• Bemutató: 2013. május 19.
 • Ebben a részben ismerjük meg: az új Fősepton, Daario Naharis, Mero, Prendahl na Ghezn
 • Halálesetek: Mero, Prendahl na Ghezn, Más
 • A címről elsősorban a Második Fiak nevet viselő zsoldos hadsereg juthat eszünkbe, akiket ebben a részben ismerünk meg. A könyvhöz képest a sorozatban több sereg olvadt össze egy csapattá. Míg Mero a Második Fiak kapitánya, addig Prendhal a Viharvarjaké, Daario pedig az ő hadnagya. A zsoldos seregekről bővebben itt olvashatsz. Kicsit tovább időzve a címen ez az epizód több szinten is foglalkozik a második fiakkal: Tyriont, Tywin Lannister másodszülött fiaként, belekényszerítik egy házasságba apja terveinek megfelelően; Sandort, a Clegane testvérek közül az ifjabbikat is jobban megismerjük az epizód során; Stannis, Robert öccse azon tűnödik, hogy hogyan szerezhetné meg a Vastrónt, Gendry pedig mint fattyú gyermek (és ez esetben másodkézről született fiú) szembesül a származásával; Samwell pedig nem kívánatos gyermek életéről beszél Szegfűnek.
 • Sansa Stark első jelenetében láthatjuk azt a babát a tükör előtt, amit még apjátok kapott, mikor megérkezett Királyvárba.
 • Sansa az első évadban azt állítja, hogy tizenhárom éves, most két évaddal később pedig tizennégynek mondja magát. Eddig úgy tűnt, hogy minden évad egy-egy esztendőt ölel fel Westeros történelméből. Egyesek úgy hiszik, hogy ez továbbra is igaz, pusztán nem telt el még Sansa születésnapja az aktuális évben.
 • Ez az első alkalom, hogy egy jeleneten belül elhangzik Samwell apjának, Randyll Tarlynak neve. Bár a második évadban már említették, az nem hangzott el, hogy ő Sam apja.
 • A sárkányüveg jelentőségére végre fény derül: az ebből az anyagból készült fegyverrel meg lehet ölni a Másokat. A 2. évad 8. epizódjában fedezték fel az elásott üvegeket, de senki nem sejtette, hogy milyen céllal áshatták el oda.
 • Míg a sorozat nézői azt hihetik, hogy Sam ostobán otthagyta a sárkányüveg tőrt a földön, miután a fagyjáró meghalt, ahelyett, hogy magával vitte volna az értékes fegyvert, addig a  könyvekben Samwell egyetlen sárkányüveggel rendelkezik, amit Mormonttól kapott, mielőtt meghalt. Miután megölte a Mást, Samwell a könyvben magával vitte a fegyvert. Az évad záró epizódjából azonban megtudjuk, hogy a sorozatban Sam több tőrrel is rendelkezik.
 • A Más nagyon hasonlít ahhoz a fagyjáróhoz, akivel Sam összetalálkozik az Elsők Öklénél vívott csatában, a második évad végén. Az tény, hogy ugyanaz a színész (Ross Mullan) alakította mindkettőt, ami alapján feltételezhetjük, hogy valóban ugyanaz a “személy”, de lehet pusztán arról van szó, hogy Mullan arcáról és testéről már elkészült a latexminta, így praktikus (és költséghatékony) volt ismételten őt átalakítani.
 • Szegfű szerint a Más a fiáért jött. Craster ugyanis felajánlotta fiait az “isteneknek”. Érdekes, hogy a westerosi nyelvben létezik a “a Mások vigyenek el “ szitokszó, ami talán egy ősi tudás nyelvben megőrzött kövülete arról, hogy a Mások embereket vittek magukkal és alakították át őket fagyjárókká.
 • Az epizódot jelölték 2013-ban az Emmy-díj legjobb frizura kategóriában.
 • Melisandre az állítja, hogy a királyi vérben hatalom rejlik, de nem konkretizálja, hogy milyen erő. A könyvekben elhangzik, hogy ezzel az erővel fel lehet éleszteni a kősárkányokat, melyek Sárkánykőt díszítik.
 • Valódi piócákat használtak a forgatás során a közeli felvételekhez, de azok amelyek Gendry testén láthatók (távoli felvételeken) már kellék-piócák voltak.
 • Feltűnő, hogy Tywin beleegyezik abba, hogy az ágyba vitel ceremóniájától eltekintsenek. Általában nem ért egyet fiával. Az ágyba vitel során a násznép hölgy tagjai levetkőztetik és a nászagyhoz kísérik a férjet, míg a férfiak ugyanezt teszik a menyasszonnyal. Elképzelhető, hogy Tywin a lényegében kiskorú Sansát akarta megkímélni, vagy esetleg törpe fiáról nem akart több pletykát az udvarban. Az is közrejátszhatott, hogy amikor Tywin elvette Joanna Lannistert, az Őrült Király, II. Aerys is jelen volt az ünnepségen, és az ágyba vitel során trágár megjegyzéseket tett a feleségére. Elképzelhető, hogy egy hasonló eset rossz emlékeket idézett volna fel benne.
- NÉZZ KÖRÜL -