• Bemutató: 2016. május 8.
 • Ebben a részben bukkan fel először: Ser Arthur Dayne, Ser Gerold Hightower, Howland Reed, Jon “Kishordó” Umber, a Dosh Khaleen főpapnője, Ornella
 • Halálesetek: Ser Arthur Dayne, Ser Gerold Hightower, Eddard Stark négy embere, Borzaskutya, Bowen Marsh, Othell Yarwyck, Alliser Thorne, Olly
 • A címről nem lehet egyértelműen eldönteni, hogy kire utal: lehet, hogy Havas Jonra, aki elhagyja az Éjjeli Őrséget, elképzelhető, hogy Daenerys Targaryenre, aki ígéretével ellentétben nem tért vissza a Dosh Khaleen tagjai közé Drogo halálát köveőten, de az is lehet, hogy Jon Umberre, aki megszegi a Starkoknak tett hűségesküjét azzal, hogy átáll a Boltonok oldalára.
 • Vaes Dothrak visszatér az openingbe. Braavos noha fontos szerepet játszik a részben nem jelenik meg, Pyke pedig látható, annak ellenére, hogy nem jelenik meg az epizódban.
 • Az epizód egyik kiemelkedő pillanata az Öröm Tornyánál történő leszámolás. Eddard Stark Robert Felkelését követően érkezik a Dorne határában található toronyhoz. A romos épületet maga Rhaegar Targaryen nevezte el az Öröm Tornyának, valószínűleg utalva a Lyanna Starkkal együtt töltött időre. A könyvben ezt az emléket már az első kötetben újraélhetjük, amikor Nedet letartóztatják és a Vörös Torony sötét celláiban visszaemlékezik rá. A regényben valójában három Királyi Testőr van a helyszínen és Nedet is hat szövetségese kíséri el: Arthur Dayne mellett, Gerold Hightower és Oswell Whent néz szembe, Ned Starkkal, Howland Reeddel, William Dustinnal, Ethan Gloverrel, Martyn Cassellel, Theo Wull-lal, és Mark Ryswellel.
 • Arthur Dayne a Dayne-ház legendás kardját a Hajnalt forgatja, és mint mindenkit, aki ezt a kardot használta, őt is a Hajnal Kardjának nevezték. A Királyerdei Testvériség leverése érdekében elnyerte a köznép támogatását, mert minden elvett élelemért fizetett, kéréseiket pedig továbbította II. Aerys Targaryen felé. A Testvériség elleni végső csata során megölte a Mosolygó Lovagot, majd ezt követően lovaggá ütötte Jaime Lannistert, aki nem sokkal később a Királyi Testőrség tagjává emeltek. Húga, Ashara Dayne és Eddard Stark között valamiféle románc bontakozott ki a harrenhali lovagi torna során. Elképzelhető, hogy Rhaegar segítségre volt, mikor megszöktette Lyannát. Ezt követően pedig kitört Robert Felkelése, melynek végén az Öröm Tornyánál ő is életét vesztette. Ő volt az adott kor legnagyobb harcosa. Arthur halálát követően, Eddard Csillagoromba lovagolt, hogy visszadja a legendás pengét, Hajnalt Ashara Dayne-nek. A nő fájdalmában levetette magát egy szikláról, és testét sosem találták meg. Arthur Dayne-ről már a negyedik évadban első epizódjában hallhatunk, amikor Joffrey belenéz a Királyi Testőrség tagjait számláló vaskos könyvbe.
 • A Királyi Testőrség mindig hét tagból áll össze. A könyvekben hárman voltak jelen az Öröm Tornyánál, hárman a Három folyónál vívott csatánál, míg Jaime Lannister Királyvárban maradt az Őrült Király mellett. A Három folyónál Jonothor Darry, és Lewyn Martell (Doran nagybátyja) meghalt, Barristan Selmy pedig súlyosan megsebesült. Az Öröm Tornyánál a fent említett három férfi szintén életét vesztette. Robert Felkelésének végére csupán Jaime Lannister és Barristan Selmy maradt életben közülük.
 • Megismerhetjük Howland Reedet is, Jojen és Meera édesapját, Zavarosrév urát.
 • Daniel Sackheim, rendező elárulta, hogy az Öröm Tornya jelenet elkészítésekor egyértelműen megidézi az 1968-as Volt egyszer egy vadnyugat című filmet, ez volt az ihletője. Ahelyett, hogy rögtön Eddard és Arthur párbeszédével nyitott volna, előkészítette a jelenetet: lovak közeledése, kardfenés, a sisak felhúzása, mint a nézők felcsigázása érdekében történt. Sackheim úgy érezte, hogy ez a már-már mitikusnak számító jelenet, megéri az előkészítést. Azt is elárulta, hogy azért nem készítették tejfehérre a legendás Hajnalt, mert nem lett volna elég idejük átadni a kard történetét. A hagyomány szerint a Dayne-ház őse egy hullócsillagot követve talált rá egy égből aláhulló kőzetre, melyből elkészítette a kardot. A becsapódás helyén pedig megépítette a ház székhelyét, Csillagorom várát. Megtudtuk tőle azt is, hogy azért döntöttek amellett, hogy Arthur két kardot is fogat a küzdelem során, mert már-már szuperképességgel akarták minden idők legjobb harcosát felruházni. Külön érdekesség, hogy Arthur Daye-ről először a Két kard című epizódban hallhatunk, most pedig valóban két karddal harcol.
 • Eddard Stark ezzel szemben nem a Stark-ház ősi kardját, Jeget forgatja. Maga George Martin árulta el, hogy Jég sokkal inkább a ceremoniális eseményekhez való inkább, nem harci kard.
 • Ned azt állítja, hogy “Rhaegar is a föld alatt van már”. Az ősi Targaryen hagyományoknak megfelelően a család tagjait elhamvasztották. A regényekből meg is tudjuk, hogy maga Barristan Selmy fordult Roberthez azzal a kéréssel, hogy hadd adják meg Rhaegarnak a megfelelő temetést, amit Robert engedélyezett is számára.
 • Jon feltámadásának jelenetéhez a rendező Caravaggio festőtől merített ihletett. Caravaggio festészetében nagyon erőteljesen jelen van az ún. chiaruscuro festési technika, mely a fény-árnyék kontrasztjára épül. Ha megnézzük a jelenetet, Jon hófehér teste egyrészt ellenpontozza a terem sötétségét, izmain pedig éles árnyékok, fehér és sárgás fényfoltok rajzolódnak ki.
 • Jon látszólag semmit sem tapasztalt a túlvilágról, és emlékei sem sérültek. Beric Dondarrion ezzel szemben azt mondja, hogy minden egyes feltámasztásnál emlékei elhalványulnak. 
 • Jont legalább hat ember ölte meg, most mégis csak négyüket végzi ki. Elképzelhető, hogy a másik kettő elmenekült, vagy korábban a vadak elleni harcban már életüket vesztették.
 • Tormund Jon férfiasságának méretével viccel. A könyvben sokkal többször utal saját, vagy mások “nagyságára”. Amikor a harmadik könyvben arra bíztatja Jont, hogy háljon Ygritte-tel, mert ha nem használja a rendszeresen a farkát, akkor összezsugorodik, és összeaszalódik.
 • Othel Yarwyck azt állítja, hogy anyja Fehérrévben lakik. Fehérrév Észak egyik legjelentősebb kikötője. A könyvben a Yarwyck-ház a Nyugatvidéken él, így elképzelhető, hogy az írók erről megfeledkeztek, vagy talán Othel anyja költözött át egy másik városba.
 • Óváros valóban az egyik leggyönyörűbb város Westeroson, ahogy Szegfű is említi. A várost még az Első Emberek emelték közel 6000 évvel ezelőtt, és Királyvárat követően a második legnagyobb város manapság.
 • Megtudjuk, hogy a Hárpia Fiait a korábbi rabszolgatartó-városok vezetői alapították (Yunkai és Astapor) Volantis támogatásával.
 • Ez az epizód megerősíti, hogy senkinek sincs kétsége afelől, hogy kit rejt a hatalmas lovag páncélja. Gregor Clegane a könyvben látszólag meghal, koponyáját Dorne-ba küldik engesztelésül Oberyn haláláért. A regényben Ser Robert Strongként mutatja be őt Qyburn, aki némasági fogadalmat tett, addig még bosszút nem áll Cersei ellenségein. A könyvben csak sejtik, hogy a monstrum, és csak céloznak személyazonosságára.
 • Olenna Tyrell valóban nem tagja a Kistanácsnak. Azonban a tanács bizonyos ügyek tárgyalása során külső tanácsadók segítségét kérheti.
 • Úgy látszik Doran halála, és az Ellaria által véghezvitt hatalomátvétel híre elterjedt, már Jaime is tisztában van az eseményekkel.
 • Osha és Rickon a harmadik évad óta először kerül képernyőre. Úgy tűnik, hogy terveik szerint valóban eljutottak Utolsó Menedékbe, az Umber-ház várába. A könyvekben, egy szemtanú beszámolója alapján úgy tűnik, hogy mind a ketten egy északi szigetre, Skagosra mentek. Davos Stannis parancsára a fiú keresésére indul, először Nővérfalvára kerül, majd onnan Fehérrévbe, ahol Wyman Manderly számol be neki a fiú hollétéről. Davos, hogy megnyerje a Manderly-házat Stannisnek, elindul a szigetre.
 • Az Umberek történetszála jelentős változáson ment keresztül a könyvhöz képest: Jon “Nagyhordó” Umber (akit az első évadban láthattunk) nem halt meg, hanem túszként tartják fogva a Vörös Nászt követően, fia és örököse, Jon “Kishordó” Umber azonban Robbot védve meghalt. Nagyhordó nagybátyja, Hother Umber összeáll ugyan a Boltonokkal, de nem azért, hogy Jon ellen vonuljon, hanem mert félti unokaöccse életét. Mors Umber, Hother fivére pedig Stannis oldalára áll, ő az, aki gyűlöli a vadakat, mert egyikük elrabolta a lányát, de sem Jon, sem a Starkok ellen nincsenek ellenérzései, továbbra is a család hűséges vazallusa.
 • Némi félreértésre adhat okozott Szegfű gyermekének kora, és a sorozatban eltelt idő. Az első három évadban nagyjából egy-egy évet ölelt fel a minden egyes évad, azonban a negyedik évadtól kezdve nem kaptunk semmiféle információt arra vonatkozóan, hogy mennyi idő telt el. Elképzelhető, hogy az események sűrűsége miatt az idő lassabban telik a képernyőn, de mint mondtam, erre nincs bizonyítékunk. Szegfű gyermeke a harmadik évadban született meg, ha továbbra is minden évad egy évet ölelne fel, ma már három év körüli fiúnak kellene lennie. Myrcella azt állítja az ötödik évadban, hogy már évek óta Dorne-ban él, ez lefedi azt a három évet, ami Királyvárból történő utazása óta eltelt. Egy másik közvetett, időre vonatkozó utalás Roose Bolton és Walda házassága. A Vörös Nászon azt állítja, hogy feleségül fogja venni Walder Frey egyik lányát (harmadik évad), majd később (ötödik évad) bejelentik, hogy Walda gyermeket vár, míg végül a hatodik évad elején világra hozza a gyermekét. Bár sem a házasságról, sem a megtermékenyülésről nincsenek pontos információink, a Vörös Nászt követően legalább kilenc hónapnak el kellett telnie. Szegfű fia nem sokkal a Vörös Nászt megelőzően született, így ha ezt vesszük figyelembe, legalább egy évesnek kell lennie.
 • George Martin sosem maga készítette a könyvekhez az illusztrációkat, így a címerállatokat sem. Amikor a sorozat elkezdődött, Jim Stanes grafikus feladata volt, hogy a középkori címerábrázolásokból kiindulva megtervezze a házak jelképeit. Ebben az epizódban, Howland Reed köpenyén felbukkan a ház címerét jelképező gyíkoroszlán. A kivitelezés egy az egyben megegyezik a Wiki of Ice and Fire oldalon található, egy rajongó által 2012-ben megtervezett, és a honlapra feltöltött gyíkoroszlánnal. Korábban pedig Lollys Stokeworth ruháját díszítő bárányos-serleges címer is hasonló eredetnek örvendezhetett. Úgy tűnik, hogy a sorozat produkciós csapata előszeretettel böngészi a Wiki of Ice and Fire oldalt, miközben a sorozat részleteiről információt kutatnak. Az oldal készítői azt állítják, hogy honlapjukra csak magas minőségű képek kerülhetnek fel, és sokan büszkék arra, hogy olykor magát a sorozatot is inspirálják. 
- NÉZZ KÖRÜL -