• Bemutató: 2015. május 10.
 • Ebben a részben ismerjük meg: A Hatalmas Mesterek közül két férfi
 • Halálesetek: A fent említett két Mester közül az egyik
 • A cím Aemon mester tanácsára utal, melyet Jonnak ad: az Éjjeli Őrség Parancsokaként fel kell nőnie, hogy önmaga hozza meg a döntéseket: “Öld meg a fiút, had szülessen meg a férfi .” A könyvekből azt is megtudhatjuk, hogy ugyanezt a tanácsot adta öccsének, amikor királlyá koronázták V. Aegon Targaryen néven, akit mi olvasók, A Hét Királyság lovagja című novellákból ismerjük, Egg-ként.
 • Az epizód egyike azon négy résznek, melyben Királyvár nem jelenik meg egyáltalán. A másik három “A királyi út”, a “Castamer-i esők” és “A Fal őrzői” voltak.
 • A DVD kiadásokon hallható kommentárokból megtudjuk, hogy a deresi nagy csarnokban található asztalt elforgatták ellentétes irányba. Egyrészt jelképezi a Bolton hatalomátvételt, másrész pedig így a megszokott környezet kicsit szokatlanná vált. Ha jobban megfigyeljük Derest, láthatjuk, hogy a legtöbb rémfarkas-szobor fejét letörték. Az is elhangzik, hogy a díszletet jócskán kiegészítették az első két évadhoz képest: lépcsőházakat, folyosókat és hálótermeket építettek hozzá.
 • Havas Jon miközben Tormunddal beszélget elmondja, hogy a Falat 8000 évvel ezelőtt emelték. Ez az első olyan pillanat, amikor számszerűsítve hallunk a Fal koráról, eddig csak “több ezer éve áll” típusú mondatokat hallhattunk a karakterektől.
 • Az Adományok. Az Éjjeli Őrség birtokában lévő földterületek, melynek nagysága nagyjából 2×25 liga (241,4 km). A Fal megépítésekor Brandon, az Építő adományozott az Őrségnek egy földterületet, melyet egyrészt maguk művelhettek, másrészt az ott élő falusiak terményeik egy részét kötelesek voltak beszolgáltatni számukra. Ez Brandon Adománya. Később I. Jaehaerys Targaryen uralkodása során, a király hitvese látogatást tett az Őrségnél. Alyssane királynőt annyira lenyűgözte a testvériség munkássága, hogy rávette a királyt duplázza meg a földjeiket, így alakult ki az Új Adomány. A vadak rendszeres betörése miatt azonban a terület lényegében lakatlanná vált, egy-egy kisebb falut leszámítva (pl. Vakondváros).
 • Noha Bowen Marshot már láthattuk az évad elején, most először van szöveges szerepe is. Ő a Fekete Vár Első Intézője, Othell Yarwyck az Első Építő, míg Alliser Throne az új Első Felderítő. Ők hárman testesítik meg a parancsnoki tisztet betöltők testületét, ők a Parancsnok tanácsadói.
 • Walda Bolton terhessége komoly veszélyt jelent Ramsay öröklésében. A regényben Roose elárulja Bűzösnek, hogy volt egy fia, Domeric, aki miután tudomást szerzett Ramsay létéről felkereste őt, mert mindig is vágyott egy testvérre. A látogatást követően nem sokkal később a fiú meghalt, elvileg bélbetegségben, de Roose úgy véli Ramsay mérgezte meg őt. A fiú halála után Lord Bolton Rémvárba hozatta Ramsay-t.
 • A könyvben Ramsay anyja még él, bár nem jelent meg még egyszer sem. A fiú vele élte le élete legnagyobb részét egyszerű parasztként. Amikor Ramsay megszületett a nő elment Rémvárba és bemutatta a babát Roose Boltonnak. A férfi rögtön felismerte, hogy a kisfiú az ő halványkék szemét örökölte, ami a Bolton-ház egyik legfontosabb ismertetőjegye.
 • A könyvekben Melisandre, Selyse és Shireen a Fekete Várban maradnak.
 • Az előző részben hallhattunk először Óvárosról, Westeros második legnagyobb városáról. Most megtudjuk, hogy a Fellegvár is ott található, a Mesterek egyetemszerű intézménye. Samwell elmondja, hogy mindig is mester szeretett volna lenni. Apja azonban nem tartotta méltónak, hogy egy Tarly ilyen könyvmoly legyen, ezért inkább a Falra küldte, halálosan megfenyegetve.
 • Az is kiderül ebből a részből, hogy Samwell apja, Randyll Tarly volt az a parancsnok, aki Robert Felkelése során vereséget mért Robertre a Hamugázlói Csatában. Ez volt az egyetlen összecsapás, amit Robert elveszített.
 • Amikor Samwell a sárkányüvegről beszél Stannisnek, a király azt feleli, hogy ismeri, mert Sárkánykő tele van ilyen anyaggal. Sárkánykő egy vulkanikus sziget, így nem meglepő, hogy obszidiánban gazdag a kőzete. Talán kulcsfontosságú tényező lesz ez a hetedik évadban.
 • Ian McElhinney a Huffington Postnak elárulta, hogy már akkor gyanakodott arra, hogy Barristan meg fog halni, amikor kézhez kapta a forgatási beosztását, és jóval rövidebb volt a korábbiaknál. Elolvasta a könyveket, ahol Barristan nem csak él és virul, de a meereeni események POV karakterévé válik, miután Daenerys elrepül – ez még inkább felébresztette a gyanúját. Amikor megkérdezte Benioffot és Weisst, megtudta, hogy az általa megformált karakter valóban meg fog halni. McElhinney teljesen összezavarodott és ahelyett, hogy elfogadta volna a sorsát, vitatkozni kezdett, és érvelt az mellet, hogy Barristannak élnie kell, mert fontos szerpe van. Benioffék azonban elő akarták készíteni a terepet Tyrionnak, aki átveszi majd Barristan tanácsadói szerepkörét.
 • Missandei és Szürke Féreg közötti románc tovább bontakozik az epizódban. Ez a történetszál nincs jelen a könyvekben, hiszen Missandei csak egy tíz év körüli lányka, de mint minden gyermek szereplő esetében, őt is idősebbé tették.
 • Daenerys ugyanúgy elevenen égette meg az egyik ellenségét, ahogy az apja, az Őrült Király tette. Erről maga Barristan mesélt neki három epizóddal korábban.
 • Tyrion és Jorah kelet felé hajózik, így nem a lemenő napfényt láthatjuk a felhőkön, hanem Valyria aktív vulkánjait
  - NÉZZ KÖRÜL -

  Megpillanthatjuk az ősi Valyria romjait. Valyria egykor egy hatalmas félsziget volt a Rabszolga-öböl nyugati partjainál. Az itt élő pásztorok fedezték fel a sárkányokat, és megszelídítve őket hódításba kezdtek. Elsöpörték Ghis Óbirodalmát, meghódították a Rhoyne folyását, és Essos nyugati részén megannyi várost alapítottak – ezek lettek később a Szabad Városok. Azonban a félszigeten található tizennégy vulkán egy kataklizma során kitört elpusztítva a hatalmas birodalom központját. Egyedül a Targaryen-ház élte túl, akik egy profetikus álom hatására átköltöztek sárkánykőre. Az egyes linkekre kattintva bővebben olvashattok az adott témáról.

 • A kőemberek a szürkehám végső fázisában levő betegek, akik a sorozatban Valyriában élnek száműzetésben. A szürkehám nevű betegség a beteg húsát merevvé és élettelenné teszi, a bőr repedezetté és pikkelyszerűvé válik, rendszerint fekete és szürke színt ölt magára, és tapintásra olyan mintha kő lenne. A legendák szerint, Rhoyne és Valyria utolsó harca során háromszáz sárkány dühe égette semmivé Rhoyne népét. Nagy Garint, a rhoyne-iak vezérét élve fogták el, és visszavitték szülővárosába, és egy aranykalitkába zárták. A harcosokat megölték, a nőket és gyermeket rabszolgáknak vitték el. Garin Rhoyne Anyához imádkozott bosszúért, s az istennő meghallgatta: a folyó minden idők legnagyobb áradásával sodorta el a valyrokat az éjszaka folyamán, s a vízzel valami még szörnyűbb is jött – sűrű, betegséget hozó köd és így jelent meg a földön a szürkehám. A betegséget okozó vírus előnyben részesíti a hideg, nyirkos helyeket, mint például Sárkánykő, Shireen Baratheon így fertőződött meg. A fertőzést követően leginkább a végtagokon jelentkezik először a betegség, mint például a megfeketedett ujjvégek, majd felfelé haladva a testen apránként kőszerűvé változtatja azt. Ha eléri az arcot, gyakran okoz vakságot vagy némaságot a szervek megkövülése miatt. A végső stádium, amikor már a belsőségek kezdenek kövülni, és így leáll a test működése. Az utolsó szakasz akkora fájdalommal jár, hogy a betegek gyakran megőrülnek. Fertőzéslehetőség esetén az illetőnek böködnie kell az ujjvégeit, és ameddig érzi a fájdalmat biztonságban van. Azt beszlik (a mesterek), hogy citromos, mustáros borogatással, valamint perzselően forró fürdővel meg lehet akadályozni a terjedését, mások (a septonok) szerint imával, áldozattal és böjttel. Míg a sorozatban Valyriában találtak menedékre a betegek, addig a regényben a Rhoyne felső szakaszában található Chroyane (amint Bánatnak is neveznek) romjai között élnek, ott ahonnan a betegség elindult. Mintha ezzel kapcsolatban egy poént is beépítettek volna a jelenetbe, amikor Tyrion magához tér a csónakban: “Hol vagyunk? Ez nem a Rhoyne.”
 • Valyria romjait az ősi Angkor Wat ihlette.
 • Calvin Heasman, a kaszkadőr, aki azt a kőembert alakította, aki leugrik a romos falról a folyóba, elmondta, hogy körülbelül 21 láb magasságból kellett a vízbe vetnie magát. A produkciós csapat előtte számításokat végzett, hogy egy ekkora súlyú ember milyen mélyre merül a vízbe. A folyó sekélynek tűnt, ezért mélyíteni kellett a fenekén. Egyébként azt a boltívet, ami alatt a hajó átúszik valóban megépítették egy folyó partján.
 • A küzdelem közeli felvételeit nagyon bonyolult volt felvenni a hajón, és ezért egy medencében is rögzítettek jeleneteket. Amikor Tyriont a víz alá húzzák, kénytelenek voltak víz alatt forgatni (más filmek esetében, pl A Gyűrűk Urában szélgépekkel és vizuális effektekkel érik el a víz alatti hatást). A felvételek közben a stáb más tagjai adtak oxigénpalackot Peter Dinklage-nek és a kaszkadőrnek.
 • Quaithe a második évadban megemlíti Jorahnak, hogy Valyrián átkelni túlságosan veszélyes, még jeleket is fest egy tengerész hátára, hogy megvédje őt a démonoktól. A hajósok általában megkerülik Valyriát, ahogy Jorah és Tyrion is tette a regényben. A Füst-tenger a legendák szerint a mai napig elátkozott, és nem jut rajta át a vakmerő vállalkozó. Euron Greyjoy utazásai során azonban átkelt rajta, és rengeteg kincset és értékes tárgyat szerzett magának.