• Bemutató: 2014. április 27.
 • Ebben a részben bukkan fel először: Ser Bajusz, Mossador, Éjkirály
 • Halálesetek: Meereen Hatalmas Mesterei
 • Az epizód címe Brienn új kardjára, Hűségre vonatkozik. Az eredeti angol kifejezés, az Oathkeeper szó szerint eskü-megtartót jelent.
 • Joffrey meggyilkolásáról lehull a lepel: Olenna Tyrell tervelte ki az egészet Kisujjal. A mérget Sansa nyakláncával csempészték az esküvőre. A nyakéket díszítő kövek nem ékkövek voltak, hanem maga a méreg kristályos formában.
 • A harmadik és negyedik évad között volt egy rész a South Parkban, ami a Trónok Harcát parodizálta ki. Ebben a részben azt is kifigurázták az animáció készítői, hogy a sorozatban a politikai intrikákat legtöbbször Királyvár kertjeiben sétálva vitatják meg. Éppen erre reflektálva került Olenna szájába a következő mondat: “Ha még egyszer végig kell sétálnom rajta, esküszöm levetem magam egy szikláról.”
 • Bian Cogman, író elmondta, hogy azért cserélték le a Tomment játszó színészt, mert ő lesz az új király, komolyabb színészi feladatok hárulnak majd az őt alakító színészre, ezért tapasztaltabb fiút választottak.
 • A készítők már a harmadik évadban eldöntötték, hogy visszatérnek majd Craster Erődjébe. Ezért is választották Burn Gormant, mint tapasztalt színészt Karl Tanner szerepére. Elkészült egy felvétel, ami megmutatta volna, hogy mit tesznek Craster feleségeivel, de ez még nekik is sok volt, így végül kimaradt a részből. Erről még annyit tudni, hogy professzionális pornószínésznőket alkalmaztak, szóval el tudjuk képzelni, mit láthattunk volna.
 • A készítők azért döntöttek úgy, hogy Bran és kis csapata belekeveredik a Craster Erődjénél lejátszódó eseményekbe, mert komoly veszélynek akarták őket kitenni, ami nem természetfeletti fenyegetés, hanem az ember rossz természetéből adódik.
 • Cogman a forgatókönyvben Ser Bajuszt kiscicaként nevezte meg, ahogy a könyvben is megjelenik, de egy hatalmas “szumóbajnok” macskát választottak ki, akivel “rémálom” volt együtt dolgozni. A macska nem akart felugrani az ágyra, ráadásul teljesen meg volt rémülve a díszletben égő gyertyáktól. Natalie Dormer (Margaery) nagyon bosszantónak találta, hogy ezt a rövid kis jelenetet a macska miatt ilyen sokáig kellett leforgatniuk. Cogman elárulta, hogy valószínű ez volt az utolsó alkalom, amikor Ser Bajuszt láthattuk.
 • Olenna Tyrell valóban jegyese volt egy Targaryen hercegnek, név szerint Daeron Targaryennek, aki V. Aegon, ismertebb nevén Egg fia volt. Daeron azonban inkább a fiúk kegyét kereste. Miután idősebb testvérei felbontották saját jegyességüket, és a szívük után mentek, Daeron is így tett. Olenna Redwyne ekkor lett Luthor Tyrell felesége.
 • Észre lehet venni, hogy Tommen beköltözött Joffrey régi hálószobájába. A vaddisznó-trófea látszik a falon.
 • Margaery mindhárom férjénél megtalálta azt a szerepet, amivel az adott férfi közelébe férkőzhet és manipulálhatja őket: Renly esetében elfogadta másságát, csábító nőként felajánlotta Loras részvételét az együttlétükben; Joffrey-t kegyetlensége felől közelítette meg, elismerte a fiú bátorságát és a számszeríjas jelenetben ezt fejti ki neki óvatosan; Tommen azonban túl fiatal, mind a csábításhoz, mind az erőszakhoz, de nagyon kedveli a macskákat. Tommen kora a sorozatban nincs kimondva. A könyvekben nyolc éves, amikor Joffrey meghal. A sorozat azonban majdnem minden gyermek karaktert két évvel idősebbé tett, bár Joffrey esetében négy évet adtak a karakterhez, így nagyjából 19 éves volt, mikor meghalt. Ha Tommen esetében is megvan ez a két év, akkor nagyjából 12 éves lehet, de tekintve, hogy ő a harmad szülött gyermek, semmiképp sem lehet 17 évesnél idősebb.
 • Benioff és Weiss ötlete volt, hogy a meereeni rabszolgák fellázadnak Daenerys felbújtására. A könyvben Jorah és Barristan egy szennyvízcsatornán másznak be a városba, és szabadítják fel a rabokat. Azért választották Szürke Férget a szerepre, mert sokkal drámaibb, ha egy volt rabszolga szájából hangzanak el az érvek.
 • Missandei és Szürke Féreg jelenete az első olyan jelenet, ahol csak színes bőrű színészek szerepelnek.
 • Megtudjuk, hogy Missandei Naath szigetéről származik, és gyermekként rabolják el rabszolgának. Naath a Baziliszkusz-szigetekről nyugatra fekszik, amit olykor csak a Pillangók szigeteként emlegetnek. Az itt élő nép gyönyörű, és nagyon békés életvitelt él. Arcuk kerek, bőrük sötét, nagy borostyánszemükben olykor aranyfoltok tündökölnek. A naathiak nem ragadnak semmilyen okból kifolyólag fegyvert, még vadászni sem vadásznak. A föld adta gyümölcsökből és gabonákból élnek. Istenük a Harmónia Ura. Ghis többször is próbálta meghódítani a szigetet, de úgy tűnik, hogy valamilyen betegség miatt idegenek nem sokáig maradnak életben a földjén. E betegség az őslakosokra nézve nem veszélyes. A tünetek lázzal kezdődnek, majd fájdalmas izomgörcsök gyötrik a megfertőzöttet. A végső szakaszban vérizzadás következik, és a hús mintha leolvadna a csontokról. Mivel úgy tűnik a szigeten tisztelt, a Harmónia Ura kísérőinek tartott pillangók terjesztik, pillangóláznak nevezik. E betegség azonban nem tántorítja vissza a portyázó rabszolga-kereskedőket. Ugyanis rájöttek, ha kevés időt töltenek a szigeten, kevesebb eséllyel fertőződnek meg.
 • Joer Mormont koponyáját a színészről készült fotók és videófelvételek alapján rekonstruálták, leginkább az állkapocs vonalát és a fogakat.
 • A “Kill the Masters” falfelirat a Közös Nyelven íródott annak ellenére, hogy a Rabszolga-öbölben, így Meereenben is a valyr nyelv egy-egy változatát beszélik. David J. Peterson elárulta, hogy amikor elolvasta a forgatókönyvet látta, hogy szükséges lesz a valyr nyelv írott változatát létrehoznia, de Benioffék azt akarták, hogy a nézők képesek legyenek elolvasni, ezért maradt angol nyelven.
 • Megismerjük a Mások titokzatos vezérét. Bár később a Night King (Éjkirály) névvel említették, a könyvek írója, George Martin hangsúlyozta, hogy ez nem az ő könyveiben fellelhető Night’s King (Éjkirály).
- NÉZZ KÖRÜL -