- NÉZZ KÖRÜL -

Westeros nyugati partja mentén, a Nyaktól nyugatra fekszenek a Vas-szigetek a tenger hullámai között. Összesen negyvennégy sziget alkotja a szigetcsoportot, ebből harmincegy fekszik a Vasember-öbölben, a Napnyugati-tengerből kimagasodó tizenhárom sziget pedig az ismert világ nyugati szélét jelentik.

A legnagyobbak: Pyke, a szentek számító Ó-Wyk; Nagy-Wyk a legnagyobb és legtehetősebb, Harlaw, a legnépesebb, Sóbérc, Blacktyde, Orkomnt barátságtalan szikláival, és a kívülálló Magányos Fény. Más kisebb szigetek lakosságát csak apróbb halászfalvakban élők teszik ki, másokat birkatartásra használnak, de megannyi parányi sziget lakatlanul tűri a háborgó tenger korbácsait (Tűz és Jég Világa, 176).

Pyke ugyan nem a legnagyobb a Vas-szigetek között, és nem is a leggazdagabb, mégis ez a sziget ad otthont PYKE várának, ahol a szigetek felett uralkodó Greyjoy-ház él, köztük Pyke Kaszás Ura. A kastély egy ősi erődítmény, amit eredetileg egy tengerbe nyúló sziklaszirtre építettek, de idővel a tenger vad dühétől e sziklaorom összedőlt, és mára a dübörgő hullámok fölé magasodó magányos sziklaszirteken álló kőtornyok teszik könnyen felismerhetővé, melyek között kő-, és kötélhidak húzódnak (Tűz és Jég Világa, 193). A vár szárazföldi részét Véres Toronynak hívják, az itt található termek nagyobbak, jobban bebútorozottak (Királyok Csatája, Theon I). Nevét onnan kapta, hogy I. Qhored Hoare király idején az uralkodó itt mészárolta le II. Bernarr Justman, folyóvidéki úr fiait, mert apjuk késlekedett az év sarc befizetésével (Tűz és Jég Világa, 180). Innen a saját szikláján álló Nagy Toronyba, ahol a Tengerkőtrónus terme áll, kőhíd ível át. Majd következik a Konyhatorony, saját sziklaszirtjén; majd a kerek Tengeri Torony, a vár legősibb része, a legszélső sziklaormon áll. Aki ide akar eljutni, annak három hídon kell átkelnie összesen, és az utolsó csupán egy imbolygó kötélhíd. E torony tartalmazza a király hálótermét is (Királyok Csatája, Theon I).

Pyke_HBO
Pyke tornyai

A kastély közelében húzódik ÚRKIKÖTŐ városa, a Botley-ház székhelye, és egyben a legnagyobb város a Vas-szigeteken. A város a sziget északon húzódó, védett öblében fekszik, és így biztonságos kikötőként működik emberemlékezet óta (Királyok Csatája, Theon I). Ezenkívül leginkább kohóiról és fémmunkásságáról híres, ahol kiváló kardokat, fejszéket, láncingeket és lemezvérteket készítenek (Tűz és Jég Világa, 176). A sziget északi nyúlványán áll VASERŐD, a Wynch-ház vára.

350px-Yoann_Boissonnet_HammerhornII
Pörölykürt

A legnagyobb sziget, Nagy-Wyk, a Vasember-öbölbeli szigetcsoport közül a legnyugatibb. A legjelentősebb vár a szigeten, PÖRÖLYKÜRT, a Goodbrother-ház egyik ágának központja, ami a Kőkemény-hegyek között magasodik. A zömök vár megépítéshez szükséges köveket a környékbeli hegyekből vájták ki, melynek nyoma mint megannyi éhes száj tátong körülötte. A várat vaskapu és tüskés vaspártázat védi. A Goodbrotherek egy másik ága, a szigeten található tó, HULLATÓ mellett laknak; megint másik VARJÚSZEG erődítménye felett uralkodik, míg egy harmadik székhelye MÉLYTÁRNA lett. A Merlyn-ház a sziget keleti oldalán uralkodik, KAVICSOS faluban található tornyukból. A kis erődítmény, mind a négy sarkán bástya magasodik, és ezek köré épült fel több ezer halászcsalád kunyhója (Varjak Lakomája, A próféta). A sziget északi nyúlványán, a FÓKABŐR-FOK felett a Farwynd-ház uralkodikelé (The World of Ice and Fire, Varjak Lakomája, függelék).

Naggas_Hill_v005a
Nagga hegye

Ó-Wykot lényegében szeles dombok és kegyetlen, fekete kövű hegyek alkotják. Ezek ellenére a szigethez társítható legendák miatt a sziget szent minden vasszülött számára: a történetek szerint a Szürke Király a szigetet övező tengerben ölte meg minden idők legnagyobb tengeri sárkányát, Naggát. A megölt szörny csontjai a mai napig ott magasodnak a maguk szörnyű nagyságában NAGGA HEGYE, ahol aztán a Szürke Király felépítette a bordái köré saját kastélyát. A szent magaslatról belátni a Nagga Bölcsője tengeröblöt. A terület szentsége miatt itt tartják a királyválasztó gyűléseket (Varjak Lakomája, A vaskapitány). ZÚZOTTKŐ az egyetlen várnév, amit ismerünk és a Goodbrother-ház ó-wyk-i ágának székhelye. De számos más ház, mint a Drumm, a sziget urai, és a Stonehouse is e szigeten él.

350px-Ten_towers_game_of_thrones_lcg_by_jcbarquet
Tíztorony

Harlaw a legkeletebben fekvő sziget, mely fölött a Harlaw-ház uralkodik. Egykor székhelyüknek számító HARLAW-VÁRat Theomore Harlaw hagyta hátra, miután három újszülött fia is halálát lelte a kastélyban. Felépítette TÍZTORONY kastélyát egy sokkal kedvezőbb helyen, így jelenleg ez számít legfiatalabb várnak  a szigeteken. A közelében fekvő Hosszú Kőparton nagyszerű lehetőség nyílik a horgászatra (Varjak Lakomája, A kraken lánya). A kastély nagy csarnokában áll a Harlaw-k trónja, ami fölött két hatalmas ezüstkasza lóg. Az egyik tornyot nemrégiben kezdték el Özvenytoronynak hívni, a férje halálát követően ideköltöző Gwynesse Harlaw miatt. A legszélesebb torony a nyolcszögletű könyvtorony (Varjak Lakomája, A kraken lánya). A sziget számos más Harlaw székhelynek ad otthont: így a nyugati parton álló CSILLÁMLÓ TORONY, vagy a SZÜRKE KERTEK. Az ősi Harlaw-vár sem lakatlan, a ház negyedik ágának szolgál székhelyéül.

Sóbérc parányi kis szigete felett két nemesi ház osztozik, a Saltcliff és a Sunderly-házak. Blacktyde szigetén áll a Blacktyde-ok otthona, az ugyancsak BLACKTYDE nevet viselő kastély. A többi sziget által körbeölelt Orkmont ércekben gazdag. Az egykor erdővel borított sziget mára már csupasz, a rengeteg hajóépítés lemeztelenítette a szigetet. Az ősi Greyiron- és Hoare-házak a szigetről származnak, mára csupán az Orkwood, Tawney-házak, valamint a Goodbrother-ház egy ága lakik rajta.

Végül de nem utolsósorban a legkisebb sziget a MAGÁNYOS FÉNY, a Farwynd-ház földje, és egyben az Ismert Világ legnyugatibb pontja. A nyugati, tizenhárom szigetből álló csoport legnagyobb tagja.

Vas-szigetek
Nagyításhoz vidd a kurzort a kép fölé