- NÉZZ KÖRÜL -

duneshaihulud-600x338

Kyle MacLachlan a Twin Peaks és a Dűne sztárja, egy Twitter posztba sűrítette a Dűne történéseit. Úgy gondolom, sikeresen ragadta meg ennek az alkotásnak az esszenciáját a mindössze 41 emojival. 😀

“Túlélve” (He,he) a fent remekbe szabott történetfonalat, el kell hogy mondjuk, a film készítése éppolyan nehezen indult, mint a fenti hieroglifa sorminta elemzése. Kezdve a producerek vékonyabb vagy nehezebben nyíló pénztárcájától, a rendező személyéig.

The-Illustrated-Dune-John-Schoenherr-08

Pedig Frank Herbert regénye, az 1965-ös megjelenésekor, már toronymagasan kiemelkedett a Sci-Fi könyvek tengeréből (1966-ben Hugo díjat nyert), tette ezt a klasszikus Sci-Fi reneszánszában azonos pályán mozogva olyan alkotókkal, mint Isaac Asimov, Philip K. Dick, A.E. van Voght, Kurt Vonnegut, Ray Bradbury, Arthur C. Clarke és Stanislaw Lem, hogy csak néhányukat említsük a rendkívül erős mezőnyből.

Szóval, hogy vissza térjünk a film sztorijához, Arthur P. Jacobs (Majmok bolygója producere) égett a vágytól, hogy mozivászonra portolja ezt a mérföldkőnek számító regényt. Aztán beindult a huzavona-lavina, ami már-már egy átlagos Barátok közt epizódon is túltolta magát.

Jacobs 1973-ban (röviddel a halála előtt) eladta a jogokat egy konzorciumnak, akik Alejandro Jodorowskyt szemelték ki rendezőnek. Jodorowsky nagykanállal ette a tökfőzeléket, így olyan hírességeket álmodott a filmbe, mint Salvador Dalí (IV. Padishah Shaddam császár) vagy épp Orson Welles (Harkonnen báró), de felmerült Gloria Swanson és David Carradine neve is.

A film zenéjéért Peter Gabriel, a Pink Floyd és a Magma lett volna a felelős. A látványterveket H.R. Giger (Alien) és Jean Giraud készítette volna el. Had ne folytassam a gigantikusra álmodott filmadaptáció lavinaszerű útját.

Az egész lufi végül is a pénztelenséggel karöltve szállt el. A kézirat a 13. documenta shown bukkant fel 2012-ben, Frank Pavich rendező pedig a 2013. cannesi filmesztiválon debütált egy dokumentumfilmmel:  Jodrowsky Dűnéje címmel, amely 2014-ben került a filmszínházakba. (Már ahol vetítették.)

No, de vissza mozifilmhez. Az eredetihez. Az igazihoz. Az egyetlenhez! 🙂

patrick_pugpng

A Dűne végül is 1984 -ben lépett ki a vászonra, David Lynch rendezésében. Játszott benne Kyle MacLachlan (Paul Atreides) mellett, Sting (Feyd-Rautha) és Patrick Stewart (Gurnes Halleck) is.

A forgatás mexikóban a Churubusco stúdiókban zajlott. Zenéjét a Toto együttes készítette (volt kisebb váltás a korábbi elképzelésekhez képest) fantasztikusat alkotva. A sivatagi jeleneteknek a samalayucai dűnék adtak otthont, az észak-mexikói Chihuhua-ban.

(Relax’, nem egy mozdonyról, hanem Mexico egyik szövetségi államáról beszélünk. 😉 )

A filmet egyszerre utálta és szerette a közönség, voltak akik ezek közül csak az egyik érzést tették a magukévá… Összességében elmondható, hogy Európában (különösen a franciáknál) jóval nagyobb sikereket ért el mint az Egyesült Államokban.

A látványvilág magával ragadta a filmre beülőket, a színészek briliáns munkát végeztek, a rendező azonban narrálta a karakterek gondolatait, amely sok nézőt és “szakértőt” irritált.

Ráadásként több vérpista kritikus úgy vélekedett, hogy aki nem olvasta a regényeket, az csak úgy megy el a film történésein, ha papírra veti azokat és végigsétál rajtuk. (Spec, én ezt nem éreztem, pedig a könyvet később olvastam, mint ahogy a filmet láttam. De ugye, kinek, hogy.)

A Dűnét jelölték Oscar-díjra és Hugo-díjra is, sajnos eredménytelenül. Vigasz ágon viszont behúzta Szaturnusz-díjat a legjobb kosztüm kategóriában.

Tovább is van, mondjam még? 🙂

David Matthews jazz zongorista 1977-ben publikált egy Dune néven futó albumot. A lemezről négy számot, az azóta kultikussá vált film inspirált.

A Syfy egy három részes miniszériát álmodott a képernyőre, melyet 2000. december 3. és 2003 március 16. között adott le. A hatalmas nézettségnek örvendő minisorozat jól megérdemelten nyert is egy Emmy-díjat 2004-ben.

De adoptálta a Marvel és ihletőjévé vált számos számítógép-, kártya- és szerepjátéknak is.

Nektek mi a véleményetek Frank Herbert világáról? Volt rátok hatással a Dűne ciklus és ha igen, akkor hogyan?

Forrás: wikiawikipedia, bleedingcool, youtube