- NÉZZ KÖRÜL -

H.e. 8000 körül olyan hosszú tél köszöntött be, hogy nemzedékek születtek és haltak meg anélkül, hogy látták volna egyszer is a napot. A kegyetlen időjárás elviselhetetlen ínséget hozott magával. Az anyák megölték tulajdon gyermekeiket, hogy ne kelljen ilyen körülmények között élniük (Trónok Harca, Bran IV). 

f8cfbe10-eedf-0132-f0cf-0ed54733f8f5A hideggel és sötéttel egy démoni faj is megjelent az Örök Tél Földjéről, akiket a legendák csak Másoknak neveznek. A tejfehér bőrű lények szeme kék csillagként ragyog. Nem holtak, de nem is élők. Éles jégkardokkal vonultak az emberek ellen, és élőholtakat támasztottak fel, hogy az élők ellen forduljanak. A könyörtelen hadjáratban elesettek tovább növelték a Mások seregének létszámát.

A tv sorozat alapján úgy tűnik, hogy az erdő gyermekei teremtették az első mást sárkányüveget nyomva mellkasába, hogy gátat szabjanak az Első Emberek hódításának.

A háború végéről többféle elbeszélés maradt fent. Több történet megemlít egy utolsó hőst, aki elindult, hogy felkeresse az erdő gyermekeit. A hideg és az éhség miatt bajtársai mellette haltak meg, majd kutyája is elpusztult; végül a fagyjárókkal kellett szembenéznie. De minden megpróbáltatás ellenére elérte célját. A teljes történetet nem ismerjük (még) mert Öreg Nan meséje félbe szakad a regényben. Az események váratlan fordulatot vettek, amikor kiderült, hogy a Másokat sárkányüvegből készült pengékkel meg lehet ölni (Trónok Harca, Bran IV). 

A gyermekek segítségével megalakult az Éjjeli Őrség, és megnyerték a történelem legfontosabb háborúját, a Hajnal Csatáját, és visszaűzték a Másokat (Kardok Vihara, Bran III). 

A Hosszú Éjszaka Essoson is éreztette a hatását. A rhoynarok  beszélnek egy  olyan hosszan tartó sötétségről, hogy a Rhoyne befagyott egészen a Selhoru mellékfolyójáig, délen pedig kiszáradt, mivel vize nem kapott utánpótlást. Végül egy hős meggyőzte Rhoyne Anya összes gyermekét, hogy tegyék félre nézeteltéréseiket, és egy titkos dalt elénekelve hozzák vissza a napot (Tűz és Jég Világa, 11).

Yi Ti legendáiból is kirajzolódik az időszak, amikor a Nap egy emberöltőnyi ideig elrejtette arcát, mert szégyellte magát egy tette miatt, amire sosem derült fény. Végül egy majomfarkú nő tettei hozták őt vissza. Más történet szerint miután az Opál Császárt a lánya, Ametiszt Császárnő követte a trónon, saját testvére megölte őt irigységből, és Vérkő Császárként vonult be a történelembe. Elfordult Yi Ti isteneitől, a sötét varázslatokhoz fordult, emberhúst evett és égből aláhulló fekete követ kezdett tisztelni. Az árulása miatt a Fényhajadon elfordult az emberektől, és az Éjszaka Oroszlánja a gonosz emberekre támadt haragjából. Végül egy nagy hős, akit olykor Hyrkoon, Yin Tar, Neferion de leginkább Azor Ahai néven említenek, lángoló kardjával legyőzte a sötétséget (Tűz és Jég Világa, 301).

 4362929-azor

A Mások legyőzését követően biztosítva azt, hogy még egy ilyen támadás ne ismétlődhessen meg Brandon, az Építő az erdő gyermekei és az óriások segítségével felemelte a Falat. A kőből és jégből épült, mágiával átszőtt fal a Tej-folyó torkolatától a Reszkető-tengerig szeli ketté a kontinenst. Ezzel párhuzamosan megalakult az Éjjeli Őrség, akik felesküdtek arra, hogy őrzik a Falat és védik az embereket. Szintén ekkor épült fel Deres kastélya, megalapítva ezzel a Stark-házat, Brandon, az Építő pedig Észak első királya lett.

A Fal felépítését követően a 13. Parancsnok egy félelmet nem ismerő harcos volt. Szerelembe esett egy nővel, akinek bőre olyan fehér volt, mint a hó, szemei pedig kék csillagként ragyogtak. Ahányszor magját adta neki, annyiszor vett el lelkéből is. Éjvárba vitte magával, az Fal elsőként felépült várába, ami ekkor az Őrség központjaként működött, királynak kiáltotta ki magát, és 13 éven keresztül uralkodott a hulla-királynővel együtt. Végül Romboló Brandon, a Tél Királya szövetkezve Joramunddal, a Falontúli Királlyal megdöntötték uralmát. Bukását követően lepleződött le, hogy a Másoknak mutatott be áldozatokat. Nevét törölték, de mindenki csak Éjkirályként emlegeti azóta (Kardok Vihara, Brandon IV.)

Joramund ekkor találta meg a Tél Kürtjét, amiről azt beszélik felkelti a földben szunnyadó Óriásokat.