• Bemutató: 2016. május 01.
 • Ebben a részben bukkan fel először: Lyanna Stark, Harald Karstark, Euron Greyjoy, Hínárhajú Aeron Greyjoy, Bolton baba
 • Halálesetek: Roose Bolton, Walda Bolton, Bolton baba, Balon Greyjoy
 • Az epizód címe három karakterrel is összekapcsolható: Bran egy látomásában hazatér Deresbe, Theon úgy dönt, hogy visszatér Pyke-ra, valamint hosszú távollét után Euron Greyjoy is visszatér a Vas-szigetekre
 • Havas Jon visszatér az életbe Melisandre-nak köszönhetően. Elképzelhető, hogy rémfarkasához fűződő kapcsolata is közrejátszott a dologban. Ezzel Thoros és Qyburn mellett, Melisandre a harmadik karakterré válik, aki sikeresen visszahoz valakit a halálból (bár Qyburn módszere és eredménye eltér). Noha a vörös asszony jóval összetettebb szertartást végez, mint myri Thoros bármikor: megmosdatja a testet, levágja és eléget Jon haját, és elmormolja a szükséges valyr nyelvű imákat.
 • Jon testér összesen hét szúrt seb tarkítja, noha elméletileg csak hat szúrás érte.
 • Ezzel az epizóddal visszatér a Greyjoy-ház és a vas-szigeteki történetszál. A második évados bemutatkozásukat követően alig láttuk őket az elmúlt évadok során (Theont kivéve).
  • A negyedik regényben a Greyjoy-ház jelentős szerepet kapott: Asha (a sorozatban Yara) mellett Hínárhajú Aeron és Victarion Greyjoy is POV szereplővé válik. A regényben Balon Greyjoynak három életben maradt öccse volt.
  • Euron a legidősebb közülük. Miután elcsábította és megerőszakolta Victarion sófeleségét (melynek következtében Victarion az őt ért szégyen miatt, kénytelen volt megölni a nőt), Balon száműzte Euron, és megparancsolta neki, hogy nem térhet vissza a Vas-szigetekre. Euron ezt követően beutazta az Ismer Világot, amerre járt, arra fosztogatott. Eljutott Asshaiba, és még a Valyriát átszelő, elátkozott Füst-tengeren is átkelt. Azt állítja, hogy nemcsak sárkányokat megszelídítő kürtje van, hanem sárkánytojása is. Euront a könyvekben Varjúszeműnek nevezik, mert szemfedőt visel.
  • Victarion a harmad szülött fiú, karaktere a sorozatból teljesen kimaradt. Balon leghűségesebb öccse, miután Balon hatalomra került Victarion felismerte a benne rejlő nagyságot, és hűségesen követte őt. Részt vett fivére oldalán a Greyjoy Lázadásban. Miután Euron megerőszakolta és teherbe ejtette sófeleségét, megölte a nőt, hogy visszaállítsa tiszteletét az emberek között.
  • Aeron a legfiatalabb a Greyjoy fivérek közül. Kamaszkorát elérve folyamat részeges volt, táncolt, fuvolán játszott, és lovakon vágtatott. Senki sem vizelt messzebbre nála, éppen ezért nevezte el hajóját Aranyzivatarnak, Balon legnagyobb dühére. A Greyjoy Felkelés során a hajója elsüllyedt a Szép-sziget közelében. Aeront elkerülte a halál és partra vetődött és egy helyi halász Lannisrévbe vitte láncra verve. A Felkelés leverését követően visszatérhetett Pyke-ra. Később ismét hajótörést szenvedett egy viharban, de partra vetődött épségben. Halál közeli élménye hatására spirituális ébredés következett el benne, és a Vízbefúlt Isten papjává vált, elhagyva eddigi züllött életét. Azt követően ragadt rá a Hínárhajú név.
  • A Királyválasztásra Ó-Wyk szent szigetén kerül sor. A szent szigeten található a legendás szörny, Nagga hatalmas csontváza, amit a hagyományok szerint a Vas-szigetek első királya, a Szürke Király ölt meg. A jelöltek között ott van Gylbert Farwynd, Vasöntő Erik, Dunstan Drumm, Victarion Greyjoy, Asha/Yara Greyjoy és Euron Greyjoy is. Theon azonban nincs jelen, mert még Ramsay fogságában sínylődik. Aeron semmiképp sem szeretné, ha az istentelen Euron nyerné a választást, ezért mindent elkövet, hogy Victarion legyen a nyertes. Euron mesés kincsei és szónoklata azonban elvakítja az egybegyűlteket, az ő fejére kerül az uszadékfa korona. Ezt követően a Síkvidék ellen indítanak sikeres támadást, majd Euron megparancsolja Victarionnak, hogy hozza el neki Daenerys Targaryent Meereenből, mert feleségül kívánja venni. Victarion elindul az útra, de ígéretet tesz magának, hogy megbosszulja korábbi felesége halálát, és magának szerzi meg Daenerys kezét.
   - NÉZZ KÖRÜL -

   HBO látványterve a királyválasztáshoz, háttérben Naga bordái
 • Egy évad kihagyást követően Bran Stark és társai visszatérnek a képernyőre. A döntésnek kreatív oka volt: a fiú története nagyjából felölelte az eddig megjelent regények eseményeit, így kénytelenek voltak pihentetni.
 • Struan Rodgert a francia-svéd veterán színész Max von Sydow váltotta a Háromszemű Varjú szerepében.
 • A Deresben játszódó visszaemlékezésben láthatjuk, amint a gyermek Eddard Stark öccsével, Benjen Starkkal tanul vívni. A fiatal férfi, aki a gyermekeket tanítja azonban nem Brandon Stark, hanem Rodrik Cassel, Deres fegyvermestere, akit az első két évadban láthattunk. Leginkább a hosszú pofaszakálláról ismerhető fel. Ha figyelmesen megnézzük az őt alakító Fergus Leathemet, észrevehetjük, hogy nagyon hasonlít Daniel Portmanre, aki Podrick Payne-t alakítja. A valóságban Daniel Portman annak a Ron Donachie-nak a fia, aki a felnőtt Rodrikot alakította az első két évadban.
 • Megpillanthatjuk Lyanna Starkot is, aki fiús öltözékben vágtat végig az udvaron. Ez teljesen megfelel azoknak az információknak, melyeket a könyvekből ismerünk róla. Ő is, akárcsak Arya, inkább a lovaglásban, a fegyverforgatásban lelte meg örömét. Lyanna megemlíti, hogy Eddard hamarosan a Sasfészekbe utazik. A westerosi nemesség körében bevett szokás, hogy gyermekeiket egy bizonyos életkorban más, szövetséges nemesi családokhoz küldenek nevelkedni. Ez segít a fiúknak férfivé válni, megtapasztalhatják a világot, és lehetőséget teremt nekik, hogy életre szóló barátságot kössenek. Eddard Jon Arryn vendégszeretetét élvezhette gyermekként a Sasfészekben. Robert Baratheon barátságára is talált rá.
 • Megtudhatjuk, hogy Hodor eredeti neve Wylis volt, és ezt használta ő is, amikor még képes volt beszélni. Hodor eredeti neve a könyvekben “Walder” volt – de ahogy Asha és Robert Arryn nevét ezt is megváltoztatták a készítők, nehogy értelmezési nehézséget okozzon a nézőknek, összetévesztve őt Walder Frey-jel.
 • Öreg Nant is viszontláthatjuk az epizódban, bár ekkor még csak Nan-ként nevezték. Nan túlságosan is védi Hodort, mert két fia is Eddard oldalán harcolt Robert Felkelése során, és életüket veszítették, unokája pedig a Greyjoy Lázadás során halt meg, így Hodor az egyetlen élő rokona.
 • Az erdő gyermekeinek kinézetét jelentősen módosították a negyedik évad fináléjához képest. A mostani külső jóval közelebb áll a regényekben írtakhoz. Levél szerepét is újraosztották, most a japán származású Kae Alexander alakítja őt.
 • Roose Bolton meghal, saját fia Ramsay Bolton öli meg őt, aki attól fél, hogy most Roose-nak törvényes gyermeke születik új feleségétől, megfosztja őt az örökségétől. Halálát apja ellenségeire fogja. Vegyük észre, hogy Roose halálának körülményei nagyban felidézik Robb Stark megölésének pillanatát. Ugyanúgy balesetnek álcázva Ramsay megöli Kövér Waldát és újszülött gyermekét is. A Boltonok halála egyelőre még nem jelent meg a könyvekben, de feltételezhető, hogy a cselekményszál ugyan erre halad majd tovább az új regényben – ellentétben Dorne-nal.
 • A könyvekben elég elterjedt legenda az, hogy Harrenhal várán átok ül. Még Jaime és Kisujj, mindketten racionális és értelmes férfiak, utalnak az átokra. A Hoare-házat követően az összes tulajdonos, vagy várnagy meghalt vagy megölték: a Qoherys-ház, a Harroway-ház, a Towers-ház, a Strong-ház, a Lothston-ház és a Whent-ház egyaránt birtokolta a romos várat, majd így vagy úgy, de meghaltak. Később mindenkit, akinek köze volt Harrenhalhoz (Janos Slynt, Tywin Lannister, Amory Lorch, Vargo Hoat, a Hegy, de még Polliver) utolért a végzet. Roose Bolton egy ideig ugyancsak birtokba vette a várat, halála így alátámasztja az átok létezését. Ne feledjük, hogy a vár jelenlegi tulajdonosa Petyr Baelish…
 • Megismerjük Harald Karstarkot a Karstark-ház vezetőjét, akik akkor kapta meg az nagyúri rangot, mikor Rickard Karstarkot kivégezte Robb a harmadik évadban. Harald valószínűleg több karakter összemosásából született meg a sorozatban. Rickardnak a könyvekben három fia van, Harrion, Torrhen és Eddard. Utóbbi kettő meghalt a Suttogó-erdőben, Harrion pedig a Lannisterek fogságába esett, és nem tudni, hogy életben van-e még. A sorozatban ezzel ellentétben nem hoztak be még egy Eddard nevű karaktert, ezért a Suttogó-erdőben Harrion és Torrhen halt meg. A fiúk halála illetve fogságba kerülését követően Rickard nagybátyja Arnolf vette át Karhold vezetését, és ő az, aki szövetségre lép a Boltonokkal. Így úgy tűnik, hogy Arnolf és a könyv-Harrion karakterének vegyítésével alkották meg Harald szerepét.
 • Cersei megkérdezi Tomment, hogy milyen színű volt Myrcella halotti ruhája, vörös vagy arany? Ez egy utalás a jövedölésre, amit Cersei ifjúkorában kapott az eredei boszorkánytól. A nő megjövendölte, hogy mind a három gyermeke meg fog halni, és aranyszínű lesz a ruhájuk a ravatalon.
 • Varys megerősíti, hogy mind Yunkait, mind Astaport visszaszerezték maguknak a rabszolga-kereskedő mesterek. Yunkairól már a negyedik évadban értesültünk, Astaporban pedig egy Cleon nevű mészáros király döntötte meg a Daenerys által felállított tanácsot, és ragadta magához a hatalmat.
 • A könyvekben Quentyn Martell, Doran Martell idősebbik fia szabadítja ki a sárkányokat, nem Tyrion, bár ebben az akcióban életét is veszti, mert a sárkányok megégetik. A könyvekből azt is megtudhatjuk, hogy a sárkányok jóval intelligensebbek a kutyáknál, vagy a lovaknál, sőt egyes mesterek még azt is feltételezik, hogy az embereknél is okosabbak. Az is elhangzik egyszer, hogy a sárkányok nagyon kiszámíthatatlanok, és viselkedésük rejtélyes – mivel valamilyen szinten össze vannak kapcsolva a mágiával (a sárkányok megszületését követően pl. a Boszorkányuraknak erősebb lett a mágiája), ahogy a mágia, úgy a sárkányok is túlmutatnak az emberi felfogás határán.
 • A sárkányok úgy tűnik a regények alapján, hogy jobban érzik magukat olyan emberek körül, akinek Targaryen vér folyik az ereiben, tisztavérűek vagy fattyak körül egyaránt. Quentyn Martell vérében is van némi Targaryen vér, és ez ad neki bátorságot, hogy kiszabadítsa a sárkányokat – azonban tévedett. A sorozatban látható jelenet talán megerősítheti azt a rajongói teóriát, miszerint Tyrion nem Tywin gyermeke, hanem az Őrült Király és Joanna Lannister fattya. A Tűz és Jég Világa című könyvből megtudjuk, hogy H.u. 272-ben lovagi tornát rendeztek Aerys tízéves uralkodását megünneplendő. Az eseményre Királyvárba látogatott Joanna Lannister két gyermekével. A részeg király megkérdezte tőle: “Megviselte-e a szoptatás a melledet, mely oly nemes és büszke volt?” Alig egy évre rá, Joanna világra hozta Tyriont, és belehalt a szülésbe. Tyrion haja szőkébb, mint a Lannistereké, és a könyvben szemei felemás színűek. Apja a halála előtt, azt mondta neki, hogy “Nem vagy a fiam.” Ezek azok a pontok, melyek alapján sokan úgy feltételezik, hogy Tyrion vérében Targaryen vér csörgedezik. Talán ezért nem bántották a sárkányok?
 • Balon Greyjoy halálával az eredeti Öt Király Háborúja véget ért. Emlékezzünk arra, hogy Stannis a harmadik évadban véráldozatot mutatott be a trónbitorló Robb, Joffrey és Balon halálát kívánva. A könyvekben Balon közvetlenül Renly után hal meg, és halálakor Stannis még életben van. Egy erdei boszorkány álma alapján Balont egy Arcnélküli Férfi ölte meg, nem pedig Euron saját kezüleg. Balon halálát követő napon azonban megérkezett Euron Pyke-ra.
 • Elképzelhető, hogy nem véletlenül helyezték Balon halálát ebbe az epizódba. Davos korábban megjegyezte, hogy hiába halt meg két király, a harmadik haláláig Melisandre nem tudja bebizonyítani, hogy varázslata ténylegesen működik. Stannis halálát követően Melisandre saját maga is megrendül hitében és varázslatában. Vegyük észre, hogy az előző epizódban és a mostaniban meleg bundákba öltözik, holott korábban nyári ruhákban járta a Falat. Elképzelhető, hogy Balon halálával a nézőkre kacsintottak a készítők, mondván Melisandre hatalma nem szűnt meg, és Jon feltámadását véghez tudja vinni.
 • Észrevettük-e, hogy a sorozat minden évadában meghal legalább egy király: Robert Baratheon az első évadban, Renly Baratheon a másodikban, Robb Stark a harmadikban, Joffrey Baratheon a negyedikben, Mance Rayder és Stannis Baratheon az ötödikben, és most Balon Greyjoy a hatodikban.