Trónok harca: Top10 cselekményszál, ami kimaradt a sorozatból 1. rész

Adaptációnak sok mindent nevezünk. Filmes berkekben mégis egy művészeti alkotás megváltoztatott tartalmú és formájú közzétételét jelenti. A legfontosabb, hogy legtöbbször egy más médium segítségével. George R.R. Martin a Tűz és Jég dala regényeivel hatalmas, komplex világot alkotott meg, amit egy az egyben visszaadni valószínűleg lehetetlen. A fő cselekményszálak mellett számos apró, jelentéktelen karakter és eseménysor található, melyek érthetően nem fértek bele egy 10 epizód/évados alkotásba.

A „hű adaptáció” látszólag legnyilvánvalóbb követelménye a történet torzítatlan formában történő filmre vitele, példának okáért egy happy enddel végződő Rómeó és Júliát nyilván nem tekintenénk hű filmváltozatnak. Másik fontos szempont lehetne, hogy át tudja-e transzponálni a filmkészítő az eredeti mű atmoszféráját, hangulatát a filmbe. Már ezen a ponton szembesülni kell azzal a ténnyel, hogy a különböző megítélések szembekerülhetnek egymással, hiszen ezek teljesen egyénfüggő tényezők. Az adaptációnak voltaképpen több rétege van, és ezek megítélése attól is függ, melyiket tekintjük fontosabbnak, magasabbrendűnek. Egy regényt nem lehet szóról-szóra átadni, hanem a forgatókönyvírás során alkalmaztatni kell a szöveg minden elemét a film nyelvére. Hogy ez mennyire fontos? Erich von Stroheim 1924-ben megpróbálkozott Frank Norris McTeague című regényének adaptálásával, a Greed című filmjével. Az eredmény egy több mint 16 órás film volt. Próbálkoztak a vágással: 16-ból 8, 8-ból 4 órássá alakítani, végül maga a stúdió egy közel 2 órás csonkra kurtította a filmet, de így az egész mű egy értelmetlen katyvasz lett. Azóta kevés rendező próbált meg átültetni egy-egy irodalmi művet egy az egyben a film műfajába. Azt az eljárást, amely során a rendelkezésünkre álló irodalmi anyagból részt/részeket hagyunk ki elíziónak nevezzük. Azonban más esetekben a film megkívánja olyan szereplők, jelenetek beemelését, amelyek eredetileg nem szerepeltek az irodalmi műben. Ez az interpoláció, azaz utólagos kiegészítés, beszúrás művelete.

A következőkben összeszedtünk nektek 10+1 pontban 10 olyan történetszálat, ami vagy teljes egészben kimaradt a sorozatból, vagy jelentős átszabással került csak képernyőre.

10. A Tully-ház

Folyóvidék uralkodó háza a harmadik évadban debütált a sorozatban, Martin azonban már az első könyvben felvonultatta őket. Elsőként Brynden Tullyt ismerjük meg, aki Lysa és Jon Arryn házasságát követően elkísérte unokahúgát Sasfészekbe, és őt nevezték ki a Hold Kapu Lovagjának. Amikor Catelyn Stark Sasfészekbe érkezik Tyrion Lannisterrel, Brynden az aki üdvözli őket (nem pedig Vardis Egen), majd Tyrion párbaj általi ítéletét követően lemond tisztségéről, és Catelynnel tart a Cailin-árokba, hogy csatlakozzon Robb seregéhez. Miután győzelmet aratnak a Suttogó-erdőben, seregükkel felszabadítják Zúgót az első, Jaime Lannister által vezetett ostrom alól. Jaime a vár börtönében raboskodik. Ezt követően figyelemmel kísérhetjük Hoster Tully haldoklását, majdnem két könyvön keresztül és Edmure Tully katonai manővereit is. Hoster halálos ágyán, a máktej bódulatában gyakran hangoztatja a “Pipacs” és a “vér” szavakat, Catelyn úgy hiszi először, hogy apjának volt egy szeretője de később rájön, hogy Lysa Petyr Baelishnek adta szüzességét gyermekkorában. E légyottból gyermek fogant és a pipacs (angolul a tansy szót használják, ami valójában varádics, de az nem működött volna női névként) növényből készült itallal Hoster megszakíttatta lánya állapotát, s sürgősen hozzáadta az öreg Jon Arrynhoz.

9. Mance Rayder sorsa

A Fal megtámadását követően Mance Rayder Stannis fogságába esik és máglya általi halálra ítélik, pontosan úgy ahogy a sorozatban is láttuk. Azonban Melisandre nem kívánta a férfi halálát, ezért egy nyaklánc segítségével megbővülte őt és a Csontok Urát: a két férfi a varázslat segítségével felvették egymás külsejét (nagyjából azzal az eljárással, ahogy a sorozat alapján a vörös papnő leplezi valódi korát) és valójában a Csontok Ura volt az, akit megégettek. Amikor elterjed a hír, hogy Ramsay Bolton feleségül veszi Arya Starkot (lásd a következő pont) Mance felajánlja, hogy Deresbe megy és kiszabadítja Jon húgát. Jon először vonakodik, mert nem bízik a Csontok Urában, Melisandre azonban felfedi előtte a megtévesztést. Mance végül hat lándzsaasszony társaságában, Abel a dalnok képében csatlakozik a Boltonokhoz. Míg ő dalaival szórakoztatja az urakat, addig a kísérői sorra kivégzik a katonákat, majd egy adott pillanatban segítenek Theon Greyjoynak és Jayne Poolnak megszökni. Később egy Ramsay által írt levélből értesülünk a sorsáról: “Ha Mance Raydert akarod, gyere és vedd el. Ketrecben tartom, hogy egész Észak láthassa hazugságod bizonyságaként. A ketrecben hideg van, de készítettem neki meleg köpenyt a hat szajha bőréből, akik vele együtt jöttek Deresbe.”

8. Jeyne Poole vs. Sansa Stark

Jeyne Poole a deresi intéző, Vayon Pool lánya, Sansa Stark legjobb barátnője. Eddard Stark halála után Cersei eltávolítja a lányt Sansa közeléből. Mint később kiderült Kisujj egyik bordélyában tartották. A Vörös Nászt követően szedik elő ismét elő, az állítva róla, hogy ő Arya Stark és Ramsay Boltonnak ígérik jutalomként. Házasságukkal a Boltonok Észak iránti igénye biztos alapon áll. Deres lakosai halottak, így senki sem cáfolhatja meg a lány kilétét, egyedül Theon Greyjoy, aki immáron Bűzösként Ramsay hű szolgálja. Jayne ki van szolgáltatva a fattyú kegyetlenségeinek, testét ostorcsapásoktól és ütésektől keletkezett zúzódások borítják. Végül a két sérült lélek Mance segítségével megszökik Deres falairól, hogy megmentsék mindazt, ami marad még belőlük.

A sorozatban ezt a szálat Sansa Starkra szabták. De akkor mi történik vele a könyvekben? Lysa Arryn halálát követően, Szikla Alayne álnévvel lényegében a Sasfészek úrnőjévé válik, és az egyetlen emberré, aki hatni tud a beteges Robert Arrynra (a sorozatban Robin Arryn a neve). A sorozattal ellentétben nem fedi fel származását a völgyi urak előtt, s Kisujj tervének megfelelően kitart állítása mellett, hogy ő Petyr fattya s hogy egy dalnok, Marillion (akit az első évadban megismertünk) ölte meg Lady Lysát. A havazás kezdetekor Sasfészek udvartartása leköltözik a Hold Kapujához. Útközben összebarátkozik, Lord Nestor Royce lányával, Myrandával és bemutatják három kóbor lovagnak. Köztük van Ser Shadrich is, akivel korábban Brienne találkozott az útja során így tudjuk róla, hogy a korona által felajánlott pénz ígérete miatt éppen Sansa Starkot keresi. Petyr ezen az éjszakán beavatja Sansát a terveibe: hozzá kívánja adni Harrold Hardynghoz, aki a bonyolult családfák és kusza öröklődési jog alapján Robert Arryn örököse. “… amikor Robert meghal. A mi szegény, bátor Madárkánk olyan beteges, hogy ez valójában csak idő kérdése. Amikor Robert meghal, Örökös Harryből Harrold nagyúr lesz, a Völgy Védelmezője és Sasfészek ura. Jon Arryn zászlósurai sosem kedvelnek meg engem, sem a mi ostobácska, reszkető Robertünket, ám az Ifjú Sólymukat szeretni fogják… és amikor ellátogatnak az esküvőre, és meglátnak téged hosszú, aranybarna hajjal, fehér és szürke hajadonpalástban, melynek hátára egy rémfarkas lesz hímezve… nos, a Völgy összes lovagja felajánlja kardját, hogy visszaszerezzék számodra, ami születésed jogán jár neked.”

7. A Tyrell-ház meghurcolásai

Margaery a könyvekben nem ússza meg ilyen könnyen a Főveréb okozta megpróbáltatásokat, és Lorasnak is mást tartogatott Martin.

A Viráglovag Királyvár ostromát követően felöltötte a fehér palástot és beállt a Királyi Testőrségbe. Ez a szál teljesen kimaradt a sorozatból. Mivel a könyvek alapján van két idősebb fivére – Willas és Garlan – így nem ő Égikert örököse, tehát ez egy viszonylag logikus lépés tőle. A Varjak Lakomája során a Vas-szigetekről érkező flotta támadást indít a Síkvidék felé, a Tyrell- és Redwyne-hajókra azonban Sárkánykő ostrománál van szükség. Cersei manipulálásba kezd, kihasználva Loras meggondolatlanságát arra ösztönzi, hogy egy gyors támadással vegye be a szigetet, ezzel felszabadítva a síkvidéki hajókat, hogy azok megvédhessék otthonukat. Egy későbbi jelentés szerint Loras valóban elfoglalta Sárkánykőt, de a harcok során súlyosan megsérült: nyílvessző fúródott a vállába és a combjába, egy buzogánycsapástól eltörtek a bordái és a belső fal ostrománál forró olajat öntöttek rá. Itt érnek véget a könyvek, így helyzete még függőben van.

Margaery hozzámegy Tommenhez és berendezkedik az udvarban. Cersei kérésére egyik udvarhölgyét, Taena Merryweathert a Régenskirálynő társaságába bocsátja. Cersei jól kijön a nővel, olykor még az ágyába is fogadja. Miután Taena elárulja neki, hogy Horas és Hobber Redwyne fülig szerelmes a kis királynéba, Cersei tervet eszel ki Margaery megszégyenítésére: nem hiszi el hogy a Tyrell-lány valóban szűz lenne, ahogy azt ő állítja magáról, ezért meggyőzi Ser Osney Kettleblacket, hogy csábítsa el, közben pedig Taenát is megbízza azzal, hogy jelentse a királynőnek hogy titkos hódolója akadt. Ser Osney azonban sosem tud kettesben maradni Margaeryvel, így Cersei további intrikákba kezd. Ser Osney e terv alapján felkeresi a Főseptont és vallomást tesz (nem létező) viszonyáról Margaeryvel. Mivel a Fősepton hitt a férfi szavának Cersei hálából a lovaggal tölt egy éjszakát. A meghurcolás során több udvaronc neve is felmerült lehetséges szeretőként és arra is fény derül, hogy Pycelle nagymester rendszeresen látogatja a kis királynét mégpedig azért, hogy holdteát főzzön neki. E főzet segít a nőknek a nem kívánt terhesség elkerülésében, vagy megszakításában. A Régenskirálynő végül a Kék Bárdot; Ser Talladot, a Magast; a nyár-szigeteki Jalabhar Xhot, Hárfás Hamisht, Hugh Cliftont, Mar Mullendore-t, Bayard Norcrosst, Lambert Turnberryt, Horas és Hobber Redwyne-t fogatja el, mert részük volt Margaery felségárulásában. Mialatt a királyné börtönben van Cersei meglátogatja és tájékoztatja, hogy tárgyalást fognak tartani. Természetesen jogában van párbaj általi ítéletet kérnie, de Margaery átlátja Cersei tervét: a királyi család tagjai esetében csak a Hét Királyi Testőr lehet a védője, s ekkor már csak Ser Boros Blount és Ser Meryn Trant tartózkodik a fővárosban, egyikük sem a legjobb harcos. Cersei tervébe azonban hiba csúszik: a Hit elfogja Osney-t és a férfi a vallatás során elismeri, hogy hazudott Margaeryvel kapcsolatban, és valójában Cersei-jel hált. Cerseit elfogják, ahonnan csak egyetlen út vezet ki számára: egy szégyennel teli séta Baelor Szentélyétől a Vörös Erődig. A királyné és a Régenskirálynő tárgyalására a következő regényben kerülhet sor.

6. Brienne útja

Miután Brienne Ser Cleos Frey társaságában sikeresen Királyvárba kíséri Jaime Lannistert, új megbízást kap tőle. Ígéretükhöz híven keresse meg a Stark lányokat, s ehhez egy új kardot kap ajándékba, amit Jaime kérésére Hűségnek nevez el. A Rosby-út mentén indul el. Útközben találkozik egy Shadrich nevű férfivel, aki szintén Sansa keresésére indult, hogy megkapja a megtalálónak járó aranyat. Alkonyvárba érve átfesti pajzsát Ser Duncan a Magas címerére, és megismerkedik Podrick Payne-nel, aki Királyvár óta követi. A nő megengedi a fiúnak, hogy a fedverhordozója legyen. Szűztóban találkozik Randyll Tarlyval – Samwell apjával – aki vonakodva ugyan, de engedélyezi a keresés folytatását. Itt társul hozzájuk Ser Hyle Hunt, és egy Dick Crabb nevű férfi információi alapján egy bolond nyomába erednek, akiről Brienne azt reméli, hogy Dontos Hollard. Keresztülvágnak a Crackclaw-fokon mire elérik a Suttogó nevű romokat, a Crabb-ház ősi kastélyának maradványait. Itt azonban csapda várt rájuk, a Bátor Bajtársak közül néhányan rájuk támadtak. Ezt követően egy új információt követve Brienne a Folyóvidékre lovagol Sandor Clegane-t keresve. Szűztótól egy Meribald nevű septon társaságában elmennek a Csendes-szigetre, ahol arról értesül hogy a Véreb meghalt, azonban a fejezet lapjai szerint egy Sandorhoz hasonló férfi dolgozik a szigeten, némasági fogadalmat tartva. Útja ezután a kereszúti fogadóba vezeti. Itt találkozik a Bátor Bajtársak egy másik csopotjával. Megpróbálja megvédeni a fogadóban élő árvákat – köztük Gendryt – de Maró kiharap egy darabot az arcából. A felbukkanó Lobogó Nélküli Testvériség fogságába kerülnek Podrickkal és Ser Hyle-lel. A Testvériség élén Kőszív Úrnő áll Lord Berick Dondarrion halála óta, aki nem más, mint Catelyn Stark. Kőszív nem hisz Brienne-nek, hogy Sansa után kutat és választás elé kényszeríti: vagy megöli Jaime Lannistert, vagy felakasztja őt és társait. Brienne megtagadja a választást és bitófára kerülnek. Mikor látja a fuldokló Podrickot megfogadja, hogy végez Jaimevel. A Testvériség az útjára bocsátja őket, és a Sárkányok Tánca végén Jaime és Brienne találkozik.

5. Lényegében minden, ami Dorne-ban történik

A Vas-szigetek mellett Dorne-nal is mostohán bántak a tv-sorozat készítő: nemcsak a teljes családfát nyesték meg, de a könyvben nagy jelentőségű cselekményeket is kihagytak. Oberynnek számos fattya született, akik közül csak három bukkan fel a sorozatban: Obara, Tyene és Nymeria. Rajtuk kívül a könyvben megismerjük még Eliát, Doreát, Obellát, Lorezát és Sallerát, aki a rajongó spekulációk szerint valószínűleg álruhában és álnéven (Alleras) belépett a Fellegvárba és most nő létére mesternek tanul. Céljára és alapvetően a kilétére még nem derült fény. Doran Martellnek is van még két gyermeke Trystane-en kívül, akik ellentétben a fiúval, a könyvekben főszereplők lettek a Varjak Lakomája kötet óta: Arianne és Quentyn. Arianne Martell, a dorne-i törvények alapján a trónörökös, hiszen a sivatagos régióban minden esetben a születési sorrend a meghatározó, és nem az örökös neme. A lány tiltott viszonyba kezdett Arys Oakhearttal, a Királyi Testőrség lovagjával, aki Myrcella Baratheont Napdárdába kísérte. Egy véletlen során rábukkan egy levélre, melyben Doran arról ír, hogy Quentyn lesz Dorne uralkodója. A lány úgy értelmezi, hogy el kívánják venni tőle jogos örökségét, így akcióba lép: kiszabadítja a torony fogságába vetett lázadó Homokkígyókat és megszökteti Myrcellát, hogy a dorne-i törvények alapján királynővé koronázza. A tervben szerepet vállal Ser Arys is. Azonban Doran tudomást szerzett az összeesküvésről és Szilajkő romjainál véget vet az egésznek. A harcok során Ser Arys életét veszti és Myrcella is súlyosan megsérül, levágják az egyik fülét. Arianne fogságba kerül, és Doran ekkor elárulja neki tervét: a levél, amit látott igaz volt. Valóban Quentynt akarta Dorne uralkodójának tenni, ugyanis titokban összeesküvést szőtt. E szerződést Oberyn Martell, és a Targaryen gyermekek egykori megmentője, Ser Willam Darry írta alá a braavosi Tengerúr jelenlétében annak idején. Ennek értelmében Arianne feleségül ment volna Viserys Targaryenhez, és egy sikeres hódítást követően ő lehetett volna a Hét Királyság királynéja. Viserys halálával azonban a tervnek lőttek, így új taktikába kezdett: elküldte fiát, Quentynt a Rabszolga-öbölbe, hogy keresse meg Daenerys Targaryent, ajánlja fel neki Dorne támogatását, és kérje meg a kezét.

Quentyn sok viszontagság után ér csak Meereenbe, ahol felfedi kilétét Daenerys előtt és átadja neki a szerződést A Targaryen-hercegnő visszautasítja az ajánlatát, mondván a következő nap hozzámegy Hizdahr zo Loraqhoz, azonban azon a napon, amikor visszatér majd Westerosba számít Dorne erejére. Miután Daenerys eltűnik a meereeni küzdőveremből Quentyn fejébe veszi, hogy kiszabadítja a sárkányokat. A bestiák azonban ellenük fordulnak, és Quentyn életét veszti a sárkánytűztől.

Ser Balon Swann Napdárdába érkezik, hogy Myrcellát visszavigye Királyvárba és átadja Ser Gregor Clegane koponyáját Lord Tywin ajándékaként. Az üdvözlő lakomát követően Doran magához hívatja lányát és a Homokkígyókat. Elmondja, hogy Myrcellát meggyőzte, hogy a történtekért okolja Gerold Dayne-t, ismertebb nevén Éjcsillagot. Balon Swannak nem lesz más választása, mint hogy levadássza a férfit. Azt is elárulja, hogy hiteles forrásokból tudja, hogy Trystane soha nem érné el Királyvárat élve. Cersei csapdát állított neki: a Királyi erdőben törvényen kívüliek rontanának rájuk, és a fiút megölnék. A támadás során többször kiáltanák majd hogy “Félember!”, így a gyanú Tyrionra terelődne, sőt Balon Swann még látná is a törpét. Doran még ez után sem kívánna nyíltan a Vastrón ellen lázadni, így hát Nymeria elkíséri Myrcellát a fővárosba, hogy elfoglalja az Oberyn halálával megüresedett helyett a Kistanácsban. Tyene pedig septának álcázva beépül a Főverébhez. S ne feledjük, hogy Sallera, ha helyesek a rajongók teóriái, már beépült a mesterek közé. Lányát, Arianne-t pedig megkéri, hogy nézzen utána a Viharföldeken felbukkant állítólagos Targaryen gyermeknek.

A cikk folytatása itt olvasható.

Tagged , ,

Vélemény, hozzászólás?