• Bemutató: 2015. május 24.
 • Ebben a részben bukkan fel először: Erryk és Arryk, Brent, Derek, Yezzan zo Qaggaz, septa Unella
 • Halálesetek: Aemon mester, idős deresi szolga
 • Az epizód címe egyrész utal Tyrionra, hiszen ő Jorah Mormont ajándéka Daenerys számára, de másrész utalhat Lancel testvérre is (“jóképű fiatalember”), aki Kisujj ajándéka volt Olenna Tyrellnek. A magyar fordításban két címe is van az epizódnak, egyrészt Az ajándék, másrészt Az Adomány, ami kicsit szerencsétlen fordítás, mert a Falhoz tartozó területeket nevezik így Westeros világában.
 • Ezzel az epizóddal Tyrion Lannister története hivatalosan is túllépte a regényekből már ismert cselekményt. Az utolsó megjelent kötetben Tyrion Daznak Nagy Vermében ugyan megpillantotta Daeneryst az emelvényen, de szemtől szemben még nem találkoztak. Tyrion, Mormont és egy Krajcár nevű törpelány együtt kerül Yezzan zo Qaggaz tulajdonába. A kövér yunkaii Bölcs Mester előszeretettel vásárol különleges rabszolgákat (pl. hermaphrodita, törpe). Yezzan azonban megfertőződik a Meereen előtti táborban kitörő vérhassal, így Tyrionék megszöknek, mielőtt gazdájukkal együtt eltemetik őket. Ezt követően csatlakoznak a Daeneryst eláruló Második Fiak zsoldoshadsereghez.
 • David Benioff a sorozat egyik fő alkotója így nyilatkozott: “Teljesen logikus lépés volt [hogy előrehozzák Daenerys és Tyrion találkozását], mert azt akartuk, hogy megtörténjen. Ők ketten a sorozat legjobb karakterei. Az, hogy nem találkoznak sokkal frusztrálóbb lett volna, mint az, hogy ilyen közel kerülnek egymáshoz ebben az évadban. Ráadásul, viszonylag gyors tempót diktálunk magunknak. Nem akarunk egy tíz évre nyúló könyvadaptációt készíteni, s nem akarunk kilenc éveset sem csinálni. Nem töltünk majd négy évadot Meereenben, így itt volt az ideje, hogy ők ketten találkozzanak. Nem tudom jobban megmagyarázni, csak annyival, hogy így láttuk jónak. Varys küldetésre küldte Tyriont az évad elején, és ez a küldetés Meereenben véget ér… Természetesen lesznek rajongók, akik szentségtörésnek fogják mindezt gondolni, de nem tehetjük meg, hogy nem lépünk meg bizonyos lépéseket, mert félünk a reakcióiktól. Én úgy gondolom, hogy mindig azt tettük, ami a sorozat érdekeit a leginkább szolgálja, és csak remélem, hogy a legtöbb néző ezzel egyetért.”
 • Daenerys és Daario megjegyzik, hogy a nő belső és külső ellenségekkel is szembenéz. A könyvekben ez jobban ki van élezve. Miután elfoglalták Meereent, Bölcs Mesterei visszaszerezték Yunkait. Meereen elfoglalásával, azonban Daenerys gátat szabott a nemzetközi rabszolga-kereskedelemnek, mert a város a legfontosabb lüktető ere volt a cserének. Ezért a Bölcs Mesterek zsoldos hadseregeket béreltek és Meerreen ellen vonultak, közben Astapor és Yunkai menekültjei is megjelentek a város előtt, de a vérhas miatt nem léphettek be. Ezzel párhuzamosan Quentyn Martell (Doran Martell fia, aki a sorozatban kimaradt), Victarion Greyjoy (Balon fivére, akinek szerepét Yara és Theon veszi át a sorozatban), Tyrion, valamint egy Marwyn nevű óvárosi mester is Daenerys kegyeire pályázik, vagy a segítségére siet.
 • Amikor Malko bemutatja Jorah Mormont az árverésen néhány tényt elferdít, hogy fényezze portékáját: westerosi lovag, aki Robert Baratheon mellett harcolt (ezt igaz), majd azzal folytatja, hogy ő volt az első, aki Spyke ostrománál először behatolt a várba, lángoló kardot forgatva. Egyrészt Pyke nevét eltéveszti, másrészt a lángoló kard és az elsőként történő berontás myri Thoros nevéhez fűzödik. Ezt követően azt állítja, hogy magát Khal Drogot ölte meg párharc során, de az előző részben Jorah maga mondta, hogy Dorgo vérlovasát, Qothot ölte meg.
 • A küzdővermes jelenet felvétele során Iain Glen (Jorah) megvágta a bal szemének környékét. Ahelyett, hogy beleírták volna a forgatókönyvbe, a hetedik és nyolcadik epizódokhoz digitálisan tüntették el a sebet.
 • Aemon mester halálával Daenerys válik az utolsó élő Targaryenné, legalábbis a sorozatban.
 • Aemon mester halála az első olyan haláleset a sorozatban, ami nem erőszakos, hanem végelgyengülés következtében történik meg. Noha Hoster Tully, Catelyn apja is öregsége miatt halt meg, halálát, sőt karakterét nem mutatták a sorozatban. Aemon halála a könyvben máshogy történik: Jon elküldi őt Sammel és Szegfűvel Óvárosba, arra kéri az öreg mestert, hogy számoljon be a Fellegvárban a Másokról. Az út azonban hosszú, és az őszi viharok dúlnak a tengeren. Aemon megfázik, és Dorne déli határán tartó útjuk során meghal.
 • Aemon a halálos ágyán testvérét Aegont szólítja, Egg becenevén, aki V. Aegon Targaryen királyként kerül a Vastrónra, miután Aemon lemond az örökségéről, lévén már letette a mesteri esküt. Egget leginkább A Hét Királyság lovagja címet viselő novellagyűjteményből ismerhetjük. Aemonnak és Eggnek volt két idősebb fivére is, így egyikük sem gondolt arra, hogy egyszer király lehet belőlük. Aerion és Daeron azonban meghaltak, Aemon pedig már mester lett, így szállt az örökösödési jog Aegonra, akit éppen ezért Esélytelen Aegontként neveznek a történelemben.
 • Azt a rövid jelenetet, amikor Szellem megjelenik hogy megvédje Szegfűt és Samwellt nem tudták a helyszínen felvenni (legalábbis a farkas részét). Az ötödik évadban Szellemet egy Quiqley nevű farkas játszotta, mivel egy kifejlett állatra volt már szükségük. Eredetileg az volt a terv, hogy Quigleyt Kanadából Észak-Írországba szállítják hajóval, de az ország törvényei erősen korlátozzák a nagyméretű állatok beszállítását. Így kénytelenek voltak Kanadába repülni, ahol felvették Szellem két rövid jelenetét az évadhoz.
 • Jon és Tormund nem egyesen Rideghonba lovagolnak: a Fekete Vár a Fal közepén található, így először a Tengermelléki Keleti Őrségbe mennek, ahonnan Stannis hajóival utaznak majd a keleti part egy félszigetén található Rideghonba.
 • Sansa azt állítja, hogy hiába lett Ramsay törvény által Boltonná, egy nem-fattyú gyermek előjogokkal fog rendelkezni vele szemben. George Martin egy interjúban elmondta, hogy egy törvénytelen gyermek királyi határozat által törénő elfogadása annyira ritka, hogy egyszerűen nincs jogi precedens az örökösödésre ebben az esetben. Sőt sokan azt is kijelentik, hogy egy törvényesen született lánynak előjoga lenne egy idősebb, elfogadott, de fattyúnak született fiúval szemben.
 • Sansa értesül róla, hogy Havas Jon az Éjjeli Őrség Parancsnoka lett. E két karakternek nem volt közös jelenete a sorozatban, ahol beszéltek volna egymással. A könyvekben Arya nagyon kedvelte Jon, Sansa viszont Catelyn megvetésével állt a fiúhoz leginkább.
 • Melisandre felfedi, hogy azt tervezi, hogy feláldozza Shireen Baratheont a Fény Urának, hogy biztosítsa apja győzelmét. A könyvben eddig a pontig még nem hangzott el konkrétan ilyen terv, bár erősen utaltak rá (bár lehet, hogy nem a Boltonok ellen, hanem Jon feltámasztása érdekében, vagy a Mások elleni háborúban fog erre sor kerülni). Ráadásul Selyse, Melisandre és Shireen a Fekete Várban marad, amikor Stannis délre lovagol a Boltonok ellen.
 • Homok Tyene egy hosszú búcsú nevű balzsammal kente be a tőrét, amivel megvágta Bronnt az előző részben. Ilyen nevű méreg nincs a regényekben (ezekről bővebben itt olvashatsz), mivel azonban a dorne-i történetszál jelentős változáson ment keresztül, szükséges volt egy ilyen jelenet. Bronn csak egy tesztalany volt, akin az ellenmérget próbálták ki, az évadvégi merényletet megelőzően.
  • A dorne-i események három szálon futnak a regényekben. Doran Martell, Dorne uralkodó hercege három gyermek édesapja: Arianne, Quentyn és Trystane. Amit tudni érdemes, hogy Elia Martell halát követően Doran lassan érlelődő bosszúba kezdett Tywin Lannister ellen. Oberyn Braavosban felkereste Ser Willam Darry-t, a lovagot, aki kimenekítette a gyermek Viseryst és a csecsemő Daeneryst Sárkánykőről. A braavosi Tengerúr jelenlétében szerződést kötöttek, melyben Arianne-t hozzá ígérik Viseryshez. Azonban Viserys meghalt, így Doran figyelme Quentynre szállt. Titokban elküldte Meereenbe, hogy keresse fel Daeneryst, mutassa meg neki a szerződését, és kérje meg a kezét.
  • Arianne nem tudott apja tervéről, azonban korábban elolvasott egy levelet, amit apja Quentynnek írt, és egyértelműen utalt benne arra, hogy Quentyn lesz Dorne örököse. A dorne-i törvények azonban az elsőszülött gyermeknek biztosítják az öröklést, legyen az lány vagy fiú. Arianne természetesen úgy érezte, hogy megfosztják az örökségétől, de nem tudta, hogy a levél azért született, mert apja őt Viserys feleségévé akarta tenni, mely esetben ő a Hét Királyság királynője lenne. A Homokkígyók bebörtönzését követően a fejébe vette, hogy királynővé koronázza Myrcellát, aki pont a fent említett örökösödési törvény értelmében Tommen előtt ülhetne a Vastrónra. Megszöktette a lányt, de a terve apja fülébe jutott, és Szilajkő romjainál Areo Hotah elfogta őket. A küzdelem során Myrcella súlyosan megsérült, levágták az egyik fülét, és az arcán is vágás keletkezett, Aerys Oakheart a Királyi Testőrség lovagja, Arianne szerelme pedig meghalt.
  • Quentyn eközben sok megpróbáltatás után elérkezik Meereenbe, közvetlenül Daenerys esküvője előtti nap. A Sárkányok Anyja örömmel fogadja a westerosi nemeseket, de úgy érzi elkésett ez a szerződés, amit mára már halott emberek írtak alá, s ami elsősorban halott fivéréről rendelkezik. Deznak verme után Quentyn megpróbálja kiszabadítani barátai segítségével a sárkányokat. Vakmerő tette több következménnyel is jár: a sárkányok tüzet gyújtanak a városban, és ő maga is sárkánytűzben leli a halálát.
  • Balon Swann, a Királyi Testőrség tagja megérkezik Doran Martellhez, hogy átadja Gregor Clegane koponyáját. Arianne-nak sikerült elérnie, hogy Myrcella azt hazudja, hogy egy Gerold Dayne nevű lovag okozta a sérülését, és megkéri Ser Balont, hogy álljon bosszút a fiún. Mivel Ser Balon a királyi családra esküdött meg, kénytelen teljesíteni a hercegnő kérését. Doran terveinek megfelelően Obara fogja őt elkísérni Remetetoronyba, míg Nymeria elfoglalja Oberyn megüresedett helyét a Kistanácsban, Tyene pedig beépül a Főveréb mellé, hogy kifürkéssze a verebek célját.
 • A sorozat néző talán feltehetik a kérdést, hogy miért ment Cersei Lannister testőrök nélkül a Nagy Szentélybe? Valószínűleg, hogy Margaeryn kárörvendjen, és csak nagyon későn jön rá arra, hogy a Fősepton az ő bűneiről beszél, és hogy ellene fordul. Valójában nagyjából ugyanez történik a regényekben is. Cersei POV karakter lesz a negyedik regényben, melyen az aktuális évad alapszik. Joffrey és Tywin halálát követően feszültté válik, amihez hozzá járul az uralkodás terhe is, elkezd sokat inni, ami csak tovább növeli már meglévő paranoiáját, így bosszúszomja elhatalmasodik rajta. Cersei szinte a teljes negyedik könyvet bormámorban tölti, egyik ostobaságot követve el a másik után. Gondolatai annyira áthatja a Margaery és Tyrion elpusztításával kapcsolatos tervezgetés, hogy immunissá válik egyéb fenyegetésekkel szemben. A kis királynét a könyvekben máshogy iktatja ki: míg Loras Sárkánykő bevétele miatt elutazik a városból, Cersei elhinti, hogy Margaery már nem szűz, és Tommen feleségeként is szeretőket tart. A Hit végül felségárulás vétségével tartóztatja le a királynét, míg Loras súlyosan megsérül az ostrom során. Azonban Osney Kattleblack, a lovag, aki Cersei kérésére színt vall a Főseptonnak, hogy Margaery szeretője volt, a vallatás során megtör és bevallja, hogy mindezt csak Cersei parancsára tette, és ugyancsak az ő kérésére ölte meg a korábbi Főseptont (aki Tyrion embere volt).
 • A Főveréb rámutat, hogy Baelor Nagy Szentélye nem volt a kezdetektől fogva Királyvárban, csak 130 évvel ezelőtt építették fel, Áldott Baelor uralkodása során. Visenya-hegyén korábban a jóval szerényebb templom állt. Nem tudni, hogy a sorozatban megjelenő föld alatt kis oltár ennek a része lett volna.
 • Azzal, hogy Cersei és Tommen, valamint Jaime és Myrcella jelenete vágás során egymás mellé került, segít megérteni a valóságot: Cersei sosem alakított ki bensőséges kapcsolatot fiatalabb gyermekeivel, teljes egészében Joffreyval törődött, a romlottságig kényesztette őt, míg Tomment és Myrcellát mintha teljesen ignorálta volna. Összevetve őt, mint anyját Catelyn Starkkal rájöhetünk, hogy Catelynnek jóval több közös jelenete volt gyermekeivel akár a könyvben, akár a sorozatban.
 • Dianna Rigg (Olenna) elmondta, hogy Kisujj bordályának romjai között megannyi rejtett kis kacat található, ami talán a nézőknek fel sem fog tűnni, de ettől volt hiteles a hely. Leginkább az agyagból készült dildók nyerték el a tetszését, melyeket a Harcos Hit tagjai darabokra törtek, így mindenfelé apró dildó darabák feküdtek a jeleneten. Rigg azt is hozzátette viccesen, hogy legszívesebben születésnapi üdvözlőkártyát csinált volna a látványból.
 • A korábbi epizódhoz kapcsolódó írásban említettem, hogy Olenna ruháinak színe megváltozott. Most a Főseptonnal történő tárgyalása miatt ismét visszaváltott a Tyrell-ház lágyabb színeire.
 • Erryk és Arryk Lady Olenna testőrei. Ikrek, ezért a Töviskirálynő nem tudja megkülönböztetni őket, így rendszerint Jobbnak és Balnak nevezi őket, attól függ melyik hol áll. A Nagy Szentélyből kivonuló Olenna mögött láthatjuk őket a részben.