George Martin a tervezett HBO sorozatokról

Még két évad (7+6 epizód) és véget ér az HBO nagysikerű sorozata a Trónok Harca. Természetesen a tv-csatorna nem szeretne búcsút intetni az aranytojást tojó tyúknak, így az íróval, George Martinnal összefogva az eddigi hírek szerint négy lehetséges sorozatot is tervbe helyezett. E morzsányi hír elterjedt az egész világon, rajongók ezrei kezdtek kattogni azon, hogy vajon milyen történtetek kerülhetnek a televízió képernyőére. Voltak akik a Dunk és Egg novellákra szavaztak, mások Robert Felkelésére, esetleg Aegon Hódítását vagy Valyria felemelkedését és bukását feldolgozó sorozatokban reménykedtek. Pontosan ezért George Martin megpróbált néhány dolgot tisztázni legutóbbi blog-bejegyzésében.

Először is felhívja a figyelmet arra, hogy nem szerencsés a spin-off kifejezés. A filmek világában három nagy fogalomról érdemes tudni: a prequel (előzmény) egy adott film vagy sorozat előzményeit mutatja be (mint például a Hobbit a Gyűrűk Ura esetében), ezzel szemben a sequel (folytatás), a történet kronológiai értelemben vett folytatása, azaz később játszódik, mint a vizsgált alkotás (a Harry Potter és a Titkok Kamrája a folytatása a Harry Potter és a Bölcsek Kövének). A spin-off lényegében azt jelenti, hogy oldalhajtás: amikor létezik egy nagyon jól bevált világ vagy történet, a készítők gyakran készítenek egy (vagy több) ugyanebben a világban játszódó, vagy a szereplőgárdából kiemelve egy népszerűbb mellékszereplőt önálló filmet vagy sorozatot (a Doctor Who esetében spin-off sorozat a Torchwood). Martin szerint nem igazán helytálló a spin-off kifejezés.

“Amikről beszélünk, azok Westeros és az azon túl fekvő “másodlagos univerzumban” játszódó új történetek. Ez egy világ, egy elég szép nagy világ, csak képzeljétek el, mennyi történet létezhet az egész világban, egy olyan világban, amelynek több ezer évnyi feljegyzett történelme van.” Azt azért leszögezi, hogy bármi is készül majd el, az a Trónok Harca idejéhez képest korábban fog játszódni, mégsem használná a prequel fogalmát, sokkal inkább “utód show”-ként jellemezné őket.

Max Borenstein, Jane Goldman, Brian Helgeland és Carly Wray

Azt írja, hogy augusztusban találkozott először az HBO-val, ahol ő maga két lehetséges történetet vetett fel a csatornának, amivel érdemes lenne foglalkozni. Végül az HBO úgy döntött, hogy négy különálló történet fejlesztésén kezd el dolgozni, ezek közül csak egyik alapul Martin ötletén. Olyan írokat kértek fel, mint Max Borenstein (Kong: Koponya-sziget), Jane Goldman (Ha/Ver, Kingsman,X-men: Az elsők), Brian Helgeland (Lovagregény, Robin Hood) és Carly Wray (Mad Man – Reklámőrültek). Martin beszámolója alapján ő maga is találkozott a megbízott írókkal, akik személyesen keresték fel őt, naphosszat beszélgettek, hogy pontosabb képet kapjanak, mint amit a Tűz és Jég Világa kötetekből ki lehet olvasni. A múlt hét folyamán azonban kifejlesztettek egy ötödik történetet is, és képbe került egy újabb író, akinek nevét nem akarta ő felfedni, mert ez az HBO feladata. Annyit azonban elárult, hogy ” Ő egy igazán fantasztikus választás, nem csak egy nagyszerű fickó és egy kifinomult író, de eltekintve tőlem, és talán Eliotól és Lindától (szerk.: A Tűz és Jég Világa társszerzői), nem ismerek olyanokat, akik ennyire ismernék és szeretnék Westerost.”

Arra is felhívja a figyelmet, hogy mindez nem azt jelenti, hogy az HBO öt teljesen önálló sorozatba kezd! Egyelőre annyi történik, hogy az csatorna berendelt 5 darab pilot forgatókönyvet, és megnézik, hogy ezek közül melyik működik és melyiket kell elvetni. Martin maga sem hiszi, hogy mindegyik sorozat elindul. Nem árulhatja el, hogy milyenek lesznek a sorozatok, de azt elárulta, hogy milyen történeteket NEM láthatunk.

Nem készítjük el Dunk & Egg történeteit. Egyszer, bizonyára, nagyon szeretném, és sokan közületek is. De eddig csak három novellát írtam, és publikáltam, és legalább hét vagy nyolc vagy tíz létezik, többet akarok írni. Mindannyian tudjuk, milyen lassú vagyok, és milyen gyorsan halad egy televíziós műsor. Nem szeretném megismételni azt, ami a Trónok Harcával is történt, hogy a show a megelőzze a könyveket. Amikor eljön a nap, és befejezem a Dunk & Egg történetek elmesélését, akkor sorozatot készítünk róla… de ez a nap még messze van. Nem készítjük el Robert Lázadását sem. Tudom, hogy több ezer ember akarja, tudom, hogy létezik egy petíció is… de mire befejezem a Tűz és Jég Dalát, tudni fogtok minden fontos dolgot, ami Robert Lázadása alatt történt. Nem maradna semmilyen meglepetés, vagy felfedezni való újdonság benne, csak azok a konfliktusok, melyek következményeit már ismertek. Ez egy olyan történet, amit nem szeretnék elmondani; olyan érzés lenne, mintha kétszer meséltem volna el.”

Martin még hozzáfűzi, hogy továbbra is dolgozik a Winds of Winteren, és legszívesebben klónoztatná magát, vagy kifejlesztene egy módot, hogy egy napba több órát szuszakolhasson. Párhuzamosan dolgozik a Winds of Winteren, besegít az öt “utód-show”-ba, írja Tűz és Vért, a Fekete Lapok négy új könyvét, és olyan dolgokon, melyeket még nem hozhat nyilvánosságra.

Amit tehát megtudtunk négy helyett öt (!) lehetséges sorozattal bővülhet a Game of Thrones franchise. Az öt történetből kizárhatjuk a Hét Királyság lovagja novelláit feldolgozó, vagy Robert Felkelését bemutató sorozatokat. Azt is megtudtuk, hogy mindenképpen a múltban játszódó eseményekről van szó, Martin a Tűz és Jég Dalával lezárja a Hét Királyság történelmét.

Aegon Hódítása továbbra is potenciális jelölt szerintem, ugyanígy talán a Sárkányok Tánca néven elhíresült polgárháború is. Hatalmas kihívást jelentene, de mérhetetlen mennyiségű évadnak adna elgendő alapanyagot egy Targaryen dinasztiát bemutató sorozat, ahogy egykor a Róma esetében láthattuk. Sokáig reménykedtem egy Vérholló életét bemutató sorozatban, de ezek szerint (mivel átfedés van a Dunk & Egg történettel) ezt is elvethetjük. Valyra felemelkedése és bukása is tartogathat meglepetéseket: új kultúrák, legendás hódítások, bár erről az időszakról még a Tűz és Jég Világa is szűk szavakkal ír. Esetleg a Hosszú Éjszaka?

Neked mi a véleményed?

Tagged ,

Vélemény, hozzászólás?