• Bemutató: 2015. június 7.
 • Ebben a részben bukkan fel először: Brusco, braavosi madame, Brea, Anara, Aya
 • Halálesetek: Shireen Baratheon, Hizdahr zo Loraq, dothraki verem harcos, norvosi verem harcos, braavosi verem harcos, verem harcos
 • A cím egyrészt utalhat A Tűz és Jég dala regénysorozat ötödik kötetére a Sárkányok Táncára (Dance with Dragons), illetve utalhat a Targaryen-házban kitört polgárháborúra is, ami magyarul ugyancsak a Sárkányok Tánca nevet viseli, de angolban kicsit más jelentésárnyalattal bír: Dance of the Dragons. A polgárháborúról részletesebben itt és itt olvashatsz.
 • A Sárkányok Tánca polgárháború egyike azon történeteknek, melyek nagy eséllyel kerülhetnek a közeljövőben az HBO képernyőjére.
 • Daznak Nagy Vermében játszódó jeleneteket a spanyolországi Osunában található Plaza de Toros-ban vették fel, mely a mai napig bikaviadalok színteréül szolgál. A teljes jelenet felvétele 12 napos forgatást jelentett, és több mint 1000 statisztát vontak be. Őket később digitálisan sokszorozták, hogy a tömeg nagyobbnak tűnjön.
 • Érdemes megfigyelni, hogy nem mindegyik hárpiaszobrot döntöttek le Meereenben Daenerys parancsára, hiszen ezek közül sokan tartóoszlopként is funkcionálnak. A küzdőverem külső falán is látható egy szobor, melynek arcát összezúzták.
 • Az egész sorozatban ez az ötödik epizód, melyben Királyvár nem tűnik fel egyáltalán.
 • Shireen Baratheon az legfrissebb regényben még életben van. Jelenleg Melisandre és Selyse társaságában a Fekete Várban található. David Benioff és D.B. Weiss elmondása alapján, azonban George Martin is hasonló sorsot szán a kislánynak valamelyik utolsó két kötetben, csak a “körítés lesz más”. A lány halála az első komolyabb spoiler volt a könyvet már olvasó nézők számára.
 • A könyvben Melisandre még továbbra is előszeretettel hangoztatja a királyi vér feláldozását. Éppen ezért küldi el Jon Aemon mestert Óvárosba, mert félti. A regényben Mance Raydernek volt egy felesége, Dalla, akitől született egy fia. Dalla belehalt a szülésbe, ezért leginkább Szegfű gondoskodik a gyermekről. Mivel lényegében ez a fiú is királyi vér, ezért Jon megparancsolja Szegfűnek, hogy Mance fiát vigye magával Óvárosba, és saját gyermekét hagyja a Fekete Várban. Többen úgy vélik, hogy Shireen áldozata a könyvekben nagyobb cél érdekében fog bekövetkezni. Próbálok nem spoileresen írni, hátha van olyan néző, aki csak most látja az aktuális epizódokat. Elképzelhető, hogy egy jelentős haláleset megakadályozása érdekében hal meg a kislány, vagy esetleg a Mások ellen vívott nagy csatában. A legendás Azor Ahai úgy hozta létre lángoló kardját, hogy felesége tiszta szívébe döfte az izzó acélt, és vérével edzette azt. Kerry Ingramot (Shireen) eleinte csak egyetlen évadra szerződtették. A készítők később azt mondták, hogy annyira elégedettek voltak a színészi játékával, hogy további két évadra szerződtették. Nem tudni, hogy vajon Martin időközben elárulta-e nekik Shireen sorsát, vagy sem. Shireen halála egyébként a görög mitológiában ismert Iphigeneia feláldozását visszhangozza. A trójai háború előtt a görög flotta szélcsend miatt Aulisban ragadt. A görög pap, Kalchas azt jövendölte, hogy csak Agamemnón király lányának feláldozásával kapnak ismét kedvező szelet. Agamemnón csak görög kapitányai nyomására tett eleget az áldozatnak. Iphigeneiát azzal a hazugsággal csalták Aulisba, hogy férjhez megy Achilleushoz, és egészen az utolsó pillanatig nem volt tisztában végzetével.
 • Kerry Ingram megtarthatta a szarvas figurát, amit Davos faragott neki.
 • Jon és a vadak meglepő módon a Fal északi oldalán jelennek meg. Mivel hajóval menekültek el Rideghonból, a logikus útvonal az lett volna, ha elhajóznak a Tengermelléki Keleti Őrségbe (az Őrség egyetlen kikötőjébe), onnan pedig a Fal biztonságosabb, déli oldalán közelítik meg a Fekete Őrséget. Nincs magyarázat erre a sorozaton belül. Persze jól néz ki, hogy Alliser Thorne elidőzik a gondolattal, hogy átengedi a vadakat és Jont a kapu alatt… de ez úgy érzem nem elég. Úgy tudni, hogy a Rideghonos jeleneteket többször is újra írták és csak az előkészületek kései szakaszában döntöttek úgy, hogy megjelenítik a harcot: az egyik elképzelhető magyarázat, hogy a könyvek alapján akartak haladni, ahol nem láthatjuk a rideghoni mészárlást, mert Jon nem vesz részt benne. Ellenben az egyességet elfogadó vadak valóban a Fal északi oldalán jelennek meg, s miután átadják az Őrségnek túszaikat és értékeiket, átengedik őket a Falon. A másik magyarázat, hogy a készítők csak nagyon későn döntötték el, hogy a rideghoni mészárlás megjelenjen a sorozatban. Így kénytelenek voltak a forgatókönyv ide vonatkozó részeit átdolgozni. Elképzelhető, hogy az eredeti forgatókönyv alapján, Jon nem ment volna Rideghonba, csak a Kísértetjárta-erdőből szedte volna össze Tormund segítségével a vadakat.
 • Doran Martell és Jaime beszélgetését a sevillai Alcázarban vették fel, ami egy középkori iszlám király palota, és az UNESCO Világörökség része. A helyszínt csak nagyon ritkán bocsátják szabadon filmeseknek.
 • A beszélgetés megerősíti Oberyn Martell korábbi állítását, miszerint Homok Ellariától négy gyermeke született, így összesen nyolc törvénytelen lánya van. A könyvekben Elia, Obella, Dorea és Loreza egytől egyig apró gyermekek csupán, és nincs nagy hatásuk a narratívára egyelőre. A sorozatban Tyene Ellaria gyermeke, így úgy tűnik karakterében összemosták a könyv-Tyene és könyv-Elia szerepeket: Tyene a könyvekben a mérgek jó ismerője, Elia pedig Oberyn és Ellaria legidősebb lánya, és ezt a státuszt örökölte a sorozat-Tyene.
 • Doran erősen utal arra, hogy Trystane-nek meg kell tanulnia uralkodni, így a sorozatban őt tették meg örökösévé. A könyvekben van másik két idősebb gyermeke: Arianne, a trónörökös és Quentyn, aki Daenerys keresésére indul.
 • A kézcsapkodós játék, amit Nymeria és Tyene játszanak a cellában, valójában egy utalás egy stábon belüli poénra. Egy alkalommal David Benioff lerészegedett, és Jason Momoával (Khal Drogo) kezdett bolondozni, végül kihívta egy ilyen kézcsapkodós játékra, amiben Jason nagyon ügyes volt. Gondolom nem kell emlékeztetni senki, hogy Momoa egy hatalmas, erős férfi, és Benioff a játékban természetesen alul maradt. Amikor Benioff hazaért, és viszonylag kijózanodott ráébredt, hogy eltörött a keze. Innen származott az a pletyka, hogy mikor Momoa rájött, hogy Drogo meg fog halni, annyira dühös lett, hogy eltörte Benioff kezét.
 • Hizdahr zo Loraq a könyvben még életben van, és még nem derült ki róla, hogy ő lenne a Hárpiai Fiainak vezetője
 • Daenerys a könyvben rájön, hogy mennyire nehezebb egy sárkányt meglovagolni, mint egy lovat. Mivel a lovak alapvetően békés, legelésző állatok, kiszolgáltatva a ragadozóknak, ezért minden veszélytől (pl. ostor) ösztönösen az ellenkező irányba fordulnak. A sárkány ezzel szemben maga a ragadozó, az őt ért támadásra pedig támadással felel.
 • Történt egy kisebb nyelvészeti baki a küzdővermes jelenetnél, amikor Daenerys megparancsolja Drogonnak, hogy repüljön. A felirat alapján azt mondja neki, hogy “valahd”, bár a színésznő szájmozgása alapján, úgy tűnik csak annyit mond “fly”, annak ellenére, hogy a sárkányok csak a valyr nyelven elhangzó parancsokat értik (lásd “dracharys”)  David J. Petrson, a sorozat nyelvésze, elmagyarázta, hogy a forgatás során a Emilia Clarke valóban tévedésből az angol kifejezést használta, holott valyr nyelven a “soves” állt a forgatókönyvben. Amikor hónapokkal később kiszúrták a hibát David segítségét kérték. Azonban a kamera teljes egészében Clarke arcát mutatja, nem tudták az egy szótagos “fly” helyére beszinkronizálni a “soves” kifejezést. A “valad” (így h nélkül) egy dothraki parancs, nagyjából a “gyí” megfelelője. Peterson azt is elárulta, hogy a nyelvi útmutatóban a “frakhas valad” kifejezés adta meg segítségül, ami nagyjából annyit tesz, hogy “érintsd meg a horizontot”, de mivel a lovas parancsszavak is az egyszerűségre törekednek, azért ezt is lerövidítették valadra, horizontra.
 • A könyvekben a Pénzmester, Harys Swift látogat Braavosba, és nem Mace Tyrell. Az ő kísérője pedig nem Meryn Trant, hanem egy Raff nevű férfi, aki korábban Cregor Clegane szolgálatában állt Harrenhalban. Raff és Ser Herys nem jelenik meg a sorozatban, azért logikus volt, hogy Mace utazzon a Vasbankba, és az a Testőr kísérje el, aki Syrio Forel halála miatt Arya listáján szerepel. Raff a könyvekben valóban a kiskorú lányokat részesíti előnyben.
 • Maisei Williams komoly leckéket kapott az osztrigák felnyitásából, és mivel ezek a kagylófélék nagyon élesek tudnak lenni, az általa hordott kesztyűknek szerepe is van a kezeinek megóvásában. A sovány férfit alakító színész vegetáriánus, ezért nem evett osztrigát, így gombával helyettesítették az állat húsát.
 • A braavosi Vasbank külső jeleneteihez egy helyi templom előtti teret vettek igénybe. A stáb nem kapott sajnos engedélyt, hogy belépjenek a szentélybe, ezért van az, hogy nem láthatjuk, hogy Tycho Nestoris, Mace Tyrell és Meryn Trant ténylegesen be- vagy kilépne az ajtón.
 • A bordély kidobója a Brusco nevet viseli. Brusco a könyvekben egy halárus volt, akihez Arya elszegődött kagylókat árulni a Kedves Ember/Jaqen parancsára.
 • A Tűz és Jég Dala könyvekben nem létezik III. Maegor király, aki Mace leírása alapján, meg akarta büntetni a kamatszedést a Hét Királyságban. Egyetlen Maegor király volt, Hódító Aegon második fia, aki kegyetlenkedései miatt kiérdemelte a Kegyetlen Maegor nevet. Róla bővebben itt olvashatsz. Elképzelhető, hogy csak egy forgatókönyvbeli bakiról van szó, vagy esetleg a színész tévesztette el a szöveget. Az is lehet, hogy a készítő direkt hibáztak, hogy megmutassák Mace egy viszonylag ostoba ember.
 • Érdemes megfigyelni, hogy a küzdőveremben számos kultúra harcosa képviselteti magát. Mormont először egy norvosipappal harcol, aki hosszú csatabárdot forgat, majd egy Syriohoz hasonló braavosi vízitáncossal, később pedig egy dothraki harcossal. Norvosból származik Areo Hotah is Doran Martell testőre. Úgy tűnik a sorozatban Norvost fekete bőrűek lakják.
 • A rész két Emmy-díjat nyert 2015-ben: speciális effektusok, vágás.