• Bemutató: 2012. április 15.
 • Ebben az epizódban bukkan fel először: Tarth-i Brienne, Margaery Tyrell, Amory Lorch, Polliver
 • Halálesetek: Yoren, Zöldkezű Lommy
 • “Ami halott, nem halhat meg többé” egy bevett mondás, a Vas-szigeteken jelen levő vallás, a Vízbefúlt Isten hitéhez kapcsolható. A mondatra adott válasz: “Hanem új életre kel, keményebben és erősebbe.” A mondat Theon “keresztelkedésénél” hangzik el a sorozatban. A Vízbefúlt Istenről itt olvashattok bővebben.
 • Annak ellenére, hogy nem jelennek meg az epizódban, Sárkánykő és Essos is látható az openingben.
 • Ez az első olyan epizód, ahol a Martell-házat nemcsak megemlítik, hanem a történetmesélés szintjén is szerepet kap azáltal, hogy Tyrion házassági szövetséget tervez velük. Az első évadban Bran tanulásánál megemlítik ugyan őket, de a könyvet nem olvasó közönség nem jöhetett rá, hogy milyen fontos szerepük van/volt Westeros történelmében.
 • Rögtön azután, hogy Renly kinevezi Brienne az őrsége tagjává, és Loras felháborodik, Renly Lorasra kacsint, de nem könnyű kiszúrni, mert távoli a felvétel.
 • Kanári-csapda – lényegében az a módszer, amit Tyrion alkalmaz arra, hogy kiderítse a Kistanács melyik tagja kémkedik Cerseinek. Ez lényegében a Hírszerző Ügynökségek kiszivárogtató felderítésére alkalmas egyik eljárása. Az elnevezést Tom Clancy Férfias játékok könyvből kölcsönözték. A lényege, hogy minden dokumentumban elrejtenek adatokat, ami minden verzióban egyediek. Ezek követhetővé teszik az egyes dokumentumokat, mert eltárolják, hogy melyiket, kinek küldték ki. Kiszivárogtatás esetén így azonosítani tudják a forrást. Amúgy a Férfias játékokból film is készült, melynek egyik szereplője Sean Bean volt.
 • A regényben nem egészen ugyanezek a lehetőségek hangoztak el Tyrion játékban: Pycelle és Kisujj esete megegyezik, de Varysnak azt mondja, hogy Tomment küldi Dorne-ba Doran Martell gyámságába, és egy esetleges később házasság reményében. A könyvben az is egyértelművé válik, hogy a kémhálózata miatt Varys már értesült arról, hogy Myrcellát Sasfészekbe küldi. A sorozatban érdemes Varys arcát nézni, mert láthatóan összezavarodott a tekintete, mintha itt is azt sugallnák, hogy értesült már valamelyik másik változatról.
 • Feltűnhet az is, hogy Pycelle kirángatásához két erős férfi is kellett. Jusson eszünkbe, hogy Pycelle nem annyira gyenge és törékeny, mint ahogy azt a nyilvánosság előtt mutatja (ez az első évadban ki is derült). Amikor életéért kell küzdenie ez az álca lehullik. Ebben a jelenetben – a forgatókönyv szerint – Pycelle anyaszült meztelenül lett volna (totális kiszolgáltatottság), de Julian Glover nem vállalta el, így az íróknak változtatniuk kellett a jeleneten.
 • Nem volt a forgatókönyvben, hogy Cersei meglöki Tyriont a dühében, aki a lökéstől hátraesik. Lena Haedey annyira beleélte magát a jelenetbe, hogy ösztönösen cselekedett így, a színészek pedig nem zökkentek ki az eseménytől, hanem folytatták a játékot, így erősebb jelenetet hoztak létre.
 • Ez az első olyan epizód, ahol Myrcellának és Tommennek is több soros szöveges szerepe volt. Tommen ez idáig meg sem szólalt, Myrcella pedig csak egy-egy mondatot mondott.
 • Natalie Dormer (Margaery) legelső leforgatott jelenete az volt, amikor megpróbálja elcsábítani férjét, Renlyt.
 • Az eredeti tervek szerint Renly táborában játszódó jeleneteket verőfényes időben vették volna fel, hogy utaljanak a “nyár lovagjaira”. A kifejezést a regényben Catelyn Stark használta arra utalva, hogy a Renlyt körülvevő fiatal lovagok még az igazi telet sem ismerik, sem a háború borzalmait, melyre annyira áhítoznak. A nyár lovagjai azonban hullani kezdenek, ha jön a tél. A forgatás ideje alatt az Irene hurrikán akkora tombolást végzett Írországban, hogy kénytelenek voltak a forgatást elhalasztani. Amikor nem esett, az ég akkor is borús volt, és üvöltő szél tombolt a helyszínen. Végül a legutolsó pillanatig halasztották a felvételt, de az időjárás nem kedvezett számukra, így hideg, viharos időben rögzítették a jeleneteket. Natalie Dormer így is egy nyári ruhában volt kénytelen túlélni a jeleneteit. Egy alkalommal a szél elfújta a statiszták hatalmas sátorát, több száz emberrel és azok jelmezével együtt. Szerencsére senki sem sérült meg komolyabban, de Finn Jones (Loras) beszámolója alapján, félelmetes volt látni, ahogy a tárgyak repülnek és embereknek csapódnak. Teljes káoszként írta le a látottakat.
 • Az eredeti elképzelés szerint Renly tábora valóban Viharvég falai alatt lett volna, de a költségvetése nem tette lehetővé a helyszín megjelenítését.
 • Gethin Anthony ötlete volt megmutatni, hogy Renly mennyire törődik az embereivel és mennyire népszerű közöttük, hogy ellentétbe állítsák Joffreyval.
 • Sam és Szegfű gyűszűs jelenetét újra kellett írnia Brian Cogmannek. Benioff és Weiss mélységet akart látni a jelenetben, így az író átnézte Sam háttértörténetét és onnan emelte ki a tárgyat, és az óvó anyai karaktert.
 • Pyke nagy csarnoka lényegében a deresi nagy csarnok, csak némiképp átszabták.
 • Theon levél-égetős jelenete Cogman ötlete volt, mert nem érezte teljesenek Theon vívódásának bemutatását. Beszéd nélküli, viszonylag későn felvett jelenet volt ez, kevés díszlettel (ezért van sötét a jelenetben). Cogman annyira elégedett Alfie Allen játékával, hogy szerinte ez az epizód egyik legerősebb pillanata.
 • A rendező Alik Sakharov Theon “megkeresztelkedése” jelenet során a gyors vágásokat, a csapkodó zászlókat egy kis tisztelgésnek szánta Akira Kurosawa rendező előtt.
 • George R.R. Martin állítása szerint Varys kis fejtörője a hatalomról az egyik legfontosabb monológ az egész regénysorozatban, az egyik legfőbb tematikus kérdést taglalja. A sorozat író ezt tudták ugyan, de csaknem kimaradt a forgatókönyvből. Cogman elárulta, hogy írás közben egyszer csak a kezébe vette a könyvet, hogy összevesse a kész forgatókönyvvel, és ahogy lapozgatott rémülten vette észra, hogy a beszédet egyik epizód sem tartalmazza. Cogman még épp időben fedezte fel a bakit és korrigálta azt.
 • Ugyancsak a forgatókönyv szerint Yoren csapata és a Lannister katonák közötti csata nagyobb lett volna, ugyanúgy mint a könyvekben, sajnos azonban a rendelkezésre álló összeg ezt nem tette lehetővé.
 • Yoren és Arrya beszélgetése, és a halállista megszületése Benioff és Weiss tanácsára került bele az epizódba a forgatókönyvek újraírása során
 • Lommy halála eredetileg a következő epizódban lett volna (így Vannessa Taylor forgatókönyvíró munkája), azonban a vágások során átemelték inkább ide.
- NÉZZ KÖRÜL -