• Bemutató: 2015. június 14.
 • Ebben a részben bukkan fel először: Gordy, Simpson
 • Halálesetek: Stannis Baratheon, Selyse Baratheon, Myrcella Baratheon, Gordy, Simpson, Meryn Trant, Havas Jon
 • Az epizód címe az Anyára utal, a Hét Hitének egyik isteni aspektusára, aki a kegyelmet, a megbánást szimbolizálja. Amennyiben bárki a Hét által kerülne törvény elé, bűnbeismerés és bűnbánás esetén kérheti az Anya kegyelmét. A Hét Hitéről, és a Hét istenről itt olvashatsz bővebben.
 • Az ötödik évad fináléja megdöntött, minden addigi nézetségi rekordot: 8,11 millióan nézték a közvetlen sugárzást.
 • A könyvben Qyburn egy Ser Robert Strong nevű lovagot mutat be a Királyi Testőrség új tagjaként, akit korábban nem ismert senki. A HBO nézők számára készített útmutatója egyértelműen Gregor Clegane-ként ismerteti a férfit. A könyvekben ez nem annyira egyértelmű: kinyilvánították Gregor halálát, és egy hatalmas koponyát – ami feltételezhetően csak a legmagasabb férfihez tartozhatott – elküldték Dorne-ba, Doran Martellnek. A regény kései szakaszában több karakter (Cersei és Kevan) gyanítja, hogy a Hegy tért vissza egyenesen a halálból
 • Ian Beattle (Meryn Trant) már akkor gyanította, hogy Arya meg fogja ölni őt, amikor megkapta a negyedik epizód forgatókönyvét, és megtudta, hogy Meryn Braavosba utazik.
 • Meryn Trant szexuális szokásairól a könyvekből nem derül ki semmi. A regényben Gregor Clegane egy korábbi embere, Raff kíséri el a Pénzmestert Braavosba. Róla már tudható, hogy a fiatal lányok feleltek meg az ízlésének. Mivel azonban Raff a sorozatban nem bukkant fel, így Meryn nemcsak a szerepét, de a szokásait is átvette. Ez viszont új értelmezésbe emeli azt a jelenetet, amikor a második évadban megveri Sansát Joffrey parancsára.
 • A könyvben az Arcnélküli Emberek maszkjai a halottak tartósított bőréből készül, és nem lehet egyszerűen csak felhúzni, hanem komoly vérmágia áll az arccsere mögött. Ennek során kis vágásokat ejtenek a Sokarcú Isten szolgálójának arcán, ráhelyezik a bőrt, és a frissen serkenő vér átjárja a halott arcot a mágia segítségével. A procedúra során az illető gyakran éli át az elhunyt emlékeit, légszomj gyötörheti.
 • Nem lehet eldönteni, hogy valóban az az ember hal meg a Fekete és Fehér Házában, aki az évad során Jaqen bőrébe bújva felkészítette Aryát, vagy egy másik Arcnélküli, aki csak az adott jelenetben viselte Jaqen arcát.
 • A könyvben nem Jaqennek találkozik Arya Braavosban, hanem egy Kedves Ember nevet viselő illetővel. A könyvek elégen erősen utalnak arra, hogy miután a harrenhali Jaqen elköszönt Aryától Óvárosba vette az irányt, hogy beépüljön a mesterek rendjébe. A célja egyelőre nem ismeretes.
 • Meryn Trant burtális halálát Quentin Tarentino filmjei ihlették.
 • Azt a jelenetet nagyon bonyolult volt felvenni, amikor Arya különböző maszkokat “tép le” a halott Jaqenről, míg végül a saját arcát pillantja meg. Jaqen csuklyáját dróttal biztosították, és minden új színésznek bele kellett feküdnie a padlón heverő ruhába. Maisie Williams pedig olyan mozdulatot tett, mintha lerántaná az újabb maszkot. Ekkor új színész váltotta a földön fekvőt és ezt ment végig, míg végül magának Maisienek kellett elfoglalni a helyet, miközben rá egy testdublőr ült és játszotta Arya szerepét.
 • Maisie Williams kénytelen volt egy 16 milliméter átmérőjű kontaktlencsét viselni, hogy szemei a vakok fehér, élettelen szemét idézzék. A lencse valóban korlátozta a látását, így nem kellett színlelnie, hogy nem lát.
 • A könyvekből megtudjuk, hogy Daenerys Targaryen felismeri az őt fogságba ejtő khalasart. A vezetőjük Khal Jhaqo, Drogo korábbi hadvezére, aki elárulta őt Drogo halálát követően. Jhaqo volt az, aki visszaküldte Rakharo levágott fejét a második évad elején.
 • Tyrion Lannister először szólal meg nemes valyr nyelven. Korábban a harmadik epizódban már megtudtuk, hogy érti a nyelvet, amikor a Vörös Papnő szónoklatát hallgatta Volantisban, de beszélni még nem hallottuk. A nemes valyr nyelv körülbelül olyan, mint a mi világunkban a latin a középkorban: az egykor hatalmas birodalom nyelve leginkább csak a papi testületek révén marad fent. Tyrion egy nemes úr gyermekeként értelemszerűen kitűnő nevelést kapott.
 • Myrcella Baratheon a könyvekben (még) nem halt meg. Amikor legutóbb hallottunk felőle Homok Nymeria oldalán indult el Királyvárba, szárazföldi úton (Jaime alapvetően nem is jelenik meg Dorne-ban). Ellenben ismerjük Maggy, az erdei boszorkány próféciáját, miszerint Cersei összes gyermeke meg fog halni. Hozzá kell tennünk azt is, hogy Ellaria a könyvekben a békét szorgalmazza, még Oberyn halálát követően is. Arianne és a Homokkígyók azok, akik a háború pártján állnak.
 • Ne feledjük, hogy a hosszú búcsú elnevezésű méreg ellenszerét Bronnon próbálták ki néhány résszel korábban.
 • A keszkenőt, amit Ellaria a kikötőn elhajít számítógépes trükkel tudták megoldani, mert a valódi szövetnek nem sikerült ilyen látványosan ellibbenni.
 • Nem tudni, hogy Myrcella a könyvekben is tisztában van biológiai apja valódi kilétéről. Másrészről viszont többen úgy mondják, hogy ő Cersei gyermekei közül a legokosabb (úgy, ahogy Tywin gyermekei közül Tyrion volt, aki a híres Lannister intelligenciát igazából örökölte).
 • Nell Tiger Free egy interjúban elmondta, hogy Myrcella halála eredetileg sokkal durvább lett volna. A méreg hatása annyira erőteljes lett volna, hogy Myrcella szöveteket köhögött volna fel, ami a színésznő szerint az agya lett volna. Összezúzott banánt és művért adtak neki a hatás érdekében. Végül a producerek úgy döntöttek, hogy ennél szebb halált adnak ennek az édes karakternek. Beth Elderkin az Io9 honlaptól azonban felvetette, ha ez valóban így lenne, akkor Shireen Baratheon, Westeros legszerethetőbb karaktere, miért a legburtálisabb módon halt meg?
 • Az epizódban látható halálesetek (+Shireen) közül egyedül Havas Jon halála történt meg a könyvekben eddig
 • Stannis halálával a Baratheon-ház lényegében kihalt. Természetesen Tomment továbbra is Robert fiaként ismerik el, és Robernek számos törvénytelen fattya is él. De Myrcella halálával Tommen marad az egyetlen élő “Baratheon”.
 • Deres Csatája során úgy tűnik, hogy Stannisnek nagyjából 1300 embere van, míg a Bolton seregek 2000 főt számlál. Azért tűnik nagyobbnak, mert lovakon vágtatnak.
 • Havas Jon halála Julius Caesar meggyilkolását idézheti fel bennünk. Ebben az értelmezésben Olly, akár Brutus is lehetne.
 • George Martint Jane Shore, IV. Edward angol király szeretője, és a vele történtek ihlették meg Cersei meztelen büntetése esetén. Miután IV. Edward meghalt, fivére III. Richard magához ragadta a trónt unokaöccsei elől. Mélységesen megvetette Jane-t, ezért letartóztatta és egy megváltó sétára kényszerítette, ami a bujálkodás bevett büntetése volt akkoriban. Jane Shore azonban nem meztelenül tette meg az utat Londonban, hanem csak mezítláb volt, és egyedül alsóruházatát viselhette, ami a kor erkölcsi normái szerint egyelő volt a ruhátlan megjelenéssel.
 • A készítők már az első epizód óta figyeltek arra, hogy Cerseinek ne legyen meztelen jelenete, hogy a sétának komolyabb jelentősége legyen. 
 • A sorozatban nem kapunk elegendő magyarázatot, de Cersei megemlíti Stannis Baratheont a Főverébnek. A Főveréb rájön, ha Cerseit és a Lannistereket megfosztják a jogaikatól, akkor Stannisnek egyenes lesz az útja a Vastrónra, holott ő egy pogány istent, a Fény Urát tisztel. Ezért nem akarnak teljes egészében megszabadulni a Lannister-háztól, csak megfosztani őket a hatalmuktól és kontroll alá vonni őket. Ha Cerseit végigparádéztatják az utcákon meztelenül, akkor a város lakosai ezt követően megvetik majd őt, nem félnek többé tőle
 • A büntetés sétája nem áll távol a Lannister-háztól: Tywin apja, Tytos Lannister egy gyenge akaratú ember volt, aki csaknem tönkre tette a házát. Miután Tywin anyja meghalt, az apja egy közrendű származású szeretőt vett maga mellé, aki idővel átvette az irányítást Tytos felett. Amikor Tytos meghalt idős korában az úri cím Tywinhoz került, aki levetkőztette a nőt, megfosztotta drága ékszereitől, és arra kényszerítette, hogy meztelenül végigmenjen Lannisrév utcáin
 • Lena Headey (Cersei) parókát visel Cersei szerepében. Ezek a parókák valódi emberi hajból készülnek, és akár 7.000 dollárba is kerülhetnek. Nem tudni, hogy vajon az eredeti parókát vágták le, vagy csak egy “helyettes” parókát.
 • Lena Headeyt valójában nem láthatjuk meztelenül a vezeklés során: Rebecca Van Cleaves volt a testdublőre, és Lena fejét, arcát, digitálisan illesztették rá. A producerek több, mint 1000 nőből választották ki azt a hetet, akinek testalakat, magassága nagyjából megfelelt Headey paramétereinek, végül Rebeccára esett a választásuk. Lena jelen volt Rebecca jelenetének felvételekor, és érzelmi impulzusokkal segítette a színésznőt.
 • Sokáig nem lehetett tudni, hogy Lena Headey miért nem vállalta be a jelenetet, hiszen korábbi filmekben már látható meztelenül (pl. 300). A színésznő csak annyit nyilatkozott, hogy “több okból kifolyólag” nem tudta elvállalni. Végül az Entertainment Weeklynek adott interjúban árulta el, hogy őt nem zavarja a meztelenkedés kamera előtt. Azonban Cersei egy olyan mértékű lelki krízist él át a jelenetben, hogy attól félt, saját meztelensége fölötti aggodalom meggátolta volna abban, hogy hitelesen alakítsa a karakterét. Ne feledjük, rengeteg statiszta között vették fel a jelenetet a nyílt utcán.