Sziasztok!

- NÉZZ KÖRÜL -

Most egy cikksorozatot fogok elétek tárni, ami az utóbbi évek legnagyobb dobását igyekszik bemutatni töviről hegyire kezdve, hogy mi is az az MCU aztán megvizsgáljuk majd, hogy mi(k) alkotja(ák), milyen jogi herce-hurcák miatt vakargatják a fejüket az átlagnézők és miért csorgatják a nyálukat még a hardcore rajongók is; vagyis kicsit megpróbálom összegezni, hogy mi lehet a Marvel titkos receptje, ami emberek millióit kapta már el és 8 év után sem ereszti őket!

Aztán lesz itt némi bemutató, hogy mit nézünk jövőre, vagy utána, illetve némi fejtegetés, hogy mit nézhetünk utána! Bár az MCU 100 óra fölé rúg műsoridő terén, sosem késő bekapcsolódni!

best-worst-marvel-cinematic-universe-516298

#1 – – Mi a franc az az MCU?!

Az MCU, avagy Marvel Cinematic Universe (Marvel Filmes Univerzum) egy egészen remekül kivitelezett mega-franchise.
De mi az, hogy Univerzum? Nos egy osztott világról beszélünk ami azért osztott, mert a saját franchise-val bíró karakterek közötti elválasztó fal nem létezik, mind ugyanannak az univerzumnak a részei, ugyanabban a világban vannak és bármikor összetalálkozhatnak, cselekedeteik kihathatnak egymáséra. Újnak hat? Persze! Elvégre ilyennel eddig csak a képregények lapjain (lásd: Marvel, DC, Valiant stb) vagy sorozatokban (lásd például: Law & Order vagy a Chicago franchise (amik mellesleg szintén egy világban vannak hála Dick Wolfnak)) találkozhattunk, illetve az Universal filmstúdió retro szörnyfilmjeinél! (Nem vicc! Ahogy az sem, hogy jelenleg is folyik a dolog rebootja, amit az MCU sikere indított be!)
chicago_franchise_nbc
Na de vissza, tehát vannak különálló franchisek, amik önmagukban is felveszik a versenyt bármivel (Vasember, Amerika Kapitány, Thor, Hulk) és mind-mind egy világba tartoznak, egymást erősítik és segítik és közösen újakat hoznak létre (Avengers) vagy elképesztő ötleteknek tudnak kezdő lökést adni olyanoknak, amikre bármilyen jók, nem biztos, hogy egyből felkapnák rájuk az emberek a fejüket (Guardians of the Galaxy, Ant-Man) tehát levonhatjuk a következtetést, hogy az Univerzumépítés jó dolog a stúdióknak elvégre tömeg-gyárthatnak filmeket, amikre beül a közönség és jó dolog a nézőknek is, elvégre több szemszögből ismerhetik meg a kedvenceiket és akár mellékszerelőket is több filmen át követhetnek, míg ők maguk nem lesznek a főszereplők, vagy halnak éppen meg és annak az eseménynek a hullámait követhetik nyomon.

Ez az osztott univerzum lehetőséget ad, hogy összekapcsolják a mozit és a TV-t, hogy egyenként szívjanak be rajongókat és szoktassanak rá az egészre, elvégre bármilyen furcsa, még mindig valamilyen szinten új-néző-barát az egész show és bárhol beugorhatsz legyen szó a családi heist vígjátékról az Ant-Manről vagy a pszicho-thiller Jessica Jones-ról vagy a második világháborús Amerika Kapitány: Az Első Bosszúállóról. És, hogy fér mindez meg az űropera Galaxis Őrzői mellett?
gallery-1455724063-movies-guardians-of-the-galaxy-vol-2
Ez a Marvel varázsa, Stan Lee-ék anno úgy alkották meg az Avengerst, de az egész Marvelt is, hogy bármilyen ötletet bele tudjanak suvasztani mondhatnánk, hogy a határ a csillagos ég! De igazság szerint nem korlátozzák le magukat ilyesmikkel. Sci-fi, mágia, egyszerű bűnügyi sztori, szerelmi történetek, szörnyek, világpusztító események, nemzeti tragédiák, háborúk, kirekesztettség és a sort estig sorolhatnánk, hogy milyen területen mozog a Marvel egyszerre és adja ugyanezt át az MCU-val ezúttal a papírt elhagyva és élőszereplős verzióban!

ipXtr3J

Lehet, hogy egy kis szeletét láttátok eddig az egésznek és fel sem merült bennetek, hogy van tovább. Elvégre nem csak a következő Avengers film felé menetelő szálak léteznek, hanem mellékszálak garmadája is színesebbé és szagosabbá teszi az egészet. De most, ha követitek tovább a cikksorozatunkat szépen, lassan bepillantást nyerhettek az MCU egészébe és belépést nyerhettek a hardcore rajongók táborába!
A második részben megtudjuk, hogy mely filmek, sorozatok stb-k alkotják az MCU-t! Tartsatok velünk! 😉

 

stan-lee-excelsior