- NÉZZ KÖRÜL -

A napokban futottunk bele egy elég elképesztő Harry Potter teóriába, ami most a Legendás állatok és megfigyelésük című film kapcsán került újra reflektorfénybe. A teória szülőatyja egy bizonyos fanatikus, HPWombat. Készüljetek fel, mert ez a kis eszmefuttatás lehet, kiüt titeket a seprűnyélről!

A Főnix Rendjében ismerjük meg Trelawney professzor jóslatát, amit jóval Harry születése előtt mondott:

„Közeledik az Egyetlen, aki diadalmaskodhat a Sötét Nagyúr fölött… azoknak születik, akik háromszor dacoltak vele, s a hetedik hónap halála szüli őt… A Sötét Nagyúr egyenrangúként jelöli meg, de benne olyan erő lakik, amit a Sötét Nagyúr nem ismer. És egyikük meghal a másik keze által, mert nem élhet az egyik, míg él a másik... Az Egyetlent, aki diadalmaskodhat a Sötét Nagyúr fölött, a hetedik hónap halála szüli…”

ford. Tóth Tamás Boldizsár

tumblr_mnosugls9a1qg9mlno1_500

HPWombat egy kicsit máshogy közelítette meg a kardinális sort. A pontosabb megértésért álljon itt az angol megfelelője is: EITHER MUST DIE AT THE HAND OF THE OTHER, FOR NEITHER CAN LIVE WHILE THE OTHER SURVIVES. Az angol kifejezés kicsit máshova helyezi a hangsúlyt: egyikük sem élhet, míg a másik túlél/fennmarad. De mégis a jóslat egyértelműen kimondja, hogy egymás keze által eshetnek el. A teória szülője felteszi a kérdést, mi van ha CSAK egymás kezétől halhatnak meg? Így Voldemort halálát követően Harry-nek nincs más lehetősége, hogy meghaljon. Azaz e teória alapján, HARRY POTTER HALHATATLAN. Az utolsó könyvben/filmben, amikor Harry felvállalja, hogy meghal a többiekért, annyira nem hoz nagy áldozatot – mondja HPWombat – de feláldozni a meghalás lehetőségét, és örökké élni, na ez lenne Harry igazi áldozata. Ez az jelenti, hogy akarva akaratlanul, de Harry Voldemort megölésével felülírja a saját sorsát, és így talán többet jelent az a bizonyos halál közeli King’s Cross jelenet Dumbledore-ral, amikor a fiúnak választani kell, hogy melyik úton indul tovább, túlél vagy meghal. Mondhatnánk, hogy halhatatlannak lenni menő, de Harry esetében nem! Mind a regények, mind a belőle készült filmek egyértelműen azt sugallják, hogy Harry csak a halálban találkozhat ismét elvesztett szeretteivel.

vlcsnap-2011-10-26-10h44m46s196

Saját véleményem az, hogy fiatal kora ellenére a varázslótanonc túl sokat veszített már amúgy is életében. Nem feltétlen érezném szükségesnek, egy regényciklus ilyen tragikus befejezését. Rowling kerek egész lezárást adott a történetnek, ami azonban véget ért. A rajongók pedig saját kis mágiájukkal próbálják életben tartani Roxfort világát. Ezt a kis csínyt érdemesnek találtuk megosztani veletek, de ezennel letudva. A Legendás állatok és megfigyelésük pedig visszavarázsol minket Rowling világába, és úgy tűnik, hogy a november 17-én debütáló film csak az első alkotás, és további öt fogja még követni.

qsxxdwg