• Bemutató: 2016. május 22.
 • Ebben a részben bukkan fel először: Rickard Stark, Izembaro, Clarenzo, Camello, Bobono, Bianca, Kinvara
 • Halálesetek: Nyár, Háromszemű Holló, Levél, Hodor, egy Más
 • A cím az utolsó jelenetre, és arra a bizonyos ajtóra utal.
 • A sorozat teljes egészét nézve, ez a hatodik olyan epizód, melyben nem jelenik meg Királyvár.
 • Bran Stark története hivatalosan is átlépett a regényből megismert cselekményen.
 • Ez az epizód felfedi, hogy az erdő gyermekei teremtették a Másokat, hogy fegyverként használják őket az Első Emberek ellen.
  • Történelmi háttér: Westerost a Hajnalkorban csak a gyermekek és az óriások népesítették be. Azonban Aegon Hódítása előtt 12.000 – 8.000 évvel egy ismeretlen eredetű nagy népmozgás következtében nagyszámú ember kelt át az Essos és Westeros között húzódó keskeny földsávon. A mai Dorne-ból kiindulva az Elsők egyre nagyobb területen vetették meg lábukat. Az Elsők magukkal hozták a földművelés tudományát, és értettek a bronzművességhez is. Hódításuk során kőerődöket, falvakat igyekeztek emelni, és ennek során kivágták a szent varsafákat is. Ezzel pedig kivívták az gyermekek haragját. Évszázadokig tartó háború tört ki a két faj között. Bár a gyermekek mágiát is tudtak alkalmazni, alulmaradtak a magasabb, erősebb fegyvereket viselő emberekkel szemben. Egy bizonyos ponton a zöldlátók az istenek segítségét kérték, hogy a Vizek Pörölyével emeljék meg a tenger vízszintjét, és törjék el a kontinenseket összekötő szárazföldi hidat. Legalábbis a legenda így szól. Tudósok éghajlati változással magyarázzák azt, hogy Dorne Karja eltörött. Bárhogy is történt, az Elsők már megvetették a lábukat Westeroson, és a gyermekek egyre északabbra szorultak. A Cailin-árokban található erődítményt H.e. 10.000 körül építhették az emberek. A háború során a gyermekek elfoglalták, és felmászva a legmagasabb toronyba – melyet azóta is a Gyermekek Tornyának neveznek – ismét a Vizek Pörölyét hívták segítségül, bízva abban, hogy Westeros északi és déli részét a Nyaknál kettéválaszthatják.  Azonban valami félresikerült, és csak annyira sikerült elárasztani a Nyakat, hogy létrejöjjön a térségre ma is jellemző mocsaras terület. Az évszázadokig tartó háborúskodás végén mind a két fél hatalmas veszteségeket tudhatott maga mögött. Míg végül belátták, itt az ideje békét kötni. Istenszem tavának közepén található szigeten jött létre az Egyezség. A szigeten található összes varsafába arcot véstek a gyermekek, hogy az istenek tanúi legyenek a megegyezésnek. Innen ered a sziget későbbi neve: Arcok Szigete. A gyermekek lemondtak a földekről, cserébe az emberek meghagyták nekik az összes erdőséget. Így az emberek végül letelepedhettek a partokon, fennsíkokon, a tisztásokon és a hegységekben. Továbbá esküvel fogadták, hogy soha nem vágnak ki több varsafát. Ezenfelül megalapították a zöld emberek rendjét, akiknek feladata a Sziget védelmének biztosítása, és a varsafák gondozása.
 • Mint fent írtam, a békeszerződésre H.e. 10 000 környékén került sor, és a Mások csak majd kétezer évvel később jelentek meg a Hosszú Éjszaka során. Nem igazán tudni, hogy mi történhetett az eltelt két évezred során, hogy miért csak akkor jelentek meg a Mások. Elképzelhető, hogy a gyermekek csak magukra hagyták őket, mivel már nem volt szükség rájuk, és ők maguk tervezték meg a tényleges támadást.
 • Arra a varsafára, melyet közelről látunk egy arcot véstek, s ennek vonásai nagyban hasonlítanak a Háromszemű Holló arcára.
 • David Benioff az epizódot kísérő egyik videóban elmondta, hogy már korábban is láthattuk, hogy a Mások különleges mintázatban helyezik el az általuk legyilkoltak holttestét. Ebben a részben ugyanezt a spirálformát fedezhetjük fel kőmonolitok képében akörül a varsafa körül, ahol a gyermekek létrehozták az Éjkirályt. Bran ugyanezt a helyszínt látogatja meg egyik látomásában, és azt is feltételezhetjük, hogy ez az a helyszín, ahova a negyedik évadban elvitték Craster fiát, hogy átalakítsák őt.
 • A Trónok Harca egyik legnagyobb erénye, hogy ellentétben más fantasy regényekkel nem pusztán a jó és a rossz küzdelmére épít. Nincsenek alapvetően jó karakterek (mint Gandalf), vagy kapásból gonoszak (mint Sauron). Egyedül a Mások, ezek a jégdémonok jelentették a gonosz ősi forrását, de igazából most megtudjuk, hogy ők sem velejéig romlott lények, hanem fegyverekké alakított emberek, melynek irányítása később kicsúszott a “tervezők” kezéből.
 • Ebben az epizódban hangzik el először az Éjkirály megnevezés.
 • Az erdő gyermekeinek faja úgy tűnik, hogy kihalt.
 • Samwell és Jon után Meera Reed a harmadik karakter, aki képes volt megölni egy Mást.
 • Nyár halálával, már csak Nymeria és Szellem maradt életben a Stark gyerekek rémfarkasai közül. Lady már az első évadban meghalt, Szürke Szélt a Vörös Nászon mészárolták le, Borzaskutya pedig az Umberek által veszítette életét.
 • Benioff és Weiss elárulták, hogy George Martin erősítette meg őket abban, hogy Hodor (ha nem is pontosan így, de) hasonlóképpen fog meghalni a következő regényben, és lerántotta előttük a leplet a “Hodor” név eredetéről is. Bran ereje kezelhetetlenné vált, amikor megpróbálták kirángatni őt a támadás során a látomásból, míg a felnőtt Hodor felszólították arra, hogy “hold the door”. Benioff elmondása szerint Bran véletlenül egyszerre vargolt mind a két Hodor elméjébe, s ezért összekötötte az elméjüket, Wylis így mentálisan átélte saját halálát a jövőben. Ez akkora traumaként érte, hogy kárt tett az agyában, és mint egy végső parancsként a “hold the door” égett az elméjébe. Benioff és Weiss azt is elárulták, hogy Hodor halálát összehasonlítva olyan eseményekkel, melyekről ők tudnak, de a könyvek olvasói még nem értesülhettek (Shireen halála, Melisandre tényleges kora), ez a momentum volt az, ami a legjobban szíven ütötte őket.
 • A rész alapján elmondhatjuk, hogy Bran a zöldlátását képes a múlt eseményeinek befolyásolására használni, bár kordában tartani mindezt még nem tudja. Sokan azt feltételezik, hogy más események alakulásában is szerepe lehetett. Az egyik ilyen teória alapján, Bran belebújt egy rémfarkas elméjébe, aki aztán átkelt a Falon, és egy szarvassal viaskodva életét veszítette. Utolsó erejével világra hozta hat gyermekét, és ezek a kis farkasok kerültek a Stark gyerekekhez.
 • A Háromszemű Holló nem véletlenül hozta Brant pontosan ebbe a pillanatba. Igazából Rickard és Eddard jelenete, majdhogynem semmit mondó. A Holló azonban a látomásokban töltött ideje során tudomást szerzett erről az időhurokról, és tudatában volt annak, hogy el kell hoznia Brant ide.
 • A “tudomány” nyelvére fordítva Bran cselekedetei a Novikov-féle önkonzisztencia-elv alapján történnek: lehetetlen megváltoztatni a múlt eseményeiben már megtörtént dolgokat, de lehetséges, hogy stabil időhurkok keletkezzenek. Bran nem változtatta meg a múltat azáltal, hogy Wylisből Hodort teremtett, mindig ez történik, mindig ezt történt, és Bran minden pillanatban jelen volt. Értsd: az idős kori Hodor múltjában Bran már megjelent, hiszen szókincse és elméje sérült, így ismertük meg a sorozat elején. A jelenben szemtanúi lehetünk annak, hogy Bran hatással van Wylis elméjére. A jövőben, amikor majd ez a Wylis felnő, és Hodorként Brannel tart, csak azért, hogy ismételten megtörténjen az esemény.
 • Talán nem leglepő, hogy az “időutazás” miatt az epizód rendezője Jack Bender, aki a LOST című sorozat egyik szülőatyja volt.
 • Abból a viszonylag hosszú jelenetből, melyben Jon, Sansa és a többiek egy térkép fölé görnyedve megpróbálják megtervezni a Boltonok ellen támadást, megtudhatjuk, hogy a Stark és a Bolton-ház után a Karstarkoknak, az Umbereknek és a Manderly-knek van a legnagyobb északi serege, s az első kettő már csatlakozott Deres új urához. Hallhatunk továbbá a Mormont, a Cerwyn, a Glover, a Mazins és a Hornwood házakról is. Ha figyelmesen megnézzük a térképet a Cerwyn-vár nincs rajta feltűntetve, holott Deres szomszédságában fekszik. A regényekben nincs Mazins ház, a Horwood-ház pedig Ramsay jóvoltából a második regényben kihalt, és ő lett birtokaik örököse.
 • Jon állítása szerint, nagyjából két tucat nemesi ház található Északon. Ez nagyjából minden más régióra is igaz. A nemesi házak egyenesen a Nagy Házaknak tartoznak hűséggel, míg ők maguk számos kisebb háznak lehetnek a hűbérurai.
 • Az, hogy Kisujj ebben az epizódban Vakondvárosban találkozik Sansa Starkkal, hagy némi kivetnivalót maga után. Míg az előző részben Rovottkőn láthattuk, most már lényegében a Fal szomszédságában bukkan fel. Ez a távolság hatalmas (!), ráadásul a fő közlekedési útvonal, a királyi út, konkrétan a Boltonok uralta Deres falai mellett húzódik. Míg Sansának három epizódba került, mire elért Deresből a Fekete Várba, addig ennek az útnak a nagyjából háromszorosát tette meg Kisujj egy fél epizód alatt. 
 • Jon távozásával Eddison Tollett lesz a Fekete Vár új parancsnoka. Nem arról van szó, hogy szavazás nélkül, pusztán kijelöléssel továbbadható lenne a cím, hanem úgy, ahogy Aliser Thorne magához vette az irányítást Jeor Mormont halálát követően, úgy ideiglenesen Bánatos Edd lesz a vár élén.
 • Megtörténik a vas-szigeteki Királyválasztás. Az események jócskán eltérnek a könyvtől, de a végeredmény ugyanaz: Euron Greyjoy lesz Balon Greyjoy utóda.
 • Pilou Asbæk (Euron) egy interjúban elmondta, hogy Euron a sorozatban is birtokában van egy sárkányt irányítani képes kürtnek, de ez csak később kerül majd bemutatásra. A könyvben minden királyjelölt kincseket adományoz a választóknak. Amikor Euronra kerül a sor, az egyik embere megfúj egy hatalmas kürtöt, melynek hangjához nincs hasonlatos. A férfi belülről elég, és mindenki a mágikus hangszer hatása alá kerül lényegében. Euron azt állítja, hogy ez a kürt az ősi Valyriából származik, és a sárkányurak ezzel voltak képesek irányítani a szörnyetegeket.
 • A könyvekben nem Yara és Theon indul Daenerysért, hanem Balon fiatalabb öccse, Victarion Greyjoy, aki teljesen kimaradt a sorozatból.
 • A Tél Szelei című soron következő kötet egy ízelítő fejezetéből megtudjuk, hogy a színházi darab, melynek Arya a szemtanúja lesz a Véres Kéz címet viseli.
 • A sorozatban kicsit összemosták a szálakat: Arya a könyvben azért csatlakozik a színházhoz, hogy elsajátítsa más karakterek megformálását, fejlődjön a hazugságokban. Ekkor érkezik meg Harys Swift, a Lannisterek Pénzmestere. A sorozatban ezt a szerepet Mance Tyrell töltötte be az előző évadban. Arya ekkor öli meg Raffot (a sorozatban Meryn Trantot).
 • A színdarabban látható zenészeket az izlandi Of Monsters and Men indie-rock együttes tagjai formálták meg.
 • Megismerjük az Arcnélküli Emberek történelmét. Erről bővebben itt olvashatsz.
 • Daenerys megparancsolja Jorah Mormontnak, hogy találja meg a szürkehám orvosságát. A szürkehám valójában lassan ölő betegség, és több eset is bizonyítja, hogy gyógyítható, bár legtöbbször gyermekek esetében.
 • Az epizódban felbukkan Kinvara, egy vörös papnő, aki vagy valamilyen magas rangű papi tisztséget tölt be, maj ő maga a R’hllor főpapnője. Ha létezik is a könyvekben, még nem jelent meg.
 • A GeekHub magyar nyelvű térképét ezen a linken éritek el, a cikk alján.