• Bemutató: 2016. június 5.
 • Ebben a részben bukkan fel először: Ray testvér, Lyanna Mormont, Robett Glover, Lem, Morgan, Gatins
 • Halálesetek: Ray testvér, megannyi falusi
 • A címe úgy tűnik Sandor Clegane-re utal. Csaknem életét vesztette a Brienne ellen vívott párbaj során. De akár utalhat Jonra, Theonra vagy akár Edmure Tullyra is.
 • George Martin azt mondta, hogy két nagyon fontos tematikus beszéd hangzik el a regényekben: az egyik, amikor Varys a hatalom természetéről ad fel egy rejtvényt Tyrionnak, a másik Meribald septon beszéde a háború borzalmairól és szenvedéseiről.
 • A könyvben nincs olyak karakter, akit Ray testvérnek hívnak. Ellenben Brienne és Podrick az útjuk során találkoznak egy vándor septonnal, Meribalddal, aki a Folyóvidéket járva látogatja sorra a falvakat. Az ő tanácsára látogatnak el a Csendes-szigetre. Bár a könyvben még nem erősítették meg, itt található egy némasági fogadalmat tett hívő, aki sírt ás, továbbá a szigetre került Sandor Clegane lova is. Sok rajongó úgy hiszi, hogy a Véreb az. Ray karakterét, mintha Meribald septon, és a szigetet vezető Idős testvér karakteréből gyúrták volna össze.
 • Tyrion nem jelenik meg ebben az epizódban, ahogy az előzőben sem. Ez összesen a hatodik rész, ahol nem láthatjuk őt
 • Volantis ismét felbukkan az epizódba. Elsőként láthatjuk a Medve-szigetet, a Mormont-ház otthonát, ugyancsak megismerhetjük Erdőmélyét, a Glover-ház székhelyét, melyet korábban Yara elfoglalt.
 • Ez a negyedik olyan epizód, ahol az opening előtt láthatunk egy rövid jelenetet, de az eddigi részek mind évadkezdő epizódok voltak (Közeleg a tél, Valar Dohaeris, Két kard).
 • Az HBO honlapjáról megtudhatjuk, hogy a Lobogó Nélküli Testvériség három felbukkanó tagját Citromköpeny vezeti.
 • A Lobogó Nélküli Testvériségről nem tudunk sok mindent, miután Arya otthagyta őket. A könyvben teljesen máshogy alakul a történetük. Miután Beric Dondarrion feláldozza az életét, hogy Kőszív Úrnő életre keljen, a nő átveszi az irányítást. Küldetésük ettől kezdve a Vörös Nász résztvevőin bosszút állni, különösen a Freyeken és a Lannistereken.
 • Brynden Tully a Vörös Nászt követően először jelenik meg a képernyőn.
 • Zúgó ostromát ugyanúgy visszatartották a sorozat készítő, mint a vas-szigeteki királyválasztást. Mind a kettőre a Varjak Lakomája kötetben kerül sor, de időhiány miatt nem tudták beolvasztani az események sűrűjébe. A könyvekben a Fekete Hal nem vesz részt a Vörös Nászon, ezért Zúgó sosem kerül a Freyek kezére. A sorozatban Brynden visszafoglalja, és azóta megy a huzavona. Noha korábban már jártunk Zúgóba, most először láthatjuk a várat teljes nagyságában. Zúgó, a régió székhelye. Lényegében egy háromszög alakú alapú kastély, melynek egyik oldalán a Vörös Ág, másikat pedig a Sziklazúzó vize mossa a homokkő falakat . A harmadik oldala a folyók által közreörelt mezőre nyílik, melyet emberalkotta árok határol. Veszély esetén az árkot a két folyó vízével lehet elárasztani, és így Zúgó gyakorlatilag egy szigetté változik, és ostrommal szinte bevehetetlen. Zúgó ostromát a könyvekben Ryman Frey vezeti, aki Walder Frey elsőszülött fiának ugyancsak elsőszülött fia. Mivel apja meghalt az Öt Király Háborújában ő a Frey-ház örököse. A kövér férfi nemcsak az ételt, de a nőket is habzsolja. Azért nem tud rendet tartani a hónapok óta húzódó ostromban, mert egy szajhával van elfoglalva, aki Robb Stark koronáját viseli. Jaime hihetetlen stílussal alázza porba a férfit.
 • Zúgó ostrománál jelen van Genna Lannister, Tywin nagyszájú húga, és férje, Emmon Frey, aki névlegesen Zúgó ura.
 • Brynden azért nem törődik Edmure felakasztásával, mert a hónapok óta tartó ostrom során napi szinten eljátsszák ezt a komédiát, és már régen rájött, hogy csak blöffölnek. Legalábbis a könyvekben így van.
 • Vegyük észre, hogy Olenna és Cersei jelenete éppen ellenkezője a “Meg nem hajol, meg nem rogy, meg nem törik” című epizód hasonló momentumával: ott Cersei írt levelet, és kezelte arrogánsan a Töviskirálynőt, miközben a nő Margaery és Loras letartóztatása miatt kereste fel, most Olenna ír levelet, miközben Cersei kérését arrogánsan elhárítja.
 • Felmerülhet a kérdés – ismerve a finálét -, hogy Cersei azért akarta maradásra bírni a Töviskirálynőt, hogy ő is részt vegyen a tárgyaláson?
 • Megismerhetjük Lyanna Mormontot, aki nagyon rövid idő alatt lopta be magát a rajongók szívébe. Éles nyelvével, határozott gondolkodásmódjával rendesen kényelmetlen helyzetbe hozza Jont és Sansát. Davos, mintha jól értene a gyermekek nyelvén, megérteti vele a helyzet fontosságát.
 • Az epizódból megtudjuk, hogy Lyanna édesanyja Maege Mormont halott. A könyvekben még életben van: Robb Stark elküldi őt és Galbart Glovert a Vörös Nász előtt, hogy keressék fel Howland Reedet Zavarosrévben, és tájékoztassák döntéséről: királyként elismeri Jont Eddard törvényes gyermekeként, és megteszi őt örökösének.
 • Egy frappáns rajongói elmélet szerint Maege Mormont és Tormund szeretők, hovatovább ő Maege gyermekeinek apja. Maege-t gyakran nevezik Nősténymedvének, utalva a ház címerére, és az asszony harcias természetére. Míg a könyvből azt is megtudhatjuk, hogy a Mormont ház asszonyairól azt tartják, képesek medvévé válni, és úgy járni az erdőt. A Medve-sziget nagyjából a Fal magasságában található, ezért lakosai gyakran keresik fel a Fagyott partot. Tormund egy alkalommal elmesélni, hogy miként hágott meg egy vad asszonyt, akiről alig tudta lefejteni hatalmas szőrme bundáját, csak reggel kijózanodva vette észre, hogy egy medvét nyúzott meg és tett magáévá. Innen ered a Medvék szeretője titulusa. Sokan úgy hiszik, hogy képletesen, vagy akár szó szerint idézve a két szereplőnek viszonya van, és így Lyanna lényegében Tormund lánya.
 • Megismerhetjuk a Glover és a Mormont-ház címerét: előbbinek ezüst, ökölbe szorított acélkesztyűs kéz vörös alapon, utóbbinak fekete ágaskodó medve fehér alapon, a két szélén egy-egy fenyő motívum.
 • A részt megnézve sok rajongóban megfogalmazódott, hogy Arya nagyon más abban a jelenetben, amikor a westerosi tengerésszel beszélget. Jobb kézzel nyúl a pénzes erszényért, különös mosoly látható az arcán, járása is megváltozott, kezét járás közben a háta mögött kulcsolja össze, nincs nála Tű. Sokan ezért azt feltételezik, hogy egy Arcnélküli bújt Arya képébe, talán maga Jaqen. Míg a könyvben csak halott emberek arcát tudják használni, addig az ötödik évad fináléjában Arya saját arcát látta visszaköszönni a maszkok között. Azt azért el kell ismerni, hogy elég nagy csavar lenne, ha Arya életét vesztette volna Braavosban, és más tér vissza az ő arcával.
 • Yara, Theon és a vasflotta megérkezik Volantisba, hogy szállítmányt vételezzen.
 • Yara/Asha a könyvekben semmiféle jelét nem adta annak, hogy leszbikus vagy biszexuális lenne. Sőt számos férfi szeretőt tart, annyira sokat, hogy már maga is megtanulta a holdtea készítését, mellyel elkerülheti a nem-kívánt terhességet.