Game of Thrones: Tűz és Jég mögött 40. – A Viharföldek

A Nyár-tenger meleg vizeiben könnyen alakulnak ki viharok. Ezek főleg észak-északkelet fele haladva csapnak át Westeroson, az ún. Harag-foknál, az Esőerdő déli partvidékén, majd tovább haladva átvonul a Hajózúzó-öböl felett, hogy Viharvég falainál elérje a szárazföldet. Ezekről az erős viharokról – melyek ősszel a legveszélyesebbek – kapta ez a földterület a nevét (Tűz és Jég Világa, 221). A régiót három jól különíthető részre tudjuk osztani: ezek a Királyerdőtől délre elterülő területek, az Esőerdő vidéke a Harag-fok nevű fészigeten, valamint a Vörös-hegység lábainál húzódó Dorne-i Határvidék.

A terület központja a Baratheon-ház kezében levő VIHARVÉG. A várat száz láb magas és legalább negyven könyök vastag fal veszi körül. Óriási külső fala száz láb magasra emelkedik, s nem töri meg sem lőrés, sem kapubejáró. Mindenhol gömbölyű volt, ívelt és sima, köveit olyan leleményesen illesztették egymáshoz, hogy egyetlen rés, egyetlen szeglet, egyetlen nyílás sincs, ahol a szél behatolhatna. E roppant védelem mögött a konyhák, istállók és udvarok biztonságban vannak a széltől és a hullámoktól. Toronyból csak egy van, egy hatalmas dobtorony, ablaktalan a tenger felől, olyan irdatlan, hogy magtár, kaszárnya, nagy csarnok és úri lakrész is egyben. A tetején erős mellvéd fut körbe, s emiatt távolról úgy néz ki, mint egy tüskés ököl egy felemelt kar végén. A kastély a Durran-fok fehér szikláin magasodik a tenger fölé (Királyok Csatája, Catelyn III). Az itt álló istenerdőben található varsafa arcát ünnepélyesre faragták (Kardok Vihara, Davos I). 

1135225_largeA kastély évszázadok óta dacol a viharokkal. A legendák úgy tartják, hogy Durran, az első Viharkirály építette a Hősök Korában, aki elnyerte a Tengeristen és Szélistennő lányának, Eleneinek szerelmét. A szülők tiltakozása ellenére Durran és Elenei egybekelt. Az istenek haragja szörnyű volt: elpusztították Durran erődjét az esküvő éjszakáján, megölve ezzel a férfi teljes családját és az összes vendéget. Durran háborúra szólította fel az isteneket, akik pusztító viharral ostromolták királyságát. Ahányszor Durran új kastélyt épített fel a tenger szikláin az istenek elpusztították. Végül azonban vagy az erdő gyermekeinek segítségével, vagy Brandon, az Építő közreműködésével felépített egy hetedik tornyot, ami ellenállt az istenek haragjának, elnevezte Viharvégnek és megalapította a Durrandon-házat (Tűz és Jég Világa, 224).

fy0tqe
Griff-fészek

Viharvég közelében három kisebb vár magasodik: KAZALVÁR (más fordításokban Szénavár) az Erroll-ház székhelye; BRONZKAPU a Buckler-ház kastélya, valamint a Fell-ház kezében lévő FELWOOD. Viharvégtől délre áll a kicsi, de erős kastély GRIFF-FÉSZEK a Conningtonok otthona. A vár egy sötétvörös sziklaszirten található, ami mélyen benyúlik a tengerbe, így három öldalról a Hajózúzó-öböl vize öleli közre. Egyetlen úton lehet megközelíteni, melyen egy őrtorony őrködik. Mögötte pedig ott húzódik a hosszú, kopár nyereg, melyet a Conningtonok a griff torkának neveztek el. A torkon csak komoly áldozatok árán lehetátnyomulni, mivel a támadók a gerincen ki vannak téve a vár főkapuját határoló kerek tornyokban elhelyezkedő védők dárdáinak, köveinek és nyílvesszőinek (Sárkányok Tánca, Az újjászületett griff).

blackhaven
Feketerév

A Vörös-hegység lábánál található az egykor impozáns NYÁRODÚ romja. A kastély korábban a Targaryen királyi család számára szolgált nyári rezidenciaként, azonban V. Aegon uralkodása végén ismeretlen okokból leégett. A tűzben maga a király, és a koronaherceg Duncan is életét veszítette (Tűz és Jég Világa, 110). ÉJIDAL a Dorne-i Határvidéken magasodó várak egyike, ami a Caron-ház székhelyeként szolgál. Leginkább Éneklő Tornyairól ismert. A kastély jelöli a Viharföldek nyugati határpontját (Tűz és Jég Világa, 221). Mivel határvidéki vár, ezért számos támadásnak volt kitéve a Dorne meghódítására irányuló kisérletek során, legalább egyszer leégett Lord Fowler keze által (Tűz és Jég Világa, 244). Ugyancsak a dorne-i határon áll FEKETERÉV, a Dondarrion-ház otthona, melyet leginkább zord, fekete bazaltfaláról lehet felismerni, valamint a feneketlen szárazárkáról, mely közre veszi (Tűz és Jég Világa 232). ARATÓCSARNOK jelentősége abban áll, hogy a környező földeket könnyű művelni, így jelentősen több terményt gyűjt be, mint bárki más a Viharföldeken, ez adja a Selmy-ház gazdagságát.

A Slayne folyótól keletre húzódik az Esőerdő. A rengeteg annak az ősi erdőnek a maradványa, mely ekkor Westerost borította, és amit az erdő gyermekei annyira szerettek (Tűz és Jég Világa, 222). Noha viszonylag gyakoriak ez esők, a terület földje termékeny. Az erdők pedig gazdagak fában, prémben és borostyánban. Az itt lévő kastélyok úgy festenek, mintha földből nőttek volna ki. KŐSISAK, mely a Swann-ház kastélya, a dorne-i határra épült, közel a Slayne torkolatához. Tornya fekete és fehér kőből épültek, felidézve a ház címerének két legfontosabb színét (Tűz és Jég Világa, 232). Kősisak és Griff-fészek között terül el VARJÚFÉSZEK, a Morrigen-ház ősi otthona. A Wyldeok otthona az ESŐHÁZ a Hajózúzó-öböl dél partján magasodik. FÁTYOLERDŐ már az Esőerdő déli határán áll, és a Mertyns-ház otthonaként szolgál. Érdekes története van a Harag-fok déli partján álló kereskedővárosnak, amit ma csak SIRATÓVÁROSként hívnak. Mivel biztonságos kikötővel rendelkezik, a Viharföldek legjelentősebb városává nőtte ki magát, és a régió keresedelmének oroszlánrészét bonyolítja le. A várost görbe fából készült falak, csúcsos tetők és gurba sikátorok jellemzik. Elég nagy, hogy három fogadónak is otthont adjon: ezek a Törött Pajzs (Broken Shield), a Fajankó (Loon) és a Részeg Dorne-i (Drunken Dornishman).* A város jelentős szerepet kap majd a Tél Szelei kötetben. Itt található a SIRATÓTORONY (egyes fordításokban Könnyező Torony), a Whitehead-ház székhelye is. Mint a város, mind a torony onnan kapta a nevét, hogy miután I. Daeron Targaryen királyt legyikolták Dorne-ban, testét átszállították Dorne Tengerén és a hajó itt kötött ki (Tűz és Jég Világa, 221).

evenfall_hall
Esthajnalcsillag

Tarth szigete a Hajózúzó-öböl keleti határát alkotja. A sziget az itt uralkodó Tarth-ház nevét viseli magán, akik az ESTHAJNALCSILLAGból (vagy Esthajnalcsillag-várból, olykor Alkonyvár) kormányozzák azt. Gyakran nevezik Zafír-szigetnek is a szigetet körülölelő víz színe miatt. Mivel magas hegyek borítják, a viharkirályok gyakran állomásoztatták flottájukat a part mentén, mert a hegyek megvédték a hajókat a szélsőséges időjárástól (Tűz és Jég Világa, 231). A szigetet még a Durrandon-ház uralkodása során csatolták Viharvéghez, amikor Szép Durran feleségül vette a Tarth király lányát, Esthajnalcsillag Edwynt. Edwyn és Durran unokája, Vitorlás Edrich foglalta el Estermont szigetét, egy jóval kisebb délebbre fekvő szigetet (Tűz és Jég Világa, 224). A sziget felett jelenleg az Estermont-ház uralkodik nevű várból.

 

sturmlande

 

Tagged , , ,

Vélemény, hozzászólás?