• Bemutató: 2016. június 19.
 • Ebben a részben bukkan fel először:
 • Kiemelt halálesetek: Belicho Paenymion, Razdal mo Eraz, Rickon Stark, Jon Umber, Wun Weg Wun Dar Wun, Ramsay Bolton
 • Az epizód címe Havas Jon és Ramsay Bolton végső összecsapását jelöli, melynek tétje Deres és Észak uralma.
  • A rendező, Miquel Sapchnik elárulta, hogy a frogatáson viccesen csak BOB-nak nevezték az összecsapást, az angol Battle of the Bastards rövidítéseként.
 • Az epizód két cselekményszálra fókuszál: Észak és Meereen.
 • 60 perces játékidővel ez eddig a leghosszabb epizód a sorozat történelmében.
 • Egyike azon kevés epizódoknak, ahol lassítást alkalmaztak a sorozatban, mikor Rickon meghal. A másik három epizód a következő: Baelor (Ned kivégzése), Feketevíz (Tyrell és Lannister sereg megérkezése), A Fal Őrzői (Ygritte halála).
 • Meereen második ostroma teljesen máshogy valósul meg a sorozatban, mint ahogy az az ízelítő fejezetekből felvázolható a még kiadatlan hatodik kötetben. Mivel az olvasókat szeretném megkímélni az esetleges spoilerektől, így annyit mondanék, hogy a könyvben több fejezeten keresztül zajlik a csata, és számos POV karakter szemszögéből ismerhetjük meg majd az egyes mozzanatokat.
 • A rendező megpróbálta a lehető legéletszerűbben kivitelezni a sárkányok repülését, mint ahogy a II. világháborús filmekben láthatjuk a repülőket. Nagyon sok időt és pénzt spóroltak az olyan képekkel, melyeken nem a teljes sárkányt láthatjuk, hanem kilógnak a képből. Ez ráadásul sokkal reálisabb, hiszen ha léteznének a való életben “olyan nagyok és gyorsak lennének, hogy egy operatőr nem tudná megfelelően követni őket a kamerával.”
 • A forgatáson egy 14 láb hosszú botra rögzített gömböt használtak, és ezzel jelölték a sárkányok fejét, hogy az összes színész a megfelelő pontra nézzen.
 • Társai azt állítják, Yezzan zo Qaggazról, hogy alacsony származású – s bár arisztokrata, és rabszolga tulajdonos, nem igazán magas rangú. A könyvekben Yezzan valójában a yunkai Bölcs Mesterek egyike, de a sorozat kölcsönvette a nevet egy másik karakter számára, s még azt sem egyértelmű, hogy melyik várost képviseli: a könyvekben yunkaii, de a sorozatban Meereenben láthattuk az ötödik évadban, majd a hatodikban Astapor képviselőjeként mutatják be.
 • Az is ironikus, hogy pont Yezzan marad életben, hiszen a könyvben a Meerren falain kívül tomboló vérhas járvány áldozat lett.
 • Daenerys megkérdezi Yara Greyjoyt, hogy a Vas-szigeteknek volt-e már királynője, mire a lány azt feleli, nem több mint Westerosnek. Sem a Tengerkő Trónuson, sem a Vastrónon nem ült még királynő – bár Rhaenyra Targaryen, aki nagyjából 170 évvel ezelőtt élt, apja végrendelete értelmében a Vastrón örököse lett volna, azonban féltestvére fellázadt ellene, és ezzel kezdetét vette a Sárkányok Tánca nevet viselő polgárháború, melyről bővebben itt és itt olvashatsz.
 • Figyeljük meg Daenerys nonverbális kommunikációját, amikor Theon beismeri, hogy nem lenne jó uralkodó, és húga igényét támogatja. Daenerys meglepődik, valószínűleg saját múltjának tapasztalataira építkezve, hiszen az ő kapcsolata Viserysszel sosem volt ennyire támogató.
 • A vasflotta Tyrion állítása szerint 100 hajóval rendelkezik, vagy legalábbis ekkora számmal értek Meereen falai alá. A vasflotta a Vas-szigetek nemzeti hajóhada, melynek élén a Tengerkő Trónus birtokosa áll. A flotta csak a legnagyobb és legjobb hajókat foglalja magában, és ezek száma a könyvben is nagyjából 100-ra tehető. A szigetek lakossága azonban számtalan másik hajóval is rendelkezik, melyek hosszabb útra ugyan nem megfelelőek, de a gyakori portyázásokhoz ideálisak.
 • A könyvekben Theon és Yara/Asha nem hajózik Meereenbe. Asha Stannis táborában fogoly, és jelenleg Deres ellen vonulnak a hatalmas havazásban, Theont pedig akkor láttuk legutóbb, mikor leugrott a vár faláról, hogy elmeneküljön Ramsay hitvesének társaságában. Balon és Euron fivére, Victarion az, aki Euron király parancsára Daeneryshez hajózik, de nem azért, hogy Euronnak feleségül kérje, hanem egy régi sérelmet akar azáltal megbosszulni, hogy a saját feleségévé kívánja tenni a Sárkányok Anyját.
 • Yara a könyvekben heteroszexuális, nagy étvágya van ugyan szexuális téren, de heteroszexuális. Daenerys ezzel szemben vagy biszexuális, vagy legalább “kísérletező” – több olyan alkalom is volt, hogy Irrivel elégíttette ki magát.
 • Vegyük észre, hogy Tyrion a finálé előtti epizódban elmeséli, hogy II. Aerys Targaryen futótüzet helyzett Királyvár főbb pontjaira, hogy felrobbantsa az egészet.
 • A rendező Miguel Sapochnik már a forgatás elején felhívta a figyelmet, hogy egy ekkora epikus csata leforgatására legalább kétszer, háromszor annyi idő szükséges, mint amit a producerek engedélyeztek számukra. A forgatás így túlfutott, és az utolsó három nap kénytelenek voltak elszakadni az eredeti forgatókönyvtől, hogy kerek egész történetet tudjanak bemutatni.
  • Az ötletelési fázisban a tervek alapján Sapochnik nagyjából 28 napra becsülte a szükséges forgatási időt, de a producerek csak 12 napot hagytak jóvá neki. A kész forgatókönyv alapján 42 napot kért, hogy úgy alkossa meg, ahogy meg lett írva. De csak 25 napot kapott. Alapvetően egy egyórás sorozatepizódot nagyjából 12 nap alatt rögzítenek.
 • Az showrunnerek úgy határoztak, hogy a bevett szokással ellentétben, kronológiai sorrendben veszik fel a jeleneteket, hogy a színészi játékot, a karakter fejlődését ezzel is elősegítsék. Mivel a forgatás megcsúszott, pont a harc tetőpontjára maradt nagyon kevés idő. Ezért az utolsó három napon – miután e-mailban engedélyt kapott rá – Sapochnik már forgatókönyv nélkül vette fel a jeleneteket. Ekkor jött az ötlet, hogy Jont eltapossák a menekülő katonák, és csak rövid vágójeleneteket rögzítettek a tömegről és a fuldokló Kit Haringtonról.
 • Az eredeti forgatókönyv szerint Jon és Ramsay végső összecsapására a csatatéren került volna sor. Csak a forgatás során ébredtek rá arra, hogy mivel a harc tétje maga Deres, ezért ezt a harcot érdemes lenne a vár falai közé helyezni.
 • Sapochnik azt mondta, az, hogy a Fattyak Csatája és a Meereen második ostroma egyazon évadba, és egyazon epizódba került nagyon megtépázta őket, egyrészt egymás elől szívták el a játékidőt és a felhasználható költségeket is. A rendező úgy véli, hogy a deresi csatát könnyebb volt leforgatni, mert kevesebb számítógépes animációt tartalmazott.
 • A csatát elsősorban az 1415-ben lezajlott azincourt-i csata inspirálta, melyet az angolok és a franciák vívtak egymással a százéves háború során. A csata beszámolói alapján az eső, és a sár nagyban megnehezítette a harcot, és az emberek egymás holttestén bukdácsoltak át, és nagyon sokan nem is a tényleges harcban haltak meg, hanem miután elestek, agyontaposták őket. Azonban forgatás során változtattak a csata fókuszán (egyrészt a csúszás miatt, másrészt a költségvetés miatt) sokkal inkább a Cannaei csatára hagyatkoztak. A mások pun háború során Kr.e. 216-ban a rómaiak és Hannibál serege Cannaeban csapott össze. Hannibál jóval kisebb serege teljesen körbekerítette a római nehézgyalogságot, míg végül római katonák ezrei álltak egy hatalmas körben, és szó szerint egymást nyomták halálra. Sapochnik elárulta, hogy nemcsak a valós csatákat tanulmányozta behatóan, hanem a filmes összecsapásokat is. Ráébredt, hogy a légi felvételek nem reálisak, mert nem a csatában részt vevő katonák szemszögéből mutatja be az eseményeket: a káoszt, a sarat, a vért és a kiszámíthatatlanságot akarta érzékeltetni, amikor úgy döntött, hogy Jon vállának vonalában elhelyezett kamerával rögzíti a csata javát. Ilyen értelemben nagy hatással volt rá Kurosawa 1985-ös filmje, a Káosz.
 • Iwan Rheon (Ramsay) azt nyilatkozta, hogy mióta megkapta a szerepet nagyon vágyott arra, hogy Jonnal közös jelenete legyen, hiszen mindketten fattyak, sokban hasonlítanak (északi nemesi családba születtek, hatalommal ruházták fel őket), mégis ég és föld a két karakter.
  • Érdekes adalék, hogy Alfie Allen (Theon), Iwan Rheon (Ramsay) és Joe Dempsie (Gendry) egyaránt Havas Jon szerepére jelentkezett az első évadot megelőzően.
 • A produkciós csapat hihetetlen izgatott volt, hogy a Fattyak Csatája az eddigi legköltségesebb epizód a sorozat történelmében, és az HBO jelentősen megnövelte az epizódra fordítható összeg nagyságát. Míg az első évadban pénz hiányában kénytelenek voltak kihagyni a Zöld Ág mellett vívott csatát, addig a második évadban (ahol átlagosan 6 millió dollárt költhettek egy epizódra), szükséges volt további 2 millió dollárt kérni a stúdiótól a Feketevíz című epizódra. A hatodik évad esetében pontos pénzügyi adatokat nem tudunk, de nagyjából 100 millió dollár jut egy tíz epizódos évadra, amit elosztva nagyjából 10 milliós összeget kapunk epizódonként. Persze ez nem egyenletesen van elosztva részenként, vannak epizódok ahol minimális a digitális kiegészítés, új helyszínek felépítése – ezeket kevesebb költséggel is meg lehet oldani.
 • Sapochnik David Banioff és Dan Weiss kérésére valami különlegeset akart készíteni, mely semmihez sem hasonlítható a sorozatban, meg akarta mutatni a csata borzalmait, és azt hogy olykor valóban csak a szerencsén múlik, hogy valaki túlélje azt. Sapochnik rendezte egyébként a Rideghon című epizódot is, így a showrunnerek bizalommal helyezték a kezébe egy ekkora méretű csatát.
 • A forgatáshoz 600 fős stábtag, 500 statiszta, 65 kaszkadőr és 70 ló volt szükséges. Négy kamera forgatott párhuzamosan.
 • Bár az epizódban jól mutat a mindent és mindenkit betemető sár, a forgatáson kész rémálmot okozott az esőzés. A lovas jelenetek miatt kénytelenek voltak 160 tonna kavicsot leszórni, hogy biztosítsák az állatok épségét.
 • Sansa felhívja Jon figyelmét, hogy Ramsay előszeretettel játszik az áldozataival, felhívja Jon figyelmét arra, hogy ne hagyja, hogy manipulálja őt. Abban a pillanatban, amikor Ramsay szabadon engedi Rickont, Jon beleszalad a csapdába: elvágja őt a seregétől.
 • Figyeljük meg, hogy Ramsay egyáltalán nem használ kardot az egész csata során, sőt nem is vesz részt igazán benne: távolról egy magaslatról adja ki a parancsokat. Ramsay sosem kapott katonai kiképzést, egy paraszt gyermekeként nőtt fel, és már nagyobbacska volt, mikor Roose Bolton magához vette. Nem gyáva, szembenéz az ellenséggel, de mivel nem sajátította el a kardforgatást, esélye sem lenne egy olyan tapasztalt harcossal szemben, mint Jon. Az íjjal azonban ügyesen bán, hiszen kedvelt időtöltése volt az emberekre való vadászat.
 • Érdemes megfigyelni Ramsay reakcióját, amikor a Völgy lovasai megjelennek. Ramsay nem tudja feldolgozni mentálisan, hogy veszít. Ez magyarázza azt, hogy az utolsó pillanatig nélkülöz bármiféle félelmet: hozzászokott a kínzások során, hogy teljesen uralja a helyzetet, de ez a szituáció meghaladja már azt a pontot, amikor kontrol alatt tudja tartani, mégsem tudja elfogadni – helyette csak egy bizarr önbizalom lesz valahogy úrra rajta. Amikor Jon felülkerekedik rajta még mindig azt hiszi, hogy a dühét vezeti le rajta, de sosem fogja őt megölni.
 • Kit Harington a forgatás során kétszer ténylegesen is megütötte Iwan Rheont, először az állát a pajzzsal, majd az ütlegelés során is behúzott neki. Iwan nem sérült meg komolyabban, de Harington meghívta egy sörre bocsánata jelenként.
 • Egy forgatáshoz kapcsolódó videóból megtudjuk, hogy Jon nem azért nem öli meg Ramsay-t, mert megkegyelmezne neki, hanem amikor megpillantja Sansát ráébred arra, hogy neki sokkal több oka van megölni a fattyút. 
 • Sansa nem volt jelen Jon és Ramsay beszélgetésének azon pontján, amikor Ramsay elárulja, hogy a kutyái már több, mint egy hete nem kaptak ételt, így lényegében nincs tudatában ennek a ténynek.
 • Sapochnik elmagyarázta, hogy Jon hatodik évados útja arról szólt, hogy miként képes hitet adni a lázadásoktól megszabdalt emberiségnek, már nem igazán tudta, hogy miért harcol tovább, de a Fattyak Csatája egy újjászületés számára, és azzal a jelenettel, amikor Jon a felszínre tör az őt eltaposó emberek alól, ezt szerette volna érzékeltetni. Vegyük észre Jon és Daenerys közötti párhuzamot az alábbi kép alapján.
 • Ramsay halálával a Bolton-ház kihalt. Mivel sem a sorozat, sem a könyv nem említ más családtagot, Ramsay pedig megölte Roose-t, és a Waldától született fiát – így a Starkok és a Boltonok több ezer éves háborúzásának ezennel vége. A Bolton-ház pusztulását követően nem tudni mi történik korábbi birtokaikkal és Rémvárral. A logika azt diktálná, ha Jon az őt támogatók között osztaná ki. A Hornwood-ház (bár a könyvekben kihalt) földjei szomszédosak a Bolton-ház területeivel, de az is lehet, hogy a vadak kapják majd meg.
 • Az Umber-ház sorsa is kérdéses, mert a sorozat alapján az eddig megismert családtagok meghaltak.
 • Harald Karstarkról nem tudjuk, hogy túlélte-e a csatát.
 • Wun Wun halálával elképzelhető, hogy az óriások faja is kipusztult. Az HBO nézők számára kialakított útmutatója, az “óriások fajának utolsó tagja”-ként említi őt.
 • Wolkan mester, a Bolton-ház mestere sem jelenik meg az epizódban. Amennyiben túlélte a csatát, elképzelhető, hogy ő lesz a Stark-ház mestere, hiszen Luwin halálát követően ezt a pozíció üresen maradt.
 • Davos megtalálja a faragott szobrot, amit Shireen Baratheonnak adott. Mivel Kerry Ingram (Shireen) megtarthatta emlékül ezt a figurát, a most látott állat, valószínűleg csak egy másolat.
 • Havas Jon rémfarkasa, Szellem nem jelenik meg az epizódban. Ez különösképpen érdekes, mivel Robb például minden csatájában magával vitte Szürke Szelet. Végül Sapochnik a Business Insidrenek adott interjújában árulta el: Szellem részt vett volna a küzdelemben eredetileg, de hihetetlen mennyiségű idő és pénz megalkotni egy ekkora állatot a csata hevében… választaniuk kellett Wun Wun, és a rémfarkas között.
 • Egyelőre nem tudni, hogy Rickon Stark meghal-e a következő regényben, vagy ez csak a sorozat világában történt csak így. A Sárkányok Táncából megtudhatjuk, hogy Rickon és Osha Skagos szigetén tartózkodik, messze az Umberektől és a Boltonoktól egyaránt. Skagost azonban kannibálok lakják. Mindenesetre Davos úton van a fiúért.
  • A Shaggy dog story (Borzaskutya) angol kifejezést az olyan hosszú, részletesen kidolgozott történetekre alkalmazzák, melynek végkifejletét meghallgatva úgy érezzük a történet teljes egészében értelmetlen. Biztos hallottunk már olyan vicceket, amiket nagyon sokáig húznak; agyunk működése olyan, hogy megpróbáljuk a történet kimeneteli lehetőségeit felvázolni, azonban a csattanóhoz érkezve az adja a nevetés tárgyát, hogy teljesen másra számítottunk (pl. Hány éves a sofőr?).
 • Rickon Stark egyetlen egy mondatot sem kapott a hatodik évadban. 
 • Jon azt parancsolja, hogy Rickon holtestét a kriptákba helyezzék örök nyugalomra atyjuk csontjai mellé. A deresi kriptákban csak királyok, és családfők pihentek eredetileg. Tudomásunk szerint Lyanna Stark volt az első, akit oda temettek, anélkül, hogy uralkodó lett volna. Továbbá a második évadban láthattuk, ahogy Catelyn megkapja Ned maradványait, és megkéri a csendes nővéreket, hogy vigyék tovább azokat Deresbe. Sem a könyvekből, sem a sorozatból nem tudjuk meg, hogy a nővérek elértek-e a várba. Ezek szerint igen?