- NÉZZ KÖRÜL -

Képzeld el, hogy befut a vonatod egy csendes amerikai kisvároska vonatállomására. A naptár szerint a XIX. század végén járunk, a cowboyok aranykorában. A vasparipáról leszállva felfigyelsz egy nagyobb csoportosulásra, akik egy idősödő marcona alakot hallgatnak. A helybéli sheriff az és éppen önkénteseket toboroz egy veszélyes bandita levadászására. Úgy döntesz kihagyod a lehetőséget és inkább betérsz a közeli kocsmába, hogy elmerülj a csinos hölgyek, a kártyaasztal és pár üveg whisky társaságában. Kit érdekel egy rosszfiú most? Talán majd legközelebb…

Mi az, hogy legközelebb??? – kérdezhetitek most sokan kedves Olvasók. Nos pontosan ez az alapkoncepciója a HBO csatorna legújabb sorozatának, a Westworldnek. A – talán nem is olyan távoli – jövőben járunk, ahol is az új, izgalmas szórakozásra vágyó és nem utolsósorban eléggé gazdag emberek egy úgynevezett sandbox alapú virtuális valóságba bekerülvén átélhetnek egy napot a western filmek világában. Tehetik mindezt úgy, hogy a virtuális világot több száz mesterséges intelligenciával megáldott android, az úgynevezett “Házigazdák” népesítik be, akik előre megírt történetszálak alapján érintkeznek egymással és vonják be a “játékba” a vendégeket, akiket egyszerűen csak “Jövevények”-ként ismernek. A program szigorú szabályok szerint fut, alapjai szinte teljesen azonosak az asimovi robotika törvényekkel, azaz a “Házigazdáknak” tilos kárt okozni emberi lényben és/vagy élőlényben.

De mi van akkor, ha az egyik játékos túl messzire megy és emberi ésszel szinte felfoghatatlan kegyetlenségeket hajt végre. És mi történik akkor, ha az egyik android valami programozási hiba folytán öntudatra ébred? Erre keresi a választ ez a sorozat, amely egy hete debütált a tv nézők előtt, de már most sokan a Trónok Harca sorozat méltó utódjaként emlegetik.

Mint ahogy az lenni szokott, nincs új a nap alatt, és nincs ez másképpen a Westworld esetében sem. A sorozat az 1972-es azonos címmel megjelent film újragondolása és – a mostanában divatos szóval élvén – rebootolása. A sorozat készítői egy amerikai házaspár, név szerint Lisa Joy és Jonathan Nolan, utóbbi néha besegít idősebb bátyuskájának, Christophernek olyan filmek elkészítésében, mint a Sötét Lovag vagy az Interstellar. A producerek között felbukkan a J.J. Abrams/Bryan Burke páros akik az új Star Trek filmekért (is) felelősek. Na és a színészi gárda… Láthatjuk többek között Anthony “megeszemamájadbabbaléschiantivalöblítemle” Hopkins-t, aki a Westworld tervezőjét kelti életre, Ed “Houstonbajvan” Harris-t aki pedig egy rejtélyes idegent játszik. A széria még csak most kezdődött, de eléggé pozitív reakciókat váltott már ki mind a kritikusok, mind a sorozatőrültek részéről. Reméljük a legjobbakat, addig is kedvcsinálóként itt a sorozat előzetese magyar felirattal: