- NÉZZ KÖRÜL -

book_covers_ipadpro10-pf-spgray_v1Te emlékszel Josmyn Peckledonra A Tűz és Jég Dala köteteiből? Úgy sem rémlik a neve, hogy Peck? Vagy talán meglepődtél, amikor a Varjak Lakomájában rájöttél, hogy Tywin Lannisternek nemcsak Kevan a testvére, hanem van egy húga, Genna is, akinek keblénél csak a szája nagyobb? Kinek ne okozott volna fejtörést A Tűz és Jég Dala köteteinek olvasása közben, hogy az események sűrűjében megfeledkezünk néhány karakterről, akik két kötet elteltével fontos szerephez jutnak. Vagy ki nem lapozott volna mindig hátra a térképhez, hogy éppen földrajzilag elhelyezze kedvenc szereplőjét Martin világába?

Nos ennek vége! Legalábbis az iPhone és iPad tulajdonosai számára biztosan. Szeptember 29-től elérhető az első kötet, A Game of Thrones digitálisan megspékelt változata az iBook oldalán. Az úgynevezett enhanced kiadások az olvasás új korszakába emelik az olvasót. Minden egyes fejezet elején rövid összefoglaló olvasható, melyben emlékeztetnek minket, hogy az adott karakter mit csinált, merre járt, mikor legutóbb láttuk. Ezenkívül a The Lands of Ice and Fire térképgyűjtemény jól ismert térképein jelölik, hogy az adott POV karakter merre jár a kérdéses fejezetben. Ami az egyik legnagyobb segítség lehet az olvasáskor, hogy a nevekre kattintva egy felugró ablakban röviden leírják, hogy kiről van szó. Így a kedves olvasót gyorsan emlékeztetik, hogy Josmyn Peckeldon hősiesen küzdött Királyvár ostrománál, tanúskodott Tyrion ellen, majd Jaime fegyverhordozója lett, és a Királyölő jóvoltából egy bájos szerelmi történetbe bonyolódott, egy Pia nevű lánnyal. Most már rémlik? Ha hihetünk a forrásnak, akkor ezeket a jegyzeteket George R. R. Martin jóváhagyta.

2349583-1 gotipad1-1

A függelékek között pedig megtaláljuk 92 háznak a címerét, a kilenc nagy háznak a családfáját és rövid ismertetőjét. Ezenkívül a teljes Ismert Világot ábrázoló térképen (szintén a The Lands of Ice and Fire kiatásból) végigkövethejük számos főbb karakter útvonalát, bár az nem volt egyértelmű, hogy mindig csak az aktuális kötetig megtett út látható, vagy a teljes utazás. Hab a tortán, hogy audio fájlok is belekerültek a kiadásba, a hangos könyv verziókból, melyet Roy Dotrice narrált, aki a sorozat második évadában Hallyne-t játszotta, a piromantát, aki a futótűzzel fogalkozott.

Szóval akinek van felesleges 8,99 $ a tarsolyában, az feltétlen ruházzon be egy példányra, mert ennyi pénzért abszolút megéri. A következő hónapokban pedig jön a többi kötet ugyanilyen digitális varázslattal.

book_covers_ipadpro10-pf-spgray_v1-horz