• Bemutató: 2015. május 17.
 • Ebben a részben ismerjük meg: Joss, Ghita, Malko
 • Halálesetek: Ghita
 • Az epizód címe a Martell-ház szavait idézi, melyek arra utalnak, hogy Dorne az egyetlen régió, amit igazából sosem sikerült meghódítania senkinek. Amikor háromszáz évvel ezelőtt Aegon Targaryen megkezdte a hódítását, egyedül Dorne tudott neki ellenállni egyfajta gerilla hadviseléssel. Erről bővebben itt olvashatsz. Végül házasság révén sikerült a déli országot a Hét Királysághoz csatolni, amikor II. Daeron Targaryen hozzáadta húgát, Daeneryst Maron Martellhez, Dorne hercegéhez. Így végül békés úton vált eggyé a Birodalom. Az újonnan kialakult szövetség pedig lehetővé tette Dorne urának, hogy megtartsa hercegi címét, ellentétben a többi régióval, ahol Nagyúr címet viselnek a Nagy Házak vezetői.
 • Noha négy résszel korábban már láthattuk Trystane Martellt és az új Myrcella Baratheont, most először van komolyabb szöveges szerepük is az évadban.
 • A Régi Isteneknek nincsen egyháza, sem papi testülete, ez a magyarázata annak, hogy Roose Bolton vezényelte le a szertartást.
 • Nagyítással látható, hogy ruhát díszítő kapcsok halat formáznak
  - NÉZZ KÖRÜL -

  Sansa és Ramsay esküvőjén Theon Greyjoy azt a ruhát viseli, amit Robb Stark a Vörös Nászon, kivéve a Stark-házra utaló kiegészítőket. S ha közelebbről megnézzük Sansa menyasszonyi ruháját több hal motívumot is észrevehetünk: minden jel szerint édesanyja, Catelyn ruháját hordja, hiszen az ő családjának jelképe az ugró pisztráng.

 • Michele Clapton jelmeztervező elmesélte, hogy Sansa esküvő ruhája elég sok kihívás elé állította a stábot: a ruha hatalmas és nehéz volt, mivel hóesésben vették fel a jelenetet, a ruha minden egyes alkalommal hókotróként tolta el maga előtt a műhavat. Többször is fel kellett venni a jelenetet, amikor Sansa a varsafa elé sétál, ezért minden egyes felvétel előtt meg kellett igazítani a havat, hogy a folytonosság érzetét fenntartsák. Ezenkívül, mivel Ramsay széttépi a varratot, erős, de téphető cérnával kellett összevarrniuk az illesztést. Mivel ezt a jelenetet is többször vették fel, újra és újra össze kellett varrni a ruhát.
 • Sansa az első könyvben 11 éves, míg a sorozatban 13-ra növelték éveinek számát. Mivel minden évad nagyjából egy évnek felel meg a sorozatban, így 17-18 éves lehet most. Westeroson a nagykorúság 16 évesen kezdődik, de a lányok legtöbbször már kivirágzásukat követően férjhez mehetnek.
 • A nászéjszakán Sansa azt állítja, hogy Tyrion kedves volt, és nem teljesítették be a házasságukat. A sorozat nézői talán feltehetik magukban a kérdést, hogy Ramsay, hogyhogy nem tudta megmondani Sansáról, hogy szűz-e, hiszen a nászéjszakán erre mindenképp fény derült volna. A könyvek szerencsére adnak erről némi kulturális támpontot: amikor Cersei megpróbálja igazolni, hogy Margaery már nem szűz, noha két férje is volt már, ráébred, hogy a nemesi származású lányok sokat lovagolnak, és ez a sportág roncsolja a szűzhártyát.
 • A sorozatban a Hét Hite erősen fellép a homoszexualitás ellen, holott a regényben ez nem mérvadó. Ez olyna, mintha Robert Baratheon állna törvény előtt, mert előszeretettel látogatta a bordélyokat. Erre utal Olenna Tyrell is, amikor Margaery-vel beszélget, hiszen szerinte ez csak Cersei egy taktikája, hogy megszégyenítse a családjukat. A Hit korábban nem ítélkezhetett vallás-jogi ügyekben, hiszen a Targaryen királyok a Harcos Hittel együtt ezt is eltörölték, azonban Cersei a Verebekkel együtt ezt a jogkört is visszaadta a Főseptonnak és Leghívebbeknek.
 • Az, hogy Olyvar tudatában van egy különleges anyajegynek egy intim helyen, még nem bizonyítja a vallomását. Mivel azt állítja, hogy Loras apródja, kötelességei között van, hogy segítsen Lorasnak az öltözködésben és a fürdőzésben. Így teljesen elképzelhető, hogy láthatta volna meztelenül.
 • Lorast úgy nevezik meg, mint Égikert Örököse. A sorozatban neki és Margaerynek van két idősebb testvére is, Willas és Garlan, de ők nem jelennek meg a sorozatban.
 • Kisujj elmagyarázza Sansának, hogy szerinte mivel Stannis tapasztalt hadvezér, és Észak örömmel áll az oldalára, hogy Eddard és Robb halálát megbosszulják; le fogja győzni a Boltonokat. Amennyiben azonban mégis vereséget szenvedne, Sansának lehetősége lesz belülről megbomlasztani a Boltonokat. A Bolton-ház csak azért kockáztatja Cersei és a korona haragját az esküvővel, mert kétségbeesetten igyekeznek biztosítani maguknak északi uralmukat. Később maga Kisujj tájékoztatja Cerseit az esküvőről, hogy engedélyt kapjon a Völgy lovasait bevetni a Boltonokkal szemben. Ez az egyetlen módja, hogy megszerezze Északot (magának?) anélkül, hogy a Lannister-ház haragját, vagy figyelmét magára vonná.
 • Vegyük észre, hogy Olenna Tyrell kosztümje megváltozott: míg a korábbi évadokban a Tyrell-ház tagjai “szépen játszottak” és ennek megfelelően ruháik is szelídebb színekben pompáztak, most hogy Margaery a királynő, nem kell tovább tettetniük. Ennek eredményeképpen felfedik “valódi színüket”, és nemcsak a zöld szín sötétebb árnyalatát hordják, hanem az aranyozott színekkel sem fogják vissza magukat.
 • Ez az első epizód, ahol elhangzik Olenna Tyrell beceneve, a Töviskirálynő.
 • Cersei és Olenna közös jelenete a Segítő Tornyában, Tywin és Olenna harmadik évadbeli közös jelenetét ismétli, amikor Tywin levelet írva csak félig figyel a nőre eleinte. Olenna maga is ráébred arra, hogy Cersei csak fontosnak próbálja magát láttatni, de az arcán látszik, hogy azt is érzi, hogy ez igencsak gyenge láttatás. Ő már csak tudja, hiszen ő volt az egyetlen aki, amikor találkozott Tywinnal teljesen uralta a szituációt. A Töviskirálynő még meg is jegyzi, hogy Cersei “semmit sem ír”. Ezt követően emlékezteti őt a Lannister-Tyrell szövetségre, és az ellátmányra, amit Égikert biztosít a háború súlytotta királyságnak. Még ha Cersei valóban visszavetné a Tyrell-ház hatalmát ezzel a megszégyenítéssel, csak elfordítaná maga mellől azokat a szövetségeseket, akikre a leginkább szüksége lenne: két résszel korábban hallottunk arról, hogy egyedül a Tyrelleknek van megfelelő nagyságú vagyonuk, hogy a Vasbanknak ismét törleszteni tudjon a korona.
 • A Fekete és Fehér Házában található Arcok Csarnokát valóban megépítették: nem egyetlen oszlop készült, amit aztán digitálisan sokszorosítottak, hanem több oszlopot is emeltek, melyek betöltötték az egész stúdiót, és a produkciós csapat összesen 600 egyedi arcmaszkot készített, mindegyiket kézzel.
 • Nem üres szavak, hogy Jorah egyike a legjobban képzett westerosi lovagoknak: fiatal korábban igen sikeres volt a lovagi tornákon. Egy ilyen győzelemmel nyűgözte le Lynesse Hightowert, aki később a felesége lett, bár később elhagyta őt, mert a Mormont-ház nem volt annyira gazdag, mint amihez a nő hozzá volt szokva. A lannisrévi torna is szerepelt a könyvekben, miután Robert leverte a Greyjoy Felkelést. Ezen a tornán érdemelte ki Jorah a lovagi címet, amit maga Robert Baratheon adományozott neki, mivel kilenc lándzsát tört Jaimevel, mire végül kiütötte a Királyölőt a lováról.
 • Jaime, Bronn és a Homokkígyók közötti harcot nagyon sok kritika érte, mondván a legrosszabb összecsapás a sorozat történelmében sekélyes koreográfiával, rossz felvételekkel, és csapnivaló vágással. Az “összecsapott” forgatás valódi oka az volt, hogy a Vízkerteknek otthont adó Alcázar egy valódi királyi palota Spanyolországban, és UNESCO Világörökség. Pusztán egyetlen hetük volt a helyszínen forgatni, és az is meg lett szabva, hogy hányan lehetnek a helyszínen, és korlátozták a kamerák mozgását és számát egyaránt. Mindez megnehezítette a forgatást. Az eredeti forgatókönyv szerint Jaime és Bronn az éjszaka leple alatt hatoltak volna a Vízkertekbe, de az éjszakai forgatásra nem kaptak engedélyt. A dorne-i harci stílus a kínai vusu harcművészeten alapszik. Mivel nagyon kevés idő maradt a szereplők és az statiszták edzésére, ezért a vágásokkal igyekeztek ellenpontozni a hiányosságokat.
 • Ramsay bánásmódját újdonsült feleségével némiképp szelídítették a könyvekhez képest, ahol saját magához képest is bizarr módon szervezi meg a nászéjszakáját. Ramsay arra kényszeríti Bűzöst, hogy “készítse elő” neki a lányt a nyelvével, mert miután megvizsgálta ujjal, száraznak találta. Később arra utalnak, hogy feleségét arra kényszerítette, hogy az egyik kutyájával közösüljön, saját beteges szórakoztatására. Jayne (akit a könyvekben feleségül vett) annyira kikészült, hogy sírásától visszhangzott az egész kastély. Ezt a jelenetet is nagyon sok támadás érte honlapoktól, újságoktól, sőt még politikusoktól is.
 • A kritikákra, és arra a kérdésre, hogy miért dolgozták össze Jeyne Pool és Sansa Stark történetét nagyon sokáig nem érkezett válasz. Benioff és Weiss mintha kerülte volna a nyilvánosságot. Végül Bryan Cogman író volt az, aki megtörte a csendet: “Nagyon fontosnak érzem, hogy erről beszéljünk, mert ennek a történetszálnak felelőssége van. Ez amolyan “átkozott vagy, ha megteszed, és átkozott, ha nem.” Ha nem beszélsz róla, az emberek azt hiszik, hogy szégyelled; ha pedig beszélsz róla, bármit is mondasz kiragadják a kontextusból. Amikor úgy döntöttünk, hogy Sansa történetét összemossuk egy másik könyvbeli karakter történetszálával, azzal az ötlettel tettük, hogy dramatikailag zseniális, hogy visszakerül az elfoglalt kastélyba, ahol született, és hogy kiutat találjon magának ebből a gótikus horror történetből, amibe belekeveredett, és persze, hogy ismét találkozzunk Theonnal – elindítva őt azon az úton, hogy otthonát visszaszerezze, és a történet egészében nagy játékossá váljon. Miután így döntöttünk felmerült a kérdés, vajon mi történik a nászéjszakán, ha feleségül megy Ramsay-hez? Döntést hoztunk, hogy nem rémülünk meg attól, ami reálisan nézve megtörténne ezzel a két karakterrel. A jelenetet nagyon nehezen tudtam megírni. Sophie-t gyermekkora óta ismerem… azt hiszem, hogy a szándékainkat ért támadás volt az, ami engem felbosszantott. Szeretem ezt a két karaktert, az utóbbi évtizedem nagyobbik hányadát velük töltöttem, és imádom a színészeket is, szeretem Sophiet és Alfiet is… nagyon személyes volt számomra, és egyáltalán nem volt könnyű két, számomra kedves karaktert, egy ilyen jelenetbe helyezni.”
 • Sophie Turner elmondta, hogy Alex Graves a rendező már a negyedik évad forgatása során elhintette neki, hogy a következő évadban szerelmi kalandba fog keveredni. Turner azt hitte, hogy Harrold Hardyng lesz majd az, ahogy a könyvekben, és alig várta, hogy megkapja a forgatókönyveket. Amikor “megkaptam a forgatókönyveket, annyira izgatott voltam, gyorsan átlapoztam, és azt gondoltam “Most szórakoztok velem?”.