• Bemutató: 2016. június 12.
 • Ebben a részben bukkan fel először: Steve, Riddell, vörös papnő,
 • Halálesetek: Brynden Tully, Lady Crane, az Árva, Gatins, Steve, Riddell, Morgan, Citromköpeny
 • A cím az Arcnélküli Emberek “identitására” utal, pontosabban identitás-nélküliségükre. Azonban megidézheti a világban tulajdon helyét kereső Sandor Clegane-t, a semmivé lett Edmure-t, akár Brynden Tully-t is, de utalhat a kisemmizet Cersei Lannisterre, akinek minden terve sorozatosan dugába dől.
 • Beric Dondarrion és Thoros a harmadik évad óta először bukkannak fel a képernyőn.
 • A részben számos visszautalást találhatunk korábbi epizódokra:
  • Sandor Clegane a tábortűznél megjegyzi, hogy csirkét jobban szereti. A Két kard című epizódban Arya és ő összetűzésbe kerül Polliverrel és miután megöli őket az összes csirkét megeszik a fogadóban.
  • Thoros, amikor meglátja a Vérebet megkérdezi tőle, hogy mi a poklot keres itt, ugyanezt a kérdést szegezte Sandor a myri papnak, amikor a harmadik évadban elfogták őt.
  • “Hideg szelek kelnek északon” – mondja Beric, egy az egyben megidézve Jeor Mormont levelét, melyet a Kistanácsnak írt a második évadban.
  • Tyrion ismét feleleveníti azt a történetet, amikor egy lépes mézzel és egy szamárfejjel belépett a bordélyba, de ahogy a történetet félbeszakították az Aranykorona című epizódban itt sem ismerjük meg a végét. Bár legalább továbbjutunk benne, és megtudjuk, hogy a madame mondott neki valamit, de hogy mit, azt még homály fedi.
  • Bronn felajánlja Podricknak, hogy megtanít neki egy-két harcfogást. Hasonló tanácsokat adott Jaime-nek, amikor elkezdett vele edzeni, hogy a Királyölő gyakorolja a balkezes küzdelmet.
  • Bronn megemlíti Podrick “varázsos farkát”, amivel a Büntetés útja című epizódban lenyűgözött három szajhát.
  • Jaime szájából elhangzik az ikonikus “mit meg nem teszünk a szerelemért” mondat, aminek egy másik változatát mondta közvetlenül, mielőtt kilökte Brant az ablakból a Közeleg a tél című epizódban.
  • Brynden Brienne szemére veti, hogy a Lannistereket szolgálja, mert oroszlános kardot visel, ugyanazt mondta neki a Véreb a Gyermekek című epizódban.
 • Mivel Brienne a könyvekben sosem ment Északra, így nem közvetítheti Sansa kérését Brynden Tully felé. Folyóvidék keresése során a Lobogó Nélküli Testvériség fogságába esett, akiket most már a feltámasztott Catelyn Stark vezetett Kőszív Úrnőként. Catelyn árulónak nevezi Brienne-t, mit sem tudva a lányai megtalálása érdekében véghezvitt tetteiről. Fel akarja akasztani őt és Podrickot, de felajánl neki egy lehetőséget: ölje meg Jaime Lannistert. Brienne tétovázik, de mikor látja a fuldokló Podrickot elvállalja a feladatot. Az utolsó olvasott fejezetben azt láthatuk, hogy Jaime és Brienne találkozik.
 • Brienne történetének módosítása összefügghet Jaime útjának sorozatban történt megváltoztatásával: Jaime a regényben sosem megy Dorne-ba, hanem a Folyóvidéken rendezi el az Öt Király Háborúját követő feszült helyzeteket (a Bracken és a Blackwood házak közötti területi viszályt, Zúgó ostromát stb). Mivel jó egy évaddal eltolták a zúgói eseményeket, Brienne számára is más utat kellett kitalálni – így az előző évadban lényegében egy gyertyára figyelt.
 • Ami talán nem igazán jött át a sorozatban, hogy Jaime csak eljátssza, hogy megfenyegeti Edmure Tully gyermekének életét. Rájátszik arra a rossz hírnévre, amit a Királyölőként hozzá társítanak. A könyvben Jaime POV karakter, így belső vívódását, gondolatait is megismerjük az adott fejezetben, nem akar senkit megölni. Senki sincs tisztában azzal a drasztikus változással, ami benne végbement az évadok/könyvek során.
 • A könyvből kiderül, hogy Edmure és Roslin valóban beteljesítették a nászéjszakát. Korábban vezették ki őket a lakomáról, és órákat töltöttek a nászágyban, mire a mészárlás megkezdődött. A gyilkolással párhuzamosan Frey őrök törtek a szobába és fogságba ejtették Edmure-t.
 • Brynden Tully nem hal meg a könyvekben. Mielőtt Edmure átadná a várat segít nagybátyjának elmenekülni egy folyót lezáró rácson keresztül. A Fekete Hal úszva menekül meg a várból, és azóta nem láttuk viszont. Érdekes, hogy az epizód nem mutatja Brynden halálát, és csak Lannister őröktől tudjuk meg, hogy meghalt. Elképzelhető, hogy megrendezte a halálát? Egyelőre nem tudjuk, de elképzelhető, hogy ahogy Stannis tényleges végét sem láthattuk, úgy Brnyden halálát sem kívánta mutatni a rendező, annak érdekében, hogy méltósággal váljunk el a karaktertől.
 • A Freyeket még tulajdon szövetségeseik is megvetik a vendégjog megsértése miatt: Jaime és Bronn nyilvánosan megalázza egyiküket szóban és tettben egyaránt.
 • Az előző epizódból nem egészen derült ki, hogy a Lobogó Nélküli Testvériség, akik eddig a köznép védelmére esküdte fel, miért támadták meg a falusiakat. Most megtudjuk, hogy Citromköpeny vezetésével hét tag mindenféle engedély nélkül kezdett ámokfutásba. Amikor a Testvériség vezetése rájött erre, kötél általi halálra ítélte őket.
 • A harmadik évadban a könyvből megismert Anguy volt a Testvériség íjásza, most egy ismeretlen férfi vette át a szerepét. Nem tudjuk, hogy a karakter meghalt az idő során, vagy csak máshol tartózkodott a jelenet ideje alatt.
 • Tommen azt mondja, hogy Cersei és Loras tárgyalása az Anya ünnepének első napján veszi majd kezdetét. Bár a könyvben még nem találkoztunk ilyen eseménnyel, de léteznek ünnepnapok, amikor a Hét egy-egy aspektusát éltetik. Ilyen a Szüzek Napja is, amit már láthattunk a regényekben. Megtudhatjuk, hogy a tárgyalást hét septon fogja levezényelni. A könyvekben a Főseptonon kívül, hat septon és hat septa alkotja az ún. Leghívebbek csoportját említik, mint a döntés meghozó társaságot. A Leghívebbekből álló tanács igazgatja a vallási életet a királyvári Baelor Nagy Szentélyéből (ennek tagja Unella is), akiket a Fősepton vezet. Főseptont leginkább a leghívebbek választanak maguk közül, de a történelem során számos olyan példa volt, hogy egy külsőst (kőműves, kisfiú) emeltek a pozícióba. Feltételezhetjük, hogy ahogy az isteneket, úgy őket is három férfi és három női tag alkotja, míg a hetedik, maga a Fősepton, aki bár nem feleltethető meg az Idegennek, mégis így lesz teljes a szent hetes szám.
 • Qyburn megemlíti Cerseinek, hogy a kismadarak értesülése szerint a régi hírek igzak. Bár nincs kimondva semmi konkrét az évadzáró epizód alapján sejthetjük, hogy mire vonatkozik Qyburn kutatása.
 • A regényekhez képest a meereeni szál némiképp összesűrűsödött: Barristan Selmy nem halt meg a Harpia Fiai által, s Tyrion bár elért Meereenbe, még nem találkozott Daenerysszel személyesen, hanem az egyik zsoldos hadsereg tagjai közé került. Barristant azért ölték meg a sorozatban, hogy Tyrion hamarabb az udvarba kerüljön, így átvehette az idős lovag szerepét. Mind a két verzióban sikerült a békét kieszközölni a város és a rabszolgatartó mesterek között, de a béke semmivé lett. A könyvekben Yunkai, Astapor és Volantis mellett Qarth is beszáll a Meereen elleni háborúba.
 • Néhány ízelítő-fejezetből megtudjuk, hogy a soron következő könyvben, a Tél Szeleiben, Meereen ostroma számos fejezetet felölel majd, és vélhetően nagyobb méreteket fog ölteni, mint a sorozatban. Ráadásul ebben a változatban Daenerys még nem tért vissza a csata kezdetekor a városba.
 • Varys Westerosba utazik, hogy Daenerys számára lehetséges szövetségeseket nyerjen meg. A könyvben sosem utazik Meereenbe, bár eltűnik, amikor Tyrion megszökik Királyvárból, az események arra engednek következtetni minket, hogy mindvégig a városban bujkált várva a megfelelő pillanatot.
 • Jacob Anderson (Szürke Féreg) intenzíven részt vett az írók megbeszélésein, hogy apránként kialakítsák karaktere emberségét, hogy az öntudat nélküli, irányítható rabszolga-katonából, öntudattal rendelkező érző lénnyé váljon. Az ötödik évadban megtapasztalja a félelmet. A következő mérföldköveket Tyrion, a bor és a viccek adták meg neki, míg ebben a részben már mosolyogni láthatjuk.
 • Benioff és Weiss elárulták egy kísérő videóban azt, hogy Jaqen mind az Árvát, mind Aryát próbatétel elé állította azáltal, hogy elrendelte Arya megölését. Azt is kijelentették, hogy Jaqen egész végig hitt abban, hogy Arya meg fogja ölni az Árvát, mert nagy reményeket táplál a lány irányába.
 • Sokan talán meglepődhettek azon, hogy Arya az előző epizódban szerzett sebeivel akcióhősként szalad végig Braavos utcáin. Bryan Cogman író elárulta, hogy a két rész között napok telhettek el, és Arya ez idő alatt a mák tejétől aludta át a napokat. Elképzelhető, hogy napok vagy hetek telnek el egy-egy jelenet között. Így mire az ámokfutás kezdetét veszi, az összevart sebek már nem annyire frissek.
  • Erre jó példa, hogy az előző epizódban, miközben Arya hajót keres magának, a westerosi kapitány szájából hallhatjuk, hogy a vasflotta a Rabszolga-öbölben jár. Holott abban az epizódban még csak Volantis városában állomásoztak. Tehát Arya történetszála némiképp előrébb jár az időben, és csak az utolsó részben csatlakozik a westerosi kronológiához. Az idő alatt pedig visszahajózott Westerosra.
 • Arya a vakként töltött idő alatt elsajátította miként hagyatkozzon más érzékszerveire harc közben, ha nem lát semmit. Ezt az Árva tanította meg neki. Elképzelhető, hogy az Árvának nem volt hasonló kiképzése? A megvakítás tehát nem a hagyományos értelemben vett kiképzés része, hanem valóban egy büntetés volt Arya számára?
 • Ismét láthatjuk a Véres Kéz című előadást, melyben Lady Crane megfogadta Arya javaslatait, és dühöt csempészet abba a jelnetbe, amikor “Joffrey” meghal.
 • A Castamere-i esőket hallhatjuk, amikor Lady Crane kilép a játékból.
 • Arya megemlíti, hogy senki sem tudja, mi található Westerostól nyugatra. Westeros valóban az ismert világ nyugati vége, és senkinek sem sikerült még nyugatra hajózva felderíteni az ismeretlen tengert.
 • Érdemes észrevenni George Martin játékát a kontinens nevekkel: Westeros magában foglalja a west (nyugat) kifejezést, Essosban visszacseng az east (kelet), míg Sothoryos magába foglalja a south (dél) szót.