• Bemutató: 2016. április 24.
 • Ebben a részben ismerjük meg: Caleotte mester, Akho, Qhono, Khal Moro, Khal Moro két felesége, Zanrush
 • Halálesetek: Areo Hotah, Doran Martell, Trystane Martell, Caleotte mester
 • Az epizód címe egyértelműen Melisandre-ra utal, akinek gúnyneve a vörös asszony, és ebben a részben kulcsinformációkat tudunk meg róla
 • David Benioff mutatott rá arra, hogy a George Martin a regényekben már utalt valamelyest Melisandre valódi korára, és a bűbájra, mellyel valód korát leplezi. A regényben a vörös asszony mondta, hogy megszámlálhatatlan éve űzi R’hllor mágiáját, és Davos úgy látja őt, mint aki természetellenes és mesterkélt külsővel rendelkeznek. A könyvben ráadásul egy hasonló varázslattal rejti el Mance Raydert az emberek elől, és helyette a Csontok Urát égetik el a máglyán. Melisandre úgy magyarázza el Jonnak a varázslatot, hogy a Fény Ura megadta neki a technikát, hogy a fény sugarait a kívánsága szerint szőhesse, azt láttatva másokkal, amit láttatni kíván. Így az ő mágiája nem hasonló az Arcnélküliek technikájára.
 • Melisandre a könyvekben és a szinte az egész sorozatban viseli rubintos nyakláncát, melynek a hatalmát köszönheti. A sorozatban azonban a Sokszavú poszáta című epizódban láthatjuk őt nyaklánc nélkül, miközben fürdőt vesz. Nem tudni, hogy ez egyfajta baki volt a forgatás során, vagy csak nem akarták, hogy az ékszer-kellék a víz hatására károsodjon. Mindenesetre nyaklánc nélkül is, tökéletes alakban láthattuk őt. Fennáll a lehetősége, hogy bizonyos ideig az ékszer nélkül is fenn tudja tartani a látszatot, és ebben az epizódban csak azért változik át, mert ő maga akarta látni magát ebben a formában.
 • George Martin nemcsak Benioffnak és Weissnek árulta el Melisandre titkát, hanem Carice van Houtennek is, hogy színészi játékát ezzel elősegítse.
 • Ha Melisandre valóban több száz éves, elképzelhető, hogy megélte Valyria pusztulását, és általa információkat fogunk kapni az eseményről.
 • Az utolsó jelenethez Carice van Houtent elmaszkírozták nyaktól felfelé, és az így létrejött arcvonásait helyezték digitálisan egy idős testdublőr arcának helyére.
 • Az epizód nem igazán magyarázza meg, hogy Theon és Sansa hogyan élték túl az esést Deres falairól. A könyvekben – ahol Sansa helyett Jeyne Poole lesz Ramsay felesége – a két karakter egy hatalmas hókupacon ért földet, ami visszafogta a zuhanást.
 • A negyedik évadban Brienne ígéretet tett Podricknak, hogy megtanítja kardot fordítani. Érdemes észrevenni, hogy Podrick most már önállóan is képes harcba bocsátkozni a Bolton katonák ellen. 
 • Miközben Arya koldul megpillanthatunk egy szögletes braavosi vasérmét, melyre a Titán alakját verték. Ezt a típusú érmét már a harmadik évadban láthattuk. Később a negyedik évadban a Vasbank által kiadott, és így az ő szimbólumát viselő kerek érme is felbukkan.
 • Ahhoz, hogy a vak Aryát eljátssza Maisie Williams egy 16 milliméter átmérőjű kontaktlencsét viselt, melyen keresztül valóban nem látott ki. Ezeket a lencséket, csak a közeli felvételekhez használták, a harcjelenetekhez azonban módosították a lencséket, és apró kis lyukakkal ellátott változatot kapott, hogy valamilyen szinten ki tudjon nézni rajtuk.
 • Varys és Tyrion azt feltételezi, hogy a Hárpia Fiainak kell lennie egyfajta vezetőjének, aki a Hárpia. Az a cselekményszál már az ötödik könyvben felbukkan, bár a Hárpia kilétére még ott sem derült fény. Több jelölt is eleget tehet ennek a szerepnek:
  • Sokan a Hatalmas Mestere közül, a Pahl-házat nevezik meg, mivel ők veszítettek a legtöbbet Daenerys hódítása során
  • Egy másik jelölt, maga Hizdahr zo Loraq, aki Daenerys bizalmába férkőzve próbálja megdönteni a hatalmát
  • Ugyancsak előfordulhat, hogy Galazza Galare a Hárpia, a Kegyek Templomának főpapnője
  • De az is elképzelhető, hogy a felszabadítottak közül töli be valaki a Hárpia szerepét
 • Daenerys felidézi Mirri Maz Duur jóslatát arról, hogy meddig nem lesz gyermeke. “Amikor a nap nyugaton kel fel és keleten nyugszik le – közölte Mirri Maz Duur. – Amikor a tengerek kiszáradnak és a hegyeket elfújja a szél, mint a falevelet. Amikor ismét fogansz és élő gyermeket szülsz. Akkor visszatér, addig nem.” A jóslat nagyon szimbolikus. Sokan úgy vélték, hogy ez csak egy jelképes átok Mirri Maz Duurtól, hogy Daeneryst a végső kétségbeesés szélére taszítsa. Azonban a Sárkányok Tánca kötet segít értelmezni a mondottakat. Figyelembe véve, hogy Quentyn Martell házának címerében a nap található, és karaktere Westerosról (nyugatról) elindulva a Rabszolga-öbölbe megy (kelet), ahol aztán életét veszt, később pedig, mikor Daenerys Drogon hátán elmenekült a meereeni arénából a Dothraki tenger mezején találta magát: „Az ősz ide is elért, és már a tél sem járhatott messze. A fű sokkal sápadtabb volt, mint amilyenre emlékezett, beteges színű, néhol már-már sárgába hajló. Nemsokára meg fog barnulni. A fű haldokolt.” Utalás lenne a kiszáradó tengerekre? A sárkánytűztől összeomlott meereeni piramisokat pedig hegyként is lehetne értelmezni? Amennyiben elfogadjuk ezeket, beláthatjuk, hogy a jóslat egy része már teljesült. Ez pedig egy gyermek születését vetíti előre, ami sejtéseim szerint majd a Drogo nevet fogja kapni, beteljesítve ezáltal a próféciát.
 • Érdemes megfigyelni, hogy Khal Moronak két felesége is van, hiszen a dothrakik a poligámiát gyakorolják. Khal Drogonak azonban Daeneryst megelőzően nem volt felesége.
 • Amikor Daenerys a dothrakik fogságába kerül, a katonák arról kezdenek beszélni, hogy milyen lehet vele szeretkezni. Ő azonban elég bölcs ahhoz, hogy addig ne fedje fel hogy érti a dothraki nyelvet, míg előnye nem származhat belőle. Ez némiképp reflektál a harmadik évados astapori eseményekre, ahol ugyancsak eltitkolta, hogy érti a valyr nyelvet.
 • A könyvekben Daenerys Khal Jhaqo khalasarjával találkozik, aki korábban Drogo egyik hadvezére volt. Morot csak Daenerys és Drogo esküvőjén láthattuk, valószínű a khal szövetségese volt.
 • Ez az első epizód, ahol Eddison Tollettet könyvbeli becenevén, Bánatos Eddként szólítják a sorozatban.
 • Ez az epizód igazolja, hogy Stannis veresége nem befolyásolta a Jon ellen elkövetett merényletet: teljes egészében Jon vad-barát politikája miatt történt. A könyvekben Ramsay Bolton egy levelet ír az Őrségnek, melyben támadással fenyegette meg őket, mire Jon meg akarta szegni a semlegességi fogadalmát, ki akart lovagolni, és meg akart vele vívni. Sok rajongó nem értette, hogy Jon megölése miért volt szükséges, miután már több ezer vadat átengedtek a Falon. Végül egy kisérő videóban Benioff és Weiss fejtette ki a gyilkosok indítékát, azonban a két készítő sincs közös állásponton, míg Weiss szerint Alliser Thorne pusztán a hatalom megragadása érdekében szúrt kést Jonba, addig a többiek a vadak felé táplált megértése miatt, addig Benioff nem lát mögé önző célokat, mindenki azt tette, amit a legjobbnak vélt az Őrségnek.
 • Jaime levelét a következő: “Myrcella hercegnő mérgezés következében meghalt az úton hazafelé. El(lariát) gyanúsítom / nem téged, de a nővérem háborút követel. Azt gyanítom, kétlem, hogy Ellaria feje ki(elégíti őt, de?) kezdetnek megteszi, az unokahúgaiddal együtt. A fiad nem maradhat Királyvárban, haza fogom küldeni, ugyanazzal a hajóval”
 • A sorozat drámaian átírta a dorne-i cselekményszálat, és ezzel nagyon sok könyvolvasónál vágták ki a biztosítékot. Nemcsak, hogy Doran Martell, Trystane Martell és Areo Hotah nem halt meg a regényekben, de más fontos könyv-szereplők (Arianne, Quentyn) meg sem jelennek a sorozatban. A könyvbeli dorne-i történetszálat korábbi epizódleírásokban már ismertettem, de röviden: Doran egy hosszan érlelt bosszút készül beteljesíteni nemsokára. Quentyn Martell egy Daenerys gyermekkorában aláírt szerződéssel utazik Meereenbe, hogy megkérje a Sárkányok Anyjának kezét, addig Arianne Myrcella megkoronázásával akar háborút kirobbantani Dorne és Királyvár között. Quentyn kérését Daenerys visszautasítja és nem sokra rá a vakmerő fiút megégetik a sárkányok egy félresikerült kiszabadítási kísérlet során, addig Arianne terve is dugába dől, ráadásul Mrycella komolyan megsérül az akció során. Doran csak ezt követően avatja be a Homokkígyókat és Ariannét a tervébe: beszél nekik a házassági szerződésről, és négyüknek fontos feladatot szán: Homok Obara elkíséri a Királyi Testőrt, Balon Swannt, hogy elfogja Gerold Dayne-t, akit Myrcella megvádolt az őt ért támadással; Homok Nymeria a Kistanácsba fogja betölteni a Oberyn helyét; Homok Tyene pedig a Főveréb közelébe férkőzik septaként, míg Arianne az ifjú Griff nyomába ered, hogy kiderítse igaz-e a hír róla.
 • Doran és Trystane halálával a Martell-ház kipusztult a sorozatban.
 • Bár az epizódból nem derül ki teljesen, Trystane hajója Királyvár kikötőjében állomásozik. Cersei megtiltotta neki, hogy belépjen a városba, míg Trystane nem hajlandó elhagyni Királyvárat, míg le nem rótta kegyeletét Myrcella temetésén. A következő epizódban Tommen azzal vádolja meg Cerseit, hogy ő tehet a fiú haláláról, ezek szerint a Homokkígyók nem véletlenül vártak eddig a pontig, hogy a gyanút a királynőre tereljék.
 • Trystane meggyilkolása, mintha felidézné a Martell-ház címerét, a napkorongon (Trystane napfénytől megvilágított fürtjei) átdöfő lándzsát.