Megérkezett a Trónok Harca hetedik évada!

Véget ért a hosszú várakozás, a Sárkánykő címet viselő epizóddal megkezdődött a Trónok harca hetedik, utolsó előtti évada! Igazából nagyon sok minden nem történt az első epizódban, mégis nagyon jó érzés volt visszatérni Westerosra: nagyjából ott vesszük fel a fonalat, ahol abbahagytuk, és a legfontosabb cselekményszálak mindegyike továbbhaladt a maga útján. Írásunkban kitérünk a látottakra, felvázolunk esetleges érdekességeket.

Innen kezdve azonban spoileresen folytatjuk!

Beköszöntött a tél! Ezen a ponton már az összes történetszál túlhaladt a könyveken, így minden, amit látunk még a regényt olvasók számára is az újdonság erejével bír. Ne feledjük, hogy a sorozat egyes pontokon jócskán eltér az alapjául szolgáló könyvektől, de így legalább megmarad a remény, hogy a főbb fordulatoktól eltekintve a könyvek is tartogathatnak még meglepetést számunkra.

FOLYÓVIDÉK

Folytatódik a jól bevált recept, az évadkezdő epizód nem az openinggel veszi kezdetét, hanem rögtön egy jelenettel. Az előző évad végén meggyilkolt Walder Frey lakomát rendez fiainak és unokáinak. Nem, szerencsére nem támadt fel világító kék szemmel, hanem Arya bújt Walder arca mögé, hogy bosszút álljon a családját ért áruláson: “Ha csak egyetlen farkast is életben hagysz, a birkák nem lesznek biztonságban.” A tömeggyilkosság ugyan nem irtja ki a hatalmas Frey-házat, mert csak a család férfi tagjait láthatjuk az asztaloknál, mégis ezzel a lépéssel Arya megtörheti a hatalmukat. A lány úgy határoz, hogy az ártatlan nőket, köztük Walder Frey új feleségét, Kittyt is életben hagyja. Walder beszédéből kiderül, hogy az asztalnál csak azok a férfiak vannak jelen, akik részt vettek a Vörös Nász kivitelezésében, tehát nem az egész család! Nem tudni, hogy a mészárlást követően ki lesz majd az Átkelők Ura vagy Úrnője. Arya nagyon sötét utat járt be az első évadot követően, s bennem felmerül a kérdés: visszatérhet-e saját életébe? A könyvben számos identitást vett magára, hogy leplezze származását, volt Arry, volt Menyét, Nan, Galamb, Sóska, a Csatornák Macskája, Beth, Mercy… mindezt azért, hogy Senkivé váljon. Ennyi szerep és tettetés után, azonban elhatározta, hogy marad Arya Stark, de ő már nem az a lány, aki az első évadban volt. Eddig mindig volt egy mentora (Syrio, Yoren, Beric, Sandor, Jaqen), azonban most azt láthatjuk, hogy egyedül kel útra, egyedül kívánja kivitelezni a tervét.

Hiába volt azonban az Ikrekben, Arya nem igazán törődött vele, hogy Edmure Tully ott van fogságban. Valószínű, hogy nem tudott róla.

Ahogy az várható volt az opening, most hogy Daenerys maga mögött hagyta Meereent, leszűkült Westerosra. A sorozat openingjét az Ismert Világ háromdimenziós térképe alkotja. A bemutatott helyszínek olykor epizódról-epizódra változnak ismertetve az adott részben szerepet kapott főbb városokat. Az opening megalkotója az Elastic volt, akik korábban a Róma, a Hármastársak és Carnivale – A vándorcirkusz című sorozatokért feleltek. Úgy alkották meg, mintha a térkép egy gömb belső felületén lenne szétfeszítve, és a gömb központjában ragyogna a nap. Az égitest körül forgó fémszalagok Leonardo da Vinci találmányait idézik, és a westerosi történelem egyes pillanatait örökítik meg. Ez a szerkezet köszönt vissza a hatodik évad végén Óváros hatalmas könyvtárában, mint egy prizmás szerkezet, melynek feladata, hogy fényt adjon a könyvtárba, anélkül, hogy gyertyákat égetnének, mer a papír és a tűz nem a legjobb párosítás. Mint az ötödik évad során kiderült Greg Spencetől, a sorozat egyik producerétől az openingben vannak bizonyos szabályok:

  • 1) Királyvár, Deres, A Fal és Daenerys aktuális tartózkodási helye minden epizódban megjelenítésre kerül
  • 2) kisebb helyszínek esetén nem készül animáció, hanem a térség fő kastélya utal rá (Sansa és Kisujj az ötödik évadban Rovottkőre utazik, mégis a Sasfészek jelenik meg)
  • 3) a 90 másodperces időhatár miatt, csak meghatározott számú helyszínt tudnak bemutatni. Ezeket figyelembe véve egy opening sosem tud hat helyszínnél többet megmutatni.

A fentieknek köszönhetően végre láthatjuk Óvárost animációját. A hatalmas Magastoronnyal, melynek tetején ott lángol a jelzőfény, valamint a Fellegvárral, melyben visszaköszön a fémszalagos szerkezet.

Arya később összetalálkozik néhány Lannister katonával, akiket rendfenntartóként hagytak hátra. Az egyik katonát az énekes, Ed Sheeran alakítja. Az eddigi nyilatkozatok alapján úgy tűnik, hogy Maise Williams (Arya) kedvéért adtak az énekesnek egy cameo szerepet, mivel hatalmas rajongója. A dal, amit énekelnek szerepel a könyvekben is, egy Ezüstnyelvű Symon nevű dalnok előadásában. Rájön, hogy Tyrion és Shae szeretők, ezért egy dalt ír, hogy megfenyegesse Tyriont:

Csak vágtatott át a városon, A
dombjáról már leért Túl
lépcsőkön, túl az udvaron Egy
asszony sóhajáért. Mert ő volt
titkos kincse és Szégyen, a
menny maga Mit ér lánc, eskü?
Várja őt Az asszony sóhaja

Tyrion végül Bronnal öleti meg a dalnokot.

Az első gondolatom az volt, hogy Arya megöli majd a katonákat. Figyeljük meg, hogy a lány eleinte gyanakvóan, óvatosan közelíti meg őket, kezét a kard markolatára helyezi, felméri, hogy mennyire vannak távol a katonák fegyverei. Csak akkor enged éberségéből, miután étellel és itallal kínálták, és nyíltan kimondták, hogy a vendégük. A konfliktus helyett kellemesen elbeszélgettek, mindegyikük az emberi oldaláról mutatkozott meg, meséltek gyermekekről, szülőkről. Arya értesült a királyvári helyzetről is, mi pedig megtudhattuk, hogy merre vezet tovább az útja! Érdemes kiemelni, hogy az egyik katona megemlíti a Sárkányvermet, mint Királyvár egyik látványossága. A sorozatban eddig még nem találkoztunk vele, de talán majd a mostani évadban.

ÉSZAK

Bran és Meera megérkeznek a Fekete Várhoz, ahol Eddison Tollett engedélyezi számukra az átkelést. Nem tudni, hogy Eddet azóta ténylegesen megválasztották-e az Éjjeli Őrség parancsnokává: Jon legutóbb neki adományozta ugyan a posztot, de az Őrség mindig is szavazással döntötte el, hogy ki töltse be a tisztséget. Mindenesetre Edd szava volt a döntő, amikor Bran átkeléséről kellett határozni. Amennyiben Bran visszatér Deresbe megkérdőjeleződhet Jon királyi pozícióját: a westerosi örökösödési jog szerint Eddard fiai (Robb, Bran és Rickon) az elsődleges utódok, majd Sansa és Arya, csupán végső esetben lehetne Jon Észak Királya, tekintettel fattyú származására. Tovább bonyolíthatja a helyzetet, ha Bran leleplezi Jon valódi származását: Rhaegar fiaként erősebb igénye lehet a Vastrónra, mint Daenerysnek, amennyiben Rhaegar és Lyanna Stark összeházasodtak

Meera megemlíti apja, Howland Reed nevét. Vajon tényleg annyiról lenne szó, hogy származását igazolja? Esetleg többről? A nézőknek muszáj feleleveníteni őt, hiszen Howland az egyetlen élő személy, aki igazolhatja Bran állítását Jon származásával kapcsolatban. Szívem mélyén remélem, hogy többről van itt szó, mint emlékeztetésről, és Howland nemsokára feltűnik majd a sorozatban.

Amikor Bran és társai elindultak Deresből nem láthattunk náluk kardod, később azonban a Háromszemű Holló barlangjában Meera kezében feltűnik egy penge, s ez a fegyver most is ott lóg az oldalán. Sok rajongó abban reménykedik, hogy ez a Sötét Nővér nevet viselő legendás kard, amit annak idején Visenya Targaryen, Hódító Aegon húga viselt. A sorozatból nem derül ki ugyan, de a Háromszemű Holló valójában Folyami Brynden, ismertebb nevén a Vérholló, VI. Aegon Targaryen fattyú gyermeke. Brynden sokáig szolgált a Király Segítőjeként, de később feketét öltött, az Éjjeli Őrség parancsnoka lett, és egy felderítés során eltűnt. A Sötét Nővér a birtokában volt. A penge valyriai acélból készült, így hasznos lehet a Mások ellen vívott csatában. Figyelmesen megnézve a kardot (már amennyire a felvétel engedi) azonban semmilyen utalás nincs erre, nem láthatjuk a Targaryen emblémát, sárkányos markolatot, sem a valyriai pengékre jellemző csíkozást a kardlapon.

Bran látomásában az Éjkirály megindult a seregével. Ez a rövidke jelenet bizonyságot ad arról, hogy az Éjkirály valóban minden elhunyt élőlényt képest visszahozni zombiként. A hatalmas seregben három óriás is menetel.

Deresben Jon és Sansa között tovább mélyül a szakadék, ami Jon megválasztásával vette kezdetét. Sansa a vazallusai előtt kérdőjelezi meg Jon döntését Karhold, és Utolsó Menedék sorsát illetően. Mind a két ház feje meghalt a Fattyak Csatája során (Harrald Karstark haláláról csak most értesülünk), de mind a két ház elárulta a Starkokat, azáltal, hogy a Bolton-ház oldalán ragadtak kardod. Jon a megbocsátás mellett érvel, és hogy a családok megtarthassák a földjeiket, Sansa viszont kegyvesztést látja a járható útnak, és úgy véli a két várat a hűséges követők között kellene kiosztani. Úgy tűnik Jon az Eddard által kijelölt úton kíván haladni, míg Sansa, aki Cersei és Kisujj mellett edződött, más poltikát lát kifizetődőnek.

Sansa később arra kéri Jont, hogy alkalomadtán hallgassa meg a véleményét. Ekkor azonban holló érkezik Királyvárból, és Cersei a városba hívatja Jont, hogy hűséget fogadjon a koronának. Wolkan mester, a Bolton-ház korábbi mestere úgy tűnik, Deresben maradt, hogy a Starkokat szolgálja tovább.

Alys Karstark feltűnik az epizódban ugyan, de az ő szerepe a könyvben teljesen más. Alys Rickard Karstark lányaként született, mivel apja és fivérei életüket vesztették az Öt Király Háborúja során, jogilag ő lenne Karhold örökösnője, azonban apja fivére, Arnolf Karstark el kívánja bitorolni előle a címet. Ez akkor játszódik, amikor Stannis már elindult Deres felé, és Jont még nem ölték meg. Arnolf a terve érdekében szövetkezik a Boltonokkal, és cselből csatlakozik Stannis seregéhez, hogy a kellő pillanatban majd elárulja őt, Alyst pedig arra kívánja kényszeríteni, hogy házasodjon össze a fiával. Amikor Alys rájön a tervére, elszökök Karholdból, és a Fekete Várba menekül, hogy Jon segítségét kérje. Jon a braavosi bankárt Tycho Nestorist küldi Stannishez a hírekkel, Alyst pedig férjhez adja a thennek új magnarjához. A sorozatban ezzel szemben egy áruló lánya, aki Ned Umberrel együtt ismételten hűséget fogad a Rémfarkasnak.

A Lobogó Nélküli Testvériség valahol északon lovagol a végeláthatatlan hóesésben. Egy tanyán keresnek menedéket, ahol a Véreb már járt korábban a negyedik évad folyamán. Egy Sally nevű kislány és földműves apja fogadta be Sandort, hogy segítsen nekik a földmunkában. Sandor azonban másnap kirabolta és magukra hagyta őket, azt állítva, hogy sem az apa, sem a lány nem élte volna túl amúgy sem, ha beköszönt a tél. Most láthatjuk hogy igaza lett, az éhezés elől az öngyilkosságba menekültek. Thoros arra kéri Sandort, hogy nézzen a lángokba, és a Véreb lát dolgokat: a Tengermelléki Keleti Őrséget, az Éjkirály seregét, amint egy nyílhegy alakú hegy mellett vonulnak. Maga Beric is meglepődik, hogy a Fény Ura engedélyezte, hogy Sandor belelásson a jövőbe: ne feledjük, más hitet követett eddig, egyáltalán nem tanult papnak, és a tűzolvasás művészetét sem volt alkalma elsajátítani, mégis első próbálkozásra sikerült neki. Később a Véreb eltemeti a halott apát és lányát, más ember lett ő is az évadok során, és most szó szerint eltemeti a múltját.

SÁRKÁNYKŐ

Sárkánykő nemcsak a vár neve, hanem a szigeté is, ahol a kastély áll. Évszázadokkal ezelőtt építették a Targaryenek, mint a Valyriai Birtok legnyugatibb települését. Amikor Daenys Targaryen álmot látott Valyria Végzetéről, a Targaryenek és a Velaryonok átköltöztek a szigetre. A sziget vulkanikus eredetű, ezért is választották székhelyüknek, mert a sárkányok előszeretettel alakították ki fészküket a meleg barlangokban. A kastély a valyrokra jellemző építési technikával készült, lényegében sárkánytűzzel olvasztva egymáshoz a köveket. Amikor Hódító Aegon a fejébe vette, hogy egyesíti a Hét Királyságot, megtervezte és kiviteleztette a Festett Asztalt, amit ebben a részben is láthatunk. A hatalmas asztal Westeros térképét mintázza, így nagy hasznát lehet venni egy hódítás megtervezése során. A vulkanikus tevékenységnek köszönhetően a sziget tele van sárkányüveggel, ami akár fontos szerepet játszhat az elkövetkezendő háborúban.

A kastély korábban Stannis Baratheon főhadiszállása volt, egészen a haláláig. A sorozatból úgy tűnik, hogy azóta elhagyatottan áll, de a könyvben más a helyzet: mivel a vár roppant erős, ezért a Stannis által hátrahagyott maroknyi helyőrség is képes volt meggátolni, hogy Sárkánykő a korona kezére kerüljön. Végül Loras Tyrell ajánlkozott, hogy beveszi a várat. Tervét siker koronázta, azonban a fiú számos sérülést szenvedett el közben (dárda, íj, forró olaj), és élet-halál között lebeg.

Daenerys Targaryen Sárkánykőn született, mivel Robert Felkelése során az Őrült Király ide küldte a terhes feleségét, és Viseryst, hogy biztonságban tudja őket. Daenerys születésekor emberemlékezet óta a leghatalmasabb vihar tombolt. Rhaella Targaryen belehalt a szülésbe, ezért Willam Darry volt az, aki kimenekítette a két gyermeket, mikor Robert flottája a sziget ellen vonult. A sziget vulkanikus eredete miatt Daenerys teljesen megfelel Azor Ahainak, akiről úgy tartják, hogy só (tenger) és füst (vulkán) között születik majd újjá. Ugyancsak igaz rá, hogy “felébreszti a kősárkányokat” hiszen a vérmágia segítségével életet lehelt a kőtojásokba, és így születtek meg a sárkányai.

Gyönyörű felvételeket láthatunk a várról: ráadásul szinte nyomon követhetjük Daenerys útját a tengerparttól a Festett Asztalig. Elképesztő látványosság. Érdekes, hogy a trónteremben található trónhoz a tengerpart szikláiról vehettek a készítők mintát, mert megegyezik a rusztikus felülettel.

Érdemes megfigyelni, hogy Daenerys kosztümje megváltozott. Míg az első évadokban a kék színű ruhák voltak rá jellemzőek, hiszen a dothraki kultúrában ez a hatalmat és a vagyont jelképezte (lévén a kék színű festék drága), addig Meereen elfoglalását követően a fehér dominált öltözékében. Most, mint a Vastrón várományosa, a Targaryen-ház lánya visszatért a ház színeihez, és ruhája harcra kész, páncélként viseli. Sokban hasonlít Viserys ruháihoz: aszimmetrikus kialakítás, hegyes vállak, hosszú, testhezálló kesztyűk, magas gallér és köpeny, amit csak egyetlen vállnál rögzítenek.

KIRÁLYVÁR

Cersei királynő szintén háborúra készül: a Vörös Torony egy átriumában hatalmas Westeros térképet festet a padlózatra. Jaime hiába akar Tommenről beszélni Cersei hajthatatlan, és az ellenségeket sorolja, akik körbe veszik őt. Jaime felhívja a figyelmét, hogy nehezen mondhatja magát a Hét Királyság uralkodójának, mikor legfeljebb csak három régió nem lázadt még fel ellene. Hangsúlyozza, hogy szövetségeseket kell találniuk, és Cersei ebben a pillanatban beavatja őt a tervébe: szövetségre kíván lépni Euron Greyjoy-jal, a Vas-szigetek királyával, a vasflotta parancsnokával. Ekkor fut be a flotta Királyvár öblébe. Figyeljük meg, hogy Euron Greyjoy személyes zászlót készített megának, a Greyjoy-ház arany krakenjének homlokán vörös szemszerű motívum látható, talán utalva becenevére, a Varjúszeműre.

Euron új sérójával, laza állásával és rendhagyó ruhájában áll Cersei színe elé. Mivel Cersei elhinti Jaimenek egy esetleges házassági szerződés lehetőségét, Jaime és Euron között meglehetősen nevetséges rivalizálás kezd kialakulni, és Euron súlyosan rápirít a Királyölőre. Cersei bizonyítékot akar, Euron pedig megígéri ajándékot fog neki hozni!

ÓVÁROS

Samwell nem éppen így képzelte el a mesterré válást: ételt oszt, éjjeli edényeket tisztít, könyveket pakol vissza a helyére. Itt fedezi fel, hogy a könyvtárnak van egy lezárt részlege is. Később Ebrose főmesternek segédkezik, és engedélyt kér a lezárt részlegbe való belépéshez, a mester elhiszi Samnek ugyan az Éjkirályt, és a holtak seregét, de tucatnyi más példával magyarázza el, hogy az emberek sokszor hitték már, hogy a világ véget ér, de ez eddig nem következett be. Könnyű így gondolni Westeros legdélebbi pontján álló városban. Sam úgy határoz, hogy ellop egy kulcsot, és annak segítségével könyvek tucatjait viszi magával Szegfűhöz: így jön rá, hogy Sárkánykőn fellelhető a sárkányüveg, és levelet ír az Éjjeli Őrségnek. Később miközben az üres tányérokat szedi össze, találkozik Jorah Mormonttal, akinek szürkehámja igencsak előrehaladott állapotban van.

Tökéletes évadnyitó epizódot láthattunk, ami felvázolta az évad alapjait, és a főbb cselekményszálakat is. Egyedül a Martell, Tyrell, Greyjoy szálakat hiányoltam és természetesen Melisandre-t. Minden a helyére került, hogy egy másik klasszikust idézzek: “A tábla készen áll, a bábuk mozognak.” Kezdődjön a játszma!

Nektek hogy tetszett? Véleményeteket osszátok meg velünk a facebook oldalunkon, vagy a bejegyzés alatti kommentek között.

Tagged ,

Vélemény, hozzászólás?