- NÉZZ KÖRÜL -

Hmm. Kaptunk egy trailert és mondhatnám, hogy épp a megfelelő szavakat keresem, mert a látvány letaglózott, átölelt és beszippantott. Nem mondom, mert nem ez a helyzet. Persze ismét kapunk vitorlás hajókat, Karib-tengert, angol matrózokat és kalózokat, természetesen.

És itt van Johnny Depp.

Ja, ő nincs. Legalábbis a trailerben.

Az első rész gyengéden arcon fejelt majd szájon csókolt mindannyiunkat. Szuper sztori, pörgős forgatókönyv, remek alakítások, magával ragadó zene és Depp, aki sziporkázott a szerepben.

Az eddigi kalandok során volt dolgunk élőhalottakkal, polipgénekkel fertőzött Nemo kapitánnyal, majd elutaztunk a világ végére és vissza kedélyes party-arcokkal, akik már kebelbarátainkká váltak a korábbi részekből. Ismeretlen vizekre is eveztünk és Penélopé Cruz, a veterán Ian McShane és Geoffrey Rush sem lendített sokat a dolgon, mert maradt az edzőtermi öltözők fülledt lábszaga.

Maradt a kitaposott fregatt, napfény vagy éj, kalóz vagy hős vagy épp mindkettő, de mindegy is, csak sok legyen, meg üssék is egymást és a végén rakjunk szépen naplementéscsókos rendet, de előtte dobjunk be valami kolosszális raptortangót, kétéltű kalózt, kifordított tükörvilágot, nyakon öntve némi mitológiával, ezoterikával és voodooval. Bakker.

És ezzel sem a CGI, sem a színeszek nem tudtak mit kezdeni. Pár (sok) sörrel  és hegynyi jóindulattal élvezhető lett volna a mutatvány, de ahhoz nem moziban kell néznünk a filmet, vagy – követve Jack Sparrow lépteit – rummal öblíteni a popcorn kóla párosát. Igaz, még a vetítés megkezdése előtt…

Ja, az új rész. 2017. május 26 magasságában érkezik, és játszik benne Javier Bardem. Mit játszik benne! Ő lesz egyenesen a főgonosz!

Bocsi, itt a trailer:

Nos. Hát. Jó. Látványos… Megint jönnek a hullák, akik most élnek is úgy is néznek ki. Mármint, mint a hullák. Ez a vízalatti hajeffekt már most az idegeimre megy, bár mindent el tudok fogadni, meg minek agyalok rajta, így van és kész.

És egy szigonyt keresnek egészen pontosan Poseidon háromágú szigonyát, amit Jack barátunk dugóhúzónak használ és mellesleg uralma alatt tartja a földkerkeség valamennyi nagyobb állóvizét. A szigonynak köszönhetően Salazar kapitány (mert neve is van ám a főgonoszank) nem tud labdába rúgni, mert a fenti fat loot sakkban tartja őt és teljes kompániáját. Érthetően ez nem tetszik nekik.

pirates0003

Ezért a gonosz élőholtak bosszút akarnak állni, mert a szigony nem dugóhúzó, és egyébként is Jack az agyukra megy. Halkan teszem még hozzá, hogy megint valami családi vérbosszú is lesz a dologban, mert Jack Sparrow, a tenger mélyére küldte Salazar testvérét.

Egyszóval, véres. Bosszút. Fognak. Állni. De lehet, hogy nem ez lesz a sztori, de a lényeg benne van. A végére nyugodtan jöhet a táncos csókos naplemente. Vagy nem, de ez amúgy is kiderül.

Jhonny Deppet lehet direkt nem rakták bele az ötödik rész első trailerébe, hogy legyen végre egy húzóarc, mégpedig Javier Bardem, aki ebben a pár másodpercben is lemossa játékával a többmilliós CGI-t.

Kaya Scodelario az új fiú a franchiseban azt nyilatkozta, hogy  nagyon sok elemet vissza akarnak hozni, megragadva az első rész esszenciáját és átültetve azt az ötödik részbe, amely új kapukat fog nyitni, új történetszálakat kibontani.

Kérlek, kérlek nagyon kérlek benneteket, kedves stáb, rendezők, producerek, hogy ezt ne tegyétek jégre. Ha ez még az ötödik rész is, adjátok nekünk vissza azt az elsőt, ami miatt megint el kezdtünk kalózfilmeket nézni!