• Bemutató: 2014. április 20.
 • Ebben a részben ismerjük meg: Ollyt és a szüleit, Sallyt és az apját, Vakondváros bordélyházának vezetőjét és egy szajhát, Hizdahr zo Loraq, Oznak zo Pahl
 • Halálesetek: Dontos Hollard, Olly szülei, Oznak zo Pahl
 • A cím Daenerys Targaryen titulusára utal, amit Astapor elfoglalását követően kapott.
 • Jack Gleeson visszatér, hogy “eljátssza” Joffrey holttestét, ahogy Baelor Nagy Szentélyében fekszik. Ezt a jelenetet korábban vették fel, mint azt, amikor meghal. Jack elmondta, hogy nagyon élvezte a forgatást, és elárulta, hogy még azért is pénzt kapott, hogy csak ott feküdt mozdulatlanul. Néha még el is aludt a forgatás során.
 • Shireen egy könyvet ad Davosnak, mellyel gyakorolhatja az olvasást. A könyv Elyo Grivás, Braavos Első Kardjának életét örökíti meg. A könyvben nem létezik ilyen nevű karakter, valószínűleg Elio Garciáról nevezték el, aki nemcsak a westeros.org honlap szerzője, de A Tűz és Jég Világa könyv társszerzője is.
 • A könyvekben Daenerys seregének nincsenek az ostromhoz szükséges katapultjai, mivel Meereen felégetett minden fát a város körül. A Sárkányok Anyja úgy határozott, hogy szétszedi azokat a hajókat, melyekkel Qarthból Astaporba hajóztak, és végül csak ezekből tudnak ostromeszközöket építeni.
 • Megismerhetjük Vakondvárost. Sam már az első évadban megemlítette, hogy a testvérek közül sokan felkeresik az ottani bordélyházat, de ez az első alkalom, hogy megjelenik. Vakondváros onnan kapta a nevét, hogy a házak s az utcák legnagyobb része a föld alatt húzódik, így dacolva a téli nagy hóval.
 • Tywin, miközben Elia haláláról beszél Oberynnel, azt állítja, hogy a katonák a háború alatt parancs nélkül is elkövetnek borzalmas dolgokat. A könyvben Tywin egyértelműen parancsba adta, hogy Gergor ölje meg Rhaegar gyermekeit, de semmilyen utasítást nem kapott arra vonatkozóan, hogy mit tegyen Eliával. Még akkor is, ha nem kívánta a nő halálát, Tywin sosem büntette meg a Hegyet a nő haláláért, és megerőszakolásáért. Egy korábbi epizódban pedig azt mondta Tyrionnal, hogyha a Hold-hegységbeli törzsi katonák nem engedelmeskednek, az csak az a vezető hiába. Tywin úgy látszik kicsit álszent tud lenni.
 • Samet először hívják “Gyilkosnak”, utalva arra, hogy végzett egy Mással. Ugyancsak először hangzik el a Vörös Nász kifejezés a sorozatban.
 • Sansa az első évad óta először hagyja el Királyvárat.
 • Podrick Payne elárulja Tyrionnal, hogy felkereste őt egy férfi, aki rá akarta venni, hogy tanúskodjon Tyrion ellen, állítsa azt, hogy látta, ahogy megszerzi a fojtogató nevű mérget. Eddig még a könyvekből sem derült ki, hogy ki lehetett ez az ember. Vajon Baelishnek dolgozik, a gyilkosság kiötlőjének, vagy esetleg Cersei szerzett már tudomást a méreg típusáról, és dolgozik azon, hogy öccsét mindenképp elítéljék. A külböző mérgekről és orvoslásról itt olvashattok bővebben.
 • David Peterseon, a sorozat nyelvésze elárulta, hogy a meereeni bajnok szó szerint azt mondja, amit a francia lovagok mondanak sértésként a Gyalog galopp című filmben.
 • Amikor arról kérdezték Pedro Pascalt, hogy melyik volt a legemlékezetesebb pillanata a negyedik évad forgatása során, azt a jelenetet emelte ki, amikor Tywin megzavar egy kezdődő orgiát a bordélyházban. Elmondta, hogy az egyik színésznő, aki egy prostituáltat játszott a forgatási szünetekben sem vette magára azt a köntöst, amit ilyenkor adni szoktak. A nő azt mondta, hogy szerinte az sokkal zavaróbb a stábnak, ha újra és újra fel kell öltöztetni, majd le kell vetkőztetni. Így egész álló nap meztelen volt, még a hosszabb szünetekben is. Pedro azt is elárulta, hogy látta a hölgyet, amint Words with Friends játékot játszott a telefonján David Benioffal, a sorozat egyik showrunnerével – meztelenül.
 • Ez az egyetlen rövid pillanat támasztja alá, hogy Cersei viszonozza Jaime közeledését, megragadja a tarkóját és magához húzza
  - NÉZZ KÖRÜL -

  Jaime és Cersei szentélybeli szex-jelenetén sokan felháborodtak, még a könyv olvasói is. Sokan egyenesen azt követelték, hogy vágják újra a jelenetet, egyértelműsítsék a szándékaikat, és ez kerüljön majd rá a DVD és Blu-ray kiadásokra. A jelenet leginkább egy megerőszakoláshoz emlékeztet, ami nagyon idegen Jaime fejlődésétől, miután levágták a kardforgató kezét. A könyvekből tudjuk, hogy Jaimenek korábban végig kellett hallgatnia, amikor az Őrült Király megerőszakolta feleségét, Rhaella királynét, később pedig megmentette Brienne-t, hogy a Véres Komédiások áldozata legyen hasonló bűnben. A felháborodásra a készítők csak nagyon későn válaszoltak, és ezek a válaszok sem szüntettek meg minden felháborodást. Azt mondták, hogy sosem akartak erőszakolásra utaló jelenetet forgatni, a félreértést a rossz operatőri munka és a szerencsétlen vágás eredményezte. Ugyanezt támasztotta alá a két színész is. Az angolul tudók erről bővebben itt olvashatnak.