• Bemutató: 2012. április 22.
 • Ebben a részben bukkan fel először: Roose Bolton, Talisa Maegyr, a Csiklandozó, Weasel, a Fűszerkirály, Pyat Pree, Xaro Xhoan Daxos
 • Az epizód címe egy párbeszédben hangzik el a sorozatban. Amikor Daenerys Qarthról kérdezi Joraht, a férfi elmondja, hogy a falaikat körül ölelő sivatagot a csontok kertjének nevezik, s amikor a qarthiak bezárják a kapukat az utazók előtt, a kert növekszik.
 • Oona Chaplin a híres komikus, Charlie Chaplin unokája. A könyvben Robb egy Jeyne Westerling nevű lányt ismer meg. A lány és családja a Szirt várban élnek a Nyugatvidéken, s így a Lannisterek vazallusai. Robb a harcok során a kastély ellen is ostromot indít, de a küzdelem során súlyosan megsebesül és Jeyne veszi gondozásába, később pedig Bran és Rickon állítólagos halálát követően “vígaszt nyújtott” Észak Királyának. Oona Chaplin is Jeyne szerepére jelentkezett és sikerült is a készítőket meggyőznie. Spanyol származása miatt azonban nem maradhatott westerosi származású lány, ezért George Martin tanácsára új szerepet írtak neki. Így született meg Talisa Maegyr, volantisi származású nemes lány. A könyvből megtudhatjuk, hogy Volantis felett három férfi uralkodik, ők a triarkák. Egyikük Malaquo Maegyr, aki a trigisek pártjából való. Nem tudni, hogy csak a Maegyr nevet adoptálták a karakterre, vagy esetleg ennek az uralkodónak a leszármazottja/rokona lenne Talisa.
 • Egyike azon kevés epizódoknak, melyben Cersei Lannister nem bukkan fel. A rész leginkább a Lannisterek és Starkok között folytatódó hadjáratra fókuszál, valamint a Renly táborát érintő politikai machinációkra.
 • Azok a nézők, akik nem olvasták a könyvet meglehetősen meglepődtek és elborzadtak az epizód végén megszülető árnyék-szörnytől. Amikor a részt először levetítették elszörnyedésüknek adtak hangot a twitteren, melyekre Carice van Houten szarkasztikusan csak annyit válaszol: “Köszönöm szépen mindenkinek a bájos kommenteket a babámról”.
 • A könyvekben egyébként két haláleset is történik, amit az árnyak követnek el. Az első Renlyé, akinél látjuk ugyan a mészárlást, de a születést nem. Így a regény egy ideig fenntartja a feszültséget az olvasóban, hogy vajon minek lehettünk tanúi. Renly halálát követően Stannis el akarja foglalni Viharvéget és maga mellé venni Robert fattyát, Viharos Edricet, de a vár várnagya, Cortnay Penrose nem hajlandó átadni neki a Baratheon-ház ősi székhelyét. Stannis ezt követően kéri meg Davost, hogy csempéssze Melisandre-ot Viharvég sziklái alá, ahol láthatjuk az árnyék megszületését.
 • Amikor Joffrey megparancsolja Rosnak, hogy üsse meg Daisyt az agancsos pálcával a jelenet véget ér, és számos rajongó úgy értelmezte, hogy Joffrey arra kényszeríti Rost, hogy erőszakolja meg a bottal Daisyt. Maga Esme Bianco (Ros) szólalt fel a “vádak” ellen mondván, az egész jelenet az ütlegelésről szólt, egész addig még véres nem lesz, sajnos a szerencsétlen vágás más értelmezéseknek is teret adott. Azt is elárulta, hogy a forgatáson egy párnát vert teljes erőből, mikor a kamera csak őt mutatta. A botot díszítő agancsok pedig folyton letörtek, így újra és újra vissza kellett őket ragasztani.
 • A könyvben Daeneryst felkeresi három idegen (Xaro Xhoan Daxos, Pyat Pree és Quaithe) egy romos városban, és ők invitálják meg a lányt és kíséretét Qarthba. A kapun kívül lejátszódó jelenetek tehát a sorozat szüleményei, ahogy a véreskü is, amit Xaro tesz le.
 • Az első évad óta először Vaes Dothrak eltűnik az openinigből, és átadja helyét Qarthnak. Harrenhal is feltűnik a nyitányban. A romvár halott állapotát azzal jelképezték itt, hogy a vár falai és tornyai nem animáltak, nincs mozgásuk.
 • Catelyn sosem találkozik Kisujjal vagy bárki mással Renly táborában, Ned csontjait pedig Cleos Frey visszi el Zúgóba. Zúgó és Cleos Frey kihagyása a sorozatból, azonban más megoldásra sarkallta a készítőket.
 • Melisandre azon állítása, hogy Stannis a só és füst között született meg nem helyes: hiába övé most Sárkánykő, Stannis testvéreivel hasonlóan Viharvégen született meg. Bár éppen ebben a jelenetben, amikor maga mögött hagyja a Hét Hitét és áttér a Vörös Isten tiszteletére, s így lényegében újjászületik só (tenger) és füst (az égő szobrok füstje) veszi körül.
 • Kicsoda Azor Ahai? “Asshai ősi könyveiben meg van írva, hogy eljön egy nap egy hosszú nyarat követően, amikor a csillagok vérezni fognak, és a sötétség fagyos lehelete súlyosan ereszkedik majd a földre. Ezen a rettenetes órán egy harcos égő kardot húz majd ki a lángok közül. Ez a kard a Fényhozó lesz, a Hősök Vörös Kardja, aki pedig a kezébe veszi, az újjászületett Azor Ahai lesz, és a sötétség megfutamodik előle!” – mondja Melisandre, miközben a Hét isten szobrai lángolnak Sárkánykőn. Ez a prófécia elég egyértelműen fogalmaz, mégsem ad megfelelő választ a legfontosabb kérdésre: ki Azor Ahai? A vörös papnő szent meggyőződése, hogy Stannis Baratheon a megjövendölt hős. Persze felmerülhet a kérdés, hogy ha ebben hisz, és azt is tudják, hogy a Mások támadása ezer évvel ezelőtt északról érkezett, akkor miért kell várni az ötödik regényig, mire a Fal megsegítésére sietnek, és miért az a legfontosabb, hogy Stannis uralkodjon a Hét Királyság felett? A legendákban szereplő hősről nem említik, hogy bármelyik királyság felett uralkodott volna, viszont értett a fémművességhez, így feltételezhetjük, hogy egy egyszerű kovácsról beszélünk. De nézzük a részleteket: Westeros jelenében a nyár több, mint 9 éve kitart, feltűnt az égen egy vörös üstökös, és ahogy előrehaladunk a regényekben a tél beköszönt, a Sárkányok Tánca zárófejezetében már Királyvárban is havazik. Az sem derült ki még, hogy az essosi Azor Ahai vajon megegyezik-e a westerosi herceggel, akit többen is megjövendöltek legelőször az erdei boszorkány, aki Ódonkői Jennyvel érkezett a királyi udvarba, később maga Rhaegar Targaryen, aki rendkívüli hárfásnak számított, nevezte a gyermeket “A Tűz és Jég dalának.” Aemon mestertől tudjuk, hogy az asshaii próféciában a hős neme nincs kimondva, helyette egy semleges értelmű szót és ragozást használnak. Sokan férfiként gondolnak a hősre, de felveti a kérdést, mi van ha lány? A volantisi Vörös Főpap, Benerro szerint a kiválasztott füstből és sóból születik, és a sötétség felett aratott diadalával nemcsak megújítja a viágot, hanem örökké tartó nyarat hoz el. Azt prédikálja, hogy a halál maga térdet hajt előtte, és azok akik az oldalán harcolnak, újjá fognak születni. Kik azok, akik szóba jöhetnek?
 • Stannis Baratheon – Melisandre szerint ő a legendás hős. Azor Ahai, aki kardját a Fényhozót, úgy hozta létre, hogy feleségének szívébe döfte az izzó vasat, feláldozva azt akit a legjobban szeret. Ez a mozzanat visszaköszön Stannisnél, aki a sárkánykői istenszobrok égetésénél a Szűzből rántotta elő varázskardját. Aemon mester azonban megjegyzi, hogy Stannis kardja Melisandre varázslatától fénylik, de nem sugároz hőt, így nem lehet a Fényhozó. Ő Sárkánykő ura, ami a tenger és a vulkanikus hegynek köszönhetően a füst és a só. Apai nagyanyja Rhaelle Targaryen, így a Sárkány vére folyik az ereiben.
 • Daenerys Targaryen – Daenerys Sárkánykőn született (só) egy hatalmas vihar során, és később a Sárkányok Anyjaként újjászületett egy halotti máglya lángjaiból (füst). Azt beszélik, hogy Azor Ahai képes a kősárkányokat (eredetileg a Sárkánykőt díszítő szobrokra gondoltak) feléleszteni, de Daenerys a kőtojásokból élő sárkányoknak adott életet, azon a napon, amikor a Vörös Üstökös feltűnt az égen. Az eredei boszorkány jóslata lapján a herceg, akit megjövendöltek Aerys király és Rhaella hercegnő véréből fog születni, ők Daenerys szülei. Ezen kívül Azor Ahai megújítja a világot, Daenerys a Rabszolga-öbölben megpróbálja beszüntetni a rabszolga-kereskedelmet.
 • Havas Jon – Amikor az Éjjeli Őrség tagjai megölik Jont, Jon azt veszi észre, hogy a sebéből ömlő meleg vér mintha füstölne a hidegben (füst), Bowen Marsh könnyeket ontva döfi belé a pengét (só), mindezt akkor amikor Ser Patreck, Selyse királyné lovagja meghal az óriás, Wun Wun keze által. Ser Patreck mellén ott virított címereként viselt csillag, véresen (vérző csillag). Amikor Melisandre Azor Ahai után kutatva a lángokba néz, egyfolytában Jonnal kapcsolatos dolgokat lát. Amennyiben a könyvekben is beigazolódik a sorozat által már megelőlegezett származás, akkor beteljesül az erdei boszorkány jóslata is, hogy Aerys és Rhaella véréből származik a hős. Ide kapcsolódik, hogy a HBO sorozatában, amikor Eddard megtalálja Lyannát az Öröm Tornyában magával vitte Arthur Dayne kardját, amit egy földre hullott csillag vasából készítettek. Jelentőségteljes kép mutatja, hogy a markolatot díszítő csillag véres. Azor Ahaihoz hasonlóan Jon is a kötelességet választja a szerető Ygritte helyet, így közvetetten ő is felelős a lány haláláért.
 • Victarion Greyjoy – Miközben Daenerysért utazik a Rabszolga-öbölben látszólag halálos sebet kap, amit egy vörös pap, Moqorro gyógyít meg egy baljós szertartás közepette. A szertartásra a Rabszolga-öböl sós vízén került sor, és ezt követően Victarion kezén a bőr ropogott, amikor a bőr felrepedt, füst szállt ki belőle, mégis erősebb volt, mint bármikor. Az elfertőződött seb Victarion halálát okozta volna, így gyógyulását lényegében újjászületésnek is tekinthetjük. Moqorro szerint Victarion előtt hatalmas jövő áll R’hllor szolgálatában. A férfi korábban agyonverte feleségét, ami párhuzamba állítható Nissa Nissa esetével.
 • Aegon Targaryen – Halála előtt Rhaegar Taragaryen úgy vélte, a fia lesz az a herceg, akit megjövendöltek. Aegon szintén a vulkanikus Sárkánykőn született. Megfogantatása éjszakáján a Vörös Üstökös feltűnt az égen. Aegon Aerys unokájaként betölti az erdei boszorkány által adott jóslatot is.
 • Gendry – Hasonlóan egyszerű kovács, mint a legendák hőse. Születésének körülményeiről nem tudunk semmit, de király vér csörgedezik ereiben. A könyvekben egyértelműen vonzódni kezd Arya Starkhoz, így akár a kettejük közötti románcból és áldozatból születhet meg az új Fényhozó.
- NÉZZ KÖRÜL -