• Bemutató: 2015. május 03.
 • Ebben a részben bukkan fel először: Homok Obara, Homok Nymeria, Homok Tyene
 • Halálesetek: Barristan Selmy
 • Az epizód címe a Hárpiai Fiaira utal, egy földalatti ellenállási mozgalomra, melynek célja Daenerys Targaryen hatalmának megdöntése és a Hatalmas Mesterek uralmának visszaállítása. A Hárpia a rabszolga-mesterek címere a Rabszolga-öbölben, mely korábban a Ghis Birodalom jelképe volt. Ghisről és bukásáról itt olvashatsz bővebben.
 • Dorne végre bekerült az openingbe, bár sajnos nem Napdárda városa, vagy a Vízkertek jelennek meg, hanem egyszerűen “Dorne”-ként feliratozzák.
 • Már a negyedik évadban megtudtuk, hogy Oberyn Martellnek nyolc lánya van, de ez az első epizód, hogy a Homokkígyók közül hármat meg is ismerhetünk. Azért nevezik őket Homokkígyóknak, mert a Homok a dorne-i fattyak neve, és Oberynt a Vörös Viperaként is ismereték.
  • Homok Obara – egy óvárosi szajhától született
  • Homok Nymeria – egy volantisi nemesi származású nőtől született
  • Homok Tyene – a könyvekben egy septától született, a sorozatban Ellaria lánya
  • Homok Sarella – egy nyári-szigeteki kereskedőtől született
  • Homok Elia – Ellaria lánya
  • Homok Obella – Ellaria lánya
  • Homok Dorea – Ellaria lánya
  • Homok Loreza – Ellaria lánya
 • A kézirat, amit George Martin írt a negyedik könyvhöz, olyan vastagra duzzadt, hogy kénytelen volt két regénnyé bontani őket – noha az események párhuzamosan történnek. A negyedik könyv, a Varjak Lakomája leginkább Királyvárral, a Greyjoy és Martell házakkal foglalkozik, míg az ötödik, a Sárkányok Tánca ugyanezen időperiódus alatt bemutatja Havas Jon, Stannis, Daenerys, Arya és Tyrion történetét. Martin elmondta, hogy nagyon sajnálta, hogy így kellett eljárnia, mert lettek volna történetszálak, melyeket szépen párhuzamba lehetett volna állítani: ilyen Cersei és Daenerys története, ahol mindkettejük uralmát próbára teszi egy ellenállási mozgalom. A sorozat szerencsére ezt a problémát meg tudta oldani, és egyszerre láthatjuk, ahogy a Verebek és a Hárpiai Fiai egyre nagyobb hatalomra tesznek szert.
 • A Királyi Testőrség túl sok tagját láthatjuk ebben az epizódban is. Jaime mellett még hat tagja lehet ennek a katonai szervezetnek. Mivel Jaime Dorne-ba tart, Meryn Tarnt pedig elkíséri Mace Tyrellt Braavosba, Myrcellát pedig Arys Oakheart őrzi (és haláláról nem tettek említést) ezért a Tomment szentélybe kísérő öt testőr sok. Mivel Arys nem jelenik meg a Vízkertekben, ezért elképzelhető, hogy a sorozat világában, csak el kellett kísérnie Myrcellát, de utána visszatérhetett Királyvárba.
 • Ser Barristan Selmy nem hal meg a könyvben, sőt POV karakter lesz, miután Daenerys elszárnyal Drogon hátán.
 • Jacob Anderson (Szürke Féreg) egy interjúban elmondta, hogy nagyon sokat beszélgettek arról, hogy a karaktere milyen reakciókat élhet meg, miután megsebesült. Egy Makulátlan katona lényegében egy értelem, és érzelem nélküli gépezet – legalábbis ennek nevelik őket. Nem éreznek érzelmeket, sem fájdalmat, mégis a következő epizódban Szürke Féreg azt mondja Missandeinek, hogy szégyelli magát, mert félt – no nem a haláltól, vagy a fájdalomtól, hanem attól, hogy nem látja többé a lányt. A színész úgy érzi, hogy felszabadítását követően Szürke Féreg is bejár egy utat, és felfedez magában egy személyiséget, és önértékelést. Nem félt, amíg nem tudott mit elveszíteni, de most hogy vannak dolgok, melyek iránt törtődik, már sebezhetővé válik.
 • A Harcos Hitről röviden: Hódító Aegont fia, Aenys Targaryen követte a Vastrónon. Gyenge királynak mutatkozott. Amikor testvére Maegor nagykorúvá vált, Visenya királynő azt javasolta Maegornak, hogy Aenys elsőszülött lányát vegye feleségül, de a fősepton határozott tiltakozásának adott hangon, mondván a családon belüli házasság förtelmes dolog az istenek szemében. Ezért Maegor a fősepton unokahúgát vett feleségül, Ceryse Hightowert, de bármennyire próbálkoztak nem született meg a várva vár utód. Végül H.u. 39-ben azzal keltett nagy zűrzavart, hogy bejelentette, feleségül vett egy második feleséget, Alys Harrowayt. Aenysnek nem volt más választása, száműznie kellett fivérét mivel nyíltan megsértette a Hitet. S mint ha mint sem tanult volna a történtekből, H.u. 41-ben úgy döntött, hogy legidősebb lányát Rhaenát hozzáadja fiához, és örököséhez Aegonhoz, Sárkánykő hercegéhez. A fősepton Szörnykirálynak nevezte Aenyst és a Harcos Hit mozgolódni kezdett. A Szegény Testvérek és a Harcos Fiai megerősítették az Emlékezés Szentélyét, és támadást indítottak a királyi család ellen is. Aenys és családja Sárkánykőre menekült, kivéve Rhaenát és Aegont, akiket utazás közben ért utol a lázadás és Résvárban kerestek menedéket. A várat azonban ostrom alá fogták a lázadók. Visenya a Csillagszentély és az Emlékezés Szentélyének elpusztítására buzdította, Aenys döntésképtelen marad, és fájdalmas görcsök kínozták a gyomrát, végül meghalt. Halálát követően fivére, Maegor Targaryen lépett a trónra, akit később mindenki csak Kegyetlen Maegorként ismert. Maegor számos kegyetlen tettével érdemelte ki ezt a címet. Első dolga volt, hogy harcot indítson a Hit katonái ellen, végül nem ő hanem utóda, Jaehaerys Targaryen zárta le végleg a háborút a vallás ellen: Jaehaerys nemcsak a birodalmat örökölte meg, hanem a harcot a Hittel is. A tanácsadói közül többen úgy vélték, hogy kegyetlenül kell felszámolni a hit lázadását, hogy végleg eltöröljék őket. Ehelyett a király elküldte új Segítőjét, Barth septont Óvárosba, hogy tárgyaljon a főseptonnal, és kezdjenek kieszközlni egy kölcsönös megegyezést. Barth septon szerény sorból származó, éles elméjű férfi volt, aki gyermekként bíztak a Hit gondjaira, és így került a Vörös Erőd könyvtárába. A létrejött egyezség alapján a Csillagok és Kardok felszámolásra kerül, és a király szent esküvel fogadta, hogy a Vastrón fogja megvédeni a Hitet ezt követően . A Hit továbbá lemondott törvénykezési jogáról is.
 • Érdemes elidőzni a királyvári bazárról készült képen, ahol egyes vallásokhoz tartozó kegytárgyakat lehet vásárolni: az előtérben látható R’hllor égő szíve, mögötte a Vízbefúlt Isten fehér csiszolt uszadékfából készült szobra; láhatjuk még Qohor Fekete Kecskéjét és Lys Könnyező Hölgyét. A fekvő és a hátsó sorban álló szobrokra még nem jöttem rá, mik lehetnek.
 • Eugen Simon három hónap alatt megnövesztette a körmeit. A jelenet felvétele előtt reszelővel megvékonyította jobb kezén a körmöket, és finom bevágásokat ejtettek rajta, hogy a forgatás során le tudjanak törni. Tehát valóban Lancel körme törik el és nem holmi műköröm, miközben a homlokára vésik a Hétágú Csillagot.
 • A könyvekben a Hét Hite nem lép fel a homoszexualitás ellen, és nincsenek szabályok sem ezzel kapcsolatban. Bűnként kezeli ugyan, csakúgy mint a házasságtörést, a fattyak nemzését, vagy a cölibátus megszegését, de nem von maga után megtorlást.
 • Érdemes felfigyelni arra, hogy Tommen szobájában az összes ajtó és ablak el van reteszelve, egészen addig míg Margaery meg nem érkezik. Ezzel egyrészt a túlféltést jelezhetik a készítők, másrészt, mintha fogságban lenne tulajdon kastélyában. Tommen jövőjét ismerve talán még a sorsát is előre vetítheti
 • Bronnról megtudtuk az első évadban, hogy már járt a Falnál, most pedig azt, hogy Dorne-ban is volt már korábban. Zsoldosként ez talán nem meglepő: bejárta egész Westerost, hogy szolgálatait eladja valakinek.
 • A dorne-i tengerparti jelenetet Porstewartban, Észak-Írországban vették fel. Amennyiben egy homokos fövenyen forgat valaki, minden felvétel után el kell takarítani a megfelelő lábnyomokat, hogy a folytonosságot biztosítsák
 • A Blu-ray audikommentárból megtudjuk, hogy az eredeti tervek szerint Dorne meg se jelenet volna a sorozatban, mivel egyetlen nagyobb karaktert sem tudtak még eddig bemutatni. Bryan Cogman, író ötlete volt, hogy Jaime és Bronn kiruccanásával be tudnák mutatni a déli országot.
 • A pentosi kereskedő feje körül mászkáló skorpiók valódi állatok voltak, és nem számítógépes animáció.
 • A tollat, amit Sansa talál Lyanna Stark szobrán, Robert Baratheon hagyta ott az első évad első részében.