• Bemutató: 2015. április 26.
 • Ebben a részben bukkan fel először: az Árva, a Főveréb, Clea
 • Halálesetek: Janos Clynt, Medger Cerwyn, Egy férfi a Fekete és Fehér Házában
 • Az epizód címe az új Főseptonra utal, aki ebben a részben tűnik fel először. A Hét Hitéről és az egyház szerkezetéről itt olvashatsz bővebben.
 • Érdemes megfigyelni, hogy Margaery átveszi Cersei öltözködési szokásait, mintha ezzel is azt akarná kifejezni, hogy a helyébe lépett.
 • Abban a jelnetben, amikor a régi Fősepton a bordélyban van az egyik prostituáltat Samantha Bentley alakítja (az Idegennek öltözve), ugyancsak ő volt az a szajha, aki Daenerysnek öltözött Volantisban, és egy braavosi bordélyban is felbukkant már. Egyébként Michele Clapton jelmeztervező vetette fel viccnek, hogy legyen egy szajha, aki Daenerysnek van öltözve, és a ruha szabadon hagyja a fenekét. A késztők annyira jót nevettek rajta, hogy végül bekerült a sorozatba is.
 • Az első évad vége óta Arya először látható új ruhában. Maisie Williams nagyon örült, hogy megszabadulhatott a régi gúnyájától, és hogy ehhez még egy szimbolikus jelenetet is kapott, hogy a vízbe hajíthatja azokat, azt mondta, nagyon katartikus volt számára.
 • Ebben a részben bukkan fel a sorozatban először Volantis, a Rhoyne folyó torkolatánál álló Szabad Város. Volantis volt az első Szabad Város, amit még a Valyriai Birtok alapított gyarmatvárosként, mikor terjeszkedésbe kezdtek. A folyót átszelő Hosszú Híd alapját a cordobai Római Híd adta, melyet digitálisan növeltek meg és halmoztak el megannyi épülettel a tetején. Talisa Maegyr ebből a városból származott.
 • Mivel a város csak ebben az egy epizódban bukkan fel, ezért a készítőknek sem ideje, sem forrás nem volt arra, hogy új díszlettel álljanak elő: már meglévő helyszínek egyes elemeiből alkották meg a Hosszú Híd utcáját. Volt itt Cailin-árok, Harrenhal egy-egy fala, de minden ajtót és ablakot szintén más-más díszletből emeltek át. A bordélyház egy az egyben a vakondvárosi bordély, amit kicsit átalakítottak ugyan.
 • A vörös papnő, akit ebben az epizódban láthatunk, az első kelet-ázsiai színésznő, aki felbukkan a sorozatban. Az Ismert Világ keleti felében léteznek birodalmak, ahol külsőre a mi világunk távol-keleti etnikai csoporthoz hasonló emberek élnek, ilyen birodalom például Yi Ti, ami az ősi Kínának feleltethető meg.
 • Figyeljük meg, hogy a papnőn ugyanúgy felfedezhetjük a hatszögletű motívumot, amit korábban már Melisandre és Quaithe ruháján is láthattunk.
 • A könyvből megtudjuk, hogy Havas Jon tisztában volt azzal, hogy Janos Slynt milyen szerepet játszott apja halálában. Slynt halálára talán már az első könyvben is kaptunk előjeleket: Sansa belső monológjában elmondja, hogy ha a romantikus dalok igazak lennének, akkor jönne egy hős, aki lefejezné Janost az árulásért, amit az apja ellen követett el. Azonnal emlékezteti magát, hogy ezek a dalok csak mesék, és nincsenek hősök, a való világban az olyan szörnyetegek fognak győzni, mint Joffrey és Cersei. Négy regénnyel később azonban megjelent Havas Jon és teljesítette Sansa kérését.
 • Podrick Payne háttértörténete megegyezik a könyvekben megismert eseményekkel.
 • Tommen Baratheon életkoráról ismételten
  • A történet kezdetekor 7 éves, és 9 évesen kerül a Vastrónra. A sorozatban minden gyermeket legalább két évvel idősebbé tettek.
  • Loras azt állítja az első évadban, hogy Tommen nyolc éves, négy év telt el az ötödik évadig, és minden évad nagyjából egy esztendőt ölel fel, így Tommennek nagyjából 12 évesnek kellene lennie.
  • Azonban mikor Dean-Charles Chapman átvette Tommen szerepét a negyedik évadban, úgy tűnik a korát a színész életkorához igazították, ami 18 volt a negyedik évadban. Ez talán még helyt is áll, hiszen még így sem lenne idősebb Joffreynál, aki körülbelül 20 éves lenne a sorozatban.
  • Westeroson a nagykorúságot 16 évesen érik el a fiatalok. Figyelembe vehetjük azt is, hogy Tommen mellett nincs Régens, mint a könyvekben, azaz a sorozatban már elérte a nagykorúságot. Mindennek eredményeképpen nem meglepő, hogy Tommen elhálhatta a nászéjszakát Margaeryvel.
 • Kisujj a regényekben sosem próbált házasságot kieszközölni Sansa Stark és Ramsay Bolton között, így ez az egyik ledurvább eltérés a könyvekhez képest.
  • Sansa története ezen a ponton túljutott a regényeken, és nem csak azért mert drasztikusan módosult, hanem legutóbb ott búcsúztunk el a lánytól, amikor leereszkedett Sasfészekről.
  • A regényekben Sansa a Völgyben marad Kisujj oldalán. Ekkora már annyira megkeményítette a szívét, hogy noha tudatában van azzal, hogy Kisujj a Völgy urainak halálára játszik, nem akadályozza őt meg, és egyre inkább elmélyül a politikai intrikák világában. Az utolsó regény végén Petyr beavatja Sansát a tervébe: valóban létre kíván hozni egy házassági szerződést közte és Harrold Hardyng között, aki Robert Arryn távoli rokona, és egyenes ági örököse. Mivel a Starkok és a Lannisterek kifáradtak a harcban (sőt lényegében a családfa is haldoklik), addig a Völgy lovasait és urait megkímélte az Öt Király Háborúja. Petyr azt tervezi, hogy az esküvőjük napján rántja le a leplet Sansa valódi kilétéről, és az uraknak nem lesz más választása, mint, hogy Sansa örökségét visszaszerezzék törvényes úrnőjüknek. Robert Arrynnak azonban meg kell halnia, Petyr nem céloz arra, hogy ezt ő kívánja véghez vinni, de már eddig is túl sok édesálmot adott az fiúnak, hogy anyja halálát, és a Sasfészekből történő leereszkedést epilepsziás roham nélkül túlélje.
  • Sansa azonban még mindig Tyrion felesége, amit a könyvek szerint elvileg csak a Fősepton oldhat fel.
  • Brienne nem megy Sasfészek közelébe, és nem követi Sansát Északra, helyette Arya Stark nyomát követi át a Koronaföldeken és a Folyóvidéken, számos kalandba belekeverve magát és Podrickot.
  • A Bolton-házban azonban mégis történik egy házasság. Sansa gyermekkori barátnője, Jeyne Pool kerül ismét képbe, akit Arya Starkként ismernek el a Lannisterek és a Boltonok is. Mivel Theon (aka Bűzös) nem adja jelét annak, hogy ez a lány nem Arya, ezért az északi urak (akik nem ismerték annyira Aryat) el kell fogadniuk ezt a hazug személyazonosságot. Jeyne Sansával együtt utazott Királyvárba, és ott végignézte, ahogy az északi háznépet lemészárolják. Később Kisujj egyik bordélyába került, ahol egészen eddig a pontig rejtegették.
  • Kisujj azt szeretné, ha Sansa egy házasság révén szerezné magának vissza Északot a Boltonok kezéből. Ez nem egészen a sorozat kreálmánya, sokkal inkább úgy tűnik, hogy a fent ismertetet két szálat fűzték össze az HBO-nál: egyrészt Sansa valóban egy házasság révén lenne képes megfelelő haderőhöz jutni, hogy visszafoglalja Északot, de a férje Örökös Harry lenne, a Völgy lehetséges ura; másrészt ott van Ramsay és Jeyne tényleges házassága.
  • David Benioff és D.B. Weiss nagyon sokáig fontolgatták, hogy mit kezdjenek Sansával. A Völgyben történő események bemutatására nem volt elegendő idejük, a Jeyne-Ramsay kettős pedig szinte kihagyhatatlannak tűnt számukra. Noha elgondolkodtak azon, hogy egy teljesen új szereplőt hoznak be a történetbe Jeyne-ként, végül elvetették, és inkább Sansára ruházták a szerepet, akit a nézők már nagyon jól ismernek.