• Bemutató: 2015. május 31.
 • Ebben a részben bukkan fel először: Karsi, Loboda, Dim Dalba, Wun Weg Wun Dar Wun, Duncan Liddle, Johnna, Willa, A sovány férfi
 • Halálesetek: A Csontok Ura, valamint a rideghoni mészárlás áldozatai, köztük Karsi, Loboda, egy Más
 • Az epizód címe Rideghonra utal, a vadak egyik településére a Falon túl. Rideghon egy védett öbölben fekszik a Storrold-fok északi nyúlványán, melynek vize elég mély ahhoz, hogy természetes kikötőként szolgáljon. Egykor jó úton járt, hogy valódi várossá váljon, az egyetlenné a Falon túl. Hatszáz évvel ezelőtt azonban a város elpusztult. Valami szörnyűséges dolog történhetett, de a részletek a bizonytalanságba vezetnek. A lakosok eltűntek, egyesek szerint rabszolga-kereskedők csaptak le rájuk, mások szerint a Skagos szigetén élő kannibálok. Lehet ez az epizód egyfajta utalás egy harmadik lehetőségre? A házak olyan magas lánggal égtek, hogy az Éjjeli Őrség azt hitte, a nap északon kel fel. Ezt követően fél évig hamu záporozott az égből. Amikor a helyszínre látogattak egyetlen túlélőt sem találtak, aki el tudta volna mondani, hogy mi történt. Ezt követően a vadak soha nem tértek vissza Rideghonba, azt beszélik, vérszomjas szellemek és démonok élnek a romok között. Miután Mance vereséget szenvedett a Falnál, egy Vakondanya nevű sámán több ezer túlélőt vezetett az elátkozott helyre.
 • Ebben a részben hangzik el először Joanna Lannisternek, Tyrion anyjának neve, mivel eddig csak Tywin, Cersei, Jaime és Tyrion beszélt róla, általában az anya, anyánk, anyád kifejezéseket használták. Joanna Tywin Lannister első unokatestvére volt, és így már házasság előtt is Joanna Lannisterként hívták. Érdekesség, hogy Tyrion és Daenerys édesanyja is gyermekük születésébe halt bele, továbbá mind a kettejükkel mostohán bántak a testvéreik.
 • Tyrion egy teljes politikai helyzetjelentést tár Daenerys elé megemlítve a Targaryenek (eltűntek), a Starkokat (legyőzték őket), a Lannistereket (kimerültek), a Baratheonokat és a Tyrelleket. Nem említi azonban a Greyjoy, a Martell és az Arryn házakat. Az Öt Király Háborúja során ezek a házak részben semlegesek maradtak (leginkább az utóbbi kettő), így nekik most harcra kész, friss hadsereg áll rendelkezésükre, hogy a Hét Királyság jövőjét befolyásolják. Felettébb különös, hogy a Martell-ház nem kerül említésre, hiszen Elia Martell révén rokonságban álltak a Targaryenekkel. A regényekben Viserys úgy gondolja, hogy a Martellek, a Greyjoyok és Redwyne-ok támogatnák őt, ha visszatérne Westerosra. A Martellek Elia halála miatt, a Greyjoyok a Felkelésük leverése miatt. A Redwyne-ház (Olenna szülői háza) egyike a legjelentősebb flotta tulajdonosának, mivel a Tyrell-ház vazallusai, ezért Robert Felkelése idején a Targaryenek oldalán harcoltak. Viserys azonban nagyon naivnak tűnik azzal a feltételezéssel, hogy a család továbbra is kitart mellette.
 • Pycelle nagymester Cersei ellen fordult azzal, hogy a városba hívta Kevan Lannistert, hogy szolgáljon Segítőként. Mégha Cerseit fel is mentik az ellene felhozott vádak alól, a két férfi nem fogja engedni, hogy ismét hatalomra kerüljön, köszönhetően eddigi húzásainak. Pycelle korábban Cersei bizalmasa volt, még kémkedett is neki. Egy korábbi (harmadik évados) törölt jelenetből megtudjuk, hogy Pycelle azért maradt hűséges Tywinhoz, mert a Lannister-házat a legerősebb családdá tette, ami fenntarthatja a békét és rendet teremthet a civakodó urak között. Cersei korán sem olyan hatásos uralkodó, mint amilyen Tywin volt, a Lannister-ház ismét hanyatlani kezdett. Pycell azonban még továbbra is hűséggel szolgálja a családot (lásd Kevan segítségét kérte), de Cerseit már nem.
 • A börtön padlókövét, melyről Cersei felnyalja a vizet műanyagból készítették, és celofánnal burkolták be, hogy tisztán tartsák.
 • Az epizódot angolul nézők felfigyelhetnek arra, hogy a negyedik könyv címét belecsempészték Ramsay egy mondatába: “We hit first, and hit hard, and leave a feast for the crows.
 • Mivel Sansa sosem tér vissza a regényben Deresben, nem értesül arról, hogy Bran és Rickon életben van.
 • Az ötödik évad kedvéért a sorozat produkciós csapata megépítette Braavos néhány utcáját, melyet most teljes valójában láthatunk, miközben Arya/Lanna kagylókat árul.
 • Míg a sorozatban Arya a Lanna nevet használja, addig a könyvekben a Csatornák Macskája identitással árul Braavosban. Egyrészt a macskákkal tiszteleg Syrio Forel előtt, aki edzésként macskákat fogatott vele Királyvárban, másrészt édesanyja emléke előtt is áldoz, hiszen az angol Cat kifejezés, a Catelyn beceneve is egyben.
 • A sovány férfi biztosításokkal foglalkozik. Először meglepőnek tűnhet, hogy egy nagyjából középkori fejlettségű világban, hogy kerül képbe a pénzügyi kockázatátvállalás, de Kínában és Babilóniában, már a Kr.e. 3-2 évezredben is foglalkoztak ilyennel. Ráadásul Braavos a Vasbanknak köszönhetően jelentős szerepet játszik a világ gazdaságában.
 • A rideghoni események nem jelennek meg a könyvben, mert egyetlen POV karakter sincs jelen a helyszínen. Havas Jon Cotter Pyke-ot, a Tengermelléki Keleti Őrség parancsnokát küldi a hajókkal a Storrold-fokra, akitől egy hollón érkezet üzenetet kap csupán: “Rideghonnál vagyunk, hat hajóval Viharos tenger. A Feketerigó teljes legénységgel elsüllyedt, két lysi hajó partra futott Skane-en, a Karom léket kapott. Rossz a helyzet. A vadak saját halottaikat eszik. Élőholtak az erdőben. A braavosi kapitányok csak a nőket és a gyermekeket veszik fel. A boszorkányasszonyok rabszolga-kereskedőnek neveznek minket Megpróbálták átvenni a hatalmat a Viharmadáron, de a lázadást levertük. Hat tengerész meghalt, és számos vad. Nyolc holló elrepült. Élőholtak a vízben. Szárazföldi segítség kell, a tenger a viharok miatt járhatatlan. A Karomról, Harmune mester kézírásával.”
 • Csak az előkészületek kései szakaszában döntöttek úgy a készítők, hogy Rideghon megjelenjen a sorozatban az évad tetőpontjához közeli epizódban (ami általában a 9. rész). Az újraírást követően látták, hogy a jelenet nagysága és csata mérete miatt nem tudják Izlandon felvenni, ezért a fő forgatási országban, Írországban található Magheramorne Quarry-ben vették fel a jeleneteket, ahol amúgy a Fekete Vár díszlete is állni szokott. Az újraírás miatt számos következetlenség is adódott, amit a következő részeknél majd bővebben tárgyalok. Összesen 15 napig forgattak a helyszínen, és több mint 400 statisztát és 50 kaszkadőrt alkalmaztak.
 • Rideghon teljes egészében megépült: az összes móló és épület, valamint a 300 láb hosszú, és 18 láb magas cölöpkerítés is.
 • A forgatás ideje alatt a víz jéghideg volt, ezért biztonsági csapatok vigyáztak a kaszkadőrökre, ha valaki bent ragadna vagy véletlen elájulna, segíteni tudjanak nekik.
 • Az eredeti forgatókönyv szerint a csata még nagyobb méreteket öltött volna: meg akarták mutatni, mi történik a cölöpkerítés túloldalán, miként mészárolják le a lidércek a vadak ezreit. Végül Miquel Sapochnik, rendező mutatott rá arra, hogy mindez jóval túlmutat az epizód forgatásához felhasználható anyagi kereten. A rendező így azt javasolta, hogy ne mutassák meg a kinti mészárlást, hanem fókuszáljanak csupán a lezárt részt ért támadásra. Ez egyrészt kitűnő feszültségteremtő módszer (amit nem látsz, az ijesztőbb), másrészt meg költséghatékony.
 • Miquel Sapchnik a rendezője a Fattyak Csatája című epizódnak is többek között.
 • Miközben Jon a vadak vezetőivel tárgyal számos törzset észrevehetünk, ha figyelmesen nézünk, ami Michele Clapton jelmeztervező munkáját dicséri. Összesen hat törzset különböztetett meg a regények alapján:
  • A legáltalánosabb vadak a Kísértetjárta Erdőből, leginkább állatszőrméből készült ruhákat viselnek, mint Mance, Tormund, vagy Ygritte
  • A part közelében élő vadak, akik ruháikat kagylókkal díszítik. Karsi és a lányai tartoznak például ide
  • A Jégagyarakon élő vadak a ruháikra legtöbbször állatcsontokat aggatnak, mint a Csontok Ura
  • A barlanglakók, akiket onnan lehet felismerni, hogy arcukat fehérre festik.
  • A thennek kegyetlen harcosok, akik bőrükön vágásokat ejtenek, és ettől jellegzetes hegek keletkeznek rajtuk. Korábban Styr, most Loboda ismerhető fel közülük.
  • Végül pedig az óriások, akik bármilyen szőrmét, ruhát magukra csavarnak, így ruházatuk igencsak vegyes.
 • Megtudjuk, hogy a valyriai acél ellenáll a Fagyjárók fegyvereinek, és végzetes rájuk nézve. Samwell Tarly a regényben több könyvet is elolvas, ami a sárkányüveg mellett sárkányacélt is említ. Azonban a regényből azt is megtudjuk, hogy a holtak serege ellen már nem lehet bevetni őket.
 • A könyvekből az is kiderül, hogy nagyjából kétszáz valyriai acélból készült fegyver található Westeroson – leginkább kardok, néhány tőr és még kevesebb fejsze. Valyria Végzetét követően a tudás is elveszett, amivel az ilyen típusú acélt elő lehet állítani. Persze kész acélból, képzett kovácsok képesek új fegyvert előállítani (mint azt az előző évad elején megtudtuk).
 • Jon Samwell mellett a második olyan karakter lesz a sorozatban, aki megölt egy Mást.
 • Loboda említést tesz a kutya nagyságú jégpókokról is. A pókokról több helyen is említést tesznek a regényekben: Öreg Nan meséiben, valamint Sam is olvas róluk a Fekete Vár könyvtárában, bár az ötödik regényig még nem jelentek meg.
 • Ez a rész – illetve a hozzá kiadott sajtóanyagok – végre lerántották a leplet a Mások vezetőjének személyazonosságát illetően. Az Éjkirályként említette Benioff és Weiss az epizódhoz kiadott kísérőfilmben. Ha ez a karakter létezik is a regényekben, még nem jelent meg. George Martin sietett hozzátenni, hogy különbség van a legendás Éjkirály (Night’s King) valamint a sorozatban megismert Éjkirály (Night King) között! Utóbbi sorsáról a következő évadból értesülünk, a regénybeli változat pedig az Éjjeli Őrség 13. Parancsnoka volt, aki bőven a Fal megépítését követően élt (Jon a 998. Parancsnok). A legenda szerint egy Fagyjáró nő csábította el, és kikiáltotta magát az Éjkirálynak, úgy uralkodva a Fal felett, mintha saját királysága lenne, még emberi áldozatokat is bemutatott (vélhetően úgy, mint Craster a fiú gyermekeit). A Starkok valamint a Falon Túli Király, Joramund szövetséget kötött egymással, és legyőzték a királyt.
 • A regényben még nem láthattuk, hogy miként támasztják fel a Mások a holtakat.
 • Úgy tűnik a Másoknak legalább három fajtája különíthető el: egyrészt ott az Éjkirály, a Mások vezetője, aki mind külalakban eltér, mind erőben messze felülmúlja a többieket. A Fagyjárók, vagy a Mások egyfajta jégdémonoknak tűnnek, intelligensek, és gyorsan, kecsesen mozognak. Egyfajta vezetői posztot tölthetnek be, és nem csodálkoznék, ha Craster odaadott gyermekeiből lettek volna, vagy hasonló módon elrabolt emberekből. Tehát azt feltételezem, hogy az élve átalakított emberekről lehet szó. Végül a lidércek, vagy a holtak, halott emberek, lovak, vagy bármilyen élőlény (mamut, óriás, farkas stb) feltámasztásából keletkeznek. Gyorsak, de nincs önálló akaratuk, maximálisan engedelmeskednek a Másoknak. Nem egyszerűen zombik, tehát a fej vagy az agy megsemmisítése nem feltétlen okoz tényleges halált az esetükben (gondoljunk csak a teljes csontvázra, akinek feltehetően a belső szerveivel együtt már az agya is semmivé lett). Egyetlen tényleges fegyver ellenük a tűz, ahogy azt az első és a negyedik évadban is láthattuk.
 • A Mastodon haevy metal csapata vadakként tűnnek fel a mostani epizódban, hogy megöljék őket, és később feltámadjanak.
 • Will O’Connell korábban a Mhysa című epizódban már felbukkant, de csak az Éjjeli Őrség embereként szerepelt a stáblistán. A mostani rész Todderként azonosítja őt, és már az első évadban említették a nevét.
 • Laboda nem mondott butaságot, amikor a Reszkető-tengert említette. A Westerost Essostól elválasztó tenger a Keskeny-tenger és nagysága Braavosig terjed. Essos északi partvidékét szegélyző tenger valóban a Reszkető-tenger, és a mind a Fal, mind Rideghon partvonalát ez alkotja.
 • A vadak gyűlésén, miután Jon elárulja, hogy ő ölte meg Mance Raydert egy háttérszereplő hangosan azt kiabálta minden egyes felvételen, hogy “You fucking cunt!”. Annyira hangos és zavarónak tűnt a készítőknek, hogy később a hangeffektekért felelős embereket megkérték, hogy módosítsák, így lett “lost” az utolsó szó.
 • A lidércfiú, aki a Karsi elleni támadást vezette, valójában egy 23 éves fiú, aki korábban Peter Dinklage (Tyrion) kaszkadőre volt bizonyos esetekben. Mivel nagyon sok sminket és kiegészítőt kellett rátenni a több órás forgatás előtt, a gyermek-színészekkel pedig törvény tiltja, hogy hosszú órákon keresztül dolgozzanak, ezért esett a választás rá.
 • Jon nagyjából 5000 vadat tudott kimenekíteni Rideghonból, a többiek nem kértek eleinte a segítségéből, később pedig már nem volt idő rajtuk segíteni.