- NÉZZ KÖRÜL -

Essos hatalmas kiterjedésű földjén számos kultúra őrzi saját hitvilágát. Ezek a vallások legtöbbször békében elférnek egymás mellett – Braavos szabad városában a legtöbb istennek szentélye áll a templomok parányi szigetén.

 • Aquan, a Vörös Bika – Az állatisten számára minden tizenharmadik napon egy fehér borjút áldoznak fel, és a szegények számára egy tál vért ajánlanak fel. Temploma megtalálható az Istenek Szigetén, Braavosban (Sárkányok Tánca, A csúf kislány).
 • Bakkalon, a Sápadt Gyermek – A halál egyik istene, akihez a katonák imádkoznak leginkább. Sápadt gyermekként ábrázolják, kivont karddal a kezében. Szobra megtalálható a Fekete és Fehér Házában (Varjak Lakomája, Arya II).
 • A Fekete Kecske – Qohor városának főistene, a városé melyet vallási szakadárok alapították. A Fekete Kecske napi szinten követel véráldozatot. Leginkább borjút, ökröt vagy lovakat áldoznak fel a papok, de bizonyos szent napokon elítélt bűnözök vérét ontják ki. Vészhelyzet esetén pedig nemesek ajánlhatják fel gyermekeiket a város védelme érdekében. A Fekete Kecske a halál egyik istene, így szobra megtalálható a Fekete és Fehér Házában (Tűz és Jég Világa, 259).
 • A Nagy Pásztor – A békés lhazari nép istene, akinek alakjában kulturájuk magját alkotó állattenyésztés tükröződik. Tisztelete Lhazar vidékére korlátozódik. Hitük szerint minden ember egy nyájba tartozik (Trónok Harca, Daenerys VII, IX).

01

 • Csuklyás Vándor – Leginkább a szegények által tisztelt halálistenség, akit csuklyával ábrázolnak, kezében pálcával. Szobra megtalálható a Fekete és Fehér Házában (Varjak Lakomája, Arya I,II). 
 • A Hatalmas Csődör – E lóistenség a dothraki hitvilág istene. Tanításuk szerint a világra fog érkezni egy csődör, aki meghágja a világot, és egyetlen khalasarba tömöríti a világ vége előtt a népet (Trónok Harca, Daenerys IX; Királyok Csatája, Daenerys VI.).
 • A Dárdák Úrnője – A Makulátlanok istennője, akit a Seregek Anyja vagy a Harc Hitvese névvel is illetnek, de igazi nevét csak azok ismerhetik, akik elégették férfiasságukat az oltárán. A Makulátlanok időnként tisztítószertartást végeztek tiszteletére, mint például a sós vízben való fürdés (Sárkányok Tánca, Daenerys IV).
 • Tengeri Király – A Tengeri Király szobra is megtalálható a Fekete és Fehér Házában, melyet gyakran látogatnak a tengerészek, talán hogy biztonságban hazajussanak (Varjak Lakomája, Arya II). A Feketevíz-öbölben található egy vízből kimeredő szirtsor, amit a tengeri király lándzsáinak neveznek (Kardok Vihara, Davos I).  

02

 • Az Éjszaka Oroszlánja és a Fényhajadon- Yi Ti birodalmának főbb istenségei. Az arcnélküliek úgy vélik, hogy az Éjszaka Oroszlánja a halál egyik megtestesülése, így szobra megtalálható a Fekete és Fehér Házában. A hozzájuk kapcsolódó mítosz szerint gyermekük lett az első császára a Hajnal Nagy Brodalmának. de amikor leszármazottai közül az Ametiszt Császárnőt megölte tulajdon fivére, és kinevezte magát Vérkő Császárnak a Fényhajadon elfordult a világtól, és beköszöntött a Hosszú Éjszaka, mialatt az Éjszaka Oroszlánja eljött a földre és megbüntette az embereket gyengeségükért (Varjak Lakomája, Arya I, Arya II, A Csatornák Macskája).
 • Semosh és Selloso – Ikerfivérek, akiket Braavosban tisztelnek. Templomuk egy kanális két oldalán áll egymással szemben, és a mítosz úgy tartja, hogy egyikük az egyik templomban alszik, másikuk pedig a túloldalt (Sárkányok Tánca, A csúf kislány). 
 • Faros Kőtehene – Faros szigetén tisztelt állatistenség (Királyok Csatája, Daenerys III). 

03

 • Trios – Háromfejű istenség, akit elsősorban Tyrosh városában tisztelnek, de egy háromtornyú szentélye megtalálható Braavosban is (Sárkányok Csatája, A csúf kislány).
 • Lys Könnyező Úrnője – A síró nőalakként ábrázolt istenséget elsősorban Lys városában tisztelik, és leginkább az idősebb asszonyok. Szobra megtalálható a Fekete és Fehér Házában, így valamilyen szinten köze lehet a halálhoz. Nem egyértelmű, hogy van e kapcsolat az istennő és a híres méreg, a Lys könnyei között (Varjak Lakomája, Arya I, Arya II). 
 • Boash – E lorath-i istenség követői nem esznek húst és nem isznak bort és csak darócba és bőrbe öltöznek. Hitük szerint csak a sötétben nyílhatott ki a harmadik szem, a magasabb tudás eléréséhez szükséges spirituális érzékszerv, ezért papjaik csuklyát húztak a szemükbe, és vakként szolgálták istenüket. A mindenkin és mindenek felett érvényes egyenlőség elvében hittek (Tűz és Jég Világa, 256).
 • Harmónia Ura – Naath szigetének istene, akit gyakran ábrázolnak nevető meztelen óriásként, aki körül szárnyas, buja menyecskék cikáznak. Úgy vélik, hogy a pillangók istenük hírnökei, akik a szigetet védelmezik. Ugyanis a szigetre érkezők a pillagók által terjesztett kór áldozataivá válnak, ha sokat időznek a szigeten, míg a helyiek immúnisak rá (Tűz és Jég Világa, 282). 

04

 • Rhoyne Anya és a Folyó Öregje – A rhoyne-i városállamok legfontosabb istenek a folyót megtestesítő, Rhonye Anya. Gyermeke a Folyó Öregje állandó csatát vív a Rákkirállyal, a vízalatti élővilág feletti hatalomért (Sárkányok Tánca, Tyrion IV.). 
 • A Hold Halovány Szüze – E holdistenség szobra megtalálható a Fekete és Fehér Házában. Leginkább tengerészek imádkoznak előtte (Varjak Lakomája, Arya II).

illusztráció: klaradox