- NÉZZ KÖRÜL -

A mesterek rendje egy tudósokból, gyógyítókból, levélírókból és kutatókból álló csoport, akiket az óvárosi Fellegvárban oktatnak. A Fellegvár történelmének kezdetét homály fedi. A legelfogadottabb nézet szerint Görbehátú Peremore herceg, Uthor Hightower fia alapította. Az ifjú herceg csökevényes karokkal, görbe háttal látta meg a napvilágot, de semmi sem érdekelte jobban, mint a szobáján túl elterülő világ megismerése. Ezért hát bölcseket, tanítókat, septonokat, gyógyítókat, dalnokokat, varázslókat, alkimistákat és mágusokat hivatott magához, és hallgatta ezek vitáit. Peremore herceg fiatalon halt meg, de testvére, Urrigon Hightower király hatalmas földterületet adományozott a bölcseknek, hogy folytathassák a tanulást, és továbbra is kutassák az igazságot. (Tűz és Jég Világa, 216).s06e10_-_the_citadel

A leendő mesterek növendékként érkeznek a Fellegvárba. Csak férfiak jelentkezhetnek a rendbe. Miután megkezdik a tanulmányaikat, és egyes területeken kellő ismeretre tesznek szert, tesztelik a tudásukat és ha ezen átmennek, akkor elkészíthetnek egy szemet az ún. mesterláncból, melynek minden szeme más-más fémből készül jelképezve az elsajátított ismereteket. Azok a növendékek lesznek tanítványok, akiknek már van láncszeme ugyan, de nem készültek el a teljes lánccal. Végül az utolsó szem elkészülte után egy éjszakán keresztül virrasztaniuk kell egy sötét szobában, ahol csak az ún. üveggyerta van. Azt beszélik, hogy ezeket a különleges obszidián gyertyákat évszázadokkal ezelőtt hozták Valyriából. Négy darab van belőlük egy zöld és három fekete. Magasak és csavartak. Úgy tartják, hogy nem lehet őket meggyújtani, és létezésük egyfajta szimbolikus kifejezése a mesteri létnek.

candle“Az utolsó lecke, amelyet meg kell tanulnunk, mielőtt felölthetnénk mesterláncunkat. Az üveggyertya a tudást és a tanulást jelképezi, ritka, gyönyörű és törékeny dolgokat. Azért készül gyertya alakban, hogy emlékeztessen bennünket: egy mesternek fényt kell árasztania, bárhol szolgáljon is, és azért éles, hogy ne feledjük: a tudás veszélyes is lehet. Bölcs emberek gőgössé válhatnak saját bölcsességüktől, egy mesternek azonban mindig alázatosnak kell maradnia. Az üveggyertya erre is figyelmeztet. Még miután letette az esküjét, felöltötte láncát és nekiindul, hogy szolgáljon, a mester akkor is visszagondol majd a sötét virrasztásra, és eszébe jut, hogy bármit tett is, nem gyújthatta meg a gyertyát… mert vannak dolgok, amelyeket még tudással sem érhetünk el.”

Armen (Varjak Lakomája, Prológus)

Eddig egyetlen növendéknek sem sikerült meggyújtani a gyártyákat, így virrasztásukat a koromsötét kamrában töltötték el. Azonban az üveggyertyák lángra kaptak az utóbbi időben, fényük halovány és különös, kifejezetten kellemetlen érzetet okoz a szemnek. A fehéren pislákoló láng a frissen hullott havat idézi, a sárgás árnyalat a csillámló aranyat, a vörös pedig a tűz vörösét. A tűz fényétől keletkezett árnyékok mintha a világ szövedékén keletkezett hasadékként léteznének (Varjak Lakomája, Samwell V). Azt beszéléik, hogy a mágusok az üveggyertyákkal képesek voltak átlátni a hegyeken, óceánokon vagy sivatagokon, látomást küldhettek bárkire, és a világ legtávolabbi szegletében élő emberrel is kommunikálhattak (Varjak Lakomája, Prológus).

hzz7gtnA virrasztás követően pedig leteszi az esküjét és megkapja mesterláncát, vagy ahogy még nevezik mesterek gallérját. A gallér emlékezteti őket, hogy szolgálatot fogadtak (Varjak Lakomája, Prológus). Egy-egy láncszem így nem csak az elsajátított tudást jelképezi, hanem a birodalom összes embertípusát a királytól a nincsteleneig. A mester feladata pedig a tudásához mérten való szolgálat (Trónok Harca, Jon V). A láncban a fekete vas a hollógondozást, a bronz a csillagászatot, a réz a történelemet, az elektrum a csillagjóslást, a vas a hadviselési ismereteket, a fakó acél a kovácsolást, az ezüst a gyógyítást és a gyógyszereket, az arany a pénzt és adatokat, a valyriai acél pedig a mágiát és a magasabb tudást jelképezik. Ezen kívül még sárgaréz, ólom, ón, platina is található a viseleten, de jelentésük eddig nem ismert (Trónok Harca, Jon V; Kardok Vihara Bran IV). 

maester_luwinA növendékek és tanulók után a mesterek jönnek a képzeletbeli herarchia következő fokán. A legtöbb mester leginkább egy-egy nemesi házhoz szegődik, hogy tanácsadóként, nevelőként és tanárként vegyen részt a család életében. Gyarkan előfordul, hogy maguk a nemesi családok küldik el fiatalabb gyermeküket a Fellegvárba, hiszen az örökösödés értelmében nem kaphatnak semmit. Miután mester lesz valakiből, leveti családi nevét, és hűen szolgálja a várat, erődöt ahova kiküldik. Ahogy az Éjszakai Őrség, úgy a mesterek rendje is távol tartja magát a politikai állásfoglalástól. Háború esetén bárki is kerül a vár élére, ahol szolgál, hűséggel tartozik új ura felé is. Egy-egy tudományterület elismert szaktekintélyét kinevezhetik főmesternek. Kinevezésekor az adott tudományterületet jelző fémből készült maszkot, gyűrűt és gotmv4pálcát kap. Főmesternek általában a rend idősebb tagjait nevezik ki, és ezzel megkapja a jogot, hogy tagjai lehessen a döntéshozó szervnek, a Koklávénak (George R. R. Martin’s A World of Ice and Fire app). E Konklávé a saját tagjai közül jelöl valakit a nagymesteri címre, aki a Hét Királyság uralkodójának tanácsadójává válik, így a Kistanács tagjává. Egyedül a Koklávé nevezhet ki valakit és foszthatja meg a címtől (Kardok Vihara, Tyrion II). A Fellegvár működéséért és kormányzásáért az évente megválasztásra kerülő udvarnagy felel. A főmesterek közül kerül kiválaszásra ez a pozíció, de sok főmester úgy érzi, hogy egy hálátlan kötelesség, ugyanis elszólítja őket igaz kötelességüktől (Varjak Lakomája, Samwell V).

Ismert mesterek

 • Pycelle nagymester (nemrégiben meghalt)
 • Norren főmester, a jelenlegi udvarnagy (elektrum)
 • Theobald főmester, a kövekező év udvarnagya (ólom)
 • Ebrose főmester, a gyógyító (ezüst)
 • Mawyn főmester, a mágikus tudás ismerője (valyriai acél)
 • Perestan főmester, történész (réz)
 • Vaellyn főmester, csillagász (bronz)
 • Ryam főmester, matematikus (arany)
 • Walgrave főmester, hollótartás (fekete vas)
 • Gallard, Castos, Zarabelo, Benedict, Garizon, Nymos, Cetheres, Willifer, Mollos, Harodon, Guyne, Agrivane, Ocley főmesterek szintén.
 • Aemon mester, a Fekete vár néhai mestere
 • Cressen mester, Sárkánykő néhai mestere
 • Colemon mester, Sasfészek mestere
 • Harmune mester, a Tengermelléki Keleti Őrség mestere
 • Henly mester, jelenleg a Bolton-ház szolgálatában, korában Lord Slate mestere
 • Luwin mester, Deres néhai mestere
 • Mullin mester, az Árnyéktorony mestere
 • Pylos mester, Cressen utóda Sárkánykőn
 • Gormon mester, mikor Pycelle fogságba esett, csaknem nagymesternek választották
 • Gulian mester, Harrenhal mestere
 • Theomore mester, jelenleg Fehérrévben tölti be a mester szerepet
 • Qyburn, rangjától megfosztott korábbi mester