• Bemutató: 2013. június 09.
 • Ebben a részben bukkan fel először: Todder, Desmond Crakehall és Eldrick Starsfield
 • Halálesetek: Frey-katona (Arya öli meg), Frey-katona (a Véreb öli meg)
 • Ahogy az epizódból is megtudjuk, a Mhysa azt jelenti anya. Egy ghiscari jövevényszó, ami megtalálható a Rabszolga-öböl valyr nyelvében. Éppen ezért nem érti Daenerys, noha beszéli a közös nyelvet, a dothrakit, és a valyr nyelv jó néhány változatát, de nem ismeri a ghiscari nyelvet.
 • Tywin reakciója Joffrey sértésére a Kistanács gyűlése során számos nonverbális információt tartalmaz a könyvekben, melyeket nehéz visszaadni a képernyőn. Tywin nyugalma, már-már nemtörődömsége mellyel Joffreyt az ágyba küldi valójában rémisztő, és nem humoros. Ezt mindenki érzi a tanácstagok közül, kivéve Joffreyt. A könyvben Tyrion szemszögéből láthatjuk ezt a jelenetet. Tyrion megjegyzi magában, hogy Tywin ennél jóval kevesebbért is ölt már embert. Az, hogy üvöltés helyett kimért hangon szólal meg azért van mert azt akarja, hogy nyugodtak tűnjön, valójában pedig gyilkos dühét próbálja elnyomni. Miután Joffrey távozik Tywin azt mondja, hogy keményen meg kell leckéztetni, amiről Tyrionnak első felesége jut eszébe, a szajha, akit apja megerőszakoltatott katonáival Tyrion szeme láttára. Az Ördögfióka azt is tudja, hogy Tywin nem ölné meg Joffrey-t, de most hogy realizálódott előtte a fiú őrültsége, szörnyű büntetésre számíthat.
 • Robb testének megszégyenítését láthatjuk a képernyőn: Szürke Szél fejét Robb testére varrják és úgy gúnyolják Észak Királyát. Érdemes megjegyezni, hogy a könyvben csak rá varrták az állat fejét Robb testére, itt viszont egy karót is láthatunk mögötte. Egy rémfarkas feje valószínűleg nagy súllyal rendelkezik, melyet egyszerű öltések nem tudnának megtartani, így ez egy sokkal realisztikusabb ábrázolása az eseményeknek. Catelynről azonban nincs információk. A könyvekben kigúnyolva a Tully temetési szertartásokat meztelenre vetkőztetik és átvágott torokkal a Zöld Ág vizébe hajítják. Később Arya Nymeriába vargolva megtalálja az anyja vízben úszó holttestét, és a partra húzza, ahol a Lobogó Nélküli Testvériség tagjai találnak rá.
 • Robbnak koronája is volt a könyvben. Ez sajnos nem jelent meg a sorozatban. A Vörös Nászt követően Ryman Frey vette magához a koronát, aki Lord Walder legidősebb fiának (Stevron Frey) legidősebb fia. Stevron halálát követően Ryman lesz az Ikrek örököse. A koronát egy szajhának adja, aki ezt követően csak “A Szajhák Királynőjének” nevezi magát, és minden közösüléskor a fején viseli.
 • Tyrion még az első évad második részében elmondja Jonnak, hogy az, hogy törpe egy szociális megbélyegzés az egész családjának. Ha nem Lannisternek született volna, valószínűleg kitették volna egy erdőben. Ebben az epizódban megtudjuk, hogy Tywin valóban fontolóra vette, hogy Tyriont a tengerparton hagyja, és végignézi, ahogy a hullámok magukkal ragadják.
 • Joffrey állítása, miszerint az apja megnyerte az igazi háborút, különösen ironikus. Robert valóban sikert ért el felkelése során nagyon sok csatában, és ő maga ölte meg Rhaegar Targaryent; de Jaime Lannister, Joffrey biológiai apja valóban nagy szerepet játszott a lázadás tetőpontján, amikor megölte II. Aerys Targaryent, az Őrült Királyt.
 • Miután Tywin és Aerys csúnyán összeveszett, és Tywin lemondott a Király Segítője posztról visszatért Casterly-hegyre. Robert Felkelése idején Tywin nem mutatkozott, csak kivárt, hogy a háború melyik fél számára kedvez. Csupán Rhaegar halálát követően indult Királyvár ellen. Így Joffrey megjegyzése, hogy nagyapja Casterly-hegy alatt bujkált lényegében igaz, bár sarkosított igazság.
 • Ebben a részben derül ki, hogy Havas Ramsay, Roose Bolton törvénytelen fia volt a felelős Deres felgyújtásáért. Ez a könyvekben nem volt titok, bár arra nem derült fény, hogy mindezt Roose parancsára tette, mert apja már akkor is Robb elárulását tervezte; vagy csak a saját feje után ment és apja csak egyszerűen elfogadta az események alakulását.
 • Azt is megtudjuk, hogy Theon katonáit elevenen megnyúzták miután átadták a Bolton seregnek Theont.
 • A könyvbeli karakterek Roose Boltont hideg, számító pszichopatának írják le, aki nem rendelkezik valódi érzelmekkel, és furcsán távol áll a normális emberektől. Minden gyönyörűen visszajön a mostani epizódban: Walder Frey-jel közös jelenete végén egy mosolyt villant, ami nagyon természetellenesnek és erőltetetnek tűnik.
 • Walder Frey azt állítja, hogy a Nagy Házak lenézik őt, mert fiatal lányokat vesz feleségül, de senki nem kritizálta Jon Arrynt, hogy feleségül vette Lysa Tullyt a hatalmas korkülönbség ellenére. A valóság azonban az, hogy nem a házasságai miatt vetik meg őt az emberek, hanem sekélyes hűsége miatt. Robert Felkelése idején Walder Frey kivárta, hogy melyik fél fog nyerni, és csak ezután csatlakozott a háborúhoz Robert oldalán. Hoster Tully, Catelyn apja, ekkor nevezte először őt “Megkésett Walder Freynek”. A sorozat világán belül, a folyóvidéki urak hezitálás nélkül álltak Robb oldalára, mert hűséget esküdtek a Tully-háznak, és Tullyk Észak seregét támogatták. Amikor a Baelor című epizódban Catelyn ezt a szemére veti, Lord Walder csak annyit felel “Mondtam pár szót”, ami nem jelent számára semmit. Walder csak akkor áll Robb oldalára, amikor ez a kapcsolat kölcsönösen jövedelmezővé nem válik. Nemcsak a hűségeskü, de a vendégjog törvényét is semmibe veszi, és olyan társadalmi íratlan törvényeknek sem tesz eleget, hogy kiadja az áldozatok testét a “háború” után.
 • Az utolsó jelenetet számos negatív kritika érte: sokan úgy értelmezték, hogy a platinum szőke, tejfehér bőrű arisztokrata felszabadítja a sötétbőrű rabszolgákat egyfajta utalás és alátámasztása a gyarmatosításnak. Míg a könyvekben a Rabszolga-öböl városai szinte bárkiből rabszolgát csinálnak, akit el tudnak nyomni (pl. a Makulátlanok egy része lysi származású, ahol a valyr vér miatt sok a szőke hajú, kék-ibolyakék szemű ember). A sorozatban azért látunk ennyi színes bőrűt, mert a forgatáshoz helyi, marokkói statisztákat válogattak. George Martin hozzátette, hogy az essosi rabszolgaság mintája a görög-római változat volt, ami lényegében társadalmi-gazdasági rabszolgaság: az ókori és középkori rabszolgaság nem faji hovatartozáson alapult. Ha spártai vagy és elveszítesz egy háborút elfordul, hogy Athénban kötsz ki rabszolgaként, vagy fordítva. Ha adósságba keveredsz, könnyel elképzelhető, hogy rabszolga lesz belőled. A könyvben ez egyértelmű, de mivel a forgatáshoz 800 statiszta kellett, akik nagyjából 40 dollárt kaptak egy napi forgatásért. Ha ennyiből megúszod, nem fogsz Írországból statisztákat repíteni Marokkóba, csak hogy fenntartsd az etnikai egyensúlyt.
 • Sam azt állítja, hogy a Fal 500 mérföld hosszú; a könyvekben csak 300.
 • A könyvekben Jaime nem érkezik vissza Királyvárba, csak Joffrey és Margaery menyegzője után
 • Éjvár. Az Éjjeli Őrség legősibb vára, amely elsőként épült meg a Fal tövében. Számos legenda és kísértethistória kapcsolható hozzá. A Patkányszakács legendája (lásd később) mellett a Hetvenkilenc Őrszem is a várhoz köthető. Hetvenkilenc tagja az Éjjeli Őrségnek dezertált, és törvényen kívüliekként járták Észak földjeit. Egyikük Ryswell nagyúr kisebbik fia volt. Amikor elérték a Patakvidéket menedéket kerestek a Ryswell-háznál, de helyette fogságba ejtették, és visszatoloncolták őket a Falra. Büntetésül mélyedéseket ástak a Fal északi oldalába, felfegyverezve elevenen befalazták őket a jégbe. Sosem hagyják el többé őrhelyüket. Azt beszélik, hogy Ryswell nagyúr, mikor már haldoklott a Falhoz vitette magát, és fia mellé temették el. Éjvár egyik szakácsa szintén a rémtörténetek főszereplőjévé vált. Amikor egy andal király látogatást tett az Éjjeli Őrség várában (talán II. Tywell Lannister vagy I. Oswell Arryn) különös pitével kínálták meg: a szalonna mellett a király fiának húsával töltötte meg a szakács. Azt beszélik valamilyen apró-cseprő dolog miatt állt így bosszút a királyon. A királynak annyira ízlett a pokoli csemege, hogy egy másik szeletet is kért. Az istenek azonban közbeléptek: a szakács megszegte a vendégjogot, így egy hatalmas patkánnyá változtatták, és átokkal verték, mely szerint semmilyen más ételt nem tud elfogyasztani, csak tulajdon utódait. Nem a gyilkosság miatt álltak rajta bosszút az istenek, hanem mert megszegte a vendégjogot, megölte tulajdon házának vendégét. De itt szolgált Danny Flint is, aki lány létére férfinak adta ki magát, hogy az Éjjeli Őrségben szolgálhasson, de megerőszakolták és megölték. Itt látott a vak Csillagszemű Symeon pokolkutyákat viaskodni.
- NÉZZ KÖRÜL -