Trónok harca: Top10 cselekményszál, ami kimaradt a sorozatból 2. rész

Folytatjuk Top10-es listánkat, összefoglalva olyan jelentős könyvbeli eseményeket, melyek sosem kerültek az HBO által készített sorozat jóvoltából a képernyőre. Az írás első 6 pontját itt találjátok.

4. Minden ami a Vas-szigeteken történik

A Varjak Lakomája a dorne-i események mellett jobban megismertet minket a Vas-szigetekkel, ahol Balon Greyjoy halálát követően elszabadulnak az indulatok: Asha Greyjoy (a sorozatban Yara Greyjoy) mellett Balon két fivére Hínárhajú Aeron és Victarion Greyjoy is POV karakterré válik (ez azt jelenti, hogy az ő szemszögükből ismerjük meg az adott fejezet eseményeit).

Balon halálát valóban egy függőhídról történő zuhanás okozta, de míg a sorozatban ezt egyértelműen fivére, Varjúszemű Euron okozta, a könyvben ez nem ennyire direkt. Valaki szerint a Viharisten taszította őt le, egy különös látomásban pedig egy Arcnélküi Embert lát Magas Szív kísértete. Mindenesetre Euron másnap megérkezik Pyke szigetére, és magának követeli az uszadékfa koronát. A különösen istenfélő Hínárhajú Aeron nem támogatja testvére igényét, és hosszú évszázadok után először királyválasztást tartanak Ó-Wyk szent szigetén. A jelöltek közül a legfontosabbak: Asha Greyjoy, aki Balon harcos lányaként indul; Victarion Greyjoy, Balon ifjabbik fivére, aki rendkívüli harcosnak számít és Euron Greyjoy a száműzött fivér, aki most tért vissza a Jáde-tengerről. A választás abban a pillanatban nyeri meg Euron, amikor előhoz egy hatalmas mágikus kürtöt, melynek hangjával irányítani lehet a sárkányokat (mellesleg az azt megfújó férfit megemésztik a lángok). Ígyhát a királyválasztó gyűlés Euron fejére helyezi a koronát, Asha visszamenekül Erdőmélyére, Aeron pedig eltűnik.

Az új király első parancsára hatalmas flotta indul útnak, és támadás alá veszik Síkvidéket és a Pajzs-szigeteket. Az első sikeres csatákat követően megbízza Victarion fivérét, hogy hajózzon el a Rabszolga-öbölbe és vigye el házassági ajánlatát Daenerys Targaryennek. Victarion azonban bosszúra szomjazik, ugyanis Euron elcsábította és teherbe ejtette annak idején Victarion feleségét. Hogy becsületét visszaszerezze halálra verte az asszonyt, Balon pedig száműzte Euront a szigetekről. Victarion úgy dönt, hogy magának szerzi meg a sárkánykirálynő kezét. Útjukat megpróbáltatások egész sora kísérte. Egy napon egy Moqorro nevű vörös papot találnak a tenger kellős közepén, amint roncsokba kapaszkodva hánykolódik. Annak ellenére, hogy a legénység a halálát kívánja, Moqorro sikeresen meggyőzi Victariont, hogy engedje meg neki, hogy kezelje a sérülést a kezén, különben nemcsak a karját, de az életét is elveszítheti. A zárt ajtók mögött Moqorro varázslatot használ, és mikor ismét látjuk Victariont, a keze megfeketedett és füstöl, de újra tudja használni. Moqorro is látja a jövendőt a lángokba, és képességét a kapitány szolgálatába helyezi, s így sok esetben vált a hasznára. Már-már úgy tűnik, hogy Victarion egyre inkább elismeri a Tűz Urának hatalmát.

Asha eközben a Deres ellen induló Stannis Baratheon fogságába esik, s az ő szemszögéből ismerjük meg a hatalmas havazás okozta nehézségeket. A könyv nem tesz említést Shireen Baratheon feláldozásáról (még), aki anyjával, valamint Melisandre-ral együtt a Fekete Várban maradt.

3. Robb Stark öröksége

Robb Stark a Vörös Nász előtt összehivatja legfőbb zászlósurait. Mivel abban a hitben van, hogy Bran és Rickon halott, Arya eltűnt, Sansa pedig Tyrion Lannister hitvese lett, attól fél, hogy a háború során esetleg örökös nélkül veszíti életét. Úgy dönt, hogy királyi rendelettel Havas Jont teszi meg jog szerinti örökösének. E határozat elhangozásakor jelen van Catelyn Stark, Edmure Tully, Maege Mormont, Galbart Glover, Jason Mallister és Jon Umber is. Ezt követően Maege Mormontot és Galbart Glovert Zavarosrévbe küldi, hogy hírül vigyék az ott élő Howland Reednek döntését, és hogy a cölöplakók segítségét kérjék a Cailin-árok tervezett felszabadításához.

Hamarosan folytatjuk és lerántjuk a leplet a képzeletbeli dobogó első két helyezettjéről.

Tagged , , ,

Vélemény, hozzászólás?