• Bemutató: 2014. június 1.
 • Ebben a részben bukkan fel először: Kegs, Fekete Jack Bulwer, Mully, Ralf Kenning, Anya Waynwood, Vance Corbray, Yohn Royce, Homok Daemon
 • Halálesetek: Kegs, Fekete Jack Bulwer, Mully, Ralf Kenning, Oberyn Martell
 • Az epizód címe a Gregor és Oberyn párbajára utal. Mindkettőt az ismert becenevén jelöli meg: a Lovagló Hegy és a Vörös Vipera. Ez az első alkalom, hogy Oberyn beceneve elhangzik a sorozatban.
 • A Sasfészek bár jelentős helyín az epizódban, nem tűnik fel az openingben, míg Braavost nem láthatjuk az epizódban, mégis ott van a nyitányban.
 • Tyrion története Orson Lannisterről és a bogarakról nem szerepel a könyvben. A készítők azért írták meg a jelenetet, hogy bemutassák Tyrion elméjének játékát, amikor a halálra készül. A jelenet nagyon hasonlít Kubrick A dicsőség ösvényei című film egy jelenetére, sokan mégis George Martint látták a leírásban, az írót, aki kénye-kedve szerint öli meg a népszerű karaktereket.
 • Ebben az epizódban ismerjük meg a Völgy három legjelentősebb házát: a Royce, a Waynwood és a Corbray házakat. A könyvben ezek a családok, valamint a Belmore-ház szövetséget kötnek (Nyilatkozattevő Urak) Robin/Robert Arryn védelme, és Baelish eltávolítása érdekében. Kisujj csak nagyon okos taktikái és beszédkészsége miatt kap egy évet tőlük, hogy bizonyítson, kézben tartja a Völgy igazgatását.
 • Waymar Royce
  - NÉZZ KÖRÜL -

  Yohn Royce Waymar Roycenak, az első részben megismert három fekete testvér vezetőjének apja. Erre utal Sansa, amikor megjegyzi, hogy egyszer már találkoztak, amikor a Falhoz kísérte a fiát, és megállt Deresben.

 • A könyvben Sansa nem fedi fel kilétét a Nyilatkozattevő Uraknak. Továbbra is Petyr fattyú gyermekeként ismerik, Lysa halálát pedig egy dalnokra, Marillionra kenik. A Völgy nagy házainak képviselői két fordulóban látogatják meg Kisujjat:
  • Marillion

   Elsőként Nestor Royce (Yohn Royce unokafivére), a fia Albar és Marwyn Belmore tesz látogatást, hogy kiderítsék Lysa halálának körülményeit. Petyr Marilliont, a dalnokot okolja felesége haláláért, aki féltékenyen szerette őt. Robert/Robin és Sansa (aki még mindig Alayne-ként ismernek) szintén ezt a verziót mesélik el nekik. Amikor Marilliont az urak elé vezetik, látszik rajta, hogy erőszakot és kínzást kellett elviselnie, de ő is beismeri a gyilkosságot.

  • Néhány nap múlva Yohn Royce, Anya Waynwood, Lyonel Corbray és Benedar Belmore érkezik Sasfészekbe egyetlen céllal, hogy eltávolítsák Petyrt az Őrző tisztségéből, és hogy Robert Arrynt Rovottkőbe vigyék nevelkedni. Noha Sansa elgondolkodik azon, hogy felfedi kilétét Yohn Royce előtt, végül – a sorozattal ellentétben – nem lépi meg ezt a lépést, attól fél ugyanis, hogy még Robbért harcoltak volna, érte nem vonulnának háborúba.  A közös vacsora alatt Petyr Baelish ügyesen manipulálja a jelenlevőket, és meggyőzi őket, hogy egy évig betölthesse a tisztséget. Amennyiben egy év múlva nincsenek megelégedve a munkájával, önként lemond a tisztségről.
 • Westeros urainak nincs joga legalizálni törvénytelen gyermekeiket, de királyi kérelmet indítványozhatnak. Az epizódban nem hangzik el nyíltan, de Roose Bolton Tommen királytól kérte, hogy Ramsay végre Bolton lehessen, csak jóval később az “Adomány” című epizódban derül ez ki.
 • Oberyn és Gregor párbajának színhelye egy dubrovniki hotel kertje adott otthont, az 1980-as években működő The Belvedre. A Jugoszláv bombázások során támadás érte, és több, mint 20 évig elhagyatottan állt. A stáb távolította el a romokat és falakat tarkító graffitiket.
U.i.: Az elmúlt napokban egy fesztiválon dolgoztam, így nem igazán volt lehetőségem az epizódismertetők megírására. Ezúton is elnézéseteket kérem. Ha jól számoltam, négy nap csúszásban vagyok, így az elkövetkező napokban 2-2 részt fogok publikálni.