Képkockáról képkockára – A Trónok Harca előzetes

A tegnapi nap folyamán végre megérkezett a Trónok Harca hetedik évadának új előzetese. Nézzük meg kikockázva, hogy mit is láthattunk a közel két perces videóban.

Ugyanúgy, ahogy a korábbi előzetes lényegében ez is három részre osztható: az első foglalkozik Cersei Lannisterrel, a második Daenerys Targaryennel, míg az utolsó Havas Jonnal.

A trailer elején Cerseit láthatjuk, ahogy megérkezik a később látható térképet tartalmazó helyiségbe (az első kép sarkán látható a térkép kék színe). A helyszín nagy valószínűséggel Királyvár. Mondataiból a szorult helyzete, és talán egy kis paranoia is kiérződik:

“Ellenségek keleten, ellenségek nyugaton, ellenségek délen, ellenségek északon. Bármi is áll az utunkban, elpusztítjuk őket. Mi vagyunk az utolsó Lannisterek. Az utolsók, akik számítanak.” 

 

Érdemes felfigyelni, hogy rögtön az elején néhány ember elmosódott alakja látható. Kik lehetnek ők? A ruhák/páncélok feketének tűnnek. Talán a Királyi Testőrség új egyenruháját viselik? Vagy szimplán a térképet festő művészek?

Ezt követően Szürke Féreg villan fel, közvetlenül az “ellenségek keleten” mondat után. Sárkánykő Királyvártól észak-keletre található, szóval valószínű ténylegesen rájuk utal Cersei. Szürke Féreg páncélján sárkányokból álló ezüstdísz látható.

Majd a Festett Asztalról villan fel egy kép, ahogy a kamera pásztázik felette. A feliratok alapján Rosby és Alkonyvölgy azonosítható, valamint az Istenszem nevű tó. A trailer alapján itt értesülünk először arról, hogy valaki visszatér Sárkánykőre (az asztal ugyanis ott található).

“Ellenségek nyugaton” hangzik el Cersei szájából, s közben egy hajót láthatunk a ködös éjszakai tengeren. Ha kicsit megvilágosítjuk a képet, kirajzolódik rajta a Greyjoy-ház címere, az arany kraken. Kérdés, hogy Yara és Theon, vagy esetleg Euron parancsnoklása alá tartozik-e a hajó? Mivel elég egyedi formája van, és eddig nem találkoztunk ilyen hajóval, valószínűsítem, hogy Euron új flottájának egyik képviselőjét láthatjuk.

“Ellenségek délen” – folytatja Cersei. S egy kezet láthatunk, amint egy pengét élez kővel. Délen Égikert és Napdárda található, ezek közül sokkal esélyesebb, hogy a Homokkígyók egyikét (Obara?) láthatjuk.

A kamera Arryn Völgyét érintve eljut a Falhoz a Festett Asztalon, miközben Cersei az “ellenségek északon” mondatnál tart. Láthatjuk a Fekete Várat és a Tengermelléki Keleti Őrséget a térképen. Majd átváltunk a magányosan lovagoló Arya Starkra. Úgy tűnik jól van, ápolt, melegen öltözött és még lova is van. Körülötte a tájon a tél nyomai láthatók.

Cersei és Jaime az új térkép-szobában áll. Westeros hatalmas méretű térképe láthatóan még nem befejezett: a bal felső sarok még kidolgozásra vár, kisebb térképek hevernek a földön vázlatként szolgálva, és egy létra is látható még. Elképzelhető, hogy Cersei stratégiai okokból készíttetette el a kontinens rajzát, hogy legyen egy hely ahol megtervezheti lépéseit.

Monológja végén, hűvös jégkirálynőként láthatjuk a Hét Királyság királynőjét.

Ezt követően a Lannisterek hatalmas seregének vonulását látjuk, majd a Vastrónon ülő Cerseiről villan be egy kép. Itt kiszúrható még Jaime, valamint a bal szélén tornyosuló zombi-Hegy. Cerseit egyértelműen egy meghallgatás pillanatában láthatjuk, de hogy ki áll előtte nehéz lenne megmondani. Mindenesetre arckifejezéséből, és feszült kézmozdulatából azt gyanítható, hogy nem túl jó hírt közölnek vele. Cersei láthatóan maga mögött hagyta Lannister vörös ruháit (vagy még gyászolja fiát?), fekete öltözetén a Vastrón kardjait idéző tövisek láthatók.

A következő jelenetben Tyriont láthatjuk, ahogy Sárkánykőn sétál, majd Daenerys három sárkánya repül fel egy sziklafal mellett.

Mivel az Ördögfióka a szigeten van, úgy sejthetjük, hogy Daenerys is. Ezt néhány képkocka igazolja is. Jó visszatérni a helyszínre, és még jobb, hogy többet láthatunk majd a Targaryenek ősi erődítményéből, és a képen láthatjuk végre a kastélyt díszítő sárkány-vízköpők egyikét. Állítólag ezek azok a sárkányok, melyek királyi vért feláldozva a Vörös Istennek életre kelthetők.

“Arra születtem, hogy uralkodjak a Hét Királyság felett. S ezt is fogom tenni.”

Mellékesen megjegyezhető, hogy a kapuk között húzódó lépcsők a spanyolországi San Juan de Gaztelugatxe találhatók, ahogy azok a sziklák is, melyek a sárkánykői trón szikláit ihlették. Ezekről bővebben itt olvashatsz.

A következő kockák tetszettek nekem a leginkább. Makulátlanok özönlenek el egy kastélyt, ami nagy valószínűséggel Casterly-hegy lesz, a Lannisterek székhelye. Voltak forgatási hírek arról, hogy Casterly-hegy és Égikert is felbukkan majd az új évadban, de jó látni, hogy az egyiküket mindenképpen viszont láthatjuk a képernyőn. A fal tetején látható a Lannisterek oroszlánja. Merész lépés Daenerystől, hogy Sárkánykőről Casterly-hegy ellen vonul, hiszen a kontinens nyugati oldalán található.

Néhány harcjelenetet követően Északra megyünk, és felvesszük a fonalat a harmadik cselekményszállal. Havas Jont látjuk Deres Nagy Csarnokában, valamin Sansa és Brienne is kivehető.

Majd egy másik jelenetben zászlósurai körében látható. Davos és Sansa az asztalán ül, Kisujj a kép bal szélén látható.

Az északi idillt Kisujj suttogása töri meg: “Az atyád és fivéreid halottak, te mégis itt vagy, a legjobb utolsó remény a közelgő vihar ellen.” Mit akar ezzel mondani Sansanak?

Ezt követően láthatjuk, ahogy a Fal kapuja felemelkedik – az egyetlen kérdés ki megy át alatta és melyik irányba halad?

Theon villan fel, ahogy elszörnyedve áll egy tüzes jelenetben. Valószínűsíthető, hogy összefügg a később látható tengeri csatával.

Melisandre-ot akkor láttuk legutóbb, mikor elűzték Északról. Reményeim szerint visszament az egyetlen helyre, melyet ismer: Sárkánykőre. Felajánlja szolgálatait Daenerysnek? Meereenben a vörös papok Daeneryst támogatták. Ebben a jelenetben a vár faláról nézi a lépcsőkön felfelé igyekvőket. Vajon kik érkeznek?

Egy téli, havas tájat látunk ezt követően. Nagy valószínűséggel a Falon túl járunk. Néhány ember megrémülve menekül. Miközben Arya tábort verni készül valahol. 

Kisujj villan be egy képkocka erejéig, ahogy előólálkodik a sötétből. Cseppet sem creepy.

Dothraki harcosok vágtatását követően, egy hajó fedélzetén kialakuló harcot pillanthatunk meg. Valószínűleg összefügg a Theont ábrázoló képpel, valamint a később látható két férfival, akik a vízbe zuhannak.

Közben Davos hangja hallatszik.

“Ha nem tesszük félre az ellenségeskedést, és nem fogunk össze, meghalunk. S akkor már nem lényeges, hogy kinek a csontváza ül majd a Vastrónon.”

 

Láthatjuk a Hegyet is vadonatúj páncéljában.

Izgalmas jelenet, amikor Havas Jon Deres kriptáiban, közvetlenül Lyanna Stark szobra előtt rátámad Kisujjra. A nyakánál fogva szorítja a Falhoz. Mi váltotta ki Jon reakcióját? Elképzelhető, hogy Petyr tudna bármit is Jon származásáról?

Ismét Caterly-hegyen járunk. Nagyon úgy tűnik, hogy a Lannisterek helyőrségét brutálisan felszámolják.

Arya Stark kutat valami után. De hol? S mit keres? Annyit láthatunk, hogy egy szobában van (talán egy kályha van mögötte), és mintha egy ágy alá nézne be.

Jorah Mormont állapota nem szolgál sok reménnyel. Ami látható belőle az már szürkehámmal fertőzött. Mindenesetre valahova be van zárva. Kezelik valahol? Talán felkereste Óváros mestereit (és Samet), hogy próbáljanak segíteni rajta?

Hatalmas harc pillanatait láthatjuk. Dothraiki harcosok vágtatva végeznek a Lannister katonákkal

Aztán megint a Fal mögött jáhatunk. Ismét emberek menekülnek valami elől (vagy futnak valami felé?). Itt azonban már arcokat is felismerhetünk: Havas Jon és Tormund ismét együtt.

Úgy tűnik azért lesznek meghitt pillanatok is: Szürke Féreg és Missandei, valamin Yara és Ellaria is megadják a módját. Különben nem lenne HBO. Érdemes felfigyelni Szürke Féreg mellkasán lévő vágásokra, és csak remélni tudjuk, hogy Ellaria ajkai ez alkalommal nincsenek megmérgezve

Megint a Festett Asztalt láthatjuk, amint Tyrion jelképesen (?) feldönti a Lannister-házat jelölő oroszlánfigurát.

Talán a tengeri ütközet képei folytatódnak a következő képen. Két alak zuhan a vízbe, közvetlenül azelőtt, hogy a víz felett (sárkány?)tűz lobban fel. Vajon örülni fogunk annak, hogy ők túlélik? Kik ők?

A jelenetek sorát egy epikus nagytotál zárja: a teljes dothraki khalasar Drogon légi támogatásával rohamot indít. Daenerys lehet a nagy csődör aki meghágja a világot?

Már nincs sok vissza a premierig! Addig is csatlakozzatok 60 napos kihívásunkhoz, melynek keretén belül újranézzük az eddigi 6 évad valamennyi epizódját! Naponta egy részt. A Facebook eseményt itt találjátok!

 

Tagged ,

Vélemény, hozzászólás?