• Bemutató: 2016. június 26.
 • Ebben a részben bukkan fel először: Wyman Manderly, Cley Cerwyn, Fellegvári mester
 • Halálesetek: Több száz áldozat a Nagy Szentélyben, köztük a Fősepton, Loras Tyrell, Margaery Tyrell, Mace Tyrell, Kevan Lannister, továbbá Lancel Lannister, Pycelle nagymester, Tommen Baratheon, Fekete Folyami Walder, Sánta Lothar Frey, Walder Frey, Lyanna Stark (látomás)
 • A cím egyfajta utalás az eddig meg nem jelent hatodik könyvre a The Winds of Winterre. A magyar fordítása, Északi szelek, annyira nem találó, mert sokkal inkább Északra, a Starkok uralma alatt álló régióra utal, semmint a Mások közelgő seregére, és az esetlegesen beköszönő Hosszú Éjszakára.
 • 68 perces játékidővel ez a leghosszabb epizód a sorozat történelmében, 8 perccel megelőzve a Fattyak Csatáját.
 • Az openingben Deres tornyára visszakerült a rémfarkasos jelkép, felváltva a Boltonok nyúzott emberét.
 • Eddig soha nem látott méreteket öltött a fontosabb mellékszerepők megölése, így ez az epizód vezeti a halálozási arány tekintetében a listát.
 • Az epizód végre lerántja a leplet Jon származásával kapcsolatban: valóban Lyanna Stark és Rhaegar Targaryen viszonyából született. A könyvben fellelhető információk alapján sokan már sejtették ezt a fordulatot, és a közimsert R+L=J teória névvel sok helyen olvashatunk róla. Az epizódban nem hangzik el ugyan, hogy Rhaegar lenne az apa, de az HBO honlapja az epizódot követően frissült, és egyértelművé tették az apa kilétét. Bár erről még sem a sorozatból, sem a könyvekből nem kapunk egyértelmű választ, de valószínű, hogy Lyannát nem elrabolták, hanem a lány elszökött Rhaegarral.
  • George Martin a művéhez számos valós történelmi eseményt feldolgoz. Robert Felkelése ilyen szemmel sokban hasonlít a Trójai Háborúhoz, amit a trójai herceg, Paris robbantott ki, amikor megszöktette a spártai király, Menelaosz feleségét, Helenét. Helené önként tartott Parisszal, de Menelaosz szöktetéssel vádolta a herceget. A görögök megtámadták Tróját és, ahogy a Trónok Harcában, úgy itt is Paris és Menelaosz párbajra keltek egymással, Menelaosz legyőzte a fiút, aki csak isteni közbeavatkozás révén élte túl a küzdelmet, de később Trója bukásánál életét veszti. A város ostroma, végül Trója teljes feldúlásával ért véget (ahogy a Lannisterek is felprédálták Királyvárat), és ahogy a görögök is egy megtévesztés (faló) révén jutottak a városba, úgy Tywin is az Őrült Király támogatójának adta ki magát, hogy beléphessen a városba.
 • Mivel Rhaegar Daenerys bátyja volt, és Jon az utolsó élő fia, az örökösödési jog értelmében Jon előbb örökli a Vastrónt nála, amennyiben Rhaegar és Lyanna között házasság is köttetett (a Targaryeneknél gyakori volt, hogy több felesége is volt egy férfinak). Házasság nélkül, azonban Jon ugyancsak fattyú marad. Észak Királyaként viszont Bran, Sansa és Arya erősebb jogot formálhatnak a címre, és Észak tartományára, hiszen ők Eddard gyermekei, míg Jon, csak Lyannáé, és jog szerint az ház fejének gyermekei (legyen fiú, vagy lány) követik őt az örökösödésben.
 • Eddard Stark a Lyannának tett ígérete miatt mondta azt, hogy Jon az ő fattya, s még saját feleségének sem árulta el az igazat. Ellenben Howland Reed, aki túlélte az Öröm Tornyát valószínűleg ismeri a teljes igazságot.
 • Eddard azt állította, hogy egy Wylla nevű asszony Jon édesanyja. Wylla valóban létező karakter a könyvben és a sorozatban is említették neki. Arya megtudja Edric Dayne-től, hogy otthonában, Csillagoromban egy szoptatós dajkát hívtak így, akinek gondjaira bízták Jon. Tudjuk, hogy az Öröm Tornyát követően Eddard Csillagoromba ment, hogy visszaszolgáltassa az elhunyt Arthur Dayne legendás kardját a családnak. Eddard valószínű ekkor kérte Wylla segítségét, hogy táplálja a gyermeket addig, míg elég erős nem lesz a hosszú úthoz Deresbe.
 • Más pletykák szerint Jon anyja Ashara Dayne, Arthur Dayne húga, akivel Ned románcot kezdett, de a háború, és Catelynnel kötött házassága ennek véget vetett.
 • Nemcsak a könyvekben, hanem a sorozatban is elrejtettek utalásokat Jon származására vonatkozóan:
  • Már az első évadban láthatunk egy R+L feliratot Jon mögött, miközben Sammel az étkezőt takarítják
  • Az Esküszegő című epizódban, mikor Jon felakasztja Alliser Thornékat, egy Daenerys Targaryen témájához hasonló zenét hallhatunk, és ugyanebben az epizódban, amikor az Öröm Tornyánál megvívott összecsapást látjuk, ugyanez a zene szól.
  • Amikor a második évadban Daenerys a Halhatatlanok Házában látomásokat lát, a Vastrón havas, ami talán utalhat Jonra
  • A Öld meg a fiút című epizódban, közvetlenül azt követően, amikor Aemon mester azt mondja, hogy “borzalmas dolog egy Targaryenként egyedül a világban” Jon belép a terembe és a kamera ráközelít.
 • Lyanna megmondja Nednek a gyermek nevét, de sem a nézők, sem Bran nem hallhatja. A könyvekből megtudjuk, hogy Eddard Jon Arryn után nevezte el őt.
 • Jon a Starkok külsejét örökölte, ami segített Eddardnak elrejteni őt a világ elől. Tyrion egyszer meg is jegyzi a könyvekben, hogy annyira hasonlít az apjára, hogy anyjától valószínűleg semmit sem örökölt. Ironikus állítás – hiszen pont, hogy mindent Lyannától örökölt.
 • Azáltal, hogy Jon Lyanna gyermeke, az eddig féltestvéreinek vélt Stark gyermekek csupán első unokatestvérei. Jon, mint Észak Királya, egy politikai házassággal megerősíthetné igényét a címre, ehhez pedig elveheti Sansát vagy Aryát, hiszen az első unokatestvérek házasságát már nem tiltja törvény, sem erkölcs. Jogilag ez igaz, kérdés, hogy azok a gyerekek, akik testvérként nőnek fel egymás mellett, képesek lennének-e meglépni ezt a lépést?
 • A regényciklus összefoglaló címe A Tűz és Jég Dala. Ez utalhat Jonra és Daenerysre, de akár csak Jonra is, hiszen az északi Lyanna a jég, míg Rhaegar, a sárkányok leszármazottja a tűz gyermekeként született meg.
 • Mivel egy trónörökös fiaként született, megilleti őt a hercegi cím. Így felmerülhet az az eshetőség, hogy ő a herceg, akit megjövendöltek, egy messiásszerű alak, aki megmenti a világot a Másoktól. A könyvekben jobban körvonalazódik, hogy ez a herceg a Targaryen családfáról fog származni.
  • A jövendölés egyik eleme, hogy egy véres csillag jelzi majd a megszületését. Abban a jelenetben, amikor Jon belép a haldokló Lyannához, láthatjuk Arthur Dayne kardját, melynek gombját egy csillag díszit, és mellette véres ruha fekszik. A könyvben Jon halála előtt Wun Wun megölt egy lovagot, Ser Patreket, akinek jelképe egy csillag, amit testéből kiömlő vér vörösre festett.
  • A jövedölés másik pillérje, hogy a sárkánynak három feje van. Éppen ezért sokan úgy vélik, hogy a herceg, akit megjövendöltek nem egyetlen ember lesz, hanem három, egymással összedolgozó karakter. Annak idején I. Aegon Targaryen is nővérei segítségével hódította meg a Hét Királyságot. Egy másik rajongó elmélet szerint, Tyrion az Őrült Király fia. Megtudtuk, hogy Aerys odáig volt Joanna Lannisterért, Tyrion szőkébb mint testvérei, és felemás színű a szeme, gyermekkorában odáig volt a sárkányos történetekért, és Tywin utolsó felé intézett szavai “te nem vagy a fiam!”. Érdekesség, hogy Jon, Daenerys és Tyrion édesanyja ugyanúgy szülés közben veszítette el életét.
 • Cersei terve még nem valósult meg a könyvekben, de nagy a valószínűsége, hogy valami hasonló hatalmas lépésre szánja el magát. Bár Kevant és Pycelle-t már nem ölheti meg, hiszen ők az utolsó könyv epilógusában már meghaltak Varys keze által.
 • A szóbeszéd, amit Qyburn megemlít Cerseinek, az volt, hogy az Őrült Király valóban temérdek mennyiségű futótüzet halmozott fel a város alatt, többek között Baelor Nagy Szentélyénél. Ugyanígy nem véletlen, hogy Tyrion pont az előző epizódban elevenítette fel a nézőknek, hogy Királyvár alatt futótűz található.
 • Az epizód tükrében ironikus lehet Jaime azon állítása Edmurnak, hogy Cersei annyira szeretei a gyermekeit, hogy egész városokat borítana lángba értük.
 • Az ötödik és hatodik évadban nagyon sokszor hallottuk, hogy a korona és a hit két pillér, ami a birodalmat tartja fent, ha valamelyik elbukik, a másik is el fog. Nem tudni, hogy a rendezői szándék érvényesült akkora, amikor Cersei és Tommen is, két pillér között látjuk állni miközben a pusztulást nézik.
 • Margaery Tyrell halála nagy spoiler a könyvet olvasók számára. Semmi utalás nem történik arra, hogy a királyné meg fog halni. Loras sorsa azonban kérdéses a könyvben, valószínűsíthető, hogy nem így fog meghalni. Mivel a vasflotta Euron Greyjoy parancsára megtámadja a Síkvidéket sürgősen szükség lenne az arbori hajókra. Cersei azonban Sárkánykő bevételéhez köti a hajók hazatérését. Loras felajánlja, hogy ő maga vezeti a kastély ostromát. A harcok közben azonban súlyosan megsérül, többek között forró olaj ömlik rá, és élet-halál között lebeg a hírek alapján. Elképzelhető, hogy nem lesz jelen a nagy leszámoláskor.
 • A Tyrell-ház esetében nem tudni, hogy ki lett a család vezetője. Maga Olenna is megjegyzi, hogy fia és unokái megölésével Cersei elvette a jövőjét. A könyvben, mint említettem van még két fiú, Willas és Garlan, akiket mellőztek a sorozat világából, és Lorast tették meg Égikert örökösévé. Amennyiben a fivérek nem leszenek jelen, amikor Cersei terve betetőzik, a könyvben lehetséges, hogy a Tyrellek jövője biztosítva lesz. Ha csak Loras éli túl, akkor is van rá esély, hogy a rózsa tovább nőjön. Mind a könyvekben, mind a sorozatban tudjuk, hogy a Tyrelleknek számos unokatestvére, másod unokatestvére van. Az És őrsége most véget ért című epizódban láthatunk is egy udvarhölgyet, akit csak “Tyrell lady”-ként tűntettek fel a szereplők között. Egy mondatos szerepe volt csak, de a “Tetszik nagymama?” mondattal egyértelművé teszik, hogy közte és Olenna között családi kötelék húzódik. Természetesen az sem kizárt, hogy Loras és Margaery tárgyalása miatt az összes Tyrell rokon a Szentélyben tartózkodott, bár valószínűtlen.
 • Tommen Baratheon halálával a Baratheon-ház kihalt – névlegesen, mert a fiú, Cersei és Jaime vérfertőzésének gyümölcse. Természetesen Robertnek számos fattya van, köztük Gendry és a könyvből megismert Viharos Edric és Szikla Mya is. Tehát lényegében a sorozatban Gendryt Robert egyetlen életben maradt örökösének mondhatnánk.
 • Vegyük észre, hogy Maggy, a jósnő szavai igaznak bizonyulnak: Cersei mind a három gyermeke életét veszítette; haláluk pillanatában aranyszínű ruha volt rajtuk, pont úgy ahogy megjövendölte (“Aranyból lesz koronájuk, s aranyból lesz halotti leplük is”).
 • Dean-Charles Chapman kétszer is meghalt a sorozatban: először Martyn Lannisterként, most pedig Tommen Baratheonként.
 • Emlékezzünk vissza, Cersei hányszor említette, hogy mennyire gyűlöli a Szentély harangjait (Joffrey és Tywin halálakor), most még arra is energiát fordítottak a készítők, hogy láthatjuk, amint azokkal is leszámol. Egy hatalmas harang csapódik a robbanás következtében Királyvár utcáira.
 • Cersei Kevan és Lancel halála miatt rokongyilkosnak számít, akárcsak Tyrion. A sorozatban Jaime is megölte Alton Lannistert, egy távoli unokafivérét, hogy biztosítsa menekülését Robb fogságából. Ez a mozzanat a könyvekben nincs jelen.
 • Kevan, Mace és Pycelle halálával a Kistanács tagjai is elpusztultak. Egyedül Qyburn maradt, mint a Besúgók Mestere. Azonban ha jobban megnézzük a koronázási jelenetet, láthatjuk, hogy Qyburn magán viseli a Királynő Segítője kitűzőt.
 • Gregor Clegane először veszi le a sisakját: arca hullaszerű. A könyvekben egyelőre még kérdéses, hogy van-e feje, mert egy mindent kitakaró sisakot visel, és Dorne-ba elküldtek egy hatalmas koponyát, amit csak az övé lehetett. Sokan azt feltételezik, hogy egyfajta Frankenstein-szerű szörnyet rejt a páncél, és ha van is feje, az nem az övé eredetileg, hanem csak “hozzávarrták”.
 • Az epizódot kísérő videóból megtudjuk, hogy Tommen nem halt volna meg, ha Cersei vette volna a fáradtságot, hogy a robbanást követően vigaszt nyújtson neki. Kétségbeesett, hogy azt követően, hogy anyja százakat ölt meg, senki sem fogja őt jó királynak tartani. Cersei ehelyett egy kupa bor kíséretében gyönyörködik a munkájában, és Unella septon kínzását indítja el. Elképzelhető, hogy Joffrey és Myrcella halálát követően belátta, hogy Tommenre is ez a sors vár, és egyszerűen elengedte.
 • Cersei Lannister királynőnek koronáztatta magát. Gyermekei halálával azonban semmiféle igénye nem lehetett a Vastrónra, egyszerűen csak magához ragadta a hatalmat. Westeros örökösödési szabályai meglehetősen egyszerűek, de maga a szituáció komplikált.
  • Robert Baratheon nemcsak a hódítás jogán ragadta magához a hatalmat, hanem mert felmenői között számos Taragaryen is található.
  • Robert halálával a trón legidősebb fiára szállt, Joffreyra. Fivére, Stannis azonban magának követelte, mert bebizonyította, hogy Cersei gyermekei Jaime-től származnak. A közvélemény szemében azonban Joffrey maradt a törvényes örökös, halálát követően pedig Tommen. Tommen esetleges halála esetén Myrcella ülhetne a Vastrónra, de a lány már korábban meghalt.
  • Tommen halálával a jog szerint Robert idősebb fivérére (Stannis), és annak gyermekére (Shireen) szállna a trón, de mindegyik halott. Fiatalabb fivére, Renly szintén halott már.
  • Robert fattyai (elsősorban Viharos Edric, vagy Gendry) szóba kerülhetnek ugyan, de fattyú csak azt követően örökölhet, amennyiben királyi nyilatkozattal törvényesítik őket.
  • Robert a Targaryen vérre hivatkozva foglalta el a trónt, így a legnagyobb esélyes ezek szerint továbbra is Daenerys, illetve a mostani fejlemények alapján, elsősorban Jon.
 • Cersei már nem a Hét Királyság felett uralkodik. Észak nyíltan új királyt kiáltott ki magának, melyet úgy tűnik a Völgy katonái, és Baelish, mint a Folyóvidék ura egyaránt támogat (látszólag), Síkvidék és Dorne Daenerys Targaryen oldalára tömörültek, a Vas-szigetek pedig egyértelműen megoszlott Yara és Euron között. A Viharföldek igencsak kérdéses, mivel a Baratheon-ház kihalt. Az új királynő tehát egyedül a Koronaföldek valamint otthona, a Nyugatvidék támogatását élvezheti… bár egy ilyen merénylet után még ez is megkérdőjelezhető. A Koronaföldek és Nyugatvidék lényegében Westeros közepén húzódnak, így Cerseit minden irányból ellenség vesz körül: Jon, Sansa, Kisujj és seregeik Északon, Euron Greyjoy nyugaton, a Tyrellek és Dorne délen, Daenerys, a serege és a sárkányok pedig keleten.
 • A Marei nevű szajha felbukkan ebben az epizódban Pycelle termében. Mivel már a második évad óta láthatjuk, lényegében ő a leghosszabb életű prostituált a sorozatban.
 • Kevan Lannsiter az ötödik Segítő, akit megöltek egymás után: Rossart, Jon Arryn, Ned Stark, Tywin Lannister, és Kevan Lannister. Tyrion csak ideiglenesen volt megbízott Segítő, még Tywin vissza nem tért a városba.
 • A fehér holló megérkezik Óvárosból Deresbe, hogy meghozza a hírt: a tél kezdetét veszi. A madarak kiküldését láthatjuk Samwell szemszögéből: amikor megérkezik Óvárosba megannyi fehér madár száll ki a toronyból.
 • Jont kikiáltják Észak Királyának, feltámasztva Észak függetlenedése érdekében elindított mozgalmat, ami Robb Stark halálával ért véget.
 • Az epizódot kísérő egy kis videóból megtudjuk, hogy egy kisebb feszültség van Jon és Sansa között Észak uralma miatt: Sansa Eddard Stark lánya, és jogilag inkább őt illetné a cím, mint fattyú fivérét. Jon el is mondja, hogy nem kíván Észak ura lenni, és azt szeretné, ha Sansa lenne az örökös, azonban pechükre az északi urak kikiáltják Jon királyuknak, így lényegében Jon akaratlanul is elbitorolta húga elől az örökségét. Némi irónát lehet felfedezni abban, hogy Lyanna Mormont, a Medve-szigetek uralkodónője “fosztja meg” Sansát a titulustól, mikor belekezdett nagy monológjába. Természetesen Bran felbukkanása tovább bonyolíthatja a helyzetet, hiszen mint fiú, elsőbbséget élvez Sansával szemben. 
  • A könyvben Robb Stark a halála előtt írásba foglalta, hogy királyi hatalmával élve Starknak ismeri el Jont, és ha a háború rosszul alakulna számára, akkor örökösévé is teszi. Ez megint más helyzetet fog szülni a regényben.
 • Végre megismerhetjük Wyman Manderlyt, Fehérrév urát, aki a könyvekben nagyon közkedvelt karakter: megrendezi Davos halálát, hogy Cersei parancsának eleget tegyen; és nagyon valószínű, hogy Ramsay esküvőjére hozott három hatalmas húsospitébe három Frey vendégét sütötte, akik váratlanul “eltűntek” a Deresbe vezető út során. A könyben Wyman elképesztően kövér karakter, aki alig tud felállni segítség nélkül.
 • Az általa sütött Frey-piték bukkannak fel Arya történetszálában.
 • Az eredeti forgatókönyv szerint Wyman Manderly mondta volna a Jont királlyá kiáltó beszédet, nem pedig Lyanna. A lány csak egyetlen epizódban bukkant volna fel, de a színésznő annyira lenyűgözte a készítőket, hogy további epizódokra is szerződtették, és átírták a szöveget a karakterének
 • Ugyancsak felbukkan Lord Cley Cerwyn, a Cerwyn Vár ura. A kastély alig fél napi lovaglásra található Derestől délre. Egy korábbi epizódban láthattuk, hogy Ramsay megnyúzta a szüleit. A könyvben azonban Jonelle Cerwyn lesz a vár úrnője, így itt nem-cserének lehetünk tanúi. Az Öt Király Háborúja során, valamint a Vörös Nászon annyi északi úr halt meg, hogy Észak legnagyobb házait már nők vezetik: Barbrey Dustin, Eddara Tallhart, Lyessa Flint, Lyanna Mormont vagy épp Jonelle Cerwyn.
 • Kisujj végre beismeri, egyetlen célja, hogy a Vastrónra ülhessen uralkodóként Sansaval az oldalán. 
 • Ez az első epizód, hogy a Lannister-ház szavai elhangoznak a képernyőn (Halld üvöltésem!), mikor Walder Frey poharát emeli a családra. Később a saját házára iszik, és akkor a “We stand together” kifejezés hangzik el, ami elképzelhető, hogy a Frey-ház mottója, de a könyvekben még nem bukkan fel. A magyar fordítás kicsit szerencsétlen a szinkronban: “összefogunk”, holott ha valóban a ház szavait jelzi, akkor sokkal inkább a hét ikertoronyra utal a folyó két partján.
 • Walder Frey megjegyzi, hogy a Starkok évekig gúnyolták, majd hozzáteszi, “és hol vannak most?” Ebben a mondatban is elég nagy irónia rejtezik, hiszen Arya a közvetlen közelében van már, és a bosszúját tervezi.
 • Walder Frey halálával felmerül a kérdés, ki lesz az Ikrek örököse? A könyvekben egyértelműen kimodják, hogy a hatalmas család Walder halála esetén vérbe fogja folytani magát, mivel annyian várják az esélyt, hogy az Átkelők Ura címet viselhesse.
 • Walder halálával a Vörös Nász szervezői egytől egyig halottak: Tywin Lannister és Roose Bolton is.
 • Arya a második évadban egy közrendű lánynak adta ki magát Harrenhalban, hogy elrejtse származását. Tywin azonban átlátott a játékán, mert a lány a nemesekre jellemző jó uramot (my lord) használta, a közrendűek szavajárása, a jóuram (m’lord) helyett. Ebben az epizódban, Arya az ál-arcot viselve egyértelműen a jó uramot használja az angolban, de mégsem volt senki, akinek ez feltűnt volna.
 • Először láthatjuk Óvárost a sorozatban, ami Királyvár mellett a legnagyobb város Westeroson. Óváros Westeros legnagyobb városainak egyike, melyet még az Első Emberek alapítottak a Mézbor torkolatánál az andal hódítást megelőzően. A város legősibb pontja a torkolatban található Csata-szigeten álló ősi fekete, olajos kőből épült erőd, mely a Magastorony alapjául szolgál. Az erődítmény mindenféle csatolás, vagy habarás nélkül épült, ugyanabből a kőből, melyből a Tengerkő Tónus készült. Eredetéről nem tudunk semmit, de azt sem, hogy pontosan milyen csata után lett elnevezve a Csata-sziget. A város elképesztően gyönyörű: számos folyó, és csatorna szeli keresztül-kasul a kövezett utcákat, és keskeny kis sikátorokat; a kőpületek lélegzetelállító technikával épületek.Az utcák keresztül kasulva nyílnak egymásba. A Mézbor nyugati oldalán céhházak egész sokasága sorakozik a part mentén A város leginkább arról ismeretes, hogy itt található a Fellegvár, a mesterek rendjének főhadiszállása. A Fellegvár a Mézbor partjánál fekszik, kapuját két roppant méretű, zöld színű szfinx őrizte oroszlántesttel, sasszárnynyal és kígyófarokkal. Az egyik férfi-, a másik női arcot viselt. Mögötte állt az Írástudó Tűzhelye található, ahova Óváros lakói jöhetnek ha levél írásban, vagy felolvasásban kérnék a tanítványok segítségét. Általában hat ügyeletes tanítvány van, és ezen a helyen könyveket és térképeket is lehet vásárolni vagy épp eladni. Az Udvarnagy terét egyrészt arra használták, hogy az apróbb bűnökért itt büntessék meg a tanítványokat és a növendékeket. Az itt található ajtó egy magas kőpadlós helyre nyílik, amelynek boltíves ablakok biztosítják a világosságát. Itt egy írnoknál lehet jelentkezni, ha az Udvarnagy színe elé kívánunk fáradni. A Hollófészek, a Fellegvár legősibb épülete a Hollók szigetén található, melyet egy rozoga felvonóhídon is meg lehet közelíteni. A mohás, folyondáros udvar közepén varsafa magasodott, melyre a hollók előszeretettel telepedtek le pihenni. A város és Westeros legmagasabb építeménye, a Magastorony, a roppant világítótorony, ami 800 láb magasba törve jelzi a hajóknak a biztonságos utat a kikötő felé. A Magastorony továbbá a Hightower-ház székhelyeként is funkcionál.
 • Olenna megjegyzi, hogy legutóbb, mikor egy Tyrell érkezett Dorne-ba meggyilkolták. Ez nem volt már mint Lyonell Tyrell, aki kb. 140 évvel ezelőtt élt. I. Daeron Targaryen király megpróbálta meghódítani Dorne-t. Tervét viszonylagos siker koronázta, és Lord Lyonelt hagyta hátra, hogy az elfoglalt országot irányítsa. Azonban a dorne-iak annyira gyűlölték, hogy egy nap több száz skorpiót dobtak az ágyára és megölték őt. A két régió között évszázadok óta ellenséges a viszony, így hihetetlen nagy szónak számít, hogy szövetségre lépnek egymással a Lannisterek ellen.
 • Noha Dorne Daenerys oldalára állt, elképzelhető, hogy egy másik konfliktus fog kibontakozni a hetedik évadban, hiszen Tyrion Lannister küldte Dorne-ba Myrcellát, ami ahhoz vezetett, hogy Ellaria megmérgezte őt. Kérdés, hogy az Ördögfióka tudomást szerez-e erről, és ha igen, akkor mit fog lépni?
 • Daenerys kinevezi Tyrion a Királynő Segítőjévé.
 • Bár még nincs megerősítve, de úgy tűnik összeállt Daenerys Kistanácsa: Tyrion a Segítő, Varys valószínű a Besúgók Mestere, Yara alkalmas lenne a Hajómester pozícióra, ímg az intelligens Missandei a Törvénymester pozícióra lenne tökéletes; Szürke Féreg katona lévén, a Királyi Testőrség élére állhat.
 • Daenerys korábban többnyire kék ruhát hordott, mert a dothraki világban a kék a hatalom, a gazdagság jelképe, mivel nagyon drága a festékanyag. Az ötödik évadban fehér ruhákra váltott, miután Meereen uralkodója lett. Most viszont visszatért családja színéhez a feketéhez.
 • Nem tudni, hogy Varys miként tudott ilyen gyorsan megfordulni Meereenből Dorne-ba, majd Dorne-ből vissza Meereenbe. A záró képekben azonban nemcsak a Targaryen-ház lobogói virítanak a hajókon, hanem a Greyjoy, Tyrell és Martell házaké is, így elképzelhető, hogy volt egy kis ugrás az időben.
 • Daenerys Targaryen végre úton van Westerosba, hogy visszaszerezze mindazt, ami őt illeti, ha kell tűzön és véren keresztül.