- NÉZZ KÖRÜL -

Wallpapersxl Dc Girl The Things That Pop In My Head At Morning Too Many Comics 573531 1600x914

Nem tagadható, hogy manapság a képregényes adaptációk a virágkorukat élik.

Kedvenc DC és Marvel karaktereink a nagyvásznon és a tv-ben csépelik egymást, hoznak létre vagy pusztítanak el párhuzamos univerzumokat. Videójátékokban irányíthatjuk őket, gyűjtögethetünk mindenféle relikviát, amik aztán a polcon, rosszabb esetben a szekrény mélyén porosodnak.

Miért ne lehetne a harcokat kézzelfoghatóvá tenni?

Bár létezik a Heroclix rendszer, de most nem arról lesz szó 🙂

Adobe Photoshop PDF

Ugyanis a Knight Models elsőkörben megalkotta nekünk a Batman Miniature Game-et. Az évek alatt átment pár változáson, de a lényeg megmaradt. Kevés figurával (5-10) játszható  terepasztalos játékról van szó, melyben Gotham hőseit és bűnözőit vezethetjük győzelemre. A figurákat leginkább az Arkham videójátékok alapján mintázták, de vettek át Christopher Nolan filmjéből, az animációs sorozatból és még a klasszikus Adam West féle Batman is megtalálható a kínálatban. A Denevér és Joker mellett kezünkbe vehetjük még Posion Ivy-t, Killer Croc-ot, Robin-t, Two-Face-t és sok más  pozitív és negatív karaktert.

Arkham

Kezdetben csak szupererő nélküli (vagy kis erővel rendelkező) karakterek voltak a játékban, de folyamatosan kerültek bele olyanok, mint Lobo, Swamp Thing és az idén megjelent The Flash and The Arrow kiegészítővel pl. behozták a Speed Force-t a játékba és ezzel együtt a Flash különböző iterációt. Szintén ebben a könyvben találhatóak a járművek és a nevesített csapatok (Teen Titans, Suicide Squad – nemrég jelentettek be egy SS Game Box-t, bármi is legyen az :), Birds of Prey, Secret Six) szabályai is.

Batman-Minis-Game

A játék során az összecsapások célja nem az ellenfél teljes megsemmisítése, hanem különféle küldetések teljesítése, objektívák megszerzése.

A játék megkezdése előtt mindenki összeállít magának egy megadott pontértékű (Reputation – ez adja meg a játék méretét illetve hosszát) bandát, amelyben a következő típusú figurák lehetnek:

  • Leader (Vezető): ő a banda alapja, általában a legerősebb karakter (Batman, Bane, Scarecrow,stb. ).
  • Sidekick (Társ): gyengébb, mint a Leader, de hasznos. Belőle egy van, kivéve, ha a banda Vezetője is Társ, ez esetben kettő. Ide tartoznak: Green Arrow, Nightwing, Batwoman stb.
  • Free Agent (Szabadúszó): 150 pontonként egy választható. Olyanok találhatóak ebben a csoportban, mint Black Canary, Deadshot, Mr. Freeze.
  • Henchmen (Csatlós): a csatlósok alkotják bandánk zömét, csak bizonyos összeállításban szerepelhetnek, nevesítettből és Elite-ből csak egy lehet, néhány esetet kivéve. Rendőrök, bandatagok, rabok, őrültek tartoznak ide.

A pontérték mellett figyelembe kell még vennük pár dolgot.

Az egyik a rendelkezésünkre álló pénzösszeg, amely 150 pontonként $500. Némely figurának a pontértékén kívül van pénz költsége is, mely levonódik ebből az összegből, illetve ebből vehetünk felszerelést is.

Scarecrow

A másik az úgynevezett Affiliate (Hovatartozás/Kapcsolódás). A bandánkba csak olyan figurát hozhatunk amelyiknek az Affiliate-je megegyezik a Vezetőével.

Minden egyes figurának vannak tulajdonságai úgymint Strength (Erő), Movement (Mozgás), Attack (Támadás), Defense (Védekezés), Endurance (Állóképesség), Special (Speciális). Az egyes tesztek és bunyók során ezeknek az értékeit vesszük figyelembe. Található még egy érték a karakterlapon, mégpedig a Willpower (Akaraterő), de erről később.

A fenti alaptulajdonságok mellett minden egyes karakter rendelkezik felszereléssel és úgynevezett Trait-ekkel (Képességek), melyek egyedivé teszik őket.

8f97284519f2200fe403eb5e16cfbc0a-min

Miután összeálltak a bandák, kész a terepasztal és kiválasztottuk, hogy milyen típusú küldetést szeretnék, szükségünk lesz némi kockára (D6), jelzőre, jelölőre majd neki is foghatunk a játéknak. Egy szütyőbe vagy bármi más átlátszatlan tartóba annyi jelölőt (játékosonként 1-1 színben) rakunk, ahány körös a küldetés. Ezzel fogjuk eldönteni, hogy az adott körben ki kezd. Amint ez megvan, a kezdő játékos az Akaraterejével megegyező számú jelzőt eloszt a karakterei  4 alapképessége (Mozgás, Támadás, Védekezés, Speciális) között. Ez azért érdekes és fontos, mert pl. ha nem rakunk egy adott körben a támadásra, akkor abban a körben nem tudunk támadni.

Ha mindkét játékos elosztotta a pontokat, kezdődik a játék. Minden kör végén összeszámoljuk a győzelmi pontokat, így látjuk, hogy hogyan állunk.

Érdekessége a játéknak, hogy mivel mindig éjszakai körülmények között játszunk, a látótáv korlátozott, de nagy szerepet kapnak az utcai lámpák és még a csatornák is, melyeken keresztül meglephetjük az ellenfelet.

Röviden ennyit a Batman Miniature Game rendszeréről.

A Knight Models a BMG figurák mellett közben szépen elkezdett kiadogatni különböző licenszelt  Marvel miniket is, Spider-Man, Elektra, Dr. Octopus, Cyclops stb. Sokan spekulációba fogtak, hogy bizony a BMG is igazából így kezdődött, figurák gyűjtőknek, aztán lett belőle egy terepasztalos játék.

1455069_721089871324667_1372747873254383997_n

S láss csodát, 2015 végén bejelentették a Spider-Man Miniature Game-t. Ez afféle kiegészítő lett a BMG-hez, annak a szabályait használja némi módosítással. A két játék végül is kompatibilis egymással, de azért valljuk be fura a Joker VS Spider-Man, még akkor is, ha a képregényes világban sok minden megtörténhet és meg is történik.

CCCCARRUSEL_MARVEL_DIC_GOBLIN_CULT_CARRUSEL1

Szóval az SMG-hez kaptunk egy Superior Spiderman csapatot és egy Goblin Cult-ot, illetve a barátságos és közkedvelt Spider-Man-t, Green Goblin-t, Daredevil-t és Punisher-t stb.

# Spiderman35MV013_VENOM_A

Elvileg lesz még Hydra és Shield frakció is, de ezekhez még nem adtak ki figurákat.

Aztán idén januárban mindenki “meglepetésére” bejelentették és kiadták a Marvel Universe Miniature Game-et, ami egy teljesen különálló rendszer, nem kompatibilis a BMG-vel és az SMG-vel.

cabecera faq (1)

Ebben szintet léptünk, van itt kérem Avengers, X-Men, Guardians of the Galaxy, Brotherhood  of Evil Mutants, Dark Avengers + Hulk, Hulkbuster MK44, The Thing és még jópáran. Valahol olvastam, h. Inkább a nagyobb erővel rendelkező Marvel karakterek lesznek a játékban, hogy nagyjából kiegyenlített legyen.

avengers-marvel-universe-miniature-game

A szabályok egyszerűbbek, rövidebbek nagyobb jelentőséget kaptak a tereptárgyak, lehet őket dobálni, fegyverként használni és akár egyik karakter is hozzá lehet vágni a másikhoz.

Az elsődleges “beosztásuk” szerint a figurák a következő frakciókba tartozhatnak:

Superhuman (Szuperember): a jól bevált baleset/kísérlet/okos vagyok és gazdag okozta szuperhősség “áldozatai” tartoznak ide, mint az Avengers,

Mutant (Mutáns): X-Men és társai. Azt hiszem ezt nem kell magyarázni.

Cosmic (Kozmikus): Egy Úr (Hölgy) az Űrből (illetve pl. a Lény is, aki egy ideig tagja volt a Galaxis Őrzőinek). Jelenleg ehhez a frakcióhoz van a legkevesebb figura, de biztos bővülni fog.

Emellett egy karakter jelleme alapján lehet jó, gonosz vagy semleges.

marvel-universe-miniature-game-brotherhood-of-evil-mutants

A karakterlapokon mindez ikonok formájában megtalálható, van akinél több is van. Egyértelmű. Mint az is, hogy jó és gonosz nem áll egy csapatba és a Bosszúállók sem keverednek az X-men-el. Kivéve, ha több frakciós valaki.

A rendszer a Power level-re (Erő szint) épül, egyrészt minden egyes karakternek megvan a szintje, ez gyakorlatilag a pontértéke, ez alapján állítjuk össze a csapatot. Másrészt a tulajdonságai között is szerepel a Power, ez a cselekvései számát befolyásolja.

Teams 4

További tulajdonságok a Speed (Sebesség/Mozgás/ – ez lehet 2 vagy 3 érték is, attól függ mennyi Power-t költünk rá). Attack (Támadás) és Defense (Védekezés), ezekből 4 fajta van Fizikai, Energia, Mentális és Természetfeletti. Size (Méret), Strength (Erő), Agility (Gyorsaság), Stamina (Állóképesség), Willpower (Akaraterő). Ezeken kívül megtalálhatóak még a különböző passzív és aktív képességek is valamint az Endurance (Kitartás) sor, ami tulajdonképpen azt jelzi, hogy a folyamatos sebződések hatására milyen tulajdonság változások állnak be. Ha pirosba kerül a jelző, akkor azonnal Állóképesség próbát kell dobnia a karakternek, ami ha nem sikerül KO állapotba kerül. Amennyiben a kör végén halvány pirosban vagy pirosban van a jelző, szintén próbát kell dobni.

35mv106_hulk_m35MV107_HULK_BUSTER_ml_large

Játék előtt meghatározzuk, hogy milyen szinten fogunk játszani, ez alapján összeállítjuk a csapatot. Figyelünk ugye a frakcióra és a jellemre, illetve arra is, h. ne legyen 2 azonos nevű figura a csapatban. Hiába van külön Iron Man Mk7 és Ironman Mk44, mindkettőben Tony Stark bújik meg, belőle pedig csak 1 van.

Ha ez megvan küldetésfajtát választunk, majd felállítjuk a terepet.

Ezután mindenki karakterenként kiosztja a Power tulajdonságnak megfelelő számú jelzőket, a BMG-hez hasonlóan eldöntjük a kezdeményezést, felváltva végrehajtjuk az akciókat – itt viszont nem kell előre eldönteni, hogy mit akarunk csinálni, majd regeneráció, takarítás, győzelmi kondíciók megvizsgálása és kezdődik az újabb kör.

A figurákra panasz nem lehet, remek minőségűek, fémből vannak és 2 vagy több darabból nekünk kell összerakni és kifesteni. A terep összeállításához lehet kapni különféle méretű MDF alapanyagú épületeket, kiegészítőket (Bat Signal 🙂 ), egyéb tereptárgyaknak meg kiválóan megfelelnek a bármelyik játékboltban kapható járművek is.

No persze ki ne akarna Batman-t játszani itt:

aa2

Sajnos a KM dolgait egyelőre itthon nem forgalmazza senki, különféle webshop-okból, e-bayről kell beszerezni őket, de hátha egyszer lát benne valaki fantáziát.

Itthon még elég kis létszámú a rajongói bázis, de annál lelkesebb. Mind a BMG-nek és a MUMG-nek van facebook csoportja.

Végül idéznék egy hazai játékost, aki tömören összefoglalta a lényeget:

„A Batman az objektíva-alapúsága miatt különleges, kifejezetten agyalós taktikai játék, míg a Marvel a rendkívül átélhető, viharos, igazán moziba és persze képregénybe illő akciói miatt remek szórakozás” Gróf

Még egy kis érdekesség, h. 2012 környékén a KM még rendelkezett Star Wars licensz-el is és ilyen figurákat adott ki/tervezett kiadni:

110-701-thickbox

vader2

star-wars-miniaturesKnightModels