- NÉZZ KÖRÜL -

3dd2670bc12cacc9_zLzBf.xxxlarge_2xTovább folytatódik a várakozás George R.R. Martin A Tűz és Jég dala regénysorozat következő kötetére. A Sárkányok Tánca 2012-ben jelent meg idehaza, angol nyelven azonban már 2011-ben. Tavaly év elején még abban reménykedtünk, hogy a sorozat 6. évada előtt publikálásra kerül, sőt még maga az író is hitt abban, hogy 2015 októberében nyomdába kerülhet a “The Winds of Winter” címet viselő kötet. Amikor azonban körvonalazódott előtte, hogy ez nem megvalósítható, blogján nyilatkozott róla:

“Nem fogok kifogásokat keresni. Nincsenek kifogások. Senki mást nem lehet hibáztatni. Sem a szerkesztőimet, sem a kiadót, sem az HBO-t, sem Davidet, sem Dant [szerk. David Benioff és Dan Weiss a Trónok harca showrunnerei]. Csak engem. Megpróbáltam, és még most is próbálom… Visszatérek az előző márciusi állításomhoz: készen lesz, amint elkészül. S annyira jó lesz, amilyen jóra csak csinálhatom.”

Az eltelt hat év iszonyúan hosszú idő, főleg a rajongók számára. Martin az ASOIAF-hiányt néhány fejezettel próbálja csillapítani, melyek a The Winds of Winter kötetből kerültek fel vagy blogjára, vagy A World of Ice and Fire applikációra. Így többek között olvashattuk Theon, Arianne, Barristan, Tyrion, Mercy (Arya), Alayne soron következő fejezeteit, sőt a Trónok harca 6. évadának premierje után, melyben leáldoz a Martellek napja, Martin egy újabb fejezettel állt elő Arianne szemszögéből, biztosítva a rajongókat arról, hogy a könyv másfelé viszi a Martell-ház útját.

601_Doran_meets_Ellaria

Blogját olvasva azonba, most meglepő információmorzsára lettünk figyelmesek. Egyik posztja alá egy követője, JSnow a következő hozzászólást írta:

“Mint legutóbb is írtam, mérhetetlenül tisztelem Önt, és nem sürgetni kívánom, vagy hogy olyan művet adjon ki, amivel nincs teljesen megelégedve. De nagyon szomorú, hogy egy teljes év telt el azóta, hogy bármilyen update-et kaptunk volna. Csillapította az éhségünket egy újabb remek fejezettel, és ezért hálásak vagyunk. De ha nem akarja, hogy ehhez hasonló hozzászólásokkal bombázzák, egy soron következő update-et javasolok. Még ha csak annyi is, hogy “nem vagyok kész, de haladtam vele (vagy nem)”, vagy “meg fog jelenni ebben az évben (vagy nem)”. Bármi (vagy nem). Mindenesetre, nagyszerű új évet kívánok, és köszönetet mondok a legjobb fantasy sorozatért véleményem szerint.”

Martin válaszolt a hozzászólásra a maga módján: “Te tényleg azt hiszed, hogy ilyen kijelentések okoznak majd bármiféle változást? Oh, te kedves nyári gyermek. Évek tapasztalata mutatja nekem ennek ellenkezőjét. De jól van, megpróbálom a te módszereddel. Nem vagyok kész még, de haladtam. Bár nem annyit, amennyit előző évben reméltem, amikor még azt hittem, hogy mostanra már elkészül. Azt hiszem ebben az évben megjelenik (de hé, ugyanezt gondoltam előző évben is).” 

Merjünk hinni neki? Vagy fogadjuk el azt a kézenfekvő megoldást, hogy elkészül, ha elkészül.

Night_king_the_door_with_bran

Annyi már bizonyos, hogy a sorozat és a könyvek között egyre több eltérés fog mutatkozni. A hetedik évadot 2016 augusztusában kezdték forgatni, és úgy tűnik, hogy februárban fejezik be a felvételeket. Az új rész, a megszokottól jóval később, valamikor nyáron kerül bemutatásra. Ennek oka pedig, hogy Westeroson beköszöntött a tél, így a produkciónak meg kellett várnia a forgatáshoz szükséges környezeti feltételeket. A 7. évad 7, míg a nyolcadik évad csupán 6 részes. Úgy tűnik azonban, hogy az HBO nem kíván hátat fordítani Westerosnak. Bár még semmi sem biztos. Casey Boyd, az HBO programokért felelős elnöke a The Hollywood Riporternek adott interjúban elmondta, hogy még számos westerosi történet vár elmesélésre: “Sok lehetőség és korszak van ahova elmehetünk. Nekünk ez most arról szól, hogy megtaláljuk a megfelelő szeletet, és a megfelelő írót.” Arra a kérdésre, hogy HBO elkezdett-e már azzal foglalkozni, hogy merre viszi tovább a franchise-t azt felelte, hogy “Egyelőre nem. Vannak dolgok, melyek érdekesnek tűnnek, de ezen a ponton, még nincsen szerződteted író, meg semmi ilyesmi. Egy tökéletes világban a Trónok Harca tovább folytatódna.”

A cikk írása közben elgondolkodtam, hogy vajon milyen történetet látnék viszont a képernyőn. Hát akad egy pár.

  • Aegon Hódítása – Hatalmas háborúk, rengeteg remek karakter, és politikai manőverezés
  • Robert Felkelése – Egy közvetlen prequel a Trónok Harca eseményeihez. Mi történt Lyanna és Rhaegar között? Miként hatalmasodott el az őrület Aerys királyon? A sok szerethető karakter fiatalkori másának viszontlátása biztos melegséggel töltené el a rajongók szívét
  • Dunk és Egg – Noha ebből max. néhány részes TV filmet tudnánk elképzelni, de mindenképpen nagyszerű lenne látni a kóborlovag kalandjait.
  • A Targaryen dinasztia – Hódító Aegontól az Őrült Királyig megannyi nagyobb és kisebb király ült a Vastrónon. Egy egész dinasztiát bemutató sorozat, nagyjából a Róma c. sorozathoz hasonlóan. Számos évadnak elegendő anyag áll rendelkezésre.
  • Karakter-sorozatok: Meg kell hagyni, hogy néhány karakter megérné a maga kis történetét: Kisujj, Varys, Bronn…

Ti mit tudnátok elképzelni?