- NÉZZ KÖRÜL -

George_R.R._Martin_at_ArchipelaconMint korábban olvashattátok George R. R. Martin (elég halvány) reményei szerint az idei év során megjelenhet A Tűz és Jég dala ciklus új kötete, a The Winds of Winter. Azonban úgy tűnik, nem csak ez az egyetlen könyv, amit várhatunk a szerzőtől. Előre láthatóan októberben jelenik meg Gardner Dozois szerkesztésében a Book of Swords című novelláskötet, ami a jelek szerint tartalmazni fog egy vadonatúj történetet Martin tollából (legalábbis az amazon oldalán ez áll a könyv leírásában). Ugyan arról egyelőre nincs pontos információnk, hogy vélhetőleg miről is fog szólni ez a történet, de megpróbáljuk nektek összeszedni a lehetséges változatokat, mert ezekből akad bőven. Hogy a lenti spekulációkat jobban megértsétek, vegyük sorra Martin legfontosabb műveit, amit a Tűz és Jég dalához kapcsolódnak.

 • Trónok Harca, 1996-ban jelent meg, míg magyar nyelven 2003-ban publikálta először az Alexandra kiadó Pétersz Tamás fordításában
 • Királyok Csatája, 1998-ban jelent meg, magyarul pedig 2003-ban került kiadásra az Alexandra jóvoltából, a fordító Pétersz Tamás ismét
 • Kardok Vihara, 2000-ben jelent meg angolul, az Alexandra kiadó pedig 2004-ben publikálta Pétersz Tamás fordításában
 • Varjak Lakomája, 2005-ös angol megjelenését követően 2007-ben került a magyar piacra az Alexandra kiadó égisze alatt, a fordításról immár Pétersz Tamás mellett Novák Gábor is gondoskodott
 • Sárkányok Tánca, 2011-ben publikálták, magyarul Novák Gábor fordításában jelent meg 2012-ben az Alexandra kiadótól

Ezek a fő regények, melyeket remélhetőleg a közeljövőben még további két kötet tesz majd teljessé: a The Winds of Winter és A Dream of Spring. Mindegyik kötet új és új kiadásokat is megélt. Ezek közül a legfontosabbak a legfrissebb kiadások, melyben Novák Gábor az Alexandra felkérésére korrigálta a korábbi fordítási hibákat, és az olvasók javaslatai alapján dolgozták át őket. Martin ezzel párhuzamosan felépített egy teljes történelmet Westeros és Essos világához kapcsolódóan. A tömérdek információ egy-egy morzsáját a köteteken kívül közönségtalálkozókon kezdte el csepegtetni. Szinte magától adódott, hogy egy-egy történelmi kor a saját írásaiért kiáltson. Így további novellák születtek:

 • 2772-3421-productA kóbor lovag – II. Daeron Targaryen uralkodása alatt játszódó történet, melyben egy Dunk nevű kóbor lovag belekeveredik a királyi család életébe. 1998-ban jelent meg egy Legends című antológiás kötetben, magyarul csak 2014-ben elérhetővé A Hét Királyság lovagja című gyűjteményben, mely tartalmazza a további két novellát is, Novák Gábor fordításában az Alexandra kiadótól.
 • A felesküdött kard – A Dunk második kalandját elmesélő történet 2003-ban jelent meg a Legends II kötetben, magyarul a fent említett A Hét Királyság lovagja című kötetben került publikálásra.
 • A rejtélyes lovag – A Dunk és Egg történetek harmadik fejezete, ami 2010-ben a Warriors című gyűjteményes kiadásban jelenet meg angolul, magyarul pedig ezzel a fejezettel zárul A Hét Királyság lovagja című novellagyűjtemény.
 • 1907-2512-productA tékozló herceg, avagy egy király fivére – A Sárkányok Tánca nevet viselő polgárháború közvetlen előzményeit elmesélő történet, melynek főszereplője Daemon Targaryen. 2014-ben jelent meg a Rogues című antológiában, amely kötet teljes egészében megjelent magyarul is Zsiványok címmel 2015-ban a Fumax kiadótól. Martin sztoriját ez esetben is Novák Gábor fordította.
 • The Princess and the Queen, or the Blacks and the Greens – Lényegében A tézkozló herceg történelmi folytatása, a Sárkányok Táncát felölelő történet melynek központjában Alicent királynő és Rhaenyra hercegnő hatalmi harca található. 2013-ban jelent meg Martin és Gardner Dozois (ő felel a Book of Swordsért!) szerkesztésében publikált Dangerous Women antolgóiakötetben. Magyar nyelven egyelőre nem olvasható.
 • 1618-2210-productA Tűz és Jég Világa – Gyönyörűen illusztrált történelemkönyv, ami végigkalauzolja az olvasót a Hajnalkortól Robert felkeléséig, bemutatja az egyes földrajzi régiók sajátosságait, és az ott élő nemesi házakat. 2014-ben jelent meg Elio Garcia és Linda Antonsson segédletével, magyarul is ebben az évben adta ki az I.P.C. könyvek Popovics Ferenc és Aranyi Gábor fordításában.

Nézzük a legvalószínűbb lehetőséget: A Dangerous Women című kötet eredetileg a negyedik Dunk és Egg történetet tartalmazta volna, a The She-wolves of Winterfell (munkacím), ami Északra viszi a főszereplőt és ott megismeri a Stark-házat. A címből adódóan ez nagyszerűen illeszkedett volna a “veszélyes nők” tematikába, de ismeretlen okokból a The Princess and the Queen-re lett cserélve. Joggal merül fel tehát, elkészült a She-wolves!

Azt korábbi nyilatkozatokból tudjuk, hogy mind A Tűz és Jég Világa, mind a Tékozló herceg, mind a The Princess and the Queen alapos megnyirbáláson estek át, mielőtt kiadásra kerültek volna. Így Martin rengeteg “konyhakész” anyaggal rendelkezik ezekből a kötetekből. Példának okáért a The Princess and the Queen 80.000 szót tartalmazott eredetileg, és ebből egy 30.000-res változat jelent meg, és közel 200.000 szóval rövidítette meg A Tűz és Jég Világa könyvet is (a hasonlítás végett a Sárkányok Tánca 420.000 szó, persze az angol változatra értendő mindkét adat). Tudható, hogy egyes regionális fejezetek biztos, hogy rövidítve lettek: Martin 2014. április 17-én saját honlapján megjelentetett egy kis ízelítőt az akkor még készülőben lévő, A Tűz és Jég Világából; a Nyugatvidéket bemutató fejezet látványosan hosszabb, mint a véglegesen megjelent változat. Valószínűnek tartják, hogy a Targaryenekkel foglalkozó rész is karcsúsítva lett, hogy még több információ legyen újdonság a Fire and Bloodban. Fire and Blood? Igen, sokak előtt ismeretes lehet, hogy Martin Elio Garcia és Linda Antonsson közreműködésével egy hatalmas “eposzon” is dolgozik, ami a Targaryen-ház teljes történelmét bemutatná. A Fire and Blood (vagy ahogy a fórumokon találkozhatunk vele, viccesen csak GRRMarillion, utalva Tolkien Silmarilok című mítoszgyűjteményére) munkálatai azonban egyelőre háttérbe szorultak, mert a befejező két regény élvezi a prioritást. Nem tartom valószínűnek, hogy a már kiadásra került Tékozló Herceg, vagy a The Princess and the Queen karcsúsítás nélküli, teljes szövegét tartalmazó történet kerülne kiadásra, mert Martin mindig is törődött az eredetiséggel, és próbálja az egyre növekvő rajongói étvágyat valamilyen szinten kielégíteni.

FireandBlood_zpseb981ecd

További esélyes lehet a Sons of the Dragon: The Reigns of Aenys and Maegor Targaryen (A Sárkány Fiai: Aenys és Maegor Targaryen uralkodása), amit 2014-ben megrendezésre került LonCon-on olvasott fel a közönség előtt, lényegében a Fire and Blood ízelítőjeként. Ez már csak azért is valószínű lehet, mert az antológia a Book of Swords (Kardok könyve) címet viseli, és Aenys valamint Maegor uralkodását átszőtte a Harcos Hit elleni vívott háborújuk.

Az is kézenfekvőnek tűnik, hogy a Winds of Winter egy újabb fejezetét ismerteti az olvasókkal, mint ahogy azt korábban már többször megtette. Kézenfekvő, bár valószínűtlen. Korábban bármikor antológiagyűjteményben jelent meg írása, nem a Trónok harca idejéből való volt, hanem egy új korszakot mutatott be vele. Összesen eddig 11 fejezet jelent meg (vagy olvasott fel közönségtalálkozókon) a Winds of Winterből, ez elég nagy a szám, ahhoz, hogy ilyen közel a regény publikálásához, újabb fejezet kerüljön napvilágra.

Sokan azt remélik, hogy a Book of Swords egyfajta marketingkampány része. Október végi megjelenése miatt azt gyanítják ugyanis, hogy a Winds of Winternek készíti elő a terepet.


Update: A cikk megírását követően nem sokkal Martin egy blog-bejegyzésben zárta le a számos fórumon tapasztalható spekulációáradatot.

“A barátomnak Gardner Dozoisnak, aki régóta foglalkozik antológiákkal és (számos-számos alkalommal) megnyerte a Hugo-díjat a Legjobb Szerkesztő katagóriában, idén ősszel megjelenik egy új fantasy-antológiája. The Book of Swords címmel, és nos… hát kardokról fog szólni. Tudod: “A hegyes végével szúrj!” A könyvben nekem is megtalálható egy írásom. “The Sons of the Dragon” a címe. Azok akik élvezték a “The Princess and the Queen”-t a Dangerous Womenben, vagy a “Tékozló herceget” a Zsiványokban valószínűleg ezt is fogja. Ugyanabból a kútból merített víz. Inkább történelem semmint hagyományos értelemben vett történetvezetés. Sok közlendővel, de kevés mutogatással (épp az ellenkezője a nagy regényeimnek). De ha elbűvölt Westeros poltikája, és úgy látom a legtöbb olvasomat igen, akkor te is élvezni fogod. Ahogy a cím is sugallja “The Sons of the Dragon (A Sárkány fiai)” a második és harmadik Targaryen király uralkodását írja meg, anyjukkal, feleségeikkel, nővéreikkel, gyermekeikkel, ellenségeikkel és riválisaikkal.”