király nemcsak a Nagy Szentély építéséről nevezetes, a Vörös Erődön belül felépítette testvérei számára a Szűzbörtönt, hogy távol tartsa magát a csábítás lehetőségétől. Mace Tyrell és kíséretét itt szállásolták el, mialatt Királyvárban tartózkodott (KV, Sansa I). A széles ablakokkal díszített Segítő Tornya egyike az égbeszökő tornyoknak, ami nemcsak a myri szőnyegekkel díszített dolgozószobát tartalmaz, és szálláshelyeket, hanem itt található a Kis Csarnok is (Trónok Harca, Eddard X). A karcsú Fehér Kard Tornya szolgál szerény szálláshelyül a Királyi Testőrség tagjai számára, és itt található a Kerek Szoba is, amit fehér kárpitok díszítettek, kandallója fölött fehér pajzs díszelgett és itt  volt a varsafából készül hófehér, pajzs alakú asztal (Kardok Vihara, Jaime VIII). A épület alatt számos cella, és sötét cella található a rabok számára. Ezenkívül még saját istenerdő, megkövesedett varsafatörzsekkel, és kis szentély várja az imádkozni vágyókat, és a nagymester cellája fölött varjútanya található.

KARAKTER_GameOfThrones_05_RedKeep_001_tm
A Vörös Erőd

A Crackclaw-fok felé haladva először a Rosby-ház nevét viselő ROSBY-ba érkezünk, ahol a parányi kastély körül sárral tapasztott kunyhók alkoják a falut (Varjak Lakomája, Brienne I). Rosby és Alkonyvölgy között vezető úton áll a VÉN KŐHÍD FOGADÓALKONYVÖLGY egy forgalmas kikötőváros, mely fölött egykor a Darklyn-ház uralkodott, jelenleg azonban a Rykker-ház kezében van. A városhoz vezető tengerparti utat egy mérföld hosszan halászfalvak tarkítják. A város az öböl köré épülve a kikötőt fogja körbe macskaköves utcáival. Tőle északra mészkőszirtek törnek az égbe, délről pedig sziklás földnyelv védi a hajókat a viharok hevétől. A vár, a Barna Erőd szögletes öregtornya és tömzsi bástyája a kikötőre néz. A város legnagyobb fogadója a Hét Kard (Varjak Lakomája, Brienne II). VARJÚPIHENŐ Alkonyvölgytől északra található a part mentén. A város ura a Staunton-ház feje. A Crackclaw-fok jelentős vára a göcsörtös tornyairól felismerhető RÉMODÚ, ahol a Brune-ház székel. A vár egy hullámok nyaldosta szikla tetején áll, ahol a Szűztóból vezető út véget ér (Varjak Lakomája, Brienne IV). A Crabb-ház romokban heverő kastélya a SUTTOGÓ. Nevéhez egy legenda kapcsolódik: Clarence Crabb letelepített lovag volt. Hatalmas termettel és erővel rendelkezett, így könnyűszerrel ölte meg ellenfeleit. Felesége, lévén erdei boszorkány volt, visszahozta a levágott fejeket az életbe, és azok tanáccsal látták el őket. A fejek suttogása a mai napig hallható, de valójában csak a tengeri szél suhog át a sziklák résein (Varjak Lakomája, Brienne III-IV).

Stokeworth
Stokeworth

Visszafelé fordulva Szűztótól délnyugatra fekszik AGGANCSOS, a Buckwell-ház kastélya. A STOKEWORTH kastély ad otthont a Stokeworth-ház tagjainak. KOCASZARV a Koronaföldek és Folyóvidék határán áll. Magas toronyházával és nyolc láb széles falaival biztosítja a Hogg-ház védelmét (Varjak Lakomája, Jaime III). FEHÉRHANGA egy parányi kis falu a Királyi út mentén (Kardok Vihara, Jaime VII). HAYFORD az itt élő családról elenvezett kastély a Koronaföldeken fél napi lovaglásra Királyvártól északra. A vár egy domb tetején magasodik, melynek lábánál patak csordogál (Varjak Lakomája, Jaime III).

A Massey-kanyar két nagyobb kastélynak és háznak ad otthont. Az egyik KŐTÁNC, a Massey-ház székhelye, melyet Maldon Massey nagyúr alapított, még az andalok megérkezését megelőzően, Hollóbarát Durran Durrandon viharkirály uralkodása ideje alatt (Tűz és Jég Világa, 224). SZIKLAOROM a Massey-kanyar csücskén magasodik jelzőtornyával, melynek tetején örökké tűz fénye ragyog, irányt mutatva a hajósoknak (Kardok Vihara, Davos II). A kastélyt Togarion Bar Emmon alapította az andal hódítás során (Tűz és Jég Világa, 225-226).

Dragonstone_(day)
Sárkánykő

A Feketevíz-öbölben számos sziget magasodik ki a tenger hullámai közül. SÁRKÁNYKŐ ad otthont az ugyanezzel a névvel jelzett várnak. A kastélyt valyr technikát felhasználva építették, így egyedülállónak számít Westeroson. A vár tele van kis és roppant méretekkel büszkélkedő sárkányszobrokkal, groteszk vízköpőkkel (Királyok Csatája, Prológus). Központi épülete a Kődob, melynek legfelsőbb emeletén található a Festett Asztal Terme. A terem az itt található asztalról kapta a nevét, melyet I. Aegon Targaryen készíttetett hódítását megelőzően, és ami Westerost ábrázolja legfontosabb kastélyaival (Kardok Vihara, Davos IV). Hullámtörő szigetén áll a Velaryon-ház kastélya, HULLÁMTÖRŐ. Az ősi kastély helyett Lord Corlys Velaryon épített fel egy új épületet háza számára: ez lett MAGAS ÁRADAT. Magas tornyaival azonban elpusztult a Sárkányok Tánca során (The Princess and the Queen). A szigeten számos más település is megtalálható: HULL (a Hull-ház székhelye), ÉDESVÍZ-SZOROS (Sunglass-ház székhelye) és a nagy kereskedőváros, FŰSZERPART. A Karom-sziget pedig a Celtigar-háznak ad otthont.

Kronlande