• Bemutató: 2014. június 15.
 • Ebben a részben bukkan fel először: Zalla édesapja, Levél, Háromszemű Holló, Ternesio Terys
 • Halálesetek: Jojen Reed, Tywin Lannister, Shae
 • A cím nagyon találó, egyrészt utal az erdő gyermekeire, akik ebben az epizódban tűnnek fel először, másrészt a szülők és gyermekek konfliktusaira egyaránt: Tywin és Cersei konlfiktusára, Tyrion és Tywin konfliktusára, Daenerys kezelhetetlen sárkányaira, és lényegében Arya és a Véreb konfrontációjára is.
 • Az epizód ironikusan apák napján került adásba 2014-ben.
 • Az erdő gyermekei, vagy ahogy még nevezik őket, a gyermekek egy titokzatos nem emberi faj. Az óriások az ősi nyelven woh dak nag gramnak (kis mókusemberek) nevezik őket, utalva alacsony termetükre, barnás árnyalatú bőrükre, nagy fülükre. Különleges aranyszínű szemükben hosszúkás pupilla húzódik. Ők saját magukat az igaz nyelven úgy nevezik meg, azok akik a föld dalát éneklik. Kezük négy ujján fekete karmok nőttek. Nem használták a fémeket, nem szőttek ruhákat, és nem építettek városokat; a földből éltek, kőszerszámokat használtak, növényi alapú ruhákat hordtak; barlangokban, és cölöpkunyhókban éltek. Kiválóan értettek azonban az obszidián megmunkálásához. Néhány legenda arról számol be, hogy a gyermekek közül egyesek egy ritka természetfeletti erővel rendelkeztek: ők voltak a zöldlátók. Hitük központi elemei a varsafák voltak. A csontfehér törzsű és vöröslombú fákba a gyermekek arcokat faragtak, kitüntetve ezeket a többi közül – ezek lettek a szívfák. Azt beszélik a zöldlátóik a fák szemén keresztül is őrködtek a világ rendje felett.
 • Davos az “Isten és ember törvénye” című epizódban kifejtette a braavosi Vasbankban, hogy a Lannister-ház addig tudja hatalmát fenntartani, amíg Tywin Lannister él, és a Király Segítőjeként tevékenykedik. Cerseit saját alattvalói megvetik, Jaime nem lehet Casterly-hegy örököse, mert a Királyi Testőrségben szolgál és közismerten csak Királyölőként nevezik, Tommen egy tapasztalatlan kisfiú, akiről elterjedt a hír, hogy vérfertőző nászból született. Tyrion ugyan képes lenne apja nyomdokába lépni, de Tywin megveti őt. Tywin volt az egyetlen, aki összetartotta a Lannister-házat, és politikai hatalommal ruházta fel.
 • Oberyn lándzsája matichóra méreggel volt átkenve. Ha újranézzük a párbaj előkészületeit, láthatjuk, hogy a Vipera apródja, Homok Daemon épp egy ruhával töri lát a lándzsa hegyét. A mantichóra nevű rovar a Jáde-tenger vidékén él, leginkább a Mantichóra szigeten számottevő a számuk. A rovart gyönyörű színben pompázó zöld páncél borítja, íves farka végén egy méregtüske található, ami alatt rosszindulatú, emberi arcszerű mintázat található. Összegömbölyödve szkarabeusz alakját tudja felvenni. Szisszenésszerű hangot képes hallatni. A farkában található méreg azonnali halált okoz, amint eléri a szívet a vérrel. Egy ilyen rovar támad Daenerysre a harmadik évad első részében. A mérget sűrítve lenyújtható az áldozat haláltusája, Oberyn pedig sosem akarta megadni Gregornak az azonnal halál kegyelmét a párbajuk során.
 • Érdemes megfigyelni, hogy míg Cersei és Pycelle kendővel takarják el az arcukat a Gregor testéből áradó bűz miatt, addig Qyburn közelebb is áll a Hegyhez, és nem zavartatja magát a szagoktól. Qyburn korábban tiltott kísérleteket hajtott végre haldoklókon és holttesteken, így ezzel az aprósággal is utaltak a készítők erre.
 • Hafþór Júlíus Björnsson (a Hegy) lényegében átaludta a fenti jelenet forgatását, mert előző napokban a párbaj felvétele teljesen kimerítette. Többször fel kellett ébreszteni a horkolása miatt.
 • Érdekes, hogy ez az első epizód, melyben mind a három sárkány neve elhangzik: a nagy fekete Drogon, Khal Drogo után kapta a nevét; a zöld Rhaegal, a krémszínű pedig Viserion, mindketten Daenerys fivéreiről lettek elnevezve. A sorozat nyelvésze, David J. Peterson elmondta, hogy a valyr nyelv sajátosságai miatt a Drogon név szóvégi “n” nazális hangot elvileg nem kellene kiejteni, de Benioff és Weiss a félreértések elkerülése végett ragaszkodtak, hogy ne Drogo legyen a sárkány.
 • Rory McCann (Sandor) bevatta a nézőket abba, hogy a Brienne-nel vívott párbaját egy izlandi magaslaton vették fel. A problémát a felszínt borító vulkanikus, éles kövek okozták, amikor egymást földre terítették. Többször épp hogy csak megúszták a komolyabb sérüléseket.
 • A sorozat forgatását nehezítette azt is, hogy Észak-Írországnak nagyon komoly előírásai vannak az állatok behozatalával kapcsolatban. Ez magyarázza meg azt, hogy Brienne és Podrick miért tűnnek fel az epizódban lovak nélkül. 
 • Ebben az epizódban Arya végre felhasználja a Jaqen H’ghartól, a második évad végén kapott érmét.
 • Nagyon ráérő rajongók megszámolták, hogy Stannis seregében közel 3300 katona látható.
 • A Bran csapatára támadó holtak kinézetét az 1963-as Az aranygyapjú legendája című film hasonló jelenete ihlette, ami a rendező Alex Graves ötlete volt
 • Jojen Reed nem hal meg a könyvekben.
 • Kicsoda a Háromszemű Holló? Erre a kérdésre még a könyvben is csak nagyon apránként kapjuk meg a választ, de emlékeim szerint a sorozat egyáltalán nem foglalkozott a hátterével. Pedig van neki, és még milyen! Folyami Brynden látta meg a napvilágot IV. Aegon Targaryen király hatodik szeretőjétől, Melissa Blackwoodtól. Származását tekintve fattyú volt. Anyját végül maga Aegon küldte el, hogy hetedik szeretőjének kedvezzen, Brynden mégis az udvar közelében maradhatott. Halálos ágyán Aegon király elismerte össze törvénytelen gyermekét, ezzel pedig hatalmas bajt hozott a Hét Királyságra. Nemcsak Brynden lett elismerve, hanem féltestvére Keserűacél is, aki ezt követően Daemon Blackfyre-rel szövetkezve belekezdett az Első Blackfyre Felkelés kidolgozásába. A harcok során Brynden egy profi íjászcsoportnak, a Hollófogaknak parancsolt, és a Vörösfű Mezején elvesztette egyik szemét, amikor Keserűacéllal küzdött meg. Mégis hűséges maradt II. Daeron Targaryen királyhoz, és megölte a lázadó Daemont és két fiát, ettől kezdve az emberek csak rokongyilkosnak nevezték. H.u. 209-ben a Király Segítője lett I. Aerys Targaryen uralkodása alatt. Az első nagy kihívása a Nagy Tavaszi Járvány volt, ami II. Daeron és fiainak, valamin több ezer embernek a halálát okozta. A járvány megfékezése érdekében a holttesteket a Sárkányverembe hordatta és futótűzzel égette el őket. Ezért és az ezt követő szárazságért a köznép Bryndent, vagy ahogy ők nevezték Vérholló Uraságot okoltál, úgy vélték, hogy az istenek így bosszulják meg, hogy saját rokonait ölte meg. H.u. 211-ben sikeresen gátat szabott a Második Blackfyre Felkelésnek, amit egy Fehérfal nevű helyen kívántak kirobbantani (erről bővebben A Hét Királyság lovagja című novelláskötetben olvashatunk). A Harmadik Backfyre Felkelést követően Vérholló tovább szolgálta I. Maekar Targaryen királyt, majd halála után összehívta a Nagytanácsot, hogy megvitassák az örökösödés kérdését. Az egyik jelölt Aenys Blackfyre volt, a lázadó vérvonal egyik sarja, és Brynden annak ellenére, hogy biztosította részvételét a Tanácson, elfogadta, és kivégeztette a fiút, amint Királyvárba érkezett. Végül V. Aegon Targaryen került a trónra, aki ezt követően elfogta Vérhollót Aenys meggyilkolása miatt, és fivérével, Aemon Targaryennel (aki ekkora már mester lett) elküldte a Falra szolgálni. Idővel itt betöltötte a parancsnoki pozíciót, majd H.u. 252-ben eltűnt egy Falon túli felderítés során. Hogy mi történt vele, még nem világos, de valahogy ez idő tájt lett ő az Utolsó Zöldlátó és foglalta el helyét az erdő gyermekei között. A könyben a Háromszemű Holló lényegében a fák részévé vált, gyökereik átnyúlnak a testét, egyik ága a szemüregén tört ki. Együtt él velük, ők táplálják, de ideje lassan lejár.
- NÉZZ KÖRÜL -